Jump to content

Windows 7 SP1 Pro x64 ESU + sterowniki USB i NVMe - aktualizacja październik 2024

Recommended Posts

Posted

A ja sobie wczoraj ręcznie zainstalowałem łatki security-only dla Win Server 2008 R2, po kolei, bo te wydaje mi się, że tak trzeba (patrząc po ich wadze to nie kumulują się). I nadal listopadowa psuje przeglądarki, tak jak Razor pisał wyżej, aż się trochę spociłem :E Ale grudniowa już to naprawia, więc piszę to tylko informacyjnie, żeby ktoś zawału nie dostał :22

Kocurek likes this
Posted

@Widzior

Cytat

Tylko czy MS naprawił ten błąd z przeglądarkami, o którym pisał razor odnośnie łaty listopadowej ..

Cytat

I nadal listopadowa psuje przeglądarki ..

Z tego co pisza na mdl (szczegolnie relacje z pierwszych 2 dni po wypuszczeniu grudniowych) MS naprawil - aktualizacje z grudnia nie powoduja  problemu. Ktos tez dodal, ze aktualizacje: samych zabezpieczen i zbiorcza comiesieczna z listopada tez dzialaja. Dziala ff, opera, edge, IE, supermium.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to to, ze nie zassales najnowszej wersji poprawki listopadowej security-only i uzyles tej felernej :E.

Nie pamietam czy to bylo na winclub czy na mdl - ktos zasugerowal, ze MS celowo skopal te listopadowe poprawki dla 2008 r2. By w ten sposob zniechecic garstke uzytkownikow, ktora jeszcze pozostaje przy siodemce - wywolac zludzenie, ze to koniec (nieoficjalnego) wsparcia. To tak na marginesie.

@Kocurek

Cytat

.. to generacja na koncowke 2022 roku

Prawie poczatek 2023 to tez, jakby nie bylo, swiezynka (o czym zreszta swiadcza same bebechy - am5, ddr5 i pcie5). Zmylila mnie data w ulotce plyty glownej z sieci - 2024.

Cytat

.. i dorzucilem jego zrzuty ekranu.

Ja sie sugerowalem zrzutami pokazanymi na filmie, tam bylo wiecej wykrzyknikow. U Ciebie jest mniej.

Cytat

W sumie... niewiele tego jest. Skoro obraz @Nieobecny vel @Wiktorynek wyszedł 2023.09.17, to brakuje tylko KB5034615 ..

Jak podpowiedzial Widzior, tu jestes w bledzie.

Cytat

Czy po tym jak wyjdzie nowszy kolejny pakiet zbiorczy - to starszy (..) nadal nalezy wczesniej wgrac ..

Nie trzeba. Nowszy zastepuje starszy tyle, ze starszy pozostawia zbedne pliki na dysku. Ale nie skupialbym sie bardzo na tym. Mozna wykonac ich czyszczenie, ale to nie sa wielkosci kilku GB na miesiac (nie wiem czy nawet caly GB sie uzbiera), wiec przy dzisiejszych rozmiarach dyskow nie powinienes tego odczuc i czyszczenie raz na kilka miesiecy wystarczy.

Cytat

..czyżby antywirus Kaspersky ..

Kasper to jeden wielki trojan sam w sobie. Takie jest moje zdanie.

Cytat

Z Twojej wypowiedzi wynika więc, że mam zostawić katalog 4 NET 4.8 oraz 7 NET 6.x, czy jednak wymienić to: 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4' ..

Cytat

.. zobaczę co wypluje, ale nie chcę się pomylić przy aktualizacji paczki - nie
usunąć czegoś niezbędnego albo zapomnieć o czymś ..

Nie wiem czy jestes tego swiadomy, ale podalem Ci rozwiazanie prawie na tacy (rozwiazanie ze skryptem i lista Wikiego).

Korzystales wogole ze skryptu ? Chyba nie (mimo, ze podlinkowales, dzieki), bo po sciagnieciu paczki 'grudzien' widze, ze masz bledy, i to nie jeden. W moim skrypcie nie ma bledow, wszystko dokladnie sprawdzone.

W tej sytuacji najlepszym rozwiazaniem bedzie odeslanie Cie po raz kolejny do mojego skryptu, zeby sie troche podszkolic. Najlepiej uruchomic obie opcje, ktore podalem wyzej - jedna: 1 (+enter) , 7 (+enter) , 6p (+enter) i druga: 1 (+enter), 2 (+enter).

Jezeli cos jest niejasne w dzialaniu skryptu (zasobow z nim zwiazanych) - pisz, postaram sie wyjasnic.

Cytat

Uzylem, na swiezej instalacji, bez wgrywania czegokolwiek. Po wybraniu Windows Embedded 7 category {2024-10-08} (potem przejdę na: Server 2008 R2) wyskoczyły mi aktualizacje ..

W 'bypassESU-v13f' najlepiej wybrac odrazu win server 2008 r2 (tylko taki wybor bedzie gwarantowal zgodnosc z najnowszymi latkami), nawet w przypadku wersji v12_u Wiktorynek tak doradzal.

