zdzisiek24 Posted November 16, 2024 Report Posted November 16, 2024 ▲ Zerknij na siódmy post w temacie. Quote
ermaco2pl Posted November 16, 2024 Report Posted November 16, 2024 22 minuty temu, zdzisiek24 napisał(a): ▲ Zerknij na siódmy post w temacie. THX (nie podpisane ze oba do intela to nie sprawdzilem ) Quote
Widzior Posted November 16, 2024 Report Posted November 16, 2024 Achtung Achtung ! Win7 ostatnie poprawki ESU dostał w październiku 2024, w listopadzie już jest pusto Czas powoli przesiadać się na Win10 LTSC, nad którym myślę już dobre kilka lat [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 likes this Quote
razor1995 Posted November 16, 2024 Report Posted November 16, 2024 Server 2008 R2 nadal dostaje poprawki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przy czym akurat ta poprawka, instalowana spod BypassESU psuje wszystkie przeglądarki poza IE: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Przeglądarki oparte o Chromium działają poprawnie z parametrem: "--no-sandbox" Quote
ermaco2pl Posted November 22, 2024 Report Posted November 22, 2024 W dniu 26.02.2023 o 19:02, Nieobecny napisał(a): 6. Wersja bez sterowników: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ma ktoś jeszcze tą wersję bez sterowników? o reupload bym bardzo prosił Quote
Kocurek Posted December 20, 2024 Report Posted December 20, 2024 Dzięki, wczoraj zainstalowałem i testuję. Choć linki z pierwszej wiadomości do mega już nie działają, ale w temacie jest link do chomika @kamil445, gdzie pozbierał rzeczy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 likes this Quote
Kocurek Posted December 21, 2024 Report Posted December 21, 2024 W dniu 22.11.2024 o 21:18, Mr.T napisał(a): Czy to NA PEWNO są wersje bez sterowników, o które pyta @ermaco2pl? Również byłbym zainteresowany taką wersją, gdzie użytkownik może samemu dodać potrzebne sterowniki. W cytowanej wiadomości linki działają, ale nie jest jasno podane, czy to faktycznie wersje bez sterowników: Link #1 zawiera: Win7SP1x64Pro-25.02.2023-Intel_A2B110FF28654F69577C3594025E0583.7z Link #2 zawiera: Win7SP1x64Pro-25.02.2023-IntelinneNVMe_45FD1C71AB612CBB4269F943B2651891.7z Na chomiku @kamil445 pliki z linków są tak opisane: Cytat Win7SP1x64Pro-25.02.2023-Intel_A2B110FF28654F69577C3594025E0583.7z Wersja skierowania głównie do posiadaczy platformy Intel do 9 gen+ (na tyle ile uda się Wam zainstalować i znajdziecie sterowniki) oraz niektórych AMD Ryzen 1, 2 gen - zawiera portowane z Win 8 sterowniki USB 3.x i 100% bezkonfliktowe oficjalne sterowniki NVMe (Intel, Samsung, Micron, OCZ/Toshiba, Solidigm, Plextor w tym systemowe od MS dla Win 7 zawarte w poprawkach) Cytat Win7SP1x64Pro-25.02.2023-IntelinneNVMe_45FD1C71AB612CBB4269F943B265189.7z Wersja skierowania głównie do posiadaczy platformy Intel do 9 gen+ (na tyle ile Wam się uda zainstalować i znajdziecie sterowniki) z innym zestawem sterowników NVME. Zarazem chciałbym się dopytać bardziej doświadczonych użytkowników - którą wersję Nieobecnego (bez sterowników) należy użyć, żeby samemu móc sobie dograć sterowniki USB3 / nVME. np. gdybym chciał samemu dograć aktualne sterowniki z winraid - canonkonga? Na dzień pisania mojej wiadomości najnowsza paczka sterowników datowana jest na 2024.12.14: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W paczce canonkonga wydaje się być wszystko (USB3/nVME) - czy jeszcze brać pod uwagę wiadomość napisaną w lipcu br. przez @Nieobecny: W dniu 10.07.2024 o 22:20, Nieobecny napisał(a): Microsoft wydał nową poprawkę do Win 8, aktualizującą sterowniki USB 3.0, dzięki czemu otrzymaliśmy nowe portowane sterowniki USB 3.0 do Win 7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @canonkong wydał również nową wersję sterowników dla Win 7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Gigabyte zaktualizowało biosy swoich płyt i teraz można bez problemu zainstalować Win 7 na najnowszych płytach i procesorach, nawet bez konieczności użycia A5 FIX ACPI. Win 7 wiecznie żywy! Po tym jak Realtek swom chipem RTL8832AU dał pstryczka w nos Microsoftowi i istnieje WIFi6 dla Win 7, tak obecnie Microsoft otrzymał kolejny cios, gdzie WiFi7 miało być zarezerwowane tylko dla Win 11. Jednak Mediatek MTK7927 i MTK7925 oraz Qualcomm Fast Connect 7800 umożliwiają obsługę WiFi7 przez system Win 10. Dla powyższych wydano stosowne oficjalne sterowniki. I tę: W dniu 28.07.2024 o 13:49, Adiwin&& napisał(a): ulepszony pc tez bez problemu smiga pod 7, akurat sam robilem iso updatepack7r2 i sterowniki ntlite wrzucilem z winraid co do chipsetu, audio z strony msi a gpu to 22.6.1 od amd rozpakowane i wrzucone, smiga jak wciekły Wszystko już mojego iso sie dograło własciwie,jedynie sterownik nvme zmieniłem recznie Oczywiście USB 3.0/3.1/3.2 to backportowane z win8, działają dużo lepiej i updatepack sam je dorzuca Bo wpadłem w konsternację - chciałbym zainstalować Windows 7 z kompletem poprawek (paczka: Aktualizacja do września 2023.7z) na platformie MSI x670e wraz z najlepszymi możliwymi sterownikami. Jako debiutant użyłem obrazu: W7-AMD-Asus-USB,NVMe_25.02.2023_657FD187BC1937CD8A0129C678A2CB11.7z I prawdopodobnie popełniłem błąd - moja płyta główna to MSI x670e, a nie ASUS. Do obrazu dodałem za pomocą NTLite sterowniki canonkonga dla platformy AM5 - niby się udało (instalacja systemu Win7 powiodła się), pomimo, że NTLite wypluł informację o konflikcie - że już w obrazie jest część sterowników... więc wolałbym z bardziej doświadczonymi ludźmi tutaj skonsultować sprawę - jak wygląda sprawa ze sterownikami na dzień dzisiejszy (które są najlepsze / najbardziej odpowiednie) i podpowiedź, jakiego obrazu powinienem użyć w moim przypadku, jeżeli chcę samemu dodać programem NTLite aktualne sterowniki canonkonga dla platformy MSI x670e?: W7-AMD-Asus-USB,NVMe_25.02.2023_657FD187BC1937CD8A0129C678A2CB11.7z Win7SP1x64Pro-25.02.2023-Intel_A2B110FF28654F69577 C3594025E0583.7z Win7SP1x64Pro-25.02.2023-IntelinneNVMe_45FD1C71AB612CBB4269F943B265189.7z Quote
stefan999 Posted December 22, 2024 Report Posted December 22, 2024 Cytat Achtung Achtung ! Win7 ostatnie poprawki ESU dostał w październiku 2024 .. Cytat Server 2008 R2 nadal dostaje poprawki .. Dla mniej zorientowanych: W pazdzierniku br. wyszly ostatnie poprawki dla win7, ale konkretnie dla wersji 32-bitowej (x32/x86) (byly to poprawki wypuszczane od stycznia 2023 dla Windows Embedded Standard 7, ktore przy okazji pasowaly tez do 'zwyklego' win7 zarowno wersji 32-bitowej jak i 64-bitowej). Z kolei wersja 64-bitowa (x64) win7 nadal otrzymuje poprawki i beda one wychodzic do stycznia 2026. Sa to poprawki wypuszczane dla win server 2008 r2, ktore przy okazji pasuja tez do win7 x64 (systemy windows server wychodzily i wychodza tylko w wersji 64-bitowej, stad poprawki dla win server 2008 r2 wychodza tylko w wersji x64 i tylko win7 x64 jest zgodny z nimi). Chcac aktualizowac win7 nalezy pamietac o bajpasie. 12 listopada na forum mdl ukazal sie bypass dla win7 w wersji v13 ('BypassESU v13', ktory zastapil wersje v12_u), a 20 listopada w wersji v13f. Zgodnie z tym co napisal abbodi1406 mozna za ich pomoca poprawnie instalowac wszystkie aktualizacje, w tym te dla net4.8 (wedlug Wiktorynka bypass 12 nie radzil sobie z tymi dla net4.8). Oprocz bajpasa wyszedl tez nowy instalator 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4' (dla net 4.x), ktory zastapil 'dotNetFx4_ESU_Installer_u'. Cytat Czas powoli przesiadać się na Win10 LTSC .. Na polu bitwy pozostaje jeszcze win8.1 x64, ktory bedzie nieoficjalnie wspierany do stycznia 2029 (czyli jeszcze 4 lata). Do tego czasu beda wychodzily poprawki dla win server 2012 r2 x64, ktore pasuja rowniez do win8.1 x64 . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Co do uzywalnosci systemu chociaz w podstawowym zakresie (to sie tyczy rowniez win7 x64) - nadal wychodzi firefox w wersji esr, oprocz tego nadal wychodzi tez przegladarka o nazwie supermium oparta o silnik chromium, ktora dziala na win xp i wyzszych. Do pelni szczescia potrzebny jest jeszcze nadal aktualizowany antywirus - z tym jest gorzej - od przyszlego roku, jezeli nic sie nie zmieni, wsparcie konczy bitdefender i pozostanie juz tylko mse dla win7 i defender dla win8.1. Mi osobiscie te dwa ostatnie srednio przypadly do gustu, ale jak komus pasuja to mozna hulac na win7 jeszcze rok a na win8.1 nawet 4 lata. Aktualnosc reszty oprogramowania to osobna kwestia. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted December 23, 2024 Report Posted December 23, 2024 Dzięki @stefan999 - przydatna wiedza. 1. Czy jest możliwość pobrania plików .msu do instalacji łatek offline, aby zrobić sobie nowsze wydanie paczki od @Nieobecny: "Aktualizacja do września 2023.7z": 2. Zastanawiałem się co z antywirusem - jak MSE będzie działał, to skorzystam... Bez jakiekogokolwiek antywirusa używanie Windowsa podłączonego do internetu byłoby bardzo ryzykowne, a do skanerów "w chmurze" jakoś nie jestem przekonany... 3. Od siebie dorzuciłbym jeszcze informację o programie VxKex - najlepiej obejrzeć poniższy film - jako, że należę do mniej zorientowanych - film odkrył przede mną kilka ciekawostek: Quote
Kocurek Posted December 23, 2024 Report Posted December 23, 2024 16 godzin temu, stefan999 napisał(a): Z kolei wersja 64-bitowa (x64) win7 nadal otrzymuje poprawki i beda one wychodzic do st 16 godzin temu, stefan999 napisał(a): Z kolei wersja 64-bitowa (x64) win7 nadal otrzymuje poprawki i beda one wychodzic do stycznia 2026. Sa to poprawki wypuszczane dla win server 2008 r2, ktore przy okazji pasuja tez do win7 x64 (systemy windows server wychodzily i wychodza tylko w wersji 64-bitowej, stad poprawki dla win server 2008 r2 wychodza tylko w wersji x64 i tylko win7 x64 jest zgodny z nimi). Kliknij i przeciągnij, by przenieść. ycznia 2026. Sa to poprawki wypuszczane dla win server 2008 r2, ktore przy okazji pasuja tez do win7 x64 (systemy windows server wychodzily i wychodza tylko w wersji 64-bitowej, stad poprawki dla win server 2008 r2 wychodza tylko w wersji x64 i tylko win7 x64 jest zgodny z nimi). Przypomnę zasadę z pierwszej wiadomości: System można nadal ręcznie aktualizować, pobierając poprawki dla Windows 7 Embedded Standard lub Windows Server 2008 R2. Do aktualizacji NET 4.8 zalecam osobny instalator zamiast uruchomienia tego w Bypass (ewentualne problemy z niektórymi instalatorami msi). Poniżej dodałem patcher WU ESU umożliwiający pobieranie aktualizacji z WU od Server 2008 R2 (wybierzcie opcję 2). Nie pobierajcie i nie instalujcie żadnych innych aktualizacji, które wyskoczą! - odznaczyć i ukryć! - to są przestarzałe aktualizacje telemetryczne. Nie pobierajcie i nie instalujcie też żadnych aktualizacji do Server 2008 R2 po zastosowaniu WU ESU Patcher, poza comiesięcznymi najnowszymi zbiorczymi i do NET 3.5 i 4.8, MRT, NET 6.x, bazami Defendera lub MSE Quote
Widzior Posted December 23, 2024 Report Posted December 23, 2024 Widzę jeszcze jakiś maniak oprócz mnie nadal ciśnie na Win7 na nowym sprzęcie Słuchaj, ja z wiktorynkiem (aktualnie ma nick Nieobecny, bo mało już na forum wpada, a szkoda, bo spec 1szej klasy) napisaliśmy tyle w temacie Win7 na nowych sprzętach, że gdyby to zebrać do kupy, to by wyszła mega praca doktorancka Gdyby nie jego paczki z zebranymi wszystkimi możliwymi sterownikami USB, NVMe i innymi dla Win7, to już dawno bym poległ. Oczywiście te canonkonga z Win-Raid to podstawa, ale te od gościa Fernando też warto mieć na uwadze - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Są tu np. modowane sterowniki NVMe Samsunga, które pasują do 99,9% dysków NVMe na świecie. Plik sys to oryginał Samsunga, jedynie plik inf jest tak zmodyfikowany, że ma uniwersalne ID pasujące do wszystkich dysków NVMe. Te w paczce canonkonga są też modyfikowane, ale pasują tylko do dysków Samsunga (mają jedynie dodane ID do ich nowych modeli). Jedyny minus to że certyfikat jest osobno do wgrania, więc nie da się ich użyć podczas instalowania windowsa, ale na żywym systemie bez problemu śmigają. Sam ich używam nawet na dyskach z kontrolerami Phisona i działają rewelacyjnie - lepiej niż oryginalne stery Phisona dla Win7 (też są na stronie Fernando). Gdyby cie taka paczka sterowników interesowała, to ci mogę wrzucić na jakiś serwer. Co do VxKex, to u mnie niestety to nie działa ani dla nowego Firefoxa, ani dla Opery, a są one wymienione na liście wspieranych. Nie wiem dlaczego. Dlatego używam tego forka Firefoxa i jest świetny - Plasmafox - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted December 23, 2024 Report Posted December 23, 2024 Witam, @Widzior - mam wrażenie, że nowy kolega mi się tu szykuje do wspólnych pogawędek. Mam tak duży sentyment do Windows 7 tak duży, że odwlekałem myśl o złożeniu nowego komputera - zbyt dobrze mi z siódemką - systemu 10 od czasu do czasu używam - ale niechętnie. Z pochowaniem Windowsa XP jakoś się pogodziłem (chociaż ponoć istnieje grono pasjonatów, którzy trzymają ten system przy życiu) Tak trwałem w tym stanie do czasu, aż obejrzałem powyższy film od Zmaslo - zainspirował mnie. Po obejrzeniu uznałem, że to ostatni dzwonek, żeby taką platformę (kompatybilną z Windows 7) zbudować, bo im więcej czasu mija tym trudniej będzie dostać kartę graficzną w sensownym stanie kompatybilną z systemem 7. O sterownikach NVMe od Fernando nie wiedziałem - a chcę oprócz 990'tek (na system) dołożyć jeszcze WD SN850x (na magazyn). Piszesz w doskonałym momencie, bo jutro odbieram te dyski i chciałem sprawdzić czy siódemka je rozpozna - gdyby się okazało, że nie - odesłałbym... Jakby co odpowiem sobie sam na wcześniej zadane pytanie - w przypadku płyty głównej x670e, która nie jest ASUS'a (mój przypadek) powinno się moim zdaniem użyć obrazu: W7-AMD-Asus-USB,NVMe_25.02.2023_657FD187BC1937CD8A0129C678A2CB11.7z Win7SP1x64Pro-25.02.2023-Intel_A2B110FF28654F69577 C3594025E0583.7z <--- TEN Win7SP1x64Pro-25.02.2023-IntelinneNVMe_45FD1C71AB612CBB4269F943B265189.7z Używając powyższego obrazu nie było konfliktów w NTLite jak przy obrazie przeznaczonego dla płyt głównych ze stajni ASUS'a - czepiał się tylko sterownika NVMe, ale to żaden kłopot już akurat. Przy obrazie ASUS'a konfliktów było więcej - i to przy sterownikach USB/SATA jak dobrze kojarzę i czułem, że pomimo, że działa - nie jest idealnie. 2 godziny temu, Widzior napisał(a): Jedyny minus to że certyfikat jest osobno do wgrania, więc nie da się ich użyć podczas instalowania windowsa, ale na żywym systemie bez problemu śmigają. Sam ich używam nawet na dyskach z kontrolerami Phisona i działają rewelacyjnie - lepiej niż oryginalne stery Phisona dla Win7 (też są na stronie Fernando). Gdyby cie taka paczka sterowników interesowała, to ci mogę wrzucić na jakiś serwer. Poproszę - najlepiej wrzuć na chomika, bo z niego bez problemu sobie pobiorę i na dzień dzisiejszy jest największa szansa, że pliki nie poznikają - i ew. mirror na jakiś inny jeszcze, byleby nie na mega.co.nz, bo efekty widać w pierwszej wiadomości... nic nie działa... Ja w razie czego też mam możliwość załatwienia długo działającego mirrora 2 godziny temu, Widzior napisał(a): Co do VxKex, to u mnie niestety to nie działa ani dla nowego Firefoxa, ani dla Opery, a są one wymienione na liście wspieranych. Nie wiem dlaczego. Dlatego używam tego forka Firefoxa i jest świetny - Plasmafox - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Autor VxKex w dokumentacji radzi używać forków. Plasmafox sprawdzę - na dzień dzisiejszy używam Supermium z powodzeniem - tylko tę zgniłą ikonę inspirowaną Chromem muszę podmieniać, bo mnie drażni. Plasmafox będzie do kolekcji. Z antywirusów jak jesteśmy w tym temacie - używam póki działa - ESET, ale zaraz ma stracić wsparcie... Quote
Widzior Posted December 23, 2024 Report Posted December 23, 2024 1 - z grafiką jest właśnie największy problem na Win7. Max to RTX 3xxx i to też już z problemami. Chciałbym 4060, ale nie ma driverów nawet modowanych i nie będzie. Do grania to już tylko Winzgroza 10/11 niestety. 2 - co do dysków NVMe, jak masz chęć, to luknij na moje posty w tym wątku, jaką walkę stoczyłem z nowym KC3000 2TB na Win7. Ale tu winny jest też nowy FW dysku, bo trafiłem nową rewizję na gorszych NAND'ach Kioxia. Stare rewizje na Micronach tego problemu nie mają. Ale wniosek jest jeden - dysk działa najlepiej na sterowniku modowanym Samsunga, tym który ci wyżej polecałem. Zresztą poczytasz to sam zobaczysz - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3 - co do wersji tego moda Win7, to powinieneś użyć "6. Wersja bez sterowników" skoro sam potrafisz dodać swoje stery, ale chyba będzie problem z jego dostępnością. Ten co podałeś jest ze sterami do Intela, ale przecież w NTLite możesz te dodane stery usunąć, chociaż jak nie kolidują, to olać to i zostawić. A Asus to odwalił taką akcję ze swoimi płytami, że inne stery USB muszą do nich być (dla USB z CPU), dlatego canonkong dla Asusa robi osobną paczkę sterów. Też o tym tu z wikim pisaliśmy kilkukrotnie i nie będę teraz tematu męczył, skoro masz MSI. I całe szczęście, skoro się bawisz na Win7. 