Hip3r Posted March 7 Report Share Posted March 7 Opis problemu Zmieniłem w routerze TP-Link WR-1043ND v4 oprogramowanie na DD-WRT 44715, nie spodobało mi się i chciałem je zmienić na OpenWrt, włączyłem Telnet w ustawieniach żeby zmienić firmware, po czym zaczęło mi wyskakiwać okienka żeby wpisać login i hasło, cokolwiek próbowałem zrobić prosiło o podanie loginu i hasło którego nie znałem, próbowałem wielu loginów i haseł, nie pomagało, próba przywrócenia ustawień fabrycznych przyciskiem kończyła się niepowodzeniem. Rozwiązanie: 1.Pobieramy archiwum z recovery z tematu oraz tftpd32/tftpd64 2.Rozpakokowujemy archiwum z recovery oraz tftpd32/tftpd64. 3. Podłączamy kabel RJ-45 do routera i komputera 4. Konfigurujemy kartę sieciową: Wchodzimy do właściwości karty sieciowej - Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4): Przypisujemy adresację ręcznie: Adres IP: 192.168.0.66 Maska podsieci 255.255.255.0 (Reszta ma zostać pusta) Klikamy "OK" i zamykamy właściwości. 5. Odpalamy tftpd32/tftpd64 W Current Directory wskazujemy gdzie jest plik recovery W Server interdaces wybieramy 192.168.0.66 6. Wyłączamy router z prądu na 10s, przyciskamy i trzymamy przycisk Reset/WPS na routerze i włączamy go do prądu. Na routerze powinna pojawić się ikonka WPS i w tym czasie router zaczyna pobieranie oprogramowania z komputera. Po pobraniu oprogramowaniu czekamy aż router uruchomi się ponownie. Trwa to do kilku minut. Mamy teraz przywrócone oryginalne oprogramowanie, jeśli chcemy możemy z powrotem wgrać alternatywne. Link do Recovery [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Źródła [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pośrednio związane z tematem 1. Nie używać pliku recovery do przywrócenia oryginalnego o oprogramowania w panelu administracyjnym. 2.Sprawdziłem DD-WRT, Open-WRT i Gargoyle, na każdym z nich zauważyłem spadek prędkości łącza po Wi-Fi. 3.Jeśli komuś bardziej niż na szybkości Wi-Fi zależy na funkcjonalności routera oraz zasięgu to mogę polecić DD-WRT (należy zostawić region Wi-Fi na US ponieważ w Polsce w tego co mi wiadomo są jakieś prawne ograniczenia zasięgu Wi-Fi przez co na fabrycznym oprogramowaniu w tym routerze nie wykorzystuje się w pełni mocy anten) LAGUNA likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts