DJGraco Posted April 19, 2023 Report Posted April 19, 2023 (edited) Cześć, przychodzę z dość archaiczną sprawą ale może ktoś będzie umiał odpowiedzieć na moje pytanko i rozwiać wątpliwości. Otóż wszedłem ostatnio w posiadanie bardzo ciekawego urządzenia, które w latach 90 pomagało osobom niewidomym korzystać z kompa. Mianowicie chodzi o sprzętowy syntezator mowy Apollo2. Teraz synteza mowy jest generowana przez programy komputerowe (np Ivona) albo przez sieci neuronowe nawet. Ale kiedyś syntezator mowy to było zewnętrzne pudełeczko, które podpinało się do komputera (najczęściej przez port szeregowy). Znalazłem instrukcję do tego cuda, tylko że no właśnie. Była ona chyba jakoś skanowana i ma kilka błędów. Większość jestem w stanie poprawić, ale mam wątpliwości co do rozdziału komend. Przytoczę tu przykładowy cytat. Cytat @Y m r p b Changes the synthesizer serial communications settings, where: m selects the communication mode and is: H for half-duplex F for full-duplex r selects the baud rate: 1 300 2 1200 3 9600 (Power up default) 4 19200 5 28800 6 57600 p selects the parity: E for Even O for Odd N for None (Power up default) b selects the number of data bits: 7 7 data bits 8 8 data bits(power up default) For example, in order to set the synthesizer communications to 19.2 Kbits/sec, odd parity, 7 data bits, and to use full-duplex communications, the command would be: @Y f 4 0 7 The next five characters are synchronization bytes and are not spoken. Any communication error during synchronization causes the synthesizer to revert to the default settings. Otóż chodzi o to czy te odstępy pomiędzy tymi znakami @Y m r p b są prawidłowe czy to błąd skanowania? Przy większości komendach w tej instrukcji nie ma odstępu pomiędzy znakami. Z góry dzięki za rozwianie wątpliwości. Obecnie syntezator leży u mnie, bo ma (najprawdopodobniej) lekki problem z zasilaniem i musiałbym to jakoś rozwiązać a nie znam się na elektronice to też będę musiał go gdzieś oddać do analizy. Pozdrawiam Edited April 19, 2023 by razor1995 Poprawiłem cytat. Quote
Recommended Posts