TaniePiwo Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Witam mam problem, złożyłem sobie komputer wszystko gra. Kupiłem sobie far cry 3 i podczas grania w niego (czy inne gry) różnie po minucie lub 15minutach wyłącza mi się ekran i klawiatura z myszką lecz wiatraki czy ram działają. Pogrzebałem w opcjach zasilania i wyłączyłem "ustawienia selektywnego wstrzymania USB" - problem z klawiatura i myszką znikł lecz dalej zostaje ekran. podzespoły pc'ta Procek: Ryzen 7 5700g Karta graficzna: Integra^ Płyta: GigaByte B550M DS3H Ram: Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Beast RGB Zasilacz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
VACek Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Jaki masz system? Wszystkie sterowniki zainstalowane? Monitor się wyłącza czy ekran jest ciemny? Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 system: windows 10pro wszystkie sterowniki najnowsze Monitor traci sygnał Quote
VACek Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 11 minut temu, TaniePiwo napisał(a): system: windows 10pro wszystkie sterowniki najnowsze Monitor traci sygnał Podłącz pod TV czy inny monitor i zobacz czy to samo będzie. Kolejna sprawa jakie masz temperatury? Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 48 minut temu, VACek napisał(a): Podłącz pod TV czy inny monitor i zobacz czy to samo będzie. Kolejna sprawa jakie masz temperatury? Podłączyłem TV grałem 21min - po tym czasie wyłączył się ekran wraz z USB tempteratury na procesorze sięgały 49stopni a na gpu 38 Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 to znaczy jak zmienić kabel? kupić nowy HDMI? generalnie ten monitor jest podłączony przez przejściówkę z DVI (monitor) na hdmi(w pc) Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 2 minuty temu, TaniePiwo napisał(a): ten monitor jest podłączony przez przejściówkę z DVI (monitor) na hdmi(w pc) No i na 99% masz winnego. Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 ale to cały panel USB sie wywala to nie tak że tylko monitor traci sygnał, klawiatura myszka też nie działa Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 BIOS masz najnowszy? B550 miały problem z USB, nawet nie wiem, czy już to ogarnęli, czy nadal jest problem. Kolejna sprawa, to wszyscy na forum znają moją opinię o płytach Gigaszrota Ten windows to czysty czy jakiś mod? Czy masz zrobione jakieś OC? Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 2 minuty temu, Widzior napisał(a): BIOS masz najnowszy? B550 miały problem z USB, nawet nie wiem, czy już to ogarnęli, czy nadal jest problem. Kolejna sprawa, to wszyscy na forum znają moją opinię o płytach Gigaszrota Ten windows to czysty czy jakiś mod? Czy masz zrobione jakieś OC? nie wiem jak sprawdzić werjsie biosa czy jest aktualny. A system czysty, brak jakiegokolwiek OC Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Choćby w CPU-Z druga zakładka - motherboard. Jak nie robiłeś upgrade, to zapewne masz jakiś stary. Przynajmniej F15 powinieneś mieć - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 1 minutę temu, Widzior napisał(a): Choćby w CPU-Z druga zakładka - motherboard. Jak nie robiłeś upgrade, to zapewne masz jakiś stary. Przynajmniej F15 powinieneś mieć - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 po co ci przejsciowka soko sama plyta ma tez wyjscie dvi ? w biose znajdz opcje global c-state control i wylącz ( powinno byc pod opcjami procesora ) , jakia masz wersje sterownikow Adrenalin? wydali ostatnio bugnietą wersje moze akurat masz te wersje --- jest tam w biose jeszcze pare obcji ktore trzeba właczyc zeby ta vega na 5700g chodziła "lepiej" Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, stanq napisał(a): po co ci przejsciowka soko sama plyta ma tez wyjscie dvi ? w biose znajdz opcje global c-state control i wylącz ( powinno byc pod opcjami procesora ) , jakia masz wersje sterownikow Adrenalin? wydali ostatnio bugnietą wersje moze akurat masz te wersje --- jest tam w biose jeszcze pare obcji ktore trzeba właczyc zeby ta vega na 5700g chodziła "lepiej" przejściówka po to bo nie mam kabla DVI, wersja adrenalin najnowsza - 23.3.2. Nie chcę żeby ta vega chodziła "lepiej" chce tylko pozbyć się tego błędu Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 @TaniePiwo Adrenalin 23.4.1 (WHQL Recommended) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Bios F15 powinien być stabilny, ale możliwe, że płyta daje za małe Vsoc, a to ważne przy integrze. Wrzuć screen z tego programu (swoją drogą warto go mieć z Ryzenem) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, Widzior napisał(a): Bios F15 powinien być stabilny, ale możliwe, że płyta daje za małe Vsoc, a to ważne przy integrze. Wrzuć screen z tego programu (swoją drogą warto go mieć z Ryzenem) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 1 minutę temu, stanq napisał(a): @TaniePiwo Adrenalin 23.4.1 (WHQL Recommended) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zaraz pobiorę Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 4 minuty temu, TaniePiwo napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zaraz pobiorę zdecydownie cos tu nie tak, timingi i napiecie tak jakbys recznie wpisał czestotliwosć ram bez włączenia profilu XMP Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, stanq napisał(a): zdecydownie cos tu nie tak, timingi i napiecie tak jakbys recznie wpisał czestotliwosć ram bez włączenia profilu XMP bo tak jest, domyślnie miałem 2400mhz zmieniłem na 3200mhz bez XMP Teraz, TaniePiwo napisał(a): bo tak jest, domyślnie miałem 2400mhz zmieniłem na 3200mhz bez XMP ale z XMP też wywalało Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Teraz, TaniePiwo napisał(a): bo tak jest, domyślnie miałem 2400mhz zmieniłem na 3200mhz bez XMP ale z XMP też wywalało to do ogarniecia problemu jedz na tych 2400 Mhz, bez profilu Quote
LAGUNA Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 a sprawdź sobie na każdej pamięci osobno. Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Ram 3200MHz na 1,2V? Fakt timingi są żenujące, ale bez jaj, takie nastawy nie mają sensu z integrą. Co to za ramy w ogóle? Poza tym wg mnie Vsoc 1V przy 5700G to zdecydowanie za mało. Tu gość miał podobny problem, i chyba go nie rozwiązał - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, Widzior napisał(a): Ram 3200MHz na 1,2V? Fakt timingi są żenujące, ale bez jaj, takie nastawy nie mają sensu z integrą. Co to za ramy w ogóle? Poza tym wg mnie Vsoc 1V przy 5700G to zdecydowanie za mało. Tu gość miał podobny problem, i chyba go nie rozwiązał - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czyli co, włączyć XMP na 3200mhz i zrobić to co na tamtym forum tak? Teraz, TaniePiwo napisał(a): czyli co, włączyć XMP na 3200mhz i zrobić to co na tamtym forum tak? ale jak nie rozwiązał to też bez sensu to robić. Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Wg mnie tamten gość ma ręcznie wpisane Vsoc 1,1V, co przy jego XMP 4000MHz jest zdecydowanie za mało i to był pewnie problem. U niego bez XMP akurat chodziło wszystko dobrze. Nie wiem czemu u ciebie bez XMP też się chrzani, mega dziwne. Włącz XMP i daj screen z tego zentimings, chce zobaczyć czy płyta podniosła Vsoc. Quote
stanq Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 2 minuty temu, TaniePiwo napisał(a): czyli co, włączyć XMP na 3200mhz i zrobić to co na tamtym forum tak? ale jak nie rozwiązał to też bez sensu to robić. bios: svm mode: włacz cool & quiet: wyłacz global c-state control: wyłacz power supply idle: typical ------------- albo włacz profil xmp na 3200 albo zjedz narzie z czestotliwoscia na 2400 albo daj temu recznemu 3200 Mhz 1,35 napiecia Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, Widzior napisał(a): Wg mnie tamten gość ma ręcznie wpisane Vsoc 1,1V, co przy jego XMP 4000MHz jest zdecydowanie za mało i to był pewnie problem. U niego bez XMP akurat chodziło wszystko dobrze. Nie wiem czemu u ciebie bez XMP też się chrzani, mega dziwne. Włącz XMP i daj screen z tego zentimings, chce zobaczyć czy płyta podniosła Vsoc. okej, chwila. 2 minuty temu, Widzior napisał(a): Wg mnie tamten gość ma ręcznie wpisane Vsoc 1,1V, co przy jego XMP 4000MHz jest zdecydowanie za mało i to był pewnie problem. U niego bez XMP akurat chodziło wszystko dobrze. Nie wiem czemu u ciebie bez XMP też się chrzani, mega dziwne. Włącz XMP i daj screen z tego zentimings, chce zobaczyć czy płyta podniosła Vsoc. 1 minutę temu, TaniePiwo napisał(a): okej, chwila. Nie mam XMP tylko mam AMP więc dałem AMP na 3200mhz Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 @stanqu niego to nie będzie problem z ramem, na 99% to problem z procesorem, a raczej z niestabilnością SoC albo Infinity Fabric, najprawdopodobniej z powodu zbyt niskiego napięcia. Tak niestety je ustawiają na AUTO płyty Gigaszrota. @TaniePiwono teraz wygląda to ok, nastawy ramu i timingi, ale nadal Vsoc jest 1V. Słuchaj, ostatnia próba - zmień napięcia Vsoc w Biosie na 1,1V i sprawdź wtedy, czy nada ci będzie wyłączać monitor. Spokojnie, to napięcie jest bezpieczne na luzie do 1,2V. Możesz nawet na start ustawić 1,15V. Jak będzie wtedy ok, to stopniowo sobie obniżysz do granicy stabilności. VDDP też masz 1V, co wg mnie jest za wysoko, ale póki co nie ruszaj tego. Ja mam je ręcznie na 0,9V. Swoją drogą Vsoc i VDDP nie może być realnie równe, bo VDDP jest jakby podrzędne po Vsoc, więc musi być siłą rzeczy zawsze trochę mniejsze. Quote
TaniePiwo Posted April 9, 2023 Author Report Posted April 9, 2023 Teraz, Widzior napisał(a): @stanqu niego to nie będzie problem z ramem, na 99% to problem z procesorem, a raczej z niestabilnością SoC albo Infinity Fabric, najprawdopodobniej z powodu zbyt niskiego napięcia. Tak niestety je ustawiają na AUTO płyty Gigaszrota. @TaniePiwono teraz wygląda to ok, nastawy ramu i timingi, ale nadal Vsoc jest 1V. Słuchaj, ostatnia próba - zmień napięcia Vsoc w Biosie na 1,1V i sprawdź wtedy, czy nada ci będzie wyłączać monitor. Spokojnie, to napięcie jest bezpieczne na luzie do 1,2V. Możesz nawet na start ustawić 1,15V. Jak będzie wtedy ok, to stopniowo sobie obniżysz do granicy stabilności. VDDP też masz 1V, co wg mnie jest za wysoko, ale póki co nie ruszaj tego. w jakiej zakładce będzie to Vsoc? bo niezbyt ogarniam te zakładki co gdzie i jak Quote
Widzior Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 2 minuty temu, TaniePiwo napisał(a): w jakiej zakładce będzie to Vsoc? bo niezbyt ogarniam te zakładki co gdzie i jak No tam gdzie włączasz XMP/AMP ramu, chyba ze ty to włączyłeś z ikonki jakiejś. Zakładka OC albo Tweaker, nie pamiętam jak to w gigabyte jest nazwane. Quote
Recommended Posts