Nieobecny Posted February 4 Author Report Posted February 4 Różnice poniżej 1% traktowałbym jako błąd pomiarowy. Quote
stefan999 Posted February 7 Report Posted February 7 w8.1 - jak na najnowoczesniejszy system z tych trzech (xp, 7, 8.1) - cieniutko, niewiele punktow wiecej niz xp.. Quote
Kocurek Posted February 10 Report Posted February 10 System Windows 7 postawiony bez problemu na aktualnym obrazie. Dziękuję @Nieobecny Pod okiem @stefan999 planuję po 11.02 przygotować paczkę z aktualizacjami, dostosowaną do najnowszego obrazu Zostawię sobie jeszcze wzmiankę, żeby nie zapomnieć z pierwszej wiadomości: Cytat Jeszcze tylko 2 zdania, dlaczego obraz nie jest zaktualizowany do grudnia 2024 skoro został wykonany 05.01.2025. System aktualizowałem w Vbox i przechwytywałem. Po aktualizacji o poprawki z Server 2008R2 lub po użyciu BypassESU v13f, system dalej działa bez zastrzeżeń, jednak po przechwyceniu obrazu, występuje problem podczas ponownej instalacji w Vbox. Zrobiłem tylko 2 próby, na więcej nie mam czasu i chęci. Być może to kolejny bug Microsoftu (po wpadce z aktualizacją z listopada) lub problem z Bypass v13f lub problem z Vbox. Aby zaktualizować ten obraz do najnowszej wersji po zainstalowaniu, wystarczy: - zainstalować aktualizację zbiorczą z grudnia (nie ma już problemu z przeglądarkami) lub nowszą: - [Web browser] Fixed: A web browser such as the Supremium web browser might crash or not start after installing the November 12,2024, Windows update KB5046687. - zainstalować aktualizację NET 3.5.1 (jeśli ukaże się, bo od października jeszcze nie było) - zainstalować aktualizację NET 4.8 przy użyciu dotNetFx4_ESU_Installer_v4 lub ewentualnie zastosowaniu odpowiedniej opcji w BypassESU v13f - zainstalować aktualizację Service Stack jeśli ukaże się Jeśli chcemy korzystać z WU dla poprawek Server 2008R2, to musimy zinstalować: - aktualizację KB5016892 - użyć najnowszego BypassESU v13f z opcją patchowania WU (jeśli dobrze pamiętam nr 3) W dniu 7.02.2025 o 15:55, stefan999 napisał(a): w8.1 - jak na najnowoczesniejszy system z tych trzech (xp, 7, 8.1) - cieniutko, niewiele punktow wiecej niz xp.. Z moich obserwacji odniosłem wrażenie, że Microsoft od czasu Windowsa XP ma syndrom tick-tock. Objawia się to tym, że co drugi Windows przyjmuje się szerzej na rynku. Windows XP --> przyjęty Windows Vista --> odpadł Windows 7 --> przyjęty (dopieszczona Vista) Windows 8.x --> odpadł Windows 10 --> przyjęty (dopieszczony Win 8 ) Teraz jest Windows 11, ciekawe czy się przyjmie, czy tak stanie się dopiero z Windows 12 Quote
stefan999 Posted February 12 Report Posted February 12 Apropo Komparator'a i narzedzi pomocnych przy tworzeniu paczki poprawek (aktualnie lutowej) Komparator moze posluzyc jako podpowiedz jakie poprawki w danym miesiacu zassac i czy poprawki te sa juz zainstalowane czy nie. Po uruchomieniu Komparatora, a konkretnie ukazaniu sie menu glownego (oznaczenie 'nr 1') : analize poprawek uruchamiamy najpierw wciskajac 1 (+enter) w tym menu, nastepnie po ukazaniu sie kolejnego menu (oznaczenie 'nr 1.1') : wciskajac 2 (+enter), wowczas czekamy 2-3 min (w zaleznosci od mocy komputera) na wynik. Powienien ukazac sie ekran (to przykladowy wynik analizy) taki jak w kolejnym poscie. Quote
stefan999 Posted February 12 Report Posted February 12 Wynik analizy poprawek / apek systemowych wg 'Komparatora': [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kocurek Posted February 13 Report Posted February 13 Przydałby się dodatkowy komentarz co oznacza ten wynik analizy... Quote
stefan999 Posted February 13 Report Posted February 13 Dobre.. Ok, na podstawie powyzszej listy wynikowej postaram sie wytypowac jakie poprawki i apki systemowe nalezy zainstalowac w analizowanym systemie w7 (system w7 spreparowany przez Wiktorynka z maszyny kolegi 'Kocurek', rowniez przez niego modyfikowany) by ten byl 'up-to-date'. Przy okazji zostana wytypowane poprawki i apki, ktore powinny sie znalezc w paczce aktualizacji luty 2025 dedykowanej w/w wersji w7 od Wiktorynka. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted February 13 Report Posted February 13 5 minut temu, stefan999 napisał(a): (system w7 spreparowany przez Wiktorynka z maszyny kolegi 'Kocurek', rowniez przez niego modyfikowany) Doprecyzuję, że jedyną "modyfikację" jaką zastosowałem to dodanie sterowników wymaganych przez mój komputer. Reszta to 1:1 obraz Wikiego - nic nie ruszałem po instalacji, ani nie dogrywałem jeszcze. Quote
stefan999 Posted February 13 Report Posted February 13 Nie sa zainstalowane poprawki takie jak 5050681 (stos obslugi) , 5016892 (licencja by mozna bylo otrzymywac poprawki dla server 2008 r2), , BYPASS_13f (bo prawdopodobnie jest wersja 12_u), 5052016 (comiesieczna zbiorcza), 5049619 (net4.8 zbiorcza), MRT 5.132, poza tym blednie: WUFUC_1.0.1.201 od Wiktorynka zawsze byl blednie rozponawany (inne wersje nie), NET_6.0.36 (nie testowana wersja). Quote
Kocurek Posted February 13 Report Posted February 13 To zapytam kontrolnie: 1. Dlaczego na zielono jest: 50) 5050681** - nie OK / stos obslugi 59) 5052016* - nie OK / comies. zbiorcza 62) 5049619** - nie OK / net4.8 zbiorcza Intuicyjnie sądziłbym, że zielony kolor powinien oznaczać, że wszystko OK, a konieczność aktualizacji powinien być skazany kolorem żółtym/pomarańczowym/czerwonym ? 2. Tak samo na żółto (bo opcjonalna) wydaje mi się, że powinna być aktualizacja: 52) 5016892 3. Dlaczego jest błąd przy: 53) IE11pl_22416 - nie OK 64) MRT_5.132 - nie OK Quote
Kocurek Posted February 13 Report Posted February 13 Udostępniam paczkę aktualizacji na luty 2025 r., dostosowaną pod aktualny obraz Wiktorynka (2025.01.25): Win7SP1x64ProEmb_final_no_drivers_05.01.2025_C1B7C2DC5E3B3D1727A54C59AA15F3D0.7z Download: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Paczka ma stanowić inspirację i ułatwić i zrozumieć samodzielne aktualizacje przez początkujących użytkowników. JanKo66 likes this Quote
Nieobecny Posted February 13 Author Report Posted February 13 Jeszcze tylko 11 miesięcy do ostatecznego zakończenia wszelkiego wsparcia. Wtedy (prawdopodobnie) zrobię od podstaw nowy obraz final. 18 godzin temu, Kocurek napisał(a): jedyną "modyfikację" jaką zastosowałem to dodanie sterowników wymaganych przez mój komputer Jakie to sterowniki? Podrzuć. Quote
Kocurek Posted February 14 Report Posted February 14 Po to wrzuciłeś obraz bez sterowników, żeby każdy zainteresowany mógł sobie zintegrować sterowniki jakie potrzebuje dla danego komputera - nie posiadam innych sterowników, niż te, które zostały wymienione / załączone w tym temacie. Quote
Kocurek Posted February 16 Report Posted February 16 Uzupełnię poprzednią wiadomość, że w moim przypadku to sterowniki canonkonga (2024.12.14). Przy okazji się pochwalę. Po przeszkoleniu przez @Nieobecny zrobiłem obraz inspirowany tym z tego tematu, ale... dla edycji Windows 7 Ultimate - chyba jako jeden z niewielu korzystam z Bitlockera i chciałem mieć edycję Windows, która go w pełni obsługuje. Edycję Ultimate da się fajnie aktywować na partycji GPT aktywatorem WindSLIC (inspirowany aktywatorem DAZ Loader, który nie obsługuje tablic GPT - tylko MBR). Dodam, że system zainstalowany na NVMe 990 Pro 4TB - wspominam o tym wyłącznie, bo nastraszony opiniami myślałem, że jeżeli pójdzie na nowszym NVMe to góra na 2TB W Komparatorze @stefan999 nie mam błędów oprócz jednego - wyłączonego Bypassa 13f Ktoś chętny na test mojego obrazu? Quote
Kocurek Posted February 16 Report Posted February 16 Pochwalę się jak finalnie to wygląda... Po uruchomieniu komputera mam do wyboru jeden z trzech systemów operacyjnych: Windows 10 LTSC (A-Team) Windows 7 Ultimate (inspirowany Windows 7 Professional z tego tematu) Ubuntu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak uważnie śledziliście temat, to wiecie, że zależało mi na złożeniu jak najnowszego komputera, na którym nadal działałby Windows 7. Myślę, że ta sztuka się udała i Microsoft zgrzytałby zębami, jakby więcej użytkowników korzystało z Windows 7 na platformie AM5 - bo jak nagonić ludzi, jeżeli sprawdzony system działa bezbłędnie na nowym sprzęcie Aktywacja edycji Ultimate na partycji GPT przebiegła pomyślnie (aktywator WindSLIC 3.62f) : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Systemowy test wydajności: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sterowniki canonkonga spisały się... system działa stabilnie... nie ma niestety sterowników do części funkcji na płycie głównej: Super LAN, WiFi/Bluetooth, tudzież RAID. NVMe Samsung 990 Pro 4TB Menedżer zadań [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na dzień dzisiejszy na bazie własnego doświadczenia mogę obalić hipotezę, że Windows 7 nie zadziała dobrze na nowszych dyskach NVMe i to takich ponad 2TB (GPT). Zgodzę się jednak z twierdzeniem, że na system operacyjny wskazany jest NVMe od firmy Samsung - instalacja Windows 7 na nowym sprzęcie już sama w sobie jest kłopotliwa, więc jeżeli jest możliwość uniknięcia dodatkowych komplikacji - to warto z tego korzystać. Quote
Nieobecny Posted February 16 Author Report Posted February 16 5 godzin temu, Kocurek napisał(a): góra na 2TB To chyba chciałeś odnieść do max partycji MBR. Pojemność dysku nie ma żadnego znaczenia w kontekście działania pod Win 7. 5 godzin temu, Kocurek napisał(a): nie ma niestety sterowników do części funkcji na płycie głównej: Super LAN, WiFi/Bluetooth Na to istnieje prosta rada - kupić odpowiedni moduł pod PCI-E x1 lub pod USB. Są przecież karty sieciowe WiFi6 oraz LAN 10Gb/s posiadające sterowniki pod Win 7, nie wspominając o starszych, ale nadal wystarczająco szybkich WiFi5 AC 866Mb/s i LAN 1Gb/s lub 2,5Gb/s. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted February 16 Report Posted February 16 2 godziny temu, Nieobecny napisał(a): To chyba chciałeś odnieść do max partycji MBR. Pojemność dysku nie ma żadnego znaczenia w kontekście działania pod Win 7. Tak 2 godziny temu, Nieobecny napisał(a): Na to istnieje prosta rada - kupić odpowiedni moduł pod PCI-E x1 lub pod USB. Są przecież karty sieciowe WiFi6 oraz LAN 10Gb/s posiadające sterowniki pod Win 7, nie wspominając o starszych, ale nadal wystarczająco szybkich WiFi5 AC 866Mb/s i LAN 1Gb/s lub 2,5Gb/s. LAN 2.5G działa z płyty głównej (drivery obsługują). Z resztą się zgadzam - sama prawda. Quote
Nieobecny Posted February 16 Author Report Posted February 16 Nie wspomniałeś tylko, czy potrzebowałeś podmienić plik ACPI.sys Dla potomnych dopisz też model swojej płyty oraz procesor, bo np. modele X3D też mają swoje wymagania. Jaką masz kartę graficzną? Przy instalacji Win 7 na płycie z Pure UEFI class 3 jest problem z rozdzielczością po instalacji szczególnie na kartach RTX (wszystkie generacje). Jakieś ustawienia biosu? - jak np. w płytach Asus. Quote
Kocurek Posted February 16 Report Posted February 16 2 godziny temu, Nieobecny napisał(a): Nie wspomniałeś tylko, czy potrzebowałeś podmienić plik ACPI.sys Nie było potrzeby. Dotychczas ani razu nie uświadczyłem niebieskiego ekranu śmierci. 2 godziny temu, Nieobecny napisał(a): Dla potomnych dopisz też model swojej płyty oraz procesor, bo np. modele X3D też mają swoje wymagania. Płyta główna: MSI x670e Godlike Procesor: AMD Ryzen 9 7950x3D Przypomnę film, którym się inspirowałem - wrzucałem go już wcześniej w tym temacie: Zmasło sam wspomniał pod koniec o platformie AM5 i dzięki jego sugestiom w filmie odnalazłem temat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W nim się dowiedziałem, że canonkong raczej skłania się ku MSI jako producentowi, bo miał wtyki, dzięki którym załatwił łatkę do biosu w związku z tym błędem ACPI - ponoć to wynikało z buga. W przypadku ASUS'a został spuszczony na drzewo przez ich pomoc techniczną. Zresztą... mnie zraziło jeszcze, że trzeba kombinować z innymi sterownikami. A szkoda, bo w dotychczasowym komputerze miałem płytę główną właśnie od... ASUSa Jakie wymagania dla modeli X3D masz na myśli? Dla mnie oczywiste jest i godzę się, że pełnię możliwości komputer pokaże dopiero na systemach, do których otrzymuje dedykowane sterowniki od producenta - więc będzie to Windows 10+. Godzę się z brakiem maksymalnej wydajności, bo dla mnie liczy się sam fakt, że mogę nadal używać systemu Windows 7 - a i tak działa szybciej wszystko niż na moim dotychczasowym komputerze na procesorze Intel i7 920. Po to mam menu wyboru systemów na starcie, że w zależności od potrzeb mogę wybrać Windows 7 albo Windows 10. 2 godziny temu, Nieobecny napisał(a): Jaką masz kartę graficzną? Przy instalacji Win 7 na płycie z Pure UEFI class 3 jest problem z rozdzielczością po instalacji szczególnie na kartach RTX (wszystkie generacje). RTX 3080Ti Świeżo po instalacji ustawia się niska rozdzielczość, mogę ustawić 1920x1080 (mój monitor ma 1920x1200) - niestety dopóki nie są zainstalowane sterowniki graficzne czuję lipę... Na szczęście do mojej karty graficznej NVIDIA wypuściła sterowniki dla Windows 7 - najnowsza wersja to: 475.14. Najnowsze sterowniki mają jednak wadę... nie posiadają certyfikatu WHQL - oznacza to, że aby ich używać trzeba włączyć w systemie tryb testowy - który powstał dla programistów testujących swoje niepodpisane sterowniki. Minusem są napisy na pulpicie o trybie testowym w prawym dolnym rogu - nad zegarem - dotychczas nie znalazłem sposobu jak ukryć ten napis - odpowiednia tapeta jako tako zamaskuje ten napis - zresztą, człowiek po pewnym czasie się przyzwyczaja i przestaje zwracać uwagę. O konieczności włączenia trybu testowego wspomina NVIDIA na swojej stronie pomocy technicznej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeżeli nie włączy się trybu testowego - sterowniki nie zadziałają - w Menedżerze urządzeń będzie się wyświetlał kod błędu: 52. Alternatywnym rozwiązaniem jest zainstalowanie nieco starszych sterowników NVIDIA, które podpisane są certyfikatem WHQL - ja wolałem zainstalować sobie najnowsze możliwe. 2 godziny temu, Nieobecny napisał(a): Jakieś ustawienia biosu? - jak np. w płytach Asus. Tylko włączyć tryb CSM. W praktyce znalazłem takie opcje - dość standardowe: Cytat EZ MODE > fTPM 2.0 (wyłącz) EZ MODE > CSM (On) Zaawansowane ustawienia: Settings\Security\Secure Boot --> Secure Boot: Disabled Settings\Security\Secure Boot --> Secure Boot Mode Preset: Hardware/OS Comp... Settings\Security\Trusted Computing --> Security Device Support: Disabled Settings\Boot --> Boot mode select: LEGACY+UEFI (brak opcji: LEGACY+CSM) Settings\Advanded --> BIOS CSM/UEFI Mode: CSM Settings\Advanced\USB Configuration --> Legacy USB Support: Enabled Quote
Mr.T Posted February 16 Report Posted February 16 Godzinę temu, Kocurek napisał(a): dotychczas nie znalazłem sposobu jak ukryć ten napis Universal Watermark Disabler 1.0.0.6 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] można odinstalować jakby co Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted February 16 Report Posted February 16 34 minuty temu, Mr.T napisał(a): Universal Watermark Disabler 1.0.0.6 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] można odinstalować jakby co --------------------------- Error --------------------------- The current OS is not supported! --------------------------- OK --------------------------- Quote
stefan999 Posted February 18 Report Posted February 18 Kolego @Kocurek troche sie pospieszyles z paczka luty 2025 i zrobiles kilka pomniejszych bledow. Z drugiej strony mnie dlugo nie bylo, nie dziwne, ze robiles swoje, mnie niestety zmogla choroba. Moze od poczatku - krotka instrukcja dla nowicjuszy, ktorzy nie wiedza jak zrobic uzytek z listy wynikowej (dluga niebieska lista 16 postow wyzej) wyplutej przez 'Komparatora': a) typujemy na liscie pozycje obok ktorych widnieje oznaczenie 'nie OK' (co oznacza 'niezainstalowana/y' i dotyczy poprawki badz apki systemowej), i wypisujemy je po kolei, jezeli wszystkie pozycje zawieraja dopisek 'OK' nic nie musimy robic ('OK' oznacza 'zainstalowana/y') b) jezeli wytypowane pozycje to tylko poprawki (+ ewentualnie MRT) i na liscie te poprawki sa wyswietlane tylko w kolorze zielonym to oznacza to, ze wystarczy tylko zaktualizowac system o te poprawki (ktore sa najnowszymi dostepnymi poprawkami) + ewentualnie o MRT. Jest to wowczas standardowa aktualizacja - wystarczy skopiowac numery tych poprawek, wkleic na stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i je sciagnac. Nastepnie nalezy zainstalowac je w nastepujacej kolejnosci: I) stos obslugi ; II) comiesieczna zbiorcza ; III) net 3.5 zbiorcza ; IV) net 4.8 zbiorcza. W tym przypadku to wszystko (kolor zielony oznacza 'najnowsze dostepne'). c) jezeli wytypowane pozycje to m.in. poprawki lub tylko poprawki i na liscie te poprawki sa wyswietlane w kolorze zielonym i zoltym lub tylko zoltym to oznacza to, ze moze byc potrzebna aktualizacja domyslnej listy z poprawkami / apkami systemowymi (chyba, ze celowo uzywamy nieaktualnej listy by cos sprawdzic). Aktualizacje domyslnej listy mozemy wykonac recznie, lub automatycznie - przed startem 'Komparatora' podlaczyc sie do internetu, uruchomic i pozwolic mu na pobranie danych z sieci. d) 'Komparatora' mozna uzywac w w/w sposob (do aktualizacji poprawek systemowych) co miesiac, bowiem w co drugi wtorek lub co druga srode miesiaca aktualizowane sa dane dla 'Komparatora', pobierane sa one bezposrednio po uruchomieniu 'Komparatora' (pod warunkiem, ze wlaczony jest internet). Wracajac do listy wynikowej, ktora w tym momencie bierzemy pod lupe (tej 16 postow wyzej) wytypowane pozycje to: 50] 5050681 (stos obslugi) 52] 5016892 (licencja), 53] IE11pl_22416 (internet explorer 11) 56] BYPASS_13f (BypassESU) 59] 5052016 (comiesieczna zbiorcza) 62] 5049619 (net4.8 zbiorcza) 64] MRT 5.132 Teraz usuwamy, te ktore mozna pominac jako mniej wazne: 53] -> bo ten wpis bedzie 'OK' po zainstalowaniu comies. zbiorczej 56] -> bo dotyczy bypass'a v13f, my pozostawiamy bypass'a v12_u, poki co nie instalujemy nowszego. Po usunieciu w/w pozostana pozycje: 50] 5050681 (stos obslugi) 52] 5016892 (licencja), 59] 5052016 (comiesieczna zbiorcza) 62] 5049619 (net4.8 zbiorcza) 64] MRT 5.132 Pozycja 52] jest niezbedna, do tego wystarczy ja zainstalowac raz, z niej nie rezygnujemy. Pozostale pozycje posrod wytypowan to poprawki i MRT. Poprawki te byly na liscie wynikowej (16 postow wyzej) wyswietlone na zielono, wiec sa to poprawki niezbedne i przy okazji najnowsze dostepne (beda podlegaly wymianie do stycznia 2026). Jak wczesniej wspomnialem 2 bledy, ktore wystapily na liscie wynikowej (16 postow wyzej) - WUFUC, NET 6.0.36 - mozna zignorowac. Ostatnie wytypowanie (liste 5-elementowa) mozna uzyc do stworzenia najnowszej paczki aktualizacyjnej (lub do bezposredniej aktualizacji). Od poczatku - paczka aktualizacyjna Wiktorynka z 2023 wygladala tak: By spelniala wymogi paczki aktualizacyjnej luty 2025 konkretnie dla analizowanego obrazu win7 powinna wygladac tak: 1 service stack (stos obslugi) 2 5016892 - licencja 3 zbiorcza comiesieczna 4 NET 4.8 - dotNetFX4_ESU_Installer_v4 5 MRT 6 opcjonalnie aby uzyskac dzialanie WU - Win7 WU ESU Patcher 7 opcjonalnie Defender lub Microsoft Security Essentials 8 opcjonalnie Programy 9 opcjonalne dodatki Wiktorynka Co nalezy zrobic? Kolejno: najpierw do folderu '1 service stack ..' dodajemy poprawke 5050681 (starsza, ktora tam jest usuwamy). Dalej - z racji ze Wiktorynek jednak nie zintegrowal poprawki 5016892 (licencja niezbedna do poprawnego dzialania WU i poprawek od server 2008 r2) ze swoimi najnowszymi obrazami win7 pazdziernik 2024 (mimo ze umiescil ja na swojej liscie poprawek do integracji) nalezy dodac ja do paczki. W ktorym dokladnie miejscu ja umiescic - ciezko powiedziec. Mozna ja umiescic albo na 2ej pozycji tuz za stosem obslugi (tak sugeruje lista poprawek do integracji Wiktorynka) albo na 1ej pozycji tuz przed stosem obslugi. W tym przypadku zdecydowalem, ze umiescimy ja w folderze nr 2 jako '2 5016892 - licencja'. Wowczas reszta folderow dostaje numeracje o 1 wieksza. Do folderu '3 zbiorcza' wrzucamy poprawke 5052016. Starsza, ktora tam jest usuwamy i zmieniamy nazwe folderu z '3 zbiorcza' na '3 zbiorcza comiesieczna'. Folder '4 net 3.5' usuwamy, bo obraz win7 Wiktorynka, pod ktory dostosowujemy paczke aktualizacyjna zawiera juz najnowsza poprawke zbiorcza net 3.5. Do folderu 4 NET 4.8 - dotNetFX4_ESU_Installer_u' wrzucamy instalator 'dotNetFX4_ESU_Installer_v4', usuwamy jego starsza wersje 'u' (z racji, ze ta paczka zaklada wykorzystanie bypass'a wersji v12_u , a nie v13f pozostawiamy instalator .net 4.x), nastepnie dodajemy poprawke 5049619, a starsza poprawke, ktora tam jest usuwamy i zmieniamy nazwe folderu z '4 NET 4.8 - dotNetFX4_ESU_Installer_u' na '4 NET 4.8 - dotNetFX4_ESU_Installer_v4'. Do folderu '5 MRT' dodajemy najnowsza wersje narzedzia MRT (kb890830), starsza usuwamy. Usuwamy foldery '6 VC++' i '7 NET 6.x'. Folder '8 opcjonalnie - ostatnia wspierana przegladarka' zamieniamy na foldery: '8 opcjonalnie Programy' (ktory zawiera rowniez przegladarki) i '9 opcjonalne dodatki Wiktorynka', ktore to foldery z kolei mozemy zaimportowac z paczki kolegi @Kocurek. Podfolder '8 Antywirus ESET 16.0 - wybierz jedno' przenosimy z folderu '8 opcjonalnie Programy' do folderu '7 opcjonalnie Defender lub Microsoft Security Essentials' (tak by antywirusy byly w jednym folderze) - to bardziej jako propozycja uporzadkowania. Co wazne - numeracja folderow w paczce wyznacza kolejnosc instalacji elementow znajdujacych sie w tych folderach czyli: 'service stack' jako pierwszy, '5016892 - licencja' jako druga itd. Po przeanalizowaniu zawartosci folderow paczki luty kolegi @Kocurka by wygladala ona jak w/w finalna luty 2025 nalezy: a) zmienic nazwe folderu '1 service stack' na '1 service stack (stos obslugi)' b) jako 2gi folder dodac folder '2 5016892 - licencja' wraz z w/w wymieniona zawartoscia c) przesunac numeracje folderow o 1 do przodu d) zmienic nazwe folderu '3 zbiorcza' na '3 zbiorcza comiesieczna' e) przesunac numeracje folderu '3 MRT' o 2 do przodu - uzyskamy '5 MRT' f) zmienic nazwe folderu '4 zbiorcza NET Framework' na '4 NET 4.8 - dotNetFX4_ESU_Installer_v4' i dodac do niego najnowszy instalator .net 4.x czyli 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4.zip' g) zmienic nazwe folderu '6 opcjonalnie aby uzyskac dzialanie WU - wybierz jedno' na '6 opcjonalnie aby uzyskac dzialanie WU - Win7 WU ESU Patcher' (I TU UWAGA DO KOLEGI @Kocurek: myla Ci sie 2 pojecia - 'bypassESU-v13f' i Win7 WU ESU Patcher', czyli bypass i WU ESU patcher, w ich przypadku nie stosujemy podejscia, ze dajemy wybor, pierwszy z nich czyli bypass jest wrecz niezbedny by moc instalowac (recznie lub przez WU) poprawki zaznaczone kolorem na liscie wynikowej (ale i nieliczne inne), bez niego nie ruszysz z miejsca, w w/w opracowanej wersji paczki akualizacyjnej 2025 nie instalujemy 'bypassESU-v13f' (co moze byc mylace), bo bazujemy na wersji v12_u juz zintegrowanej z obrazem win7 Wiktorynka pazdz. 2024 (mozna to nawet sprawdzic 'Komparatorem' o czym ponizej), z kolei 'Win7 WU ESU Patcher' to aplikacja opcjonalna, ale niezbedna jezeli chcemy korzystac z WU - czyli nalezy zmienic nazwe folderu jak wskazano powyzej, wywalic 'bypassESU-v13f' i 5016892 , a pozostawic jedynie 'Win7_WU_ESU_Patcher.zip' h) usunac folder '7 opcjonalnie aktualizacja NET - dotNetFX4_ESU_Installer_v4' - foldery ponizej otrzymuja numeracje o 1 mniejsza i) podfolder '8 Antywirus ESET 16.0 - wybierz jedno' przeniesc z folderu '9 opcjonalnie Programy' do folderu '7 opcjonalnie Defender lub Microsoft Security Essentials' (tak by antywirusy byly w jednym folderze) - to bardziej jako propozycja uporzadkowania j) folder '8 opcjonalnie Komparator do zarzadzania aktualizacjami' dodac do '9 opcjonalnie Programy', zmienic nazwe tego ostatniego na '8 opcjonalnie Programy' k) zmienic nazwe folderu '10 opcjonalne dodatki Wiktorynka' na '9 opcjonalne dodatki Wiktorynka' l) usunac folder '11 zbedne' Czy w systemie jest zainstalowany bypassESU w wersji v12_u mozna sprawdzic za pomoca 'Komparatora' - po uruchomieniu, z menu glownego (oznaczenie 'nr 1'): wybieramy 2(+enter), nastepnie w kolejnym menu (oznaczenie 'nr 1.2'): wybieramy 1(+enter) i czekamy kilka sekund. W tym samym menu mozemy rowniez sprawdzic czy zainstalowany jest jakikolwiek bypass (tzw. DOKLADNE SPRAWDZENIE), wowczas wybieramy 2(+enter) i czekamy kilka sekund. Do tego sprawdzenia potrzebne sa jednak uprawnienia admin'a. Cytat .. nie mam bledow oprocz jednego .. @Kocurek - pamietaj, ze blad w 'Komparatorze' nie jest oznaczony jako 'nie OK', ale bezposrednio jako 'blad xxxx' gdzie xxxx to numer bledu. 'Nie OK' oznacza niezainstalowany/a. Cytat Dlaczego na zielono jest .. Kolory sa od czego innego, oznaczenia slowne sa od czego innego. Koniecznosc aktualizacji / instalacji jest oznaczana slownie. Takie decyzje zaszly juz dawno i na tym wszystko bazuje. Cytat Dlaczego jest blad przy: 53) IE11pl_22416 - nie OK / 64) MRT_5.132 - nie OK .. To nie blad - to info, ze IE11 i mrt nie sa zainstalowane. Quote
Nieobecny Posted February 18 Author Report Posted February 18 W dniu 16.02.2025 o 22:28, Kocurek napisał(a): Na szczęście do mojej karty graficznej NVIDIA wypuściła sterowniki dla Windows 7 - najnowsza wersja to: 475.14. Najnowsze sterowniki mają jednak wadę... nie posiadają certyfikatu WHQL Użyj ostatnich z certyfikatem. Te nowsze i tak nic nie wnoszą - mają tylko poprawki zabezpieczeń. W dniu 16.02.2025 o 22:28, Kocurek napisał(a): ja wolałem zainstalować sobie najnowsze możliwe. Przecież i tak już nie ma i nie będzie żadnego wsparcia. W dniu 16.02.2025 o 22:28, Kocurek napisał(a): Tylko włączyć tryb CSM. Dobrze wiedzieć, że płyta na chipsecie X670 ma tryb CSM, a skoro ma tryb CSM, to można zainstalować system na partycjach MBR. Czyli nie ma też pure UEFI class 3, a to rozwiązuje wiele potencjalnych problemów podczas instalacji. Ta płyta jest idealna dla Win 7. W dniu 16.02.2025 o 22:28, Kocurek napisał(a): (brak opcji: LEGACY+CSM) Nie ma takiej opcji - jest tylko UEFI + CSM W dniu 16.02.2025 o 22:28, Kocurek napisał(a): EZ MODE > fTPM 2.0 (wyłącz) EZ MODE > CSM (On) Zaawansowane ustawienia: Settings\Security\Secure Boot --> Secure Boot: Disabled Settings\Security\Secure Boot --> Secure Boot Mode Preset: Hardware/OS Comp... Settings\Security\Trusted Computing --> Security Device Support: Disabled Settings\Boot --> Boot mode select: LEGACY+UEFI (brak opcji: LEGACY+CSM) Settings\Advanded --> BIOS CSM/UEFI Mode: CSM Settings\Advanced\USB Configuration --> Legacy USB Support: Enabled Znowu idealne ustawienia pod Win 7. 1 godzinę temu, stefan999 napisał(a): To nie blad - to info, ze IE11 i mrt nie sa zainstalowane. Uściślijmy - nie są zainstalowane najnowsze wersje. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted February 19 Report Posted February 19 1 godzinę temu, Nieobecny napisał(a): Użyj ostatnich z certyfikatem. Te nowsze i tak nic nie wnoszą - mają tylko poprawki zabezpieczeń. Można tak zrobić... chcąc zastosować Twoją poradę zacząłem szukać po internecie jaka jest ostatnia wersja sterowników WHQL. I tak trafiłem przypadkiem na taką alternatywę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Osoba występująca pod pseudonimem `dartraiden` / Alexander Gavrilov (Rosjanin?) zaoferowała podpisane przez siebie sterowniki - takie pseudo WHQL. Sprawdziłem i... rzeczywiście instalują się poprawnie i system się ich nie czepia. Autor podpisał własnym certyfikatem sterowniki z datą wsteczną (?), dorzucił folder: A do oryginalnego pliku NVIDII o nazwie `setup.cfg` dopisał taką linijkę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Generalnie sprytnie to rozwiązał i nie widać, żeby doczepił wirusa... Jak tak pomyśleć chwilę... canonkong też podpisuje dobrze swoje sterowniki i nie trzeba kombinować z trybem testowym... W efekcie mogę używać ostatnich sterowników NVIDIA bez włączania trybu testowego - więc nie ma już komunikatu w prawym dolnym rogu... Ciekawe na czym polega różnica w podpisaniu sterownika przez NVIDIA 475.14 non-WHQL, podpisu, który nie jest akceptowany, a maniaka technicznego z Rosji/Chin działa bezbłędnie? Quote
Kocurek Posted February 19 Report Posted February 19 Załączam gotową paczkę z poprawionymi sterownikami 475.14 (instalują się bez potrzeby włączania trybu testowego)... wystarczy uruchomić plik `SETUP.exe` [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kocurek Posted February 19 Report Posted February 19 Jakby co sterowniki 475.14 działają też na kartach z serii 20xx np. 2060 SUPER - a tak wygląda błąd, jeżeli próbuje się używać sterowników 475.14 przed poprawką, bez włączonego trybu testowego: Quote
Widzior Posted February 19 Report Posted February 19 Nie próbowałem ze sterami graficznymi, ale każde inne bez podpisu wchodzą na Win7 bez problemu, wystarczy potwierdzić ostrzeżenie podczas instalacji. No ale to trzeba zrobić z menedżera urządzeń, a nie z setup.exe. Quote
Kocurek Posted February 19 Report Posted February 19 9 godzin temu, Widzior napisał(a): Nie próbowałem ze sterami graficznymi, ale każde inne bez podpisu wchodzą na Win7 bez problemu, wystarczy potwierdzić ostrzeżenie podczas instalacji. Jak będziesz miał okazję - sprawdź i daj znać jak poszło. 15 godzin temu, Nieobecny napisał(a): Dobrze wiedzieć, że płyta na chipsecie X670 ma tryb CSM, a skoro ma tryb CSM, to można zainstalować system na partycjach MBR. Czyli nie ma też pure UEFI class 3, a to rozwiązuje wiele potencjalnych problemów podczas instalacji. Ta płyta jest idealna dla Win 7. Nie wiem niestety czy na x670e można nadal poprawnie zainstalować system na partycji MBR. Mogę w jakiś sposób potwierdzić, że płyta bazuje na pure UEFI class 3 oprócz pytania pomocy technicznej? Mam wątpliwości, bo jak włożyłem dysk SSD z dotychczasowego komputera używanego przeze mnie z poprawnym sektorem rozruchowym dla MBR to mimo ustawień w UEFI - sektor nie był ładowany i GRUB się nie pokazywał - UEFI wpadało w pętlę. Zgłaszałem to pomocy technicznej, ale stanęło na tym, że sugerowali zainstalować najnowszą wersję UEFI i sprawdzić... nie dałem rady tego zrobić w krótkim czasie, bo zmuszony byłem rozmontować platformę testową jak słałem zasilacz na reklamację... Jak już ponownie mogłem wrócić do testów okazało się, że Windows 7 mogę używać w trybie EFI, więc całkiem straciłem motywację, aby to sprawdzić. Powiedz mi proszę jakie są zalety instalowania systemu Windows 7 na partycji MBR, jeżeli potwierdzam, że na partycji GPT system jest stabilny jak skała? Ani razu jeszcze BSODa nie uświadczyłem. Ja w tej chwili widzę jedną zaletę MBR... lepsza kompatybilność wsteczna ze starszymi komputerami. Przypomniałem sobie, że Windows XP nie obsługuje partycjonowania GPT i żeby się dało używać GPT na tym systemie należało doinstalować apkę: `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]`. Komputer Świat ją reklamował albo jakaś ich odmiana: Niezbędnik/Ekspert, które kupowałem ówcześnie. Pamiętam... testowałem ją po 2000 roku. Stare dobre czasy się przypominają. Quote
Widzior Posted February 19 Report Posted February 19 3 godziny temu, Kocurek napisał(a): Powiedz mi proszę jakie są zalety instalowania systemu Windows 7 na partycji MBR, jeżeli potwierdzam, że na partycji GPT system jest stabilny jak skała? Ani razu jeszcze BSODa nie uświadczyłem. Technicznie nie ma żadnych oprócz wstecznej kompatybilności, o czym sam wspomniałeś.. Chodzi tylko o to, że na UEFI sprzęt ma czasem problem z Win7, a raczej to ludzie mają brak odpowiedniej wiedzy. Dodatkowo chodzi o prostą aktywację Loaderem Daz, czego na UEFI nie zrobisz. Co do tego trybu CSM na tej płycie, to obawiam się, że to już tylko atrapa, ale sam nie wiem jak potwierdzić to Pure UEFI class 3. 3 godziny temu, Kocurek napisał(a): Jak będziesz miał okazję - sprawdź i daj znać jak poszło. Ja używam starych sterów 457.51-desktop-win7-64bit-whql i nie zamierzam używać nowszych, bo są zwalone i u mnie powodują resetowanie się sterownika ekranowego, o czym nieraz tu pisałem. Te są ostatnie, na których to się w ogóle nie dzieje. No ale ja mam złoma GTX 1650 Super, to mi lepszych nie potrzeba Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted February 19 Report Posted February 19 Pytanie kontrolne dla pewności. Jaka wersja WHQL sterowników była ostatnia dla Windows 7 od Skórzanej Kurteczki? Przypomnijmy fragment artykułu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat Starting January 16th 2023, Microsoft is no longer accepting driver submissions for WHQL certification on Windows 7. Czyli od 16 stycznia 2023 roku już nie mogły wychodzić sterowniki WHQL dla Windows 7. Ostatnie sterowniki byłyby zatem takie: 474.11 - wyszła dnia 2022.12.20 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 12 minut temu, Widzior napisał(a): (...) Chodzi tylko o to, że na UEFI sprzęt ma czasem problem z Win7, a raczej to ludzie mają brak odpowiedniej wiedzy. (...) Dodatkowo chodzi o prostą aktywację Loaderem Daz, czego na UEFI nie zrobisz. Faktycznie brak wiedzy, a raczej rozpowszechnionej informacji, że na partycjach GPT tak samo prosto aktywuje się system i jest odpowiedni aktywator typu DAZ. Trzeba by zmienić nazwę programu `EzWindSLIC_3.62f` na `Loader DAZ for GPT`, bo zbyt fachowo oryginalnie została nazwana i ludzie się pogubili 12 minut temu, Widzior napisał(a): (...) Co do tego trybu CSM na tej płycie, to obawiam się, że to już tylko atrapa, ale sam nie wiem jak potwierdzić to Pure UEFI class 3. (...) Ototototo! 12 minut temu, Widzior napisał(a): Ja używam starych sterów 457.51-desktop-win7-64bit-whql i nie zamierzam używać nowszych, bo są zwalone i u mnie powodują resetowanie się sterownika ekranowego, o czym nieraz tu pisałem. Te są ostatnie, na których to się w ogóle nie dzieje. No ale ja mam złoma GTX 1650 Super, to mi lepszych nie potrzeba A możesz gdzieś je wrzucić? Zapisałbym sobie na pamiątkę. Jak nie bardzo możesz - poszukam sobie na internecie zaraz. Quote
Recommended Posts