Jump to content

Windows 7 SP1 Pro x64 ESU + sterowniki USB i NVMe - wersja ostateczna - pożegnalna (aktualizacja 17.09.2023)


wiktorynek

Recommended Posts

2 godziny temu, gumish93 napisał(a):

pomimo pobrania obrazów z pierwszych linków to nie wykrywają mojego Samsung SSD PM961

W grę wchodzi tylko obraz nr 2 skoro to Dell 7480 czyli 6 lub 7 gen Intela.

Zmodyfikowane sterowniki dostarczyło Lenovo i tylko na tym można polegać. Teoretycznie mają obsługiwać SM951, SM961, PM961:

 

[COMM.NTamd64]
%COMMNvmeUBX.DeviceDesc%     = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A802
%COMMNvmePolaris.DeviceDesc%     = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A804

[nvme_inst.NTamd64]
CopyFiles=@secnvme.sys
CopyFiles=@secnvmeF.sys

[nvme_inst.NTamd64.HW]
AddReg = msi_addreg
AddReg = nvmeF_addreg

[nvme_inst.NTamd64.Services]
AddService = secnvme, 0x00000002 , nvme_Service_Inst, nvme_EventLog_Inst
AddService = secnvmeF, , nvmeF_Service_Inst, nvmeF_EventLog_Inst

[Strings]
;
; Localizable Strings
;
diskId1 = "NVME Installation Disk"
COMMNvmeUBX.DeviceDesc      = "Samsung NVMe Controller"
COMMNvmePolaris.DeviceDesc  = "Samsung NVMe Controller"

 

Czy to na pewno tylko problem sterowników? Instalujesz w trybie Legacy na MBR?

 

Godzinę temu, zdzisiek24 napisał(a):

Windows 7 NVMe Patch:

Przecież ta poprawka jest zainstalowana.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Teraz, wiktorynek napisał(a):

W grę wchodzi tylko obraz nr 2 skoro to Dell 7480 czyli 6 lub 7 gen Intela.

Zmodyfikowane sterowniki dostarczyło Lenovo i tylko na tym można polegać. Teoretycznie mają obsługiwać SM951, SM961, PM961:

 

[COMM.NTamd64]
%COMMNvmeUBX.DeviceDesc%     = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A802
%COMMNvmePolaris.DeviceDesc%     = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A804

[nvme_inst.NTamd64]
CopyFiles=@secnvme.sys
CopyFiles=@secnvmeF.sys

[nvme_inst.NTamd64.HW]
AddReg = msi_addreg
AddReg = nvmeF_addreg

[nvme_inst.NTamd64.Services]
AddService = secnvme, 0x00000002 , nvme_Service_Inst, nvme_EventLog_Inst
AddService = secnvmeF, , nvmeF_Service_Inst, nvmeF_EventLog_Inst

[Strings]
;
; Localizable Strings
;
diskId1 = "NVME Installation Disk"
COMMNvmeUBX.DeviceDesc      = "Samsung NVMe Controller"
COMMNvmePolaris.DeviceDesc  = "Samsung NVMe Controller"

 

Czy to na pewno tylko problem sterowników? Instalujesz w trybie Legacy na MBR?

 

Przecież ta poprawka jest zainstalowana.

 

 

Próbowałem w trybie legacy mbr i lipa, nie wykrywa w ogóle dysku

Link to comment
Share on other sites

mialem tak samo z 2 moimi nvme(a2000 i hynix 256gb wyciagniety z laptopa na ktorym teraz siedzi win7), bawilem sie w integrowanie poprawek updatepackiem7r2 i wrzucilem ten generic nvme sterownik do iso z winraid to zadnego z moich nvme instalator nie widział - nie wrzucilem driverow na nvme i została sama poprawka na nvme od ms, system sie ladnie wgrał i po tym wgrałem ten generic przez menedzer urzadzen i smiga pieknie... Dziwne ogólnie, bo ten sterownik ma certyfikacje whql i wszystko ładnie w ntlite poszło bo inne sterowniki ładnie sie zainstalowały po instalacji(glownie chipset od b450 i sieciowka), wiec zintegrowalem raczej dobrze(oczywiscie do install.wim i boot.wim wrzucilem ten sterownik od nvme), wiec jak nie nie widzi dysku podczas instalacji to warto sprobowac bez zadnych extra sterow nvme i pozniej sobie dograc, bo ten domyslny z win7 ma problemy z obsługą smarta

PS: ładowanie sterownika w instalatorze z pendrive nic też nie zmienia - nvme nie widziało tak czy siak

Link to comment
Share on other sites

Pewne i na 100% wielokrotnie potwierdzone są tylko sterowniki NVMe Samsunga (dobrze sie integrują i działają) do dysków detalicznych PCI-E 3.0 oraz prawdopodobnie sterowniki NVMe innych producentów oficjalnie wydane do Win 7. To nadal nie gwarantuje sukcesu, ponieważ producenci już niekiedy od 7 gen Intela wzwyż (głównie w laptopach) blokowali w biosie możliwość instalacji Win 7. Reszta to kwestia prób, oczywiście nie chaotycznych, tylko przemyślanych, zgodnych z pewnymi znanymi zasadami.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, wiktorynek napisał(a):

Pewne i na 100% wielokrotnie potwierdzone są tylko sterowniki NVMe Samsunga (dobrze sie integrują i działają) do dysków detalicznych PCI-E 3.0 oraz prawdopodobnie sterowniki NVMe innych producentów oficjalnie wydane do Win 7. To nadal nie gwarantuje sukcesu, ponieważ producenci już niekiedy od 7 gen Intela wzwyż (głównie w laptopach) blokowali w biosie możliwość instalacji Win 7. Reszta to kwestia prób, oczywiście nie chaotycznych, tylko przemyślanych, zgodnych z pewnymi znanymi zasadami.

Wszystko hula. Udało się zainstalować. A wystarczyło pobrać z 1 postu iso W10 przygotowane bez wim czy esd / I iso W7 z sterami pod PM961 czyli pozycja druga. No i dalej poszło gładko, z wrzuceniem itd. 

Edited by gumish93
edit post
Link to comment
Share on other sites

@Adiwin&&doprecyzuj, czy te twoje rozwiązanie dotyczy instalacji w trybie Legacy czy UEFI, bo to ma zasadnicze znaczenie.

@gumish93z tymi NVMe jest dziwny problem podczas instalacji, w zainstalowanym systemie już łatwiej. W takim wypadku podmiana instalatora na Win10 może rozwiązać problem (sterownik NVMe integrujesz wtedy tylko do install.wim). Inne rozwiązanie, to użycie programu WinNTLite, i wtedy problemy z instalatorem cię nie obchodzą. A najpewniejszy sposób, to instalacja na dysku SATA, dogranie sterów NVMe, i zrobienie klona na dysk NVMe.

gumish93 likes this
Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Widzior napisał(a):

@Adiwin&&doprecyzuj, czy te twoje rozwiązanie dotyczy instalacji w trybie Legacy czy UEFI, bo to ma zasadnicze znaczenie.

@gumish93z tymi NVMe jest dziwny problem podczas instalacji, w zainstalowanym systemie już łatwiej. W takim wypadku podmiana instalatora na Win10 może rozwiązać problem (sterownik NVMe integrujesz wtedy tylko do install.wim). Inne rozwiązanie, to użycie programu WinNTLite, i wtedy problemy z instalatorem cię nie obchodzą.

Akurat udało sięrozwiązać problem :)

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, Widzior napisał(a):

Czyli wychodzi na to, że problemem był tylko instalator Win7. A poszło na Legacy czy UEFI?

I dupa. Załączam screena co mi wyskakuje , jak bootuje w7 z USB w uefi 

Nie za dobrze się znam i nie wiem co to znaczy. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Edited by gumish93
Zmiana treści postu
Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, Widzior napisał(a):

Czyli wychodzi na to, że problemem był tylko instalator Win7. A poszło na Legacy czy UEFI?

Na to wychodzi że mam inny problem 🤣 zerknij na moj cytat postu wyżej ... A to wszystko z ciekawości robię ...

Czy mi się uda w ogóle zainstalować na latitude 7480 w7 

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, Widzior said:

@Adiwin&&doprecyzuj, czy te twoje rozwiązanie dotyczy instalacji w trybie Legacy czy UEFI, bo to ma zasadnicze znaczenie.

@gumish93z tymi NVMe jest dziwny problem podczas instalacji, w zainstalowanym systemie już łatwiej. W takim wypadku podmiana instalatora na Win10 może rozwiązać problem (sterownik NVMe integrujesz wtedy tylko do install.wim). Inne rozwiązanie, to użycie programu WinNTLite, i wtedy problemy z instalatorem cię nie obchodzą. A najpewniejszy sposób, to instalacja na dysku SATA, dogranie sterów NVMe, i zrobienie klona na dysk NVMe.

uefi ale z csm oczywiscie, bo inaczej to bez uefiseven win7 sie nie wgra

instalator zwykly win7, nic nie musialem z tym od 10 kombinowac

@gumish93mozesz sprobowac z tym iso [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ewentualnie, tu sa same poprawki nawet te esu nowe+ te ogolne usb3.0 sterowniki

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, gumish93 napisał(a):

Na to wychodzi że mam inny problem

Nie wiem co ty namotałeś, ale instalator chyba nie widzi pliku install.wim. Może zapomniałeś wrzucić ten wim z Win7 do instalatora Win10 :22 Albo to wina bootowania w UEFI. Mówię ci, użyj WinNTSetup.

gumish93 likes this
Link to comment
Share on other sites

Dlatego jak ktoś pisze, że coś się udaje lub nie udaje, to należy podać minimum:

- konfigurację sprzętową (model laptopa lub płyty głównej i która generacja procesora Intel i AMD)

- model dysku SSD NVMe

- który obraz systemu został użyty z którymi sterownikami

- jakie ustawienia biosu zostały wybrane

- jakie ustawienia zostały wybrane przy tworzeniu bootowalnego pendrive

Wszelkie inne kombinacje, to błądzenie we mgle i nikt tutaj nic nie pomoże chyba, że na oślep.

I najważniejsze - jeśli komuś bardzo zależy na Win 7 na nowym sprzęcie, to trzeba najpierw przemyśleć konfigurację sprzętową i wybrać bezproblemową pod tym kątem lub kupić drugi sprzęt.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Widzior napisał(a):

Nie wiem co ty namotałeś, ale instalator chyba nie widzi pliku install.wim. Może zapomniałeś wrzucić ten wim z Win7 do instalatora Win10 :22 Albo to wina bootowania w UEFI. Mówię ci, użyj WinNTSetup.

Wszystko hula już na 100 procent 😁 udało się zainstalować W7 w uefi. Chodź z początku były problemy z powodu mojej niewiedzy i robienia na szybko ...

Ale jestem zadowolony efektu 

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, wiktorynek napisał(a):

Dlatego jak ktoś pisze, że coś się udaje lub nie udaje, to należy podać minimum:

- konfigurację sprzętową (model laptopa lub płyty głównej i która generacja procesora Intel i AMD)

- model dysku SSD NVMe

- który obraz systemu został użyty z którymi sterownikami

- jakie ustawienia biosu zostały wybrane

- jakie ustawienia zostały wybrane przy tworzeniu bootowalnego pendrive

Wszelkie inne kombinacje, to błądzenie we mgle i nikt tutaj nic nie pomoże chyba, że na oślep.

I najważniejsze - jeśli komuś bardzo zależy na Win 7 na nowym sprzęcie, to trzeba najpierw przemyśleć konfigurację sprzętową i wybrać bezproblemową pod tym kątem lub kupić drugi sprzęt.

Ciekawi mnie jeszcze jedna opcja. Czy dało by się bootx64.efi   |   bootmgfw.efi podmienić w ISO ? Tak żeby system już miał wszczepione podmienione pliki w W7 ? 

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, gumish93 napisał(a):

udało się zainstalować W7 w uefi

UEFI czy UEFI with CSM?

10 godzin temu, gumish93 napisał(a):

Czy dało by się bootx64.efi   |   bootmgfw.efi podmienić w ISO ? Tak żeby system już miał wszczepione podmienione pliki w W7 ? 

Aż dziwne, że pierwszy o tym wspomniałeś. W tej wersji zapomniałem ich dodać i dopiero Ty o tym napisałeś. Już naprawiłem swój błąd i podmieniłem obrazy ze standardowymi sterownikami NVMe. Z innym zestawem będą sukcesywnie podmieniane jak je pobiorę z Mega (ograniczenie 5GB dziennie) i podmienię. 😁

Tylko nie myl plików modyfikowanych z UEFI Seven 1.30, bo to inna bajka.

Przy okazji dodałem wersję bez sterowników NVMe i USB.

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, wiktorynek napisał(a):

Aż dziwne, że pierwszy o tym wspomniałeś. W tej wersji zapomniałem ich dodać

LOL serio? No widzisz, ja tej wersji nie ściągałem, bo mam czystą podstawę z 2021 i nie potrzebowałem tej, bo bym ci na pewno zgłosił. Sam nie używam UEFI, ale pliki na ogół przeglądam w ISO, czy wiruska nie dołączyłeś w gratisie :22 Joke...

16 minut temu, wiktorynek napisał(a):

UEFI czy UEFI with CSM?

No i to jest problem, że ludzie nie precyzują. Chyba zacznę po prostu pytać o typ partycji (MBR czy GPT), bo tym sposobem szybciej dojdziemy do ładu.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 9.08.2023 o 02:33, Widzior napisał(a):

bo nawet google o tym nie słyszało

A to ciekawe. Pierwszy wynik u wujka:

"setupsqm.exe jest uruchamiany jako standardowy proces systemu Windows w kontekście konta SYSTEM z rozbudowanymi uprawnieniami. Proces wykorzystuje Harmonogram zadań systemu Windows do automatycznego uruchamiania pliku jako procesu, gdy użytkownik loguje się do systemu Windows."

Przechwytywanie.jpg

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

 

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, GrzegorzAsia napisał(a):

nie dziala klawiatura i mysz? Jakies pomysly?

Sterowniki.

8 godzin temu, GrzegorzAsia napisał(a):

Jezeli chodzi o poprzednia wersje nie bylo problemu.

Dlaczego nie używasz poprzedniej wersji? Wystarczy ją aktualizować i efekt będzie dokładnie taki sam.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.08.2023 o 09:05, wiktorynek napisał(a):

Dlaczego nie używasz poprzedniej wersji? Wystarczy ją aktualizować i efekt będzie dokładnie taki sam.

Ale co dokładnie miałbym zaktualizować?  Chodzi Ci o aktualizacje Windows?

  

W dniu 18.08.2023 o 09:05, wiktorynek napisał(a):

Sterowniki.

Szkoda, że nie dograłeś ich do swoich obrazów. W takim razie jak to odpalić? NIe mam tak samo wejścia do starego wejścia klawiatury.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, GrzegorzAsia napisał(a):

Chodzi Ci o aktualizacje Windows?

Oczywiście.

3 godziny temu, GrzegorzAsia napisał(a):

Szkoda, że nie dograłeś ich do swoich obrazów.

Oczywiście, że są tylko inne.

3 godziny temu, GrzegorzAsia napisał(a):

W takim razie jak to odpalić? NIe mam tak samo wejścia do starego wejścia klawiatury.

Dodać podczas instalacji z pendrive, wskazując odpowiednią ścieżkę.

JanKo66 likes this
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information