Jump to content

Odzyskiwanie Danych z Dysku SSD (Kingston 240gb)

Recommended Posts

Posted

Podjąłem próbę odzyskiwania danych z dysku SSD Kingstona 240gb.

W programie DMDE Pro. Zrobiłem pierw kopie posektorowa, jednak nie idzie wejść w proces odzyskiwania danych ponieważ opcja otwórz wolumin jest nie dostępna.

Nie idzie też zainicjować dysku bo mam błąd. HD Tune Pro pokazuje w skanie badsektorów za każdym razem inne wyniki raz kilka zielonych potem multum czerownych sektorów i zatrzymuje się w połowie samoczynnie. Co każdy skan jest inny wynik.

Wydaje mi się, że problem jest poważniejszy i może być to kontroler. Dysk wykrywa, nie idzie zainicjować dysku po jakimś czasie dysk ma błąd, że nie jest podłączony a jest, jakby samoczynnie tracił połączenie.

Posted
6 minut temu, lvserwis napisał(a):

Podjąłem próbę odzyskiwania danych z dysku SSD Kingstona 240gb.

W programie DMDE Pro. Zrobiłem pierw kopie posektorowa, jednak nie idzie wejść w proces odzyskiwania danych ponieważ opcja otwórz wolumin jest nie dostępna.

Nie idzie też zainicjować dysku bo mam błąd. HD Tune Pro pokazuje w skanie badsektorów za każdym razem inne wyniki raz kilka zielonych potem multum czerownych sektorów i zatrzymuje się w połowie samoczynnie. Co każdy skan jest inny wynik.

Wydaje mi się, że problem jest poważniejszy i może być to kontroler. Dysk wykrywa, nie idzie zainicjować dysku po jakimś czasie dysk ma błąd, że nie jest podłączony a jest, jakby samoczynnie tracił połączenie.

W przypadku dysku SSD, jak coś się zepsuje po stronie sprzętu, to próba naprawy będzie a) bardzo trudna b) koszmarnie droga 

Posted
8 minut temu, VACek napisał(a):

Zapomnij, za droga zabawa żeby odzyskać dane.

Zapewne tak. Robiłem wcześniejsze dyski ale tam przynajmniej była możliwość odzyskania nie było badsektorów fizycznych. Proces robienia kopii posektorowej trwał krótko. W tym wypadku trwał 2 dni aż i to już mówiło że problem jest dużo poważniejszy. 

Posted

De facto z uszkodzonych SSD odzyskanie danych w domowych warunkach jest niemal niemożliwe i tak jak napisał kolega @Hip3r jest to bardzo drogie dlatego warto robić fizyczną kopie swych ważnych danych na z swym poczciwym HDD z których odzysk danych jest nieporównywalnie łatwiejszy w porównaniu z SSD tak naprawdę nie znalazłem skutecznego programu do odzysku danych z SSD więc mimo iż to zabytek to HDD są świetne jako magazyn i kopia danych

Pozdtrawiam

Posted
1 minutę temu, FILAGOL napisał(a):

De facto z uszkodzonych SSD odzyskanie danych w domowych warunkach jest niemal niemożliwe i tak jak napisał kolega @Hip3r jest to bardzo drogie dlatego warto robić fizyczną kopie swych ważnych danych na z swym poczciwym HDD z których odzysk danych jest nieporównywalnie łatwiejszy w porównaniu z SSD tak naprawdę nie znalazłem skutecznego programu do odzysku danych z SSD więc mimo iż to zabytek to HDD są świetne jako magazyn i kopia danych

Pozdtrawiam

Powiedz to ludziom którzy się nie znają. Laicy tak właśnie tracą dane nie robią kopi zapasowej a potem albo srogo płacą albo tracą dane. To plaga jest nie odpowiedzialne podejście, brak kopii zapasowej a gdy coś się stanie ratowanie się. 

FILAGOL likes this
Posted
34 minuty temu, lvserwis napisał(a):

Powiedz to ludziom którzy się nie znają. Laicy tak właśnie tracą dane nie robią kopi zapasowej a potem albo srogo płacą albo tracą dane. To plaga jest nie odpowiedzialne podejście, brak kopii zapasowej a gdy coś się stanie ratowanie się. 

I tu jest problem, bo jeśli ma się w domu jakiś stary ale sprawny dysk 2.5 cala na SATA który jest nieużywany, to można dokupić obudowę z kontrolorem na USB 3.0, za ok 30zł na Allegro, zamontować i wrzucać tam dane chociażby raz na miesiąc u wielu jak padnie dysk w lapku/kompie albo zepsuje się smartfon to nagle tracą masę danych. 

36 minut temu, FILAGOL napisał(a):

Pozdtrawiam

Można też mieć kopie na 2 dyskach zewnętrznych SSD SATA, wprowadza się zmiany na 1 dysku, odpala program FreeFileSync, wybiera się źródło, dysk docelowy i synchronizuje zmiany, 2 dysk SSD 1TB to rozwiązanie sporo tańsze od naprawy zepsutego SSD (SSD 1TB można kupić za ok 200zł+obudowa z kontrolerem na USB 3.0 za ok 30zł z dostawą na Allegro)

Posted
29 minut temu, Slawek79 napisał(a):

Jak zrobiłeś kopię posektorową?
Dlaczego nie odzyskujesz z kopii, skoro wykonała się poprawnie?
Pokaż okno "partycje" DMDE z obrazu kopii posektorowej.

Tak jak zawsze standardowo. Jednak później musiałem wcisnąć aby ominięto wszystkie błędy bo nie wszystko przebiegało prawidłowo w sensie bezbłędnie. 

Próbowałem również z kopii i też się nie udało, nie mogę otworzyć woluminu ta opcja jest niedostępna. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Podstawą bezpieczeństwa ZAWSZE jest kopia danych na INNYM dysku (HDD/SSD 2,5") niestety M.2 są koszmarem do odzysku danych lepiej mieć kopie na więcej niż jednym dysku tak jak napisał @Hip3r

@lvserwis zgadzam się ludzie uważają ze wszystko co nowe jest lepsze od starszego  lepiej być przezornym niż później mieć poważny problem lecz jak wiadomo uczymy się na błędach

Pozdrawiam

Posted

Używasz archaicznej wersji DMDE - 2.4. 
DMDE 4.0.2

W pokazanym oknie widać głównie "0". Sprawdź jak wygląda reszta pliku.
Jaka reakcja na "Szukaj NTFS"?

Posted
2 godziny temu, Slawek79 napisał(a):

Używasz archaicznej wersji DMDE - 2.4. 
DMDE 4.0.2

W pokazanym oknie widać głównie "0". Sprawdź jak wygląda reszta pliku.
Jaka reakcja na "Szukaj NTFS"?

Ze względu, że FREE nie ma konkretnej opcji odzyskiwania a wiadomo z jakiego źródła pochodzi ta wersja ale jest to wersja PRO. Inne dyski przy tej wersji nie miały problemu z odzyskaniem danych. Używam tylko do własnego użytku więc robię po znajomości, nie prowadzę serwisu. Pewnie miałbym licencję na PRO gdybym prowadził dlatego archaiczna. 

Wszędzie prawie 0 widoczne. Reakcja na Szukaj NTFS 100% skanowania ale żadnych wyników.. nic się nie pokazuje po skanie.