Jump to content

Recommended Posts

Posted

Do czegoś o tak wątłej ilości RAMu, to polecałbym raczej jakiegoś lekkiego Linuxa (zresztą ChromeOS jest afaik bazowany na jądrze Linux). Rzuciłem okiem na specyfikację i tak..:

- strasznie mało RAMu na dzisiejsze standardy. 2GB nie starczy nawet na otwarcie strony głównej Facebooka bez swapowania na dysk, sprawdzałem osobiście na Compaqu 6710b pod Operą i Firefoxem. Jeśli jest możliwość, to zwiększyć chociaż do 4GB; większość Chromebook'ów ma 4GB RAMu właśnie,

- procesor - zakładam że to ten: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jest całkiem znośny na pierwszy rzut oka, x86_64.

Na twoim miejscu spróbowałbym czegoś z KDE Plasma (Linux Mint na przykład), bo ma wsparcie dla touchscreen'ów a jest imo nieco lżejsze od GNOME 3. Z najlżejszych dystrybucji pracujących pod plasmą może spróbuj KaOSa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jako alternatywę możesz też popatrzeć na porty Androida na x86_64, może lepiej się sprawdzi w tej roli. Podałem systemy które pozwalałyby używać tego 2w1 w roli komputera biurowego, takie przeznaczenie sprzętu zgadywałem po twoich pierwotnych propozycjach. Do gier, to tiny8.1 albo tiny10, 11.