Jump to content

Podzespoły do komputera z AMD Ryzen 7900X

Recommended Posts

Posted

Powoli przymierzam się do wymiany swojego 9-letniego kompa stacjonarnego.

Wybór padł na platformę AMD

1. Procesor Ryzen 7900X - w necie spotkałem się z opiniami, że lepiej kupić procek 7900 i podkręcić, co sądzicie o tym pomyśle? Przez chwilę zastanawiałem się nad 7800X3D ale gram już coraz mniej i raczej go sobie daruję.

2. Płyta główna - miałem zamiar postawić na chipset X670E (na płytach głównych nigdy nie oszczędzałem) ale ostatnio ich ceny podskoczyły dość znacznie - MSI prawie 6 stów do góry - o co chodzi z tymi podwyżkami, złoty ostatnio chyba dobrze stał względem innych walut.

Zastanawiałem się nad tymi modelami:

- MSI MPG X670E CARBON WIFI

- Biostar X670E VALKYRIE

- X670E AORUS MASTER

Którą z tych trzech byście w tym momencie polecali nie sugerując się ceną? ASUSa nie biorę pod uwagę (nie miałem szczęścia do tej firmy), nad innymi tańszymi modelami jeszcze pomyślę i poczytam w necie.

3. Pamięć RAM - Kingston FURY Renegade RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000 CL32 - cena 1200 zł - jest coś innego o podobnych parametrach w zbliżonej cenie?

4. Zasilacz - z licznika be quiet! wyszło mi, że potrzeba mi min 850W, szukam 1000W z wtyczką 12VHPWR - co byście polecili w cenie do 1000 zł ? Zastanawiałem się nad:

- MSI MPG A1000G (platforma CWT)

- ASUS TUF Gaming 1000W (całe szczęście w środku Seasonic)

- a może jakiś Corsair, be quiet! lub Seasonic byście polecili z własnego doświadczenia?

5. Chłodzenie na procesor - myślałem o be quiet! Silent Loop 2 280 - ale inne propozycje mile widziane (tylko musi być w miarę bezproblemowe mocowanie pod AM5)

Obudowę mam Cooler Master H500M (w planach Lian Li O11 Evo) więc chłodnice 360 się zmieszczą

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Posted

Czytałem o tej "rodzinie"  Seasonic Vertex - chwilowo nie brałem go pod uwagę bo budżet trochę przekroczył. Ogólnie z tej firmy jestem zadowolony - stary Seasonic 660 W kupiłem wcześniej niż procka i5 4690K + reszta i działa bez problemów do tej pory.

Na stronie HWBusters wpadło mi w oko porównanie zasilaczy i zwróciłem uwagę na dobre wyniki Montech Titan 1000W (cena 899 zł) - zetknął się ktoś ze sprzętem tej firmy?

Posted

@Franc W x-kom masz tam teraz jakieś promocje zerknij sobie jest zasilacz  może Ciebie zainteresuje.

P.S  Tymi tele poradami (mam na myśli kalkulator) się nie sugeruj to wszystko zawyża

Tutaj masz w promocji może cię zainteresuje

• Zasilacz do komputera [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 899,00 zł 699,00 zł 

Ja bym został przy tym

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W dniu 13.05.2023 o 20:23, Franc napisał(a):

Na stronie HWBusters wpadło mi w oko porównanie zasilaczy i zwróciłem uwagę na dobre wyniki Montech Titan 1000W (cena 899 zł)

Ta sama cena jest też w x-kom

Posted

Teraz to największą zagwozdkę mam z płytą główną - miałem zrezygnować z jednego z tych wypasionych modeli co podałem w pierwszym poście i kupić MSI X670E Tomahawk - ale już się spóźniłem, wszystkie z promocji wykupili 

Znalazłem pamięci RAM w cenie zbliżonej do Kingston FURY Renegade RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000 CL32   -   Pamięć G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30  - które są lepsze?

Pozostałe komponenty mam już w miarę upatrzone, zastanawiam się tylko nad zmianą chłodzenia z be quiet Silent Loop 2 280 na podobny model Arctic Freezer  II 280

Posted

Pamięci sobie weź które wyjdą taniej.

Tutaj masz test tej płyty

chłodzenie  test.

Posted

Zamówiłem w x-kom w promocji Seasonic Vertex 850W za 899 zł, sprawdzałem wcześniej na 5 różnych kalkulatorach zapotrzebowanie mocy - te od be quiet i seasonic wskazywały wartości większe o około 100-150W niż trzy pozostałe (OuterVision, PC Builds i ten na stronie Coolermaster). Może wytrzyma podkręcanie 😀

Procek też zamówiony, teraz trzeba ostro dumać nad resztą ...

Posted

Z podanych przez Ciebie płyt najlepsza opcja jest ta :  MSI MPG X670E CARBON WIFI   (tylko te ceny)

P.S.

Nie wiem  czy czytałeś ,ale Asusa nie wybieraj .

ASUS odpowiedział na kontrowersje w sprawie ostatnich zawirowań z płytami głównymi AM5

Franc likes this
Posted

Do marki ASUS nie mam szczęścia - unikam ich jak tylko mogę. Zaczęło się lata temu od laptopa z uwalonymi pamięciami (krewniak bujał się w tę i z powrotem z serwisem), później miałem monitor tej marki i płytę pod AMD Duron 750 - nie byłem zadowolony z użytkowania, kilkanaście lat nic nie nie kupowałem tej marki, ostatnio tylko skusiłem się na laptopa w promocji - o ile do samego laptopa nie mam zastrzeżeń (na razie), to oprogramowanie Asusa uważam za beznadziejne, instaluje się kupa różnych modułów (czasami zbędnych), a zapora simplewall wyrzuciła mi kilkanaście komunikatów o próbach połączeń wychodzących, trzeba było trochę się naklikać.

Ryzenek likes this
Posted
4 godziny temu, egoba napisał(a):

Biostar X670E VALKYRIE?

Jak ona się sprawuje nie wiem ,natomiast jest lepsza sekcja zasilania 

Posted

Nie trafiłem w promocję msi x670e tomahawk, kupiłem najtańszą z tych trzech wymienionych Aorus Master, właśnie siedzę i przeklinam składając nowy komp, kupa kabelków bo podświetlenia mi się zachciało 😉

@egoba - Z tych dwóch co wymieniłeś brałbym w tej cenie Valkyrie - więcej plusów

Posted
12 minut temu, Franc napisał(a):

Nie trafiłem w promocję msi x670e tomahawk, kupiłem najtańszą z tych trzech wymienionych Aorus Master, właśnie siedzę i przeklinam składając nowy komp, kupa kabelków bo podświetlenia mi się zachciało 😉

@egoba - Z tych dwóch co wymieniłeś brałbym w tej cenie Valkyrie - więcej plusów

Właśnie bardziej myślałem o biostar ale zobaczyłem, że ma tego gównianego intela co ma dalej problemy i jeszcze ktoś go wykupił bo to była wersja z outletu na alternate.de. Stety niestety został mi msi. 

Posted
3 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

Bierz  MSI solidna płyta. (z najnowszym biosem)

Aktualizacje bios mogę zrobić po włożeniu procesora?

Posted

Najpierw to musisz się upewnić czy tam już nie jest najnowszy Bios.

Posted
23 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

Najpierw to musisz się upewnić czy tam już nie jest najnowszy Bios.

Tak sobie myślę, czy jest sens kupować taką płytę do 7600x a potem do x3d jak będą w cenie. Czy nie lepiej kupić jakąś b650 podstawową bo i tak nie będę się bawił w OC i potem wymienić obie rzecz? Płyty za pewne stanieją. 

Posted
5 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

Jak Ciebie nie interesuje OC Procesora to pewnie że nie warto  brać tak drogiej płyty.

MSI PRO B650-

micro atx też może być, czy tylko atx?

Posted

Jeśli tylko obudowa pozwala,a zazwyczaj tak ,to może być.

Tutaj masz jeszcze taki przegląd płyt. (Ja bym pozostał przy MSI)

ewentualnie jeszcze : tylko wiesz że to nie są płyty po 500 zł.

MSI MAG B650M MORTAR WIFI

Posted

@LAGUNAOrientujesz się może czy ramy bez expo jakoś obniżają wydajność? Bo kupiłem już używane Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 Renegade RGB które właśnie tego nie mają.

Posted

Nie ma EXPO ale jest XMP w tych Kingstonach, różnica może być na papierze w opisach (kiedyś czytałem artykuł, w którym AMD się chwaliło ok. 10% wzrostem wydajności w jakiejś grze czy programie przy profilu EXPO, ale to był raczej szczególny przypadek ) - ale w rzeczywistości gołym okiem tego nie zobaczysz. Sam kupiłem Kingstony 2x32 6000MHz CL32 i na razie zostają. Komponenty wszystkie przyszły, komp złożony, system wgrany, dziś Elex II będę instalował i pogiercuję trochę.

LAGUNA likes this
Posted
10 godzin temu, egoba napisał(a):

Bo kupiłem już używane Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 Renegade RGB

I sobie je zostaw jak już masz, nie kombinować z czymś co i tak nic nie wnosi w zestaw. :)

Funkcja tych profili nie została zmieniona w toku ostatnich kilkunastu lat i te nadal zapewniają użytkownikowi predefiniowane i zweryfikowane ustawienia modułów pamięci, które wpływają przede wszystkim na ich taktowanie, napięcie oraz opóźnienia. Innymi słowy, technologia XMP i EXPO to w gruncie rzeczy to samo.

Posted

Polecicie jakiś zestaw wentylatorów do komputera 3 x 120 mm z kontrolerem/hubem ?  Priorytetem jest wydajność/cisza, cena w następnej kolejności, podświetlenie mile widziane (zawsze mogę wyłączyć)

Do tej pory używałem produktów be quiet (oraz tych dołączanych fabrycznie do obudów Cooler Master), teraz do Lian Li O11 Dynamic Evo muszę dokupić coś nowego - porady mile widziane.

Posted

O tych wentylatorach Lian Li czytałem z rana, podobno da je się połączyć szeregowo jednym przewodem z kontrolerem, zdała by się jakaś promocja na nie to bym z chęcią kupił

LAGUNA likes this