4 - co do AV, to ja tu ciśnienia nigdy nie miałem i od zawsze używam zabytkowych Avastów (nigdy najnowszej wersji) i ostatni raz infekcję złapałem na "cudownym" Windows Millenium, czyli ponad 20 lat temu Ważne, żeby baza wirusów była aktualna, a wersja programu mi lotto. Teraz mam Avasta z 2017 wersja 17.8.2318 i żyję. P.S. Chomika nie używam, nie mam konta. Wrzucę ci na krakena, paczka ma tylko 23MB, bo zostawiłem jedynie najważniejsze stery, to sobie ściągniesz i ewentualnie reupladujesz gdzie chcesz - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted December 23, 2024 Report Posted December 23, 2024 3 godziny temu, Widzior napisał(a): 1 - z grafiką jest właśnie największy problem na Win7. Max to RTX 3xxx i to też już z problemami. Chciałbym 4060, ale nie ma driverów nawet modowanych i nie będzie. Do grania to już tylko Winzgroza 10/11 niestety. Tak myślałem... chciałbym napisać Ci, że wystarczy, że pojawi się konkretny człowiek i niemożliwe staje się możliwe, ale podejrzewam, że większym prawdopodobieństwem jest, że NVIDIA by się ugięła niż trafi się zakapior na sterydach, co przerobi sterowniki przez reverse engineering. 3 godziny temu, Widzior napisał(a): 2 - co do dysków NVMe, jak masz chęć, to luknij na moje posty w tym wątku, jaką walkę stoczyłem z nowym KC3000 2TB na Win7. Ale tu winny jest też nowy FW dysku, bo trafiłem nową rewizję na gorszych NAND'ach Kioxia. Stare rewizje na Micronach tego problemu nie mają. Ale wniosek jest jeden - dysk działa najlepiej na sterowniku modowanym Samsunga, tym który ci wyżej polecałem. Zresztą poczytasz to sam zobaczysz - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z uwagą się zapoznałem - grafiki użyteczne - będę wiedział, kiedy sterownik się dobrze zainstalował: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3 godziny temu, Widzior napisał(a): (...) 3 - co do wersji tego moda Win7, to powinieneś użyć "6. Wersja bez sterowników" skoro sam potrafisz dodać swoje stery, ale chyba będzie problem z jego dostępnością. Ten co podałeś jest ze sterami do Intela, ale przecież w NTLite możesz te dodane stery usunąć, chociaż jak nie kolidują, to olać to i zostawić. (...) Tutaj wychodzą moje braki - szybko się uczę jak mam dobrych doradców. Używałem bezpłatnej wersji NTLite, która ma zablokowaną możliwość usuwania sterowników. Linki do wersji z witaminką nieaktualne - w temacie linki dawno martwe: Po Twojej uwadze znalazłem wersję, która pozwala kasować pliki i wywaliłem sterowniki NVMe - teraz wcale się nie gryzie przy integracji tych od canonkonga 3 godziny temu, Widzior napisał(a): (...) A Asus to odwalił taką akcję ze swoimi płytami, że inne stery USB muszą do nich być (dla USB z CPU), dlatego canonkong dla Asusa robi osobną paczkę sterów. Też o tym tu z wikim pisaliśmy kilkukrotnie i nie będę teraz tematu męczył, skoro masz MSI. I całe szczęście, skoro się bawisz na Win7. (...) Na ASUS'a nie zdecydowałem się z dwóch powodów. Pierwszy: canonkong rekomenduje MSI, ponieważ support ASUS'a ignorował jego zgłoszenia dotyczące bugu w ACPI, czy coś w ten deseń, a w MSI ma "dojścia". Drugi: problemy INTEL'a i seria nieudanych procków - a ja zawsze miałem zasadę, że jak biorę ASUS'a to razem z INTEL'em. 3 godziny temu, Widzior napisał(a): P.S. Chomika nie używam, nie mam konta. Wrzucę ci na krakena, paczka ma tylko 23MB, bo zostawiłem tylko najważniejsze stery, to sobie ściągniesz i ewentualnie reupladujesz gdzie chcesz - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dobrze by było, jakby @kamil445 zrobił mirrora, ale proszę - nie obiecuję bezterminowego działania: DOWNLOAD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Powiedz mi jeszcze - te dwie aktualizacje msu dogrywa się - w internecie znalazłem komentarz, że sprawią, że Win7 ma mniejszą szansę złapać BSOD'a po ich zastosowaniu?: Windows6.1-KB3087873-v2-x64.msu Windows6.1-KB2990941-v3-x64.msu Quote
Widzior Posted December 24, 2024 Report Posted December 24, 2024 40 minut temu, Kocurek napisał(a): Powiedz mi jeszcze - te dwie aktualizacje msu dogrywa się - w internecie znalazłem komentarz, że sprawią, że Win7 ma mniejszą szansę złapać BSOD'a po ich zastosowaniu?: To są aktualizacje MS dodające wsparcie NVMe do Win7 (ta pierwsza do sterowniki MS NVMe, a ta druga mniejsza to jakaś poprawka do nich). W tych modach wiktorynka już są dodane. Ja mam stary Win7 od kwietnia 2017 (zainstalowany z 1szym ryzenem 1500x i chodzi do dziś bezbłędnie), który sam aktualizowałem przez lata (ale tylko łaty Security-Only) i tych poprawek nie miałem. Zainstalowałem je na moim systemie dopiero niedawno i ta 1sza weszła, a ta druga nie chciała, nie wiem czemu. Testowałem na tym sterowniku moje dyski NVMe, ale to jakaś atrapa, dyski działają kulawo, przycinają się, potrafią zniknąć, zamulić itd. itp. Olać je, są do niczego, jedyne do czego mogą się przydać to do zainstalowania Win7, jak ktoś ma dysk NVMe bez sterownika producenta i tylko ten od MS mu ratuje życie. Ale ja mam prostą zasadę na Win7 - system na SSD SATA, a NVMe jako drugi na dane, gry itd. I problemów brak. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted December 24, 2024 Report Posted December 24, 2024 Dzięki Ci - z dotychczasowymi poradami i paczką ze sterownikami mogę działać i nie błądzić jak dziecko we mgle. Zazdraszczam tak długo działającego systemu. U mnie niestety wygląda na to, że muszę przejść instalację czystego systemu... Wolałbym przenieść mój dotychczasowy system na nowy komputer. Jednak pojawił się zgrzyt - płyta główna nie obsługuje rozruchu z sektora MBR... zgłosiłem to do wsparcia MSI, mimo to pozostaję sceptyczny, pomimo pochwał canonkonga - że dla jednego, skromnego użytkownika z Polski firma MSI pochyli się nad problemem i wyda stosowną aktualizację BIOS'u płyty głównej. Sprawy nie ułatwia, że mój dotychczasowy system to Windows 7 Ultimate - więc nawet jak przeniósłbym partycję z systemem na dysk GPT z rozruchem UEFI, to aktywacja się posypie... Microsoft Toolkit odpadnie, a DAZ nie pójdzie na UEFI..., znalazłem narzędzie do zmiany wersji z m.in. Ultimate na Pro: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , stwierdziłem jednak, że już odpuszczę te kombinacje i zainstaluję czysty system - już na "poprawnej" wersji Professional z kompletem poprawek. Jak już skończę składać komputer, to myślę, że wyjdzie super i niejednego zatkam, że na takim sprzęcie jeszcze 7demka działa. Windowsa XP za to odpuszczę, bo jak z Windows 7 takie problemy się piętrzą, to nie będę się tykał jeszcze starszego systemu. Quote