Cytat

Co do programu antywirusowego - nadal ma nie być blokowana wersja 16.0 ..

Otworzylem odnosnik, ktory podales - napisali, ze beda aktualizowane podstawowe moduly eset'a (poza samymi definicjami wirow) - pytanie tylko jakie (tego juz nie podali) i jak to wplynie na bezpieczenstwo.

Ja z kolei znalazlem cos takiego:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

eset_support.png.adb2bb894b4d8a5a3d25832e7f8b629a.png

Widac wyraznie, ze pozostaje tylko ograniczone wsparcie (tylko aktualizacje definicji wirow?), a i nawet to sie skonczylo w przypadku v16 .

Cytat

Paczka 'Aktualizacja-do-grudnia-2024.zip' (2024.12.29) ...

Niestety masz bledy, jak wspomnialem wyzej. Juz teraz moge podpowiedziec, ze aktualizacje 3138612 , 2992611 , 3018238 sa zbedne - Wiki zintegrowal takie poprawki ze swoimi obrazami, ze te wymienione przez Ciebie nie sa potrzebne (o ile dobrze pamietam, one byly wymieniane przez Abbodi1406 jako potrzebne, ale to bylo dosc dawno - nieaktualne). I przede wszystkim Wiki nie dodal ich do paczki 'Aktualizacja do września 2023.7z' (przyjrzyj sie dobrze). Poza tym katalogi 4 i 5 sie dubluja - 2 razy dales ta sama poprawke.

Jeszcze troche wysilku bedziesz musial wlozyc. Jak chcesz to udostepniac by sluzylo innym powinienes to przetestowac u siebie czy to wogole dziala lacznie z instalacja obrazu Wiktorynka (maszyna wirtualna lub testowy komputer, testowy system). Bo watpie by zalezalo Ci na tym by umiescic babola. Podoba mi sie pomysl z katalogiem przydatnych programow - u Wiktorynka byl tylko ff.

Poza tym pamietaj, ze ta paczka szybko sie zdezaktualizuje - co miesiac wychodza nowe latki.

Kocurek likes this
Posted
2 godziny temu, stefan999 napisał(a):

Nie wiem czy jestes tego swiadomy, ale podalem Ci rozwiazanie prawie na tacy (rozwiazanie ze skryptem i lista Wikiego).

Tak - początkowo pytałem kontrolnie, a potem zacząłem sam sprawdzać - tak czułem, że i tak nie obędzie się bez błędów... pierwsze koty za płoty.

Otworzylem odnosnik, ktory podales - napisali, ze beda aktualizowane podstawowe moduly eset'a (poza samymi definicjami wirow) - pytanie tylko jakie (tego juz nie podali) i jak to wplynie na bezpieczenstwo.

Używanie przestarzałego systemu już samo w sobie wpływa mocno na bezpieczeństwo. W tym konkretnym przypadku - staramy się wspólnie wymienić poglądami i dobrać jak najlepsze rozwiązania, ale jak użytkownik stawia bezpieczeństwo wyżej niż sentyment - to Windows 7 podłączony do internetu już nie bardzo jest dla niego.

Myślę, że ESET dopóki otrzymuje nowe definicje oferuje nieco większy poziom ochrony niż MSE/Defender, lecz mogę być w błędzie - chętnie poprowadzę polemikę.

Korzystales wogole ze skryptu ? Chyba nie (mimo, ze podlinkowales, dzieki), bo po sciagnieciu paczki 'grudzien' widze, ze masz bledy, i to nie jeden. W moim skrypcie nie ma bledow, wszystko dokladnie sprawdzone.

Przyznaję się, że nie... tymczasowo skończyło się na przeczytaniu opisu. Spowodowane to było dwoma powodami. Pierwszy - drobny: zadziałał 'bypassESU-v13f', który przywrócił do życia Windows Update - i byłem wtedy zadowolony z jego działania.

Drugi - najważniejszy: musiałem PILNIE podziałać w temacie, bo kończył mi się czas na odesłanie zasilacza na wymianę - nie starczyło czasu na przetestowanie Twojego dzieła.

Kajam się i obiecuję poprawę - jak tylko z powrotem będę mógł testować nową platformę - przetestuję Twoje dzieło.

W 'bypassESU-v13f' najlepiej wybrac odrazu win server 2008 r2 (tylko taki wybor bedzie gwarantowal zgodnosc z najnowszymi latkami), nawet w przypadku wersji v12_u Wiktorynek tak doradzal.

Dzięki, miałem wątpliwości, czy od razu wybrać win server 2008 r2.

Niestety masz bledy, jak wspomnialem wyzej. Juz teraz moge podpowiedziec, ze aktualizacje 3138612 , 2992611 , 3018238 sa zbedne - Wiki zintegrowal takie poprawki ze swoimi obrazami, ze te wymienione przez Ciebie nie sa potrzebne (o ile dobrze pamietam, one byly wymieniane przez Abbodi1406 jako potrzebne, ale to bylo dosc dawno - nieaktualne). I przede wszystkim Wiki nie dodal ich do paczki 'Aktualizacja do września 2023.7z' (przyjrzyj sie dobrze). Poza tym katalogi 4 i 5 sie dubluja - 2 razy dales ta sama poprawke.

Tutaj też chętnie podyskutuję - nie miałem się kogo poradzić, a pojawiały się zgrzyty :)

Po kolei:
KB3138612 - dodałem, ponieważ w pliku `Readme.txt`  skryptu 
'bypassESU-v13f' była wymieniona jako REKOMENDOWANA do zainstalowania. Spojrzałem jeszcze raz do `Readme.txt` i masz rację... usuwam.

Wszystko rozbiło o szczegół na samym dole:

Cytat

- Updated Windows Update Client, at least KB3138612
x64
x86

if you installed any Monthly Quality Rollup, or July 2016 update rollup KB3172605, both already have updated WUC

if you installed January 2020 Security Only update KB4534314, or the fix update KB4539602, both already have updated WUC

Rzeczywiście w przypadku obrazu Wikiego jest zbędna, ponieważ zawiera łatki po roku 2016. Wyszedłem z założenia niczym @Widzior - wolę czasem dodać więcej jak nie jestem pewny niż mniej.

I nawet przetestowałem próbę instalacji KB2992611 - system nie pozwalał na zainstalowanie. 

KB2992611 - ślad po jej instalacji pojawił się w Windows Update po zastosowaniu 'bypassESU-v13f' - zostawiłem ją, pomimo, że widziałem, że jest nieaktualna, bo widziałem w WU ślad po instalacji `KB3018238`.
KB3018238 - ..., która zastąpiła KB2992611 jako nowsza. Jednak KB
3018238 nie występuje w katalogu jako osobna łatka:

Można ją odnaleźć... próbując pobrać KB2992611:
image.png.4eecdddbe13185f82af78e51ad20d444.png

Chwilowo zostawiam KB2992611 i KB3018238 do czasu wyjaśnienia, czy rzeczywiście są zintegrowane / zbędne - bo w tej chwili nie mogę tego sprawdzić - może źle spojrzałem na daty instalacji w WU?

Poza tym katalogi 4 i 5 sie dubluja - 2 razy dales ta sama poprawke.

Faktycznie. Poprawione. Dziękuję.

Oba katalogi zbędne.

Jak chcesz to udostepniac by sluzylo innym powinienes to przetestowac u siebie czy to wogole dziala lacznie z instalacja obrazu Wiktorynka (maszyna wirtualna lub testowy komputer, testowy system). Bo watpie by zalezalo Ci na tym by umiescic babola.

Zawsze staram się zapewniać najwyższą jakość zgodnie z aktualną wiedzą w danym czasie. Dlatego doceniam wszelkie uwagi.

Testy były - paczkę sporządzałem na żywo na świeżo zainstalowanym systemie Wikiego (wersja IntelNVMe + dodane przeze mnie sterowniki).

Zaraz po instalacji zgodnie z poradą w wiadomości #1 ukryłem proponowane aktualizacje:

Cytat

Nie pobierajcie i nie instalujcie żadnych innych aktualizacji, które wyskoczą! - odznaczyć i ukryć! - to są przestarzałe aktualizacje telemetryczne. Nie pobierajcie i nie instalujcie też żadnych aktualizacji do Server 2008 R2 po zastosowaniu WU ESU Patcher, poza comiesięcznymi najnowszymi zbiorczymi i do NET 3.5 i 4.8, MRT, NET 6.x, bazami Defendera lub MSE.

Następnie nic nie instalując z folderu `Aktualizacja wrzesień 2023.7z` - użyłem metodę, którą rekomendowałeś - skryptbypassESU-v13f.

Najpierw w opcjach wybrałem `Windows 7 Essential` (po Twojej poradzie teraz wiem, że mogłem 2008 R2 od razu wybrać), a potem posprawdzałem co się zainstalowało / stan aktualizacji z datą operacji: 2024-12 :)

Poza tym pamietaj, ze ta paczka szybko sie zdezaktualizuje - co miesiac wychodza nowe latki.

1. Lepsza zdezaktualizowana 2024 niż zdezaktualizowana 2023.

2. Jeżeli użytkownik ma możliwość, to powinien zamiast z paczki skorzystać z rekomendowanych rozwiązań online np.: `bypassESU-v13f`, `Win7_WU_ESU_Patcher`, lub Komparator.

3. Paczkę kieruję dla osób które z jakiegoś powodu nie mogą skorzystać z narzędzi online lub mają mniejszą wiedzę.

4. Chciałbym zawczasu zbierać aktualizacje, bo obawiam się sytuacji, że po zakończeniu wsparcia trudno będzie skompletować prawidłową paczkę.

5. Poznaję (i nie tylko ja) aktualne i rekomendowane czynności i dobre zwyczaje - fajnie spotkać ogarniętych kolegów w temacie.

W `bypassESU-v13f` znalazłem też skrypt modyfikujący od razu obraz `install.wim` (nie testowałem): 

Wim-Integration.cmd

Jakby Wiki zdecydował się zaktualizować obraz i linki - na pewno nikt by się nie obraził 😄

Posted
Cytat

Uzywanie przestarzalego systemu juz samo w sobie wpływa mocno na bezpieczenstwo ..

Cytat

Windows 7 podlaczony do internetu już nie bardzo jest dla niego ..

Niekoniecznie. Jezeli trzymasz sie podstawowych zasad zagrozenie jest podobne jak w przypadku oficjalnie wspieranego systemu (w10 czy w11) albo nawet mniejsze, bo w nowszych systemach cuda nawywijali, chocby sama telemetria. Czesto w przypadku niewspieranych systemow rozbija sie o wspierane najnowsze technologie. Tak bylo np. z tls1.2 i winxp. Winxp tego nie obslugiwal i to byl wylom w zabezpieczeniach (bylo co prawda obejscie poprzez obsluge wbud. w ff). Podobnie moze byc z w7 / w8.1 . Gdy wyjdzie nowsza wersja zabezpieczenia plus zalecenie, ze caly swiat na nia przechodzi to bedzie problem dla uzytkownikow w/w systemow.

Win7 z aktualnymi poprawkami (ktore nadal 'nieoficjalnie' wychodza), z aktualizowana przegladarka (czyli ff, Plasmafox lub Supermium) i z w pelni wspieranym antywirusem (np. mse) jest bezpieczny do podstawowych zadan (chyba, ze nie wiem o jakiejs niewspieranej juz technologii). Gdyby win7 nie dostawal poprawek to bylaby inna rozmowa. Tak sie stanie w styczniu 2026. Wtedy rzeczywiscie trzeba bedzie dokonac trudnego wyboru. Zostaje jeszcze kwestia pozostalego oprogramowania - w koncu nie samym chlebem czlowiek zyje :E - jezeli otrzymuje ono chocby poprawki bezpieczenstwa to tez raczej nie ma sie czym martwic, gorzej jak ich nie dostaje. Wtedy te dodatkowe apki to 'dziury' w systemie. Na pewno pelnoprawnym systemem jak kiedys juz nie jest taki win7. Z racji, ze wsrod wszystkich apek, ktore da sie na nim odpalic na pewno sa takie, ktore poprawek juz nie dostaja.

Podobnie z w8.1, jezeli podstawowe zasady sa przestrzegane - system jest bezpieczny. Mam tu na mysli system przeznaczony do podstawowych zadan. Inne przeznaczenia - jak wyzej - na wlasne ryzyko, w zaleznosci od tego czy dodatkowe uzywane apki sa nadal wspierane.

Cytat

.. tak czulem, ze i tak nie obedzie sie bez bledow... pierwsze koty za ploty ..

Utrudniles sobie zycie. Juz bys mial gotowa paczke.

Cytat

Mysle, ze ESET dopoki otrzymuje nowe definicje oferuje nieco wiekszy poziom ochrony niz MSE ..

Zalezy jakie moduly nadal aktualizuja ESET'owi. MSE ma tez jakies dodatkowe funkcje ochrony. Ciezko mi powiedziec, nie znam ich az tak bardzo. Trzeba by zrobic dokladne porownanie, zapytac Wiktorynka. MSE i Defender maja ta przewage, ze beda jeszcze dlugo w pelni aktulizowane.

Cytat

Pierwszy - drobny: zadzialal 'bypassESU-v13f', ktory przywrocil do zycia Windows Update..

Sek w tym, ze WU tylko Cie zmylil. Wlaczyles opcje win 7 embedded zamiast server 2008 r2 , zwrocilo Ci nie to co trzeba.

Cytat

Drugi - najwazniejszy: musialem PILNIE podzialac w temacie, bo konczyl mi sie czas ..

Troche sie w konia zrobiles - odpalenie Komparatora razem z aktualizacja to 30s plus 1min na wstukanie i wykonanie opcji 1(+enter) , 2(+enter). Czyli razem 1.5min . Jakby nie bylo - to niewiele. A jak masz kompa rakiete to duzo krocej. Komparator byl testowany na raczej wolnym sprzecie.

Cytat

.. niczym @Widzior - wole czasem dodac wiecej jak nie jestem pewny niz mniej.

Bo Widzior stosuje / instaluje poprawki security-only (aktual. samych zabezpieczen). Akurat je trzeba instalowac wszystkie po kolei, nie kumuluja sie (najnowsza nie zawiera poprzedniej). Nie ze wszystkimi poprawkami tak jest.

Cytat

I nawet przetestowałem probe instalacji KB2992611 - system nie pozwalal na zainstalowanie.

