Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

mam od niedawna taką obudowę 2,5 do dysków

StoreJet Transcend 25ck3

Kupiłem razem z nią dysk HDD Toshiba 500GB MQ01ABF050. Zauważyłem, że podczas pracy ów dysk bardzo się nagrzewał temperatura dochodziła do 50 stopni tak przynajmniej pokazywał Crystal Disk Info. Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów, żeby dysk a tym bardziej zewnętrzny pod USB się taak mocno nagrzewał. Zwłaszcza, że nie robię na tym dysku nie wiadomo czego dysk służy za magazyn danych.

Coś mnie tknęło, i zrobiłem taki eksperyment. Podłączyłem na 15 minut do komputera samą kieszeń bez włożonego dysku. Po tym czasie kontroler sata był nieznacznie cieplejszy. Nie parzył on w dłonie, nie był gorący, ale czuć nawet przez obudowę, że się lekko nagrzał. Czy to jest normalne czy coś z tym kontrolerem jest nie tak? Bo to może on powodował tak, że się ten dysk grzał. Jeżeli to faktycznie wada kontrolera no to trzeba będzie z gwarancji skorzystać. Jeżeli to normalne., że kontroler sata się nagrzewa odrobinkę to raczej z dyskiem jest coś nie tak. Był używany, ale całe szczęście od firmy, więc można zwrócić towar. Na obecną chwilę nie mam innych dysków wewnętrznych 2,5 by przetestować je w tej kieszeni.

Posted

Jak już tak cię to martwi, to podłącz go pod komputer, żeby sprawdzić, czy będzie się tak samo nagrzewał. Wg specyfikacji dysk ma temperaturę pracy 5-55*C. Co do obudowy i jej chipsetu, to nie mam wiedzy o tym modelu.

Posted

Komputera stacjonarnego nie mam, a laptop to zwykły ultrabook, do którego nie wsadzę dysku, bo nie ma miejsca na drugi dysk (Huawei Matebook D14 2019).

Ale też nie jestem w miejscu swego zamieszkania tylko w internacie szkolnym. Jak będę mieć dostęp do innego dysku lub wrócę do domu (to za 1,5 tyg) to napiszę jak się sytuacja rozwinęła. Dałem tu tylko sygnał, bo mnie to za niepokoiło. Najwyższą temperaturę jaką widziałem do tej pory w dyskach HDD to 37C podczas kilkunastogodzinnego zapisywania danych. Wtedy taka temp jest uzasadniona. W domu mam jedną wolną kieszeń, której używam jak np na chwilę chcę coś zgrać z jakiegoś talerzowca czy SSD Sata a nie instaluję tam żadnego dysku na stałe. To Adata ED600. I ona sprawuje się OK z wszystkimi dyskami jakimi do tej pory podłączałem do niej. Tego Transcenda to wybrałem z myślą, że zamontuję tam dysk raz na dłużej.

Posted

Wydaje mi się, że nagrzewanie dysku w kieszeni może być normalne, zwłaszcza jeśli dysk pracuje intensywnie przez dłuższy czas. Jednakże, to że sama kieszeń się nagrzewa bez włożonego dysku może oznaczać jakąś wadę w kontrolerze.

Może warto rozważyć skorzystanie z gwarancji, aby mieć pewność, że wszystko działa poprawnie. Jeśli masz możliwość, to możesz też sprawdzić kieszeń z innym dyskiem, aby porównać temperatury.

Posted

Ja tylko robiłem wolne formatowanie dysku i właśnie podczas tego procesu się tak nagrzał. Udało mi się zdobyć drugi dysk, który dobrze znam, bo mam już go od roku. Mianowicie to jest WD5000LPCX. Sprawa przedstawiała się następująco. Włożyłem go do kieszeni i zrobiłem wolne formatowanie jak w tamtym przypadku. Po 15 minutach temperatura osiągnęła 44 stopnie co nie jest normalne dla tego dysku. W sensie, samo 44 stopni nie jest temperaturą krytyczną dla samego dysku. Ale w innych kieszeniach jak się formatował to zazwyczaj temperatura nie dochodziła nawet do 40 i utrzymywała się w granicach 36-38 stopni.

Potem bardzo powoli wzrastała aż do 48 stopni i utrzymywała się tak. Ewidentnie z tą kieszenią jest coś nie tak. Napisałem już do sklepu i mam nadzieję, że przyjmą reklamację.

Posted

Teraz dopiero obejrzałem jak ta obudowa wygląda, jest też sporo filmów na YouTube, i to jest pancerna, podwójnie ogumowana obudowa, która chroni dysk nawet podczas upadku, więc na moje to normalne, że grzeje się sporo mocniej niż w zwykłych obudowach, bo nie ma tam żadnej cyrkulacji powietrza. Niestety nikt nie wspomniał o temperaturach w tych filmach, a szkoda. Wg mnie reklamacja jest niepotrzebna.

BartAcid likes this
Posted

Nie pisałem tego wcześniej, (nie chciałem się zbytnio rozpisywać), ale w domu mam identyczną kieszeń. Mam kilka dysków o mniejszych pojemnościach i jeden duuży na backupy, bo właśnie z takiego założenia wychodzę, żeby dane trzymać na kilku o mniejszych pojemnościach. Miałem ostatnio epizot jak pewnie każdy albo prawie każdy z Was, że padł mi dysk, na którym miałem istotne dane. Całe szczęście jakieś 95 procent udało się odzyskać, bo robiłem kopię u kolegi kilka miesięcy temu. I dopiero wtedy zacząłem jakoś kombinować z tymi dyskami backupami i tak dalej. W tym jednym Transcendzie siedzi stareńki dysk Samsunga wyciągnięty z laptopa jeszcze sprzed przejęcia przez Seagate. I w tej kieszeni nie zaobserwowałem tych wzrostów temperatur. Ale po testuję to jeszcze szerzej jak przyjadę do domu. Tą pierwszą kieszeń mam 3 miesiące dopiero.

Jak coś się ruszy to poinformuję co i jak. Na tamtej kieszeni zrobię identyczny test jak tu. I jeżeli będzie identycznie jak pisałem wcześniej to po prostu jest tak jak Widzior pisał, bo i owszem kieszeń ma dwie warstwy gumy wewnątrz i na zewnątrz. Pancerne bym tego nie nazwał, bo ten plastik pod mocniejszym naciskiem już lekko odpuszcza, mogliby w sumie zrobić tą pokrywę metalową to by nawet bardziej odprowadzało ciepło.

Posted
W dniu 21.03.2023 o 18:28, DJGraco napisał(a):

Zauważyłem, że podczas pracy ów dysk bardzo się nagrzewał temperatura dochodziła do 50 stopni tak przynajmniej pokazywał Crystal Disk Info.

Normalna temperatura podczas pracy zwłaszcza podczas zapisu. Nic groźnego. HDD powyżej 60 stopni można zacząć się niepokoić.

W dniu 21.03.2023 o 20:01, DJGraco napisał(a):

Najwyższą temperaturę jaką widziałem do tej pory w dyskach HDD to 37C podczas kilkunastogodzinnego zapisywania danych.

To jest dziwne. 37 stopni, to bardzo mało, wręcz niemożliwe podczas długotrwałego zapisu.

4 godziny temu, DJGraco napisał(a):

Ja tylko robiłem wolne formatowanie dysku i właśnie podczas tego procesu się tak nagrzał.

Wolne formatowanie, czyli pełne, to zapis zerami całego dysku z jego maksymalną prędkością. Musi się grzać. W takim wypadku 50 stopni, to dobra temperatura.

4 godziny temu, DJGraco napisał(a):

Potem bardzo powoli wzrastała aż do 48 stopni i utrzymywała się tak. Ewidentnie z tą kieszenią jest coś nie tak.

Wszystko w porządku.

3 godziny temu, Widzior napisał(a):

to jest pancerna, podwójnie ogumowana obudowa, która chroni dysk nawet podczas upadku, więc na moje to normalne, że grzeje się sporo mocniej niż w zwykłych obudowach, bo nie ma tam żadnej cyrkulacji powietrza. Niestety nikt nie wspomniał o temperaturach w tych filmach, a szkoda. Wg mnie reklamacja jest niepotrzebna.

Dokładnie tak.

53 minuty temu, DJGraco napisał(a):

Mam kilka dysków o mniejszych pojemnościach i jeden duuży na backupy, bo właśnie z takiego założenia wychodzę, żeby dane trzymać na kilku o mniejszych pojemnościach.

Moja dobra rada praktyczna - 2 duże dyski i na każdym to samo. Istnieją kieszenie, które robią, to automatycznie. Jeśli 1 dysk padnie, to masz na drugim kopię zapasową. Kupujesz nowy dysk i kopiujesz zawartość. Taki sposób zabezpieczania danych nie zawodzi.

56 minut temu, DJGraco napisał(a):

mogliby w sumie zrobić tą pokrywę metalową to by nawet bardziej odprowadzało ciepło.

Nawet jak masz tylko kabelek USB-SATA i podłączasz dysk HDD czy SSD na zewnątrz, to grzeje się. Wyraźnie czuć ręką i w odczytach programów diagnostycznych. Oczywiście SSD mogą grzać się mocniej, ale im mniej to szkodzi.

Posted

Ooo, dzięki @wiktorynek za odpowiedź. Troszkę mnie tym uspokoiłeś, może ja źle mierzyłem temperatury lub z czujnikiem było coś nie tak. W każdym razie zbadam sobie jeszcze problem.

Posted

Hej, wróciłem do domu i zrobiłem te testy, o których pisałem wcześniej. Faktycznie koledzy mieli rację, obie kieszenie zachowują się podobnie, więc nic złego z nimi nie jest. W obu dysk nagrzewał się przy formatowaniu do 44 stopni, a wcześniej był bardziej gorący, bo być może kieszeń leżała na innym podłożu. Wcześniej był to tapczan z cienką warstwą koca a na drewnie znacznie lepiej odprowadzało ciepło.