Widzior Posted December 24, 2024 Report Posted December 24, 2024 14 godzin temu, Kocurek napisał(a): Jednak pojawił się zgrzyt - płyta główna nie obsługuje rozruchu z sektora MBR Serio? Jesteś pewien? Sam mam MSI, ale starocia B350, i kiedyś też myślałem, że nie mam bootowania z MBR, bo nie było w zakładce Boot w ogóle takiej opcji, a potem doszukałem się schowanego w opcjach Advanced tego badziewia Windows 10 WHQL Support i trzeba było to wyłączyć. Po tym pojawiło się bootowanie w MBR/CSM. Poza tym luknij też na Secure Boot i TPM, wsio na Disabled. Jeśli jednak nowe płyty już nie obsługują Legacy Mode (a mieli to wygasić), to masz dodatkowy problem. Pamiętaj też, że nie każdy dysk NVMe umożliwia instalację systemu na partycji MBR. Musi mieć zaimplementowane Legacy Option ROM. Najbardziej kompatybilne z tym są Samsungi. Z nowych dysków to rzadko który już to obsługuje. Dlatego jak wyżej napisałem, mam prostą zasadę na Win7 - system na SSD SATA. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kocurek Posted December 24, 2024 Report Posted December 24, 2024 Niby płyta główna pozwala włączyć tryb UEFI+LEGACY, w innym miejscu można wybrać coś tam związanego z CSM, a i tak nie chce zabootować sektora MBR z dysku SSD SATA wyjętym z dotychczasowego komputera - przeszukałem bios i na tę chwilę nie znalazłem innej opcji, która by to zmieniła - póki co wsparcie techniczne MSI poinformowało mnie, że przekazało sprawę wyżej. Do czasu aż pomoc techniczna MSI się nie określi - udało mi się przerobić obraz @wiktorynka aka @Nieobecny tak, że instalacja Win7 przechodzi na NWMe 990 Pro na GPT - niestety zabawę i testy stabilności muszę przełożyć, bo świeżo kupiony zasilacz idzie na wymianę - żadnych bsodów jednak nie uświadczyłem przez 2-3 dni testów, nawet na STEAM pograłem Quote
Widzior Posted December 24, 2024 Report Posted December 24, 2024 Jak masz opcje w BIOSie od CSM, to pewnie da się bootować z MBR. Masz albo coś nie tak ze starym dyskiem, z jego MBR czy boot loaderem, albo boot listę masz źle ustawioną. Najlepiej sprawdzić po rozruchu kompa wciskając F11 i wybrać ręcznie swój dysk bez przedrostka [UEFI]. A mody wiktorynka już chyba miały w sobie dodane wsparcie pod UEFI (plik bootx64.efi). Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted December 26, 2024 Report Posted December 26, 2024 @Widzior - BIOS przeszukałem i nie znalazłem opcji, które by skutkowały poprawnym zabootowaniem MBR - bootlistę moim zdaniem dobrze ustawiłem, ale dla pewności również ręcznie próbowałem wybrać dysk. W efekcie i tak była pętla pętla biosu. W internecie znalazłem opis przypadku ze starszą płytą MSI, gdzie użytkownikowi akurat trafiła się sytuacja, że sektor MBR przestał być odczytywany po aktualizacji BIOSu. Ta osoba miała możliwość wgrania starszego BIOSu, natomiast ja - nie mam już takiego pola manewru, bo płyta jest zbyt nowa, żeby był sens wgrywania najstarszego biosu celem weryfikacji. Będę więc tym użytkownikiem, który z konieczności - nieco odważniej podejdzie do "problematycznego" UEFI/EFI + LEGACY. Większość opinii jest negatywna, traktując takie użytkowania jako "niekoszerne", wszakże w obecnym położeniu nie mam nic do stracenia, a podoba mi się jak systemik śmiga Nadal troszeczkę zajadę offtopicem - z Twojej paczki jeszcze dokładnie nie testowałem sterownika na Win7 x64 (na tę chwilę działa): Samsung NVMe driver 3.3.0.2003 for Win7 x64 mod+signed by Fernando Ponieważ mam dwa systemy Windows - 10 i 7 - z ciekawości użyłem sterownika przeznaczonego dla Windows 10 x64: Samsung NVMe driver 3.3.0.2003 for Win10 x64 mod+signed by Fernando Pomimo, że temat dotyczy konkretnego obrazu Windowsa 7 - myślę, że zostanie mi wybaczony mały offtopic. Zachęcony Twoją pozytywną opinią o lepszym działaniu modowanych sterowników od Fernando - zainstalowałem je dla WD Black SN850X i Samsunga 990 Pro na systemie Windows 10. Z początku wydawało się, że trybi... były jednak ZNAKI - częściowo przestała działać oficjalna aplikacja od WD - Western Digital Dashboard. Tak wygląda - wrzucam przykładowy zrzut z internetu, bo wiadomość piszę z Windowsa 7 aktualnie... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Część funkcji nadal działała - np. pokazywanie temperatury, ale już w Narzędziach nie dało się zrobić testów diagnostycznych. Jednak to pikuś... ... nagle system przestał być stabilny w pewnych okolicznościach - przez moment się wystraszyłem, że coś mogę mieć uszkodzonego w nowym komputerze. Objawy były następujące: Z komputera mogłem normalnie korzystać przy drobnych rzeczach, typu przeglądanie internetu (choć pewnie i tak by się w końcu przyblokował). Jednak jak włączyłem grę na STEAM... to po kilku minutach - aplikacja STEAM albo gra się zawieszała albo losowo przeglądarka CHROME w tle. Dawało się szybciej zawiesić jak używałem ALT+TAB. Mogłem włączyć Menedżer Zadań albo ruszać myszką, za to przełączanie zakładek w Menedżerze już nie bardzo chciało działać, albo wyklikanie restartu komputera. Po pewnym czasie - jeżeli nie wymusiłem restartu przyciskiem fizycznym - pojawiał się BLUE SCREEN - nie spisałem sobie błędu, ale trudno mi byłoby skojarzyć, że to z powodu użycia innego sterownika kontrolera... Przywrócenie dotychczasowych sterowników rozwiązało problem stabilności. Chciałem się tym podzielić, chociaż dotyczy WYŁĄCZNIE systemu Windows 10. Na Windows 7 sterowniki hulają na dzień dzisiejszy (używam ich zarówno dla WD SN850X jak i dla Samsunga 990 Pro) - system jest stabilny jak głaz, ale dopiero po dłuższym czasie użytkowania będę ich całkowicie pewny. Trudno mi powiedzieć czemu te sterowniki na Windows 10 nie są stabilne... może niepotrzebnie obwiniam Windows 10, a problemem jest program antywirusowy NORTON - akurat dostałem 60 dniową wersję próbną, to wgrałem. Ten mały offtopic jest załatwiony - teraz coś bardziej konkretnego, zarazem specjalistycznego. Po włączeniu RAID w BIOSie - pojawia się w `Menedżerze Urządzeń` kontroler RAID - o takim ID: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zapytałem Fernando, czy potwierdza, że na dzień dzisiejszy nie ma szans zdobycia sterowników AMD RAID dla platformy x670e - bo na początku jego tematu są odpowiednie sterowniki, ale dla systemu Windows 10/10: Latest "pure" AMD SATA/NVMe RAID drivers (for modern AMD Chipsets from X399 up) są tam też sterowniki dla Win 7, ale wszystko dla starszych systemów RAID - na 99% sądzę, że będą niekompatybilne. Prawdopodobnie będę się musiał pogodzić, że ta jedna rzecz nie będzie już mi działać na Windows 7. Mógłbym temu zaradzić dobierając specjalistyczny kontroler RAID na PCIe, który miałby sterowniki dla Windows 7, ale po namyśle stwierdzam, że niespecjalnie mi się chce tak kombinować już... będę od czasu do czasu robił kopię bezpieczeństwa i musi to wystarczyć... Quote
Widzior Posted December 26, 2024 Report Posted December 26, 2024 Po kolei, bo tyle napisałeś, że się trochę pogubiłem. Dyski WD NVMe mają swój własny, autorski kontroler WD'ka, i ich nigdy nie testowałem na Win7 na sterowniku Samsunga, ale z tego co piszesz, to twój WD działa na nim pod Win7 bez problemu? Jedynie są problemy na Win10? Ale tu kolejne ważne pytanie - czy tylko WD na Win10 ma problem, czy Samsung też? Bo Samsunga na 99% powinien chodzić bezproblemowo na tym sterowniku. A jeśli Samsung też wariuje, to winny może być właśnie AV albo coś innego. Kolejna kwestia, to czy na Win10 dodałeś certyfikat do tych sterowników? Bo z opisu Fernando wynika, że od jakiejś wersji Win10 nie idzie już dodać certyfikatu z pliku, nawet z uprawnieniami admina, tylko trzeba to zrobić z linii komend albo Shell'a. Co do RAID, to ci nic nie pomogę, nigdy go nie używałem, więc jestem zielony w tym temacie. Ale z tego co widzę w dziale AMD Chipset Drivers dla Win7, to od zawsze było tylko AMD RAID Driver (SATA RAID Only). Nie było nigdy dla NVMe. Daj też znać, jak już ci MSI odpisze, czy naprawdę wycięli na amen bootowanie Legacy/MBR na nowych płytach, bo to mnie mocno interesuje. Bo nawet jak już przejdę na LTSC, to chciałbym nadal używać bootowania z dysku MBR, chociaż wiem, że nie będzie wtedy działało np. Resizable BAR. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted December 26, 2024 Report Posted December 26, 2024 Póki co wgrałem z powrotem sterownik Fernando dla samego Samsunga na Win10. Na razie nie udało mi się zawiesić systemu, zrobię podobnie jak u mechanika - jeździć i obserwować. Jak coś ciekawego z obserwacji wyniknie podzielę się. Godzinę temu, Widzior napisał(a): Daj też znać, jak już ci MSI odpisze, czy naprawdę wycięli na amen bootowanie Legacy/MBR na nowych płytach, bo to mnie mocno interesuje. Bo nawet jak już przejdę na LTSC, to chciałbym nadal używać bootowania z dysku MBR, chociaż wiem, że nie będzie wtedy działało np. Resizable BAR. Dam znać - może faktycznie coś źle robię Quote
Kocurek Posted December 26, 2024 Report Posted December 26, 2024 Czytając Winclub.pl trafiałem na teksty - DLACZEGO korzystać z Windows 7 Ultimate, po co takie kombinacje - jak jest świetna wersja Professional. Dyskusja toczyła się, ponieważ Windows 7 Ultimate trudniej aktywować niż wersję Professional - nie testowałem jeszcze wynalazku: massgrave, choć z tego co czytałem - na Windows 7 nie oferuje aktywacji permanentnej: Wiedziałem, że na wersji Ultimate łatwo zmienić języki - w sumie bajer, którego brak można przeżyć. Za to jest jedna rzecz, której brakuje na wersji Professional - oficjalnego wsparcia BitLockera. Można korzystać z manage-bde albo posłużyć się innym systemem, aby zaszyfrować dysk Bitlocker np. Windowsem 10. Quote
stefan999 Posted December 26, 2024 Report Posted December 26, 2024 @Kocurek, szacun, ze udalo Ci sie zainstowalac tego staruszka win7 na platformie z 2024 roku, nawet pomimo tego, ze nie jestes autorem rozwiazania. Jakby nie bylo to plyta z tego roku, jedna z najnowszych (gniazdo am5 , pamieci ddr5, szyna pcie5 i do tego jeszcze nowy nvme). Ja jakies 2 lata temu szykowalem sie na plytke evga x399 (intel 9gen), z racji ze to jedna z ostatnich plyt, ktora ma mod'owana, ograniczona obsluge win xp (wyszla specjalna aktualizacja biosu). Ale juz wtedy @Wiktorynek przestrzegal mnie, ze moze byc problem z instalacja win7 / win8.1 z powodu braku sterow - oficjalne wsparcie tylko dla win10. W koncu odpuscilem i kupilem starsza plyte. Cytat Od siebie dorzucilbym jeszcze informacje o programie VxKex .. Obejrzalem film. Widze, ze przy instalacji na msi X670E jakies wykrzykniki w menedzerze urzadzen jednak pozostaja. Plyta gigabyte x570 aorus pro z gniazdem am4 i prockiem ryzen 5950x (uzyta do testow na filmie) jest bardziej kompatybilna z win7 - zero brakow w menedzerze. Co do 'VxKex' - ciekawe rozwiazanie, ale jak wspomnial Widzior niedoskonale - niektore przegladarki nie dzialaja. Warto by bylo sprawdzic czy dzieki tej apce daloby sie odpalic antywirusy, ktore zakonczyly juz wsparcie (lub zakoncza w styczniu). Zdaje sie, ze na xp cos podobnego wyszlo co rozszerzylo jego mozliwosci, ale juz jakis czas temu. Cytat Windowsa XP za to odpuszcze .. Co do win xp na platformie x670e - mysle, ze to marzenie scietej glowy - zbyt nowy sprzet. Projekty wspierajace xp juz jakies 2 lata temu zaczely wygasac, co sie dzieje aktualnie, do konca nie wiem. Na starszym sprzecie mozliwe, ze bys uruchomil, ale na nowszym (2024) watpie. Cytat Czy jest możliwość pobrania plików .msu do instalacji łatek offline, aby zrobić sobie nowsze wydanie paczki od @Nieobecny .. Nic nie stoi na przeszkodzie. W 'microsoft update catalog' (przy okazji w WU tez) nadal sa dostepne poprawki dla win7. Tylko, ze trzeba wyszukiwac latki dla 'windows server 2008 r2' - to beda aktualne poprawki dla "zwyklego" win7. Nalezy tez pamietac, ze wyskocza tylko latki w wersji 64-bitowej, innych nie ma. Inne sprawy, o ktorych trzeba pamietac: 1) instalator latek dla 'net 4.x' - 'dotNetFx4_ESU_Installer_u' (widoczny na Tw. zrzucie ekranu przy katalogu nr 4 / net 4.8) - jest nieaktualny, chyba ze instalujesz laty z pazdziernika br. lub starsze, aktualny jest 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4', za jego pomoca zainstalujesz poprawki 'net4.x' z jakiegokolwiek okresu 2) za pomoca "bypass'a v12_u" (starsza wersja) (przydatne w sytuacji, gdy juz masz zainstalowana ta wersje w systemie) nadal mozesz zainstalowac wszystkie poprawki z wyjatkiem '.net 4.x' (w tym 'net 4.8'), do '.net 4.x' nalezy wowczas uzyc instalatora 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4', czyli w tym przypadku uzywasz combo - "bypass'a v12_u" i 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4' 3) za pomoca "bypass'a v13f" (wersja v13 bez 'f' ma bledy) mozesz zainstalowac wszystkie poprawki (bez wyjatkow), w tym rowniez te dla net 4.x / 4.8 ("bypass v13f" ma wbudowany '.net4 bypass') - i to jest najlepsza opcja, trzeba tylko zainstalowac ta wersje bypass'a ( tu masz odnosniki z krotkim opisem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) 4) najnowszy dostepny (z listopada br.) firefox to wersja v115.18 (Wiktorynek do swojej paczki wrzucil wlasnie FF Esr, mozna tez supermium czy plasmafox, wedle uznania) Ponizej zamieszczam pliki 'bypassESU v13f' , 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4' i 'WU ESU Patcher'. Haslo do wszystkich paczek to '2025' . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jezeli nie orientujesz jakie konkretnie poprawki sciagnac by zaktualizowac wydanie paczki od Wiktorynka aka @Nieobecny (albo nie chce Ci sie szukac) polecam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Za jego pomoca mozesz sciagnac najnowsza liste poprawek i apek Wiktorynka - Wiktorynek juz nie aktualizuje listy, ja robie to za niego i dystrybuuje ja za pomoca skryptu. Wspominam o tej liscie, bo ona zawiera numery najnowszych dostepnych poprawek, przy okazji opisane, ktora jest od czego, w tym numery wszystkich poprawek, ktore powinny wejsc w sklad paczki od Wiktorynka, ktora zamierzasz zaktualizowac. Liste sciagasz uruchamiajac skrypt i po pojawieniu sie glownego menu wpisujac 1 (+enter) , 7 (+enter) , 6p (+enter). Po sciagnieciu, w tym samym menu, mozna wyswietlic pulpit poprzez wpisanie 2 (+enter). Na pulpit sciagana jest lista w postaci .7z . Oczywiscie mozesz tez samodzielnie przejsc do pulpitu. Jezeli nie chcesz sciagac listy mozesz odpalic sam skrypt i po pojawieniu sie glownego menu wpisac 1 (+enter), 2 (+enter) i poczekac. Po minucie pojawi sie na ekranie ta sama lista z oznaczeniem, ktore poprawki / apki z niej masz zainstalowane (dodatkowa informacja). Numery wszystkich poprawek, ktore powinny wejsc w sklad paczki od Wiktorynka beda w kolorze i dodatkowo opisane. Beda tam tez numery wersji i nazwy wiekszosci apek, ktore powinny wejsc w sklad paczki od Wiktorynka. Rowniez w tym przypadku wazne bys mial wlaczony internet (wowczas skrypt zaktualizuje sie bezposrednio po uruchomieniu, co jest wazne). Jezeli masz juz te poprawki / apki - nie bylo tematu (ewentualnie w przyszlosci mozesz skorzystac, skrypt bedzie rozbudowywany). Cytat System można nadal ręcznie aktualizować, pobierając poprawki dla Windows 7 Embedded Standard lub Windows Server 2008 R2. ... Wlasnie nie. Aktualna jest tylko czesc wpisu. Wroc do wpisu Widziora (16 lis.) i mojego (22 gru.) na temat latek. Widzior: Cytat Win7 ostatnie poprawki ESU dostal w pazdzierniku 2024, w listopadzie juz jest pusto .. Chodzi mu w tym momencie wlasnie o poprawki dla 'Windows 7 Embedded Standard'. Ich wydawanie zakonczylo sie w pazdzierniku br., zarowno wersji 32-bitowych jak i 64-bitowych. Nie znajdziesz ich listopadowych ani nowszych wersji w update catalog ani w WU. Poza tym spojrz na date kiedy Wiktorynek to napisal - od tego czasu troche sie zmienilo, a Wiki juz nie aktualizuje swoich informacji. Powtorze info z mojego wpisu: (od listopada br.) nowe poprawki z tych dwoch wymienionych systemow dostaje juz tylko Windows Server 2008 R2. Te poprawki pasuja tez do "zwyklego" win7 x64, ale juz nie do win7 x32/x86. Win7 nadal mozna aktualizowac recznie i przez WU (patrz 'WU ESU Patcher') - to sie zgadza. Z kolei czesc wpisu Wiktorynka zwiazana z instalacja net4.8 jest juz czesciowo nieaktualna. Powyzej opisalem jak teraz wyglada sprawa z net 4.x / 4.8 . Cytat Zastanawialem sie co z antywirusem .. MSE ma pewna dziwna przypadlosc. W sytuacji gdy przez jeden dzien nie laczysz sie z internetem (spod systemu, w ktorym ten MSE jest zainstalowany) on w dniu nastepnym nie chce sie aktualizowac z internetu za pomoca przycisku 'aktualizuj teraz'. Tyczy sie to tylko aktualizacji poprzez uzycie 'aktualizuj teraz' - aktualizacja reczna / za pomoca pliku defininicji wirusow z rozszerzeniem .exe chodzi w takiej sytuacji prawidlowo. Rozwiazaniem jest, zgodnie z tym co napisal Wiktorynek, uruchomienie WU i zaktualizowanie MSE poprzez WU. I to rzeczywiscie dziala, sprawdzilem. Jezeli komus to nie przeszkadza, mozna hulac. Cytat .. uzywam poki dziala - ESET, ale zaraz ma stracic wsparcie Jakiej wersji uzywasz ? Wersja nod v16.0.x (ktora pojawila sie w pazdz. 2022 - czyli dosc stara) i nizsze maja wsparcie (i to ograniczone) dla win7 / win8.1 maksymalnie do 1 gru. br. O wersjach wyzszych mozna zapomniec. Cytat nawet na STEAM pogralem .. Z tego co wyczytalem na forum steam, klient steama przez to, ze nie otrzymuje juz aktualizacji na w7, w8.1 jest bardziej podatny na ataki. Poza tym valve/steam nie gwarantuje, ze bedzie dzialal na starych systemach po styczniu 2024. Ma dzialac - jak to okreslili - 'przez jakis czas', pozniej to juz jedna wielka niewiadoma. Cos za cos. Kocurek likes this Quote
Widzior Posted December 26, 2024 Report Posted December 26, 2024 Godzinę temu, stefan999 napisał(a): Ponizej zamieszczam pliki 'bypassESU v13f' , 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4' i 'WU ESU Patcher'. Nooo i na to czekałem, bo nie mam konta na MDL. Dzięki wielkie Stefan Tylko czy MS naprawił ten błąd z przeglądarkami, o którym pisał razor odnośnie łaty listopadowej? Quote
Kocurek Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 3 godziny temu, stefan999 napisał(a): @Kocurek, szacun, ze udalo Ci sie zainstowalac tego staruszka win7 na platformie z 2024 roku, nawet pomimo tego, ze nie jestes autorem rozwiazania. Jakby nie bylo to plyta z tego roku, jedna z najnowszych (gniazdo am5 , pamieci ddr5, szyna pcie5 i do tego jeszcze nowy nvme). Pozostaje mi podziękować za komplement - dziękuję za niego za wszystkich, którzy się przyczynili oraz za udział w dyskusji. Nie tak do końca - płyta główna to generacja na końcówkę 2022 roku - świadomie szukałem platformy, na którą istnieją sterowniki dla Win7. Modele płyt głównych na 2024 rok to zdaje się x870e (?) - i na dzień dzisiejszy - z mojej wiedzy wynika, że canonkong jeszcze nie określił się, czy coś podziała pod kątem sterowników. 3 godziny temu, stefan999 napisał(a): Widze, ze przy instalacji na msi X670E jakies wykrzykniki w menedzerze urzadzen jednak pozostaja. Plyta gigabyte x570 aorus pro z gniazdem am4 i prockiem ryzen 5950x (uzyta do testow na filmie) jest bardziej kompatybilna z win7 - zero brakow w menedzerze. Troszkę się z @Widzior rozgadałem i dorzuciłem jego zrzuty ekranu. U mnie wygląda to tak: Moja płyta główna ma dwa gniazda LAN. jedno klasyczne: 2.5G, drugie: Super LAN 10G - i do tego ostatniego nie ma sterownika, 2.5G działa. Internet jest - wystarczy do właściwego gniazda wpiąć kabel. Starczy mi... nawet jakbym chciał, to kablówka nie oferuje mi możliwości przyłączenia internetu 1Gbps - więc nawet połowy potencjału wolniejszego gniazda nie wykorzystam. Bluetooth działa, Wifi wyłączyłem, bo wolę po kablu - nie sprawdzałem, czy sterownik działa. Ostrzeżenia o braku sterowników do RAID pojawią się jak zmienię tryb pracy z AHCI na RAID - przeżyję i nie będę z tego korzystał. 3 godziny temu, stefan999 napisał(a): Nic nie stoi na przeszkodzie. W 'microsoft update catalog' (przy okazji w WU tez) nadal sa dostepne poprawki dla win7. Tylko, ze trzeba wyszukiwac latki dla 'windows server 2008 r2' - to beda aktualne poprawki dla "zwyklego" win7. Nalezy tez pamietac, ze wyskocza tylko latki w wersji 64-bitowej, innych nie ma. W sumie... niewiele tego jest. Skoro obraz @Nieobecny vel @Wiktorynek wyszedł [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].09.17, to brakuje tylko KB5034615: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeszcze takie pytanie kontrolne: Czy po tym jak wyjdzie nowszy kolejny pakiet zbiorczy - to starszy pakiet poprawek KB5034615 nadal należy wcześniej wgrać, czy przeciwnie - usunąć na rzecz nowszej paczki? W sumie można by też dołożyć: Kaspersky Lab - ActivityMonitor - 30.1614.0.40, czyżby antywirus Kaspersky miał szansę najlepiej działać jeszcze? 3 godziny temu, stefan999 napisał(a): Inne sprawy, o ktorych trzeba pamietac: 1) instalator latek dla 'net 4.x' - 'dotNetFx4_ESU_Installer_u' (widoczny na Tw. zrzucie ekranu przy katalogu nr 4 / net 4.8) - jest nieaktualny, chyba ze instalujesz laty z pazdziernika br. lub starsze, aktualny jest 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4', za jego pomoca zainstalujesz poprawki 'net4.x' z jakiegokolwiek okresu 2) za pomoca "bypass'a v12_u" (starsza wersja) (przydatne w sytuacji, gdy juz masz zainstalowana ta wersje w systemie) nadal mozesz zainstalowac wszystkie poprawki z wyjatkiem '.net 4.x' (w tym 'net 4.8'), do '.net 4.x' nalezy wowczas uzyc instalatora 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4', czyli w tym przypadku uzywasz combo - "bypass'a v12_u" i 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4' 3) za pomoca "bypass'a v13f" (wersja v13 bez 'f' ma bledy) mozesz zainstalowac wszystkie poprawki (bez wyjatkow), w tym rowniez te dla net 4.x / 4.8 ("bypass v13f" ma wbudowany '.net4 bypass') - i to jest najlepsza opcja, trzeba tylko zainstalowac ta wersje bypass'a ( tu masz odnosniki z krotkim opisem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) 4) najnowszy dostepny (z listopada br.) firefox to wersja v115.18 (Wiktorynek do swojej paczki wrzucil wlasnie FF Esr, mozna tez supermium czy plasmafox, wedle uznania) 3 godziny temu, stefan999 napisał(a): ezeli nie orientujesz jakie konkretnie poprawki sciagnac by zaktualizowac wