franekfranek Posted April 13, 2023 Report Posted April 13, 2023 Do tej pory szukałem laptopów 14" i z innymi kryteriami: winclub.pl/topic/43715-kt%C3%B3ry-13-14-i-czterordzeniowy-mobilny-laptop-kupi%C4%87-lenovo-t460p-i-alternatywy/ winclub.pl/topic/43839-szybki-laptop-kt%C3%B3ry-procesor-warto-wybra%C4%87-na-co-zwr%C3%B3ci%C4%87-uwag%C4%99/ Tym razem nowe wymagania: - koniecznie NVMe, ale to chyba już standard od 7 i 8 generacji i kllku lat wstecz w liniach biznes - jako, że w domu jest fotowoltaika, ale bez magazynu energii potrzebuję ok 8-10 h czas pracy na baterii pod wi-fi; outlook; kilka okien firefox: aktywny internet; jasność ekranu pierwsze 3 minimalne stopnie; w trybie zasilania zrównoważonym, ewnt trybie oszczędzanie jeśli kolejny komputer będzie w tym trybie szybszy od aktualnego o chociaż 20 % - matryca FHD o wielkości 13"... na 14" (Dell 7480) jest ok, przez 98 % czasu pracowałem z monitorem zew i na krześle biurowym, teraz z racji troski o hemoroidy będę starał się pracować w różnych pozycjach zatem myślę o poręczniejszym sprzęcie (winclub.pl/topic/46430-praca-z-komputerem-laptopem-na-leżąco-lub-w-innych-pozycjach-niż-na-fotelu-a-hemoroidy-kregosłup-i-inne-dolegliwości/) - do tej pory jako tako wystarczał i5-6300U z 3245 pkt, zatem może coś o chociaż 20_30 % szybszego, ale z mniejszym poborem energii - min 2 porty usb, chętnie 3 - bez matrycy dotykowej, bo to podobno element, który ulega awariom.. a i podnosi wagę o 200-300 g z tego co pamiętam w Lenovo serii T - grafika zintegrowana w pełni styknie, a i mniejsze ryzyko awarii orz pobór prądu Ciekawie wygląda w opcji z i5-8350U dla mnie szybki 6243 pkt, ale TDP-down 10W , w ostateczności i7-7600U o dziwo tylko 3722 pkt, TDPdown 7,5 W ... nie wiem czy w ogóle parametr TDP brać pod uwagę bo jest konfigurowalny, a w testach www.notebookcheck.net/Dell-Latitude-7390-i5-8350U-SSD-256-GB-Laptop-Review.296894.0.html i tak schodzi w ok 6 W. Widziałem jeszcze dell 5290 ale to z kolei typ 2 w1 i nie wiadomo jak w używanym np poleasingowym sprzęcie zachowają się styki... Co lepiej 7 czy 8 generację ? Spróbuje dograć aktualizacje zbiorcze do win 8 od sromotnika, w ostateczności jakiegoś win 10 ale też oczyszczonego Najchętniej pozostałbym przez Dell-u, ewnt Lenovo. Quote
Nieobecny Posted April 13, 2023 Report Posted April 13, 2023 8 godzin temu, franekfranek napisał(a): i5-6300U z 3245 pkt, zatem może coś o chociaż 20_30 % szybszego, ale z mniejszym poborem energii Marzenia. 8 godzin temu, franekfranek napisał(a): i5-8350U dla mnie szybki 6243 pkt, ale TDP-down 10W , w ostateczności i7-7600U o dziwo tylko 3722 pkt Porównujesz 4 rdzeniowy procesor z 2 rdzeniowym. 8 godzin temu, franekfranek napisał(a): 8 generację ? Spróbuje dograć aktualizacje zbiorcze do win 8 od sromotnika 8 gen i Win 8? franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted April 13, 2023 Author Report Posted April 13, 2023 Jeśli procesor jest nieco szybszy i nowszy czy czasem nie będzie tak, że dla tej samej ilości obliczeń nie pobierze nieco mniej energii ? O to mi chodziło. Z drugiej str 2 rdzenie teoretycznie więcej potrzebują dodatkowej energii - Intel twierdzi, że zużycie energii jest tylko niewiele większe. Nie odnajduję żadnej listy ze specyfikacją do tego laptopa, te które odnalazłem oryginalne są niezgodne bo twierdzą, że generacja 8 to tylko i7, a jeśli chodzi o Nasz rynek przeważa właśnie w tej generacji i5. A to win 8 nie ruszy na tej generacji ? W razie co wcześniej się przesiądę na win10. bo i tak z czasem trzeba będzie. Jakaś alternatywa dla tego modelu ? No i czy warto go kupić, mając na uwadze nieco mniejszą klawiaturę, no ale to w końcu 13". Coś w podobnej cenie.. na olx i allegro wysyp w przedziale 800-1100 pln. To rozsądny stosunek osiągów do ceny. Quote
Nieobecny Posted April 13, 2023 Report Posted April 13, 2023 32 minuty temu, franekfranek napisał(a): A to win 8 nie ruszy na tej generacji ? Oficjalne wsparcie dla Win 7, 8, 8.1 skończyło się na 6 gen. 7 gen już są pierwsze problemy. 8 gen poważne problemy lub wręcz niemożliwe zwłaszcza w laptopach. 34 minuty temu, franekfranek napisał(a): ntel twierdzi, że zużycie energii jest tylko niewiele większe. Jakie Ty zużycie energii liczysz? Jaka jest różnica w postaci kilku W? Jaka jest różnica poboru w laptopach biurowych z procesorami U? - marginalna. franekfranek likes this Quote
Recommended Posts