Bardzo prawdopodobne, ze to sie nie zmieni (nie da sie jej zainstalowac rowniez w przyszlosci). Blokowana jest instalacja, poniewaz ta poprawka jest albo juz zainstalowana w systemie albo jest zbedna (inna, ktora jest zainstalowana, ja zastapila). Na Twoim miejscu bym sprawdzil czy ta poprawka nie jest zainstalowana . Rowniez to mozna sprawdzic w Komparatorze (w glownym menu wpisanie 1[+enter], 3[+enter]). Pojawia sie zacheta w stylu "Podaj nr jednej lub kilku popr. (..) :" po ktorej mozna wpisac dowolna liczbe poprawek. Jezeli jest ich wiecej niz jedna - numery poprawek musza byc oddzielone znakiem (,) , (;) lub spacja i zostac umieszczone w linii (w jednej lub wiekszej ilosci linii - jezeli jest wiecej numerow poprawek i sie nie mieszcza). Dopiero po wpisaniu / wklejeniu wszystkich numerow zadanych poprawek mozna uzyc klawisza [enter] - w celu zatwierdzenia zapytania i dalszego przetwarzania. Zaleta tego rozwiazania jest to, ze mozna podac naraz kilka, kilkanascie lub nawet kilkadziesiat numerow poprawek podczas gdy narzedzie systemowe pozwala na wpisanie / sprawdzenie naraz tylko jednego numeru poprawki.

Cytat

KB3018238 - ..., ktora zastapila KB2992611 jako nowsza ..

W sieci znalazlem informacje, ze to poprawka tylko dla server 2008 r2 (nie dla win7). I prawdopodobnie telemetria czyli.. wylatuje z hukiem ;) .

Cytat

Nastepnie nic nie instalujac z folderu 'Aktualizacja wrzesien 2023.7z' - uzylem metode, ktora rekomendowales - skrypt: bypassESU-v13f.

Tu tez przydalaby sie korekta.

Cytat

W 'bypassESU-v13f' znalazlem tez skrypt modyfikujacy 'install.wim' ..

Sprawdzalem juz dawno, ale na 8mce. Dzialal. 

Cytat

.. przetestuje Twoje dzielo ..

Troche wiecej zaufania do zautomatyzowanych rozwiazan takich jak skrypty :] . Sciagnalem paczke grudniowa kolejny raz i nadal masz bledy. Proponuje (tak na dobry poczatek) bys odpalil apke K., wybral w menu glownym opcje 1(+enter) , 2(+enter) po czym zapisal zrzut ekranu listy wynikowej, ktora Ci 'wypluje', i wkleil go tu na forum, w tym temacie. Moze sie to przydac innym czytajacym wpis forum, a oszczedzi to nam duzo czasu i rozpisywania na niektore podstawowe tematy.

Wysilek prawie zaden , tylko chwile trzeba poczekac , a wyniki mowiace bardzo duzo.

Wtedy bedziemy mogli pojsc dalej i poprawic inne rzeczy.

Posted

@Widzior
Male sprostowanie. Napisalem, ze na MDL:

Cytat

Ktos tez dodal, ze aktualizacje: samych zabezpieczen i zbiorcza comiesieczna z listopada tez dzialaja.

Nie przeczytalem dokladnie. Ten ktos zainstalowal bez bledow poprawke listopadowa 'samych zabezpieczen' (a o to wczesniej nie chodzilo, bo ona wczesniej tez sie dala zainstalowac), ale od razu po tym nie przetestowal dzialania przegladarek. Dopiero po instalacji latki grudniowej je sprawdzil. I na tej podstawie wysnul, ze MS naprawil. Ja tez tak to widzialem po przeczytaniu tego i kilkunastu innych wpisow dotyczacych tylko poprawek grudniowych. Wiele osob pisalo, ze olalo po calosci te laty listopadowe.

Czyli nic dziwnego, ze u Ciebie sie posypalo. MS naprawil, ale tylko te grudniowe. Co najwazniejsze - aktualnie z najnowszymi wszystko chodzi (co sam potwierdziles).

Posted
1 godzinę temu, stefan999 napisał(a):

Bo Widzior stosuje / instaluje poprawki security-only (aktual. samych zabezpieczen). Akurat je trzeba instalowac wszystkie po kolei, nie kumuluja sie (najnowsza nie zawiera poprzedniej)

Dzięki za potwierdzenie, sam na to wpadłem, bo o dziwo wiktorynek mi wciskał, że wystarczy tylko ostatnia, ale wierzyć mi się nie chciało i zawsze leciałem z security-only po kolei.

Godzinę temu, stefan999 napisał(a):

Czyli nic dziwnego, ze u Ciebie sie posypalo. MS naprawil, ale tylko te grudniowe

No nie chciałem tematu drążyć, ale byłem pewien, że obie poprawki (listopad i grudzień) ściągnąłem w jednym terminie - w drugiej połowie grudnia :E

Posted
3 godziny temu, stefan999 napisał(a):

Troche wiecej zaufania do zautomatyzowanych rozwiazan takich jak skrypty :]

Nie zdążyłem przetestować `Komparatora` wyłącznie z powodu problemów z nowym komputerem (koniecznością wysłania do serwisu części) - przez co miałem ograniczony czas na testy i zrobienie paczki. Brak uruchomienia Twojego skryptu nie wynikał z innych powodów jak brak zaufania. Jak tylko będę miał możliwość ponownie uruchomić nowy komputer, to zgodnie z deklaracją - przetestuję Twój skrypt.

Wtedy też na nowo zainstaluję system Windows 7, nie będę wgrywał bypassa ani nic instalował, żeby móc przygotować obraz na czysto.

3 godziny temu, stefan999 napisał(a):
Cytat

KB3018238 - ..., ktora zastapila KB2992611 jako nowsza ..

W sieci znalazlem informacje, ze to poprawka tylko dla server 2008 r2 (nie dla win7). I prawdopodobnie telemetria czyli.. wylatuje z hukiem ;) .

Skoro wyjaśnione to skasowałem kb2992611 oraz kb3018238.

A tak w międzyczasie zapytam... jak już będzie paczka gotowa - do dodania aktualnych łatek polecacie NTLite, Dism++, a może WinNTSetup

Posted
Cytat

.. Skoro wyjasnione to skasowałem kb2992611 oraz kb3018238.

Mozesz jeszcze dodatkowo sprawdzic 2992611 - czy nie jest przypadkiem zainstalowana. Wiktorynek mogl ja dodac podczas tworzenia obrazu, z ktorego korzystasz. Ta poprawka wyszla dla kilku systemow, w tym dla "zwyklego" win7. Najprawdopodobniej nie jest to telemetria.

Cytat

.. polecacie NTLite, Dism++, a może WinNTSetup ?

Programow Dism++ i WinNTSetup nie znam. NTLite znam pobieznie i to wersje darmowa. Kilka lat temu integrowalem laty do w8.1 i pamietam, ze programik zrobil to poprawnie. Z obrazem win7 nic w nim nie robilem. Jest jeszcze Wintoolkit, ale nie wiem jak obecnie dziala. 

W tej materii moze Widzior bedzie w stanie doradzic cos wiecej.

Wiki chyba cos wspominal, ze najrozniejsze programy nie radza sobie z integracja latek z win7 w aktualnej formie (np. ze wzgledu na bypass'a). Zalecal integracje na zywca na maszynie wirtualnej z uzyciem systemowego narzedzia 'sysprep' jako bezbledna, najdoskonalsza metode.

Nauczylem sie jej w zeszlym roku i zrobilem kilka obrazow win7 z powodzeniem.

Kocurek likes this
Posted

Ja używałem zawsze NTLite, ale sam nie wiem jak to teraz działa z tymi wszystkimi Bypassami. Z tego co pamiętam, to wiktorynek swoje obrazy Win7 tworzył tak ja Stefan napisał - na maszynie wirtualnej poprzez sysprep, a potem preparował z tego gotowe ISO. Ja moderem nie jestem, to wam dużo nie pomogę w tym temacie. Ja tylko przerabiałem już gotowe ISO od admina czy wikiego pod siebie i dla kilku osób, które mnie poprosiły, ale to chodziło wyłącznie o zintegrowanie sterowników USB czy NVMe.

Kocurek likes this
Posted
1 godzinę temu, Nieobecny napisał(a):

Widzę, że sobie radzicie, ale wspomogę Was. Mała niespodzianka w pierwszym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Do zobaczenia za rok.

No i pojawił się sam on! Jak widzisz walczymy dalej, ale idzie jak po grudzie :E Byś wpadał częściej, to by było łatwiej. Ale wielkie dzięki za nowe obrazy. Ściągać ludzie, póki są, bo potem będzie płacz, jak linki padną.

Posted

@Widzior - @canonkong publikując swoje uaktualnione paczki sterowników na forum Win-Raid, chyba usuwa wsparcie dla starszych płyt/chipsetów AMD (a może mylę się). Jeśli tak, to może Ty posiadasz albo ktoś inny posiada starsze paczki i mógłby wrzucić tu linki.

Posted
19 godzin temu, Nieobecny napisał(a):

@canonkong publikując swoje uaktualnione paczki sterowników na forum Win-Raid, chyba usuwa wsparcie dla starszych płyt/chipsetów AMD (a może mylę się). Jeśli tak, to może Ty posiadasz albo ktoś inny posiada starsze paczki i mógłby wrzucić tu linki.

A nie wiem, ja ostatnio tylko zauważyłem wycięcie masy ID w sterach USB IOD (czasem ich używam testowo, to te portowane z AMD Radeona). One były potrzebne dla ryzenów 1gen i chyba 2gen do USB z CPU. Może tak zrobił, bo te portowane z Win8 teraz to lepiej obsługują. Nie wiem, nie sprawdzę, nie mam już starego Ryzena (jakby co te stare USB IOD mam). Niestety nie mam całych starych paczek canona, podmieniam zawsze starą na nową. Natomiast Canonkong zunifikował te stery systemowe (AMD SMBus, PCI, IOMMU itd.) w jedne uniwersalne, nie wiem czy czasem o to ci nie chodzi. Siedzą w paczce w System Device\AMD INTERFACE Driver. U mnie w każdym razie w nowej paczce są wszystkie potrzebne stery do B350 i te zunifikowane mi działają tak samo jak te od AMD. Tak to wygląda:

OqhWqQV.png

P.S. Wiki jak się odniesiesz do tego? W końcu po latach znalazłem wenę (też z powodu zakupu KC3000 2TB), żeby sprawdzić jak to jest z tym uruchamianiem sterów NVMe z ręki podczas instalacji Win7, i jak to jest z ich integracją do WIM. I wnioski mnie bardzo zadziwiły -

Posted
Godzinę temu, Widzior napisał(a):

Natomiast Canonkong zunifikował te stery systemowe (AMD SMBus, PCI, IOMMU itd.) w jedne uniwersalne, nie wiem czy czasem o to ci nie chodzi.

Tak, ja nie mam AMD, więc nie mam gdzie porównać ID. Czyli wszystko w porządku.

Godzinę temu, Widzior napisał(a):

jak się odniesiesz do tego?

Odpisałem w tamtym temacie.

Posted

Wyczyściłem ISO  ze starych kopii zapasowych plików po aktualizacjach metodą Complete w NTLite (bo Wiki chyba nie czyści) + dograłem wszystkie stery pod Ryzena + najnowszy Realtek LAN i wyszło mi ISO o wadze 4,62GB :E

Pytanie - po co w Win7 NET 6.0.36 ? Mam tylko 4.8 i póki co nic nie wymagało u mnie wyższej wersji.

Posted

Czyszczenie czyszczeniem, możesz sobie wyczyścić obraz albo system po zainstalowaniu. Ja stosuję oczyszczanie systemowe. Ogólnie bez znaczenia poza uwolnieniem dodatkowych kilkudziesięciu MB. Tu może cię zadziwię, ale jak zintegrujesz dowolną ilość sterowników, nawet pokaźną, to rozmiar obrazu zmniejszy się. Programy do integrowania sterowników, stosują mocniejszą kompresję plików systemowych. Komu przeszkadza NET 6.x to sobie odinstaluje. Akurat ten komponent jest bezproblemowy i łatwy do usunięcia.

Kocurek likes this
Posted
Cytat

Pytanie - po co w Win7 NET 6.0.36 ? Mam tylko 4.8 i póki co nic nie wymagało u mnie wyższej wersji

Net 6.0 (obok 5.0, 7.0, 8.0 i 9.0) to zupelnie nowa galaz framework'ow (nazywana wczesniej tez jako .net core). Net 4.8 i net 6.0 (obok 5.0, 7.0, 8.0 i 9.0) nie sa do konca kompatybilne. Moze sie (ale nie musi) zdarzyc sytuacja, ze cos stworzonego przy pomocy srodowiska net 4.8 nie pojdzie w srodowisku net 6.0 (i przy okazji w net 5.0, 7.0 , 8.0 i 9.0). Albo na odwrot. Tylko czesc bibliotek w tych frameworkach jest zgodna.

Net 6.0 (i pochodne) to framework'i otwartozrodlowe i wieloplatformowe. Wprowadzaja pelne wsparcie dla systemow opartych o jadro Linux oraz macOS. W net 4.8 to wsparcie bylo skromne i to za pomoca rozszerzen.

To, ze nie trafiles na apke wymagajaca net 6 to moze.. wynik tego, ze ta wersja to mimo wszystko swiezynka (koncowka 2021) i w tym framework'u tworzylo sie / tworzy sie glownie dla win10, win11 .

Kocurek likes this
Posted

Przy okazji może jeszcze kilka zdań o paczkach sterowników USB 3.x i NVMe gotowych do zintegrowania.

Pomimo zestawu portowanego z Win 8 oraz jego dalszych modyfikacji np. przez @canonkong oraz ogólnej znajomości problemów, nadal niemal wszystkie gotowe paczki obsługują tylko/aż 90+% wszystkich kontrolerów USB.

Do tego dochodzi jeszcze upierdliwość niektórych sprzętów przygotowanych przez producentów jak choćby Asus, ale nie tylko. Przekopałem wiele tematów na ten temat i to o czym piszą ludzie w głowie nie mieści się. Tu Asrock, tam Gigabyte albo MSI i tak dalej...

Generalnie jak ktoś w średnim stopniu ogarnia sterowniki, to sobie podejrzy co, gdzie i dlaczego wrzuciłem. Starałem się maksymalnie uzupełnić brakujące ID lub usunąć całkowicie zbędne.

W przypadku sterowników NVMe, praktycznie nie da się już nic dodać lub zmodyfikować. Wydaje mi się, że obecne sterowniki obsługują 99% dysków NVMe PCI-E 3.0. Generalnie im nowsze, tym wsparcie będzie maleć.

Dla USB 3.x też już nic innego nie pojawi się.

Kto zna swój sprzęt, ten wyfiltruje sobie tylko potrzebne sterowniki, a resztę usunie. Kto nie ogarnia, ten zda się na mój zestaw i też będzie dobrze. Zintegrowanie większej niż wymagana ilości sterowników albo niezgodnych, nie powoduje żadnych problemów. Problemem może być za to zintegrowanie sterowników z tym samym ID z różnych paczek, dlatego nie zaleca się tego typu działań.

Jeśli występuje problem sterownikowy, to zalecam wykorzystywanie paczek sterowników z kolejnymi numerkami od 1 w górę (w przemyślany sposób oznaczałem), a najlepiej zaczynając od obrazu systemu bez sterowników (dla tych co błądzą we mgle). 🤣

Kocurek likes this
Posted

Czyszczenie czyszczeniem. Ogólnie bez znaczenia poza uwolnieniem dodatkowych kilkudziesięciu MB

Oj tam, nie kilkudziesięciu, tylko to zawsze kilkaset. Dla mnie to już coś.

jak zintegrujesz dowolną ilość sterowników, nawet pokaźną, to rozmiar obrazu zmniejszy się. Programy do integrowania sterowników, stosują mocniejszą kompresję plików systemowych

Ale ja to doskonale wiem. Po install.wim bym nie zauważył, skoro czyszczę WinSxS, ale po boot.wim już ładnie widać, jak po dodaniu sterów USB dla AMD plik wyjściowy mi się zmniejszył o kilka MB.

48 minut temu, Nieobecny napisał(a):

Pomimo zestawu portowanego z Win 8.....kontrolerów USB.

U mnie niestety te sterowniki wyciągają max 250-270MB/s, i w syntetykach, i w realnym kopiowaniu. Nie wiem dlaczego tak jest i czy tylko u mnie, bo jakoś w sieci nikt o tym nie płacze. Natomiast oryginały AMD cisną na maxa, ale jak pamiętasz są problematyczne np. z obudowami NVMe-USB na Realteku (oj ostro temat męczyliśmy :E)

53 minuty temu, Nieobecny napisał(a):

Problemem może być za to zintegrowanie sterowników z tym samym ID z różnych paczek, dlatego nie zaleca się tego typu działań.

Potwierdzam i radzę o tym pamiętam, bo sam się ostatnio na tym przejechałem i to na żywym systemie. Miałem dysk NVMe Samsung 970 Evo Plus (Phoenix) z zainstalowanym ori sterownikiem Samsunga NVMe 3.3.0.2003. Kupiłem KC3000 2TB na Phisonie, odpaliłem go na sterowniku Phisona 1.5.0.0 i działał OK, ale się dramatycznie grzał w IDLE (to osobny temat), więc zainstalowałem mu modowane stery Samsunga 3.3.0.2003 od Fernando, na których chodzi idealnie do dziś. Suma sumarum miałem w systemie 2x ten sam sterownik - oryginalny do 970 Evo Plus i modowany do KC3000. I do czasu resetu kompa nie wiedziałem o problemie, ale na drugi dzień PC już nie odpalił Win7, tylko WinRE i zaczął automatyczne naprawianie systemu. Całe szczęście to pomogło i system się uruchomił po naprawie, ale trochę stresu się najadłem. Finalnie oba dyski śmigają na jednym modowanym sterowniku Samsunga.

Posted
W dniu 6.01.2025 o 21:01, Nieobecny napisał(a):

@Widzior - @canonkong publikując swoje uaktualnione paczki sterowników na forum Win-Raid, chyba usuwa wsparcie dla starszych płyt/chipsetów AMD (a może mylę się). Jeśli tak, to może Ty posiadasz albo ktoś inny posiada starsze paczki i mógłby wrzucić tu linki.

Niestety jako nowy nie mam kolekcji...  na chomiku @kamil445 są starsze z 29.06.24 (mogę wrzucić, jeżeli nie zdąży skasować...):

W dniu 6.01.2025 o 19:17, Nieobecny napisał(a):

Widzę, że sobie radzicie, ale wspomogę Was. Mała niespodzianka w pierwszym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Do zobaczenia za rok.

Rewelacja, DZIĘKI! Targam powoli - pozwolę sobie zachęcić Cię, abyś nad nazwą linku umieścił również nazwy plików np.:
Win7SP1x64ProEmb_final_no_drivers_05.01.2025_C1B7C2DC5E3B3D1727A54C59AA15F3D0.7z.001
Win7SP1x64ProEmb_final_no_drivers_05.01.2025_C1B7C2DC5E3B3D1727A54C59AA15F3D0.7z.002

Dzięki temu zabiegowi z chwilą jak linki staną się martwe - zawsze będzie szansa odnalezienia plików np. na chomiku - po nazwie :)

Posted

Dobra wiadomosc dla uzytkownikow win7 i win8.1 - bitdefender przedluzyl wsparcie dla tych systemow do stycznia 2026.

W sklepie internetowym 'cyber-sklep.pl' mozna dostac licencje do tego antywirusa juz za 95pln ( badz co badz calkiem przyzwoitego, konkretnie do wersji Bitdefender IS, 1-stanowiskowa wazna 1 rok).

Kocurek likes this
Posted

Fajna ciekawostka - dzięki!

Od siebie dorzucę:

Udziały w rynku systemów Microsoftu:

Windows 10: 62,73% (+0,9 punktów)

Windows 11: 34,1% (-0,84 punktów)

Windows 7: 2,4% (-0,07 punktów)

Windows 8.1: 0,29% (-0,02 punktów)

Windows XP: 0.23% (-0.02 points)