TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 3 minuty temu, Widzior napisał(a): No tam gdzie włączasz XMP/AMP ramu, chyba ze ty to włączyłeś z ikonki jakiejś. Zakładka OC albo Tweaker, nie pamiętam jak to w gigabyte jest nazwane. przepatrzyłem każdą zakładkę i albo jestem ślepy albo tego tam nie ma. AMP włączyłem z głównego panelu w biosie czy coś Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 2 minuty temu, Widzior napisał(a): No tam gdzie włączasz XMP/AMP ramu, chyba ze ty to włączyłeś z ikonki jakiejś. Zakładka OC albo Tweaker, nie pamiętam jak to w gigabyte jest nazwane. w tweaker ma Vcore soc i vddp / ale tez jest w settings pod amd overclocking ( soc/uncore i vddp voltage control) Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, Widzior napisał(a): VCORE SOC [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] okej i to mam ustawić na 1.1? Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 25 minut temu, stanq napisał(a): bios: svm mode: włacz cool & quiet: wyłacz global c-state control: wyłacz power supply idle: typical ------------- albo włacz profil xmp na 3200 albo zjedz narzie z czestotliwoscia na 2400 albo daj temu recznemu 3200 Mhz 1,35 napiecia ustawiłes juz to w biosie ? Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Teraz, TaniePiwo napisał(a): okej i to mam ustawić na 1.1? Tak, i wtedy potestuj w grach. Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, stanq napisał(a): ustawiłes juz to w biosie ? Noo nie, bo też nie wiem gdzie to tam jest Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Teraz, TaniePiwo napisał(a): Noo nie, bo też nie wiem gdzie to tam jest Sprawdź wpierw wyższe Vsoc, potem sie tym będziesz bawił, bo też takie info znalazłem w necie. Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Teraz, TaniePiwo napisał(a): Noo nie, bo też nie wiem gdzie to tam jest na tym screenie co ci @Widzior podesłął pod 'advanced CPU setings" Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, stanq napisał(a): na tym screenie co ci @Widzior podesłął pod 'advanced CPU setings" okej, okej 3 minuty temu, Widzior napisał(a): Sprawdź wpierw wyższe Vsoc, potem sie tym będziesz bawił, bo też takie info znalazłem w necie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ustawiłem ten Vcore Soc z auto na 1.100V idę sprawdzić Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Z tego co wiem, to Ryzeny G mają Vsoc często w granicach 1,2-1,3V, więc kto wie czy te 1,1V wystarczy. No ale to chyba jak integra jest fest podkręcona. Nie wiem w sumie ile na default powinno być. Ja mam Vsoc 1,05V na Ryzenie 5600, i to ręcznie obniżałem, bo płyta mi ustawiała ponad 1,1V przy ramie 3600MHz. Poza tym przy Ryzenie G nie ma czasem w Biosie jakiegoś dodatkowego napięcia typowo od iGPU? Nie znam się akurat na tym, nigdy nie miałem integry Quote
dudus2072 Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 17 minut temu, Widzior napisał(a): Z tego co wiem, to Ryzeny G mają Vsoc często w granicach 1,2-1,3V, więc kto wie czy te 1,1V wystarczy. No ale to chyba jak integra jest fest podkręcona. far cry 3 to już dość leciwa gra jest więc taki ryzen z vegą na pokładzie bez problemu ją uciągnie. Zresztą patrz jak ta konfiguracja sprawuje się u innych użtkowników takiego sprzętu co ma autor tematu i to bez podkręcania : Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 26 minut temu, Widzior napisał(a): Z tego co wiem, to Ryzeny G mają Vsoc często w granicach 1,2-1,3V, więc kto wie czy te 1,1V wystarczy. No ale to chyba jak integra jest fest podkręcona. Nie wiem w sumie ile na default powinno być. Ja mam Vsoc 1,05V na Ryzenie 5600, i to ręcznie obniżałem, bo płyta mi ustawiała ponad 1,1V przy ramie 3600MHz. Poza tym przy Ryzenie G nie ma czasem w Biosie jakiegoś dodatkowego napięcia typowo od iGPU? Nie znam się akurat na tym, nigdy nie miałem integry jest GFX cole voltage Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 7 minut temu, stanq napisał(a): jest GFX cole voltage Oo dzięki za info. To tam też może zajrzeć, ile ma Voltów i MHz. I jeszcze jedno - polecam ustawić uncore oc-enable w biosie, żeby rozdzielić VDDG CCD i IOD. Ja akurat na MSI mam od razu rozdzielone. Wszystkie te napięcia mam u siebie mocno obniżone w stosunku do nastawy AUTO, więc warto. Stabilnie, a sporo chłodniej i wolniej licznik prądu się kręci Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Okej, wróciłem po 40min rozgrywki iiii Problemu nie ma, jedynie co to będę musiał wyłączyć AMP ponieważ mimo 70fps ścina gre Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 2 minuty temu, TaniePiwo napisał(a): Okej, wróciłem po 40min rozgrywki iiii Problemu nie ma, jedynie co to będę musiał wyłączyć AMP ponieważ mimo 70fps ścina gre ile ci płyta na auto przypisuje ramu do grafy ? Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, stanq napisał(a): ile ci płyta na auto przypisuje ramu do grafy ? jak to sprawdzić? xd Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Teraz, TaniePiwo napisał(a): jak to sprawdzić? xd menadzer zadan >wydajnosc > grafika > pole dedykowana pamiec Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, stanq napisał(a): menadzer zadan >wydajnosc > grafika > pole dedykowana pamiec [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Teraz, TaniePiwo napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to? Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 No to ja nie wiem, czy z wyłączonym AMP będzie lepiej, wręcz przeciwnie I jak kolega wyżej, chyba warto ręcznie ustawić ile ramu ma być dla grafy przypisane. To może powodować ścinki. @TaniePiwoweź przy okazji sprawdź, ile miałeś wcześniej GFX Core Voltage, a ile masz teraz z podniesionym Vsoc, bo ciekaw jestem, czy to jest zależne od siebie. Możliwe, że podniesienie Vsoc pomogło pośrednio, bo automatycznie podniosło też GFX, które bezpośrednio było przyczyną problemów. Dla potomnych.... P.S. Macie kolejny dowód, dlaczego nie trawię płyt Gigaszrota, bo te debile nie potrafią nawet Biosu dobrze napisać, żeby wszystko śmigało na Auto Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Teraz, TaniePiwo napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to? ehe, odpal gre i zobacz czy te 512 ci przeskoczy na zywca na wiecej ( na 99% tego nie zrobi) jesli nie to ustaw sobie w biosie na ile tam chcesz, Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, Widzior napisał(a): No to ja nie wiem, czy z wyłączonym AMP będzie lepiej, wręcz przeciwnie I jak kolega wyżej, chyba warto ręcznie ustawić ile ramu ma być dla grafy przypisane. To może powodować ścinki. @TaniePiwoweź przy okazji sprawdź, ile miałeś wcześniej GFX Core Voltage, a ile masz teraz z podniesionym Vsoc, bo ciekaw jestem, czy to jest zależne od siebie. Możliwe, że podniesienie Vsoc pomogło pośrednio, bo automatycznie podniosło też GFX, które bezpośrednio było przyczyną problemów. Dla potomnych.... P.S. Macie kolejny dowód, dlaczego nie trawię płyt Gigaszrota, bo te debile nie potrafią nawet Biosu dobrze napisać, żeby wszystko śmigało na Auto jak mogę to sprawdzić... Teraz, stanq napisał(a): ehe, odpal gre i zobacz czy te 512 ci przeskoczy na zywca na wiecej ( na 99% tego nie zrobi) jesli nie to ustaw sobie w biosie na ile tam chcesz, nie przeskakuje wyżej niz 500mb Teraz, TaniePiwo napisał(a): jak mogę to sprawdzić... nie przeskakuje wyżej niz 500mb jak mogę ten ram na grafice ustawić? Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 7 minut temu, TaniePiwo napisał(a): jak mogę ten ram na grafice ustawić? No gdzieś w Biosie, nie wiem gdzie dokładnie, może w Advanced CPU Settings. Pewnie będzie nastawa Auto, wpisz ile chcesz, ale widzę masz tylko 8GB ram, trochę lipa na dzisiejsze czasy. Wpisz sobie 2-3 GB. Ale czemu to samo nie przeskakuje na więcej, jak gra tego wymaga? Totalny bezsens. Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, Widzior napisał(a): No gdzieś w Biosie, nie wiem gdzie dokładnie, może w Advanced CPU Settings. Pewnie będzie nastawa Auto, wpisz ile chcesz, ale widzę masz tylko 8GB ram, trochę lipa na dzisiejsze czasy. Wpisz sobie 2-3 GB. jak mam 8gb ram, mam 16gb Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 1 minutę temu, TaniePiwo napisał(a): jak mam 8gb ram, mam 16gb A fakt, źle spojrzałem, no to luz, daj sobie nawet 4GB jak ci 12 ramu styknie. Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, Widzior napisał(a): A fakt, źle spojrzałem, no to luz, daj sobie nawet 4GB jak ci 12 ramu styknie. i co, to poprawi BARDZO rozgrywkę? nie będzie ścinek, będzie więcej FPS? Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 11 minut temu, TaniePiwo napisał(a): jak mogę to sprawdzić... nie przeskakuje wyżej niz 500mb jak mogę ten ram na grafice ustawić? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 8 minut temu, stanq napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] mam tylko to i nie ma tam nic o GFX było to pierwsze Initial display output i mam to na pci 1 czy coś Wpisałem na yt jak dodać więcej vram na ten mój procek ale na innej płycie to jest i wpisuje coś w CMD Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 17 minut temu, TaniePiwo napisał(a): i co, to poprawi BARDZO rozgrywkę? nie będzie ścinek, będzie więcej FPS? Lepiej to będzie, jak zrobisz OC integry (masz na filmiku wyżej, co stanq wrzucił) i wstawisz dobry RAM przynajmniej 4000MHz Ale nie wiem, czy podniesienie napięcia GFX nie będzie wymagało podniesienia też Vsoc (pewnie tak), więc lepiej póki co potestuj stabilność na tym, co dziś zmieniłeś. Ram dedykowany do integry poszukaj może w AMD Overclocking. Quote
Recommended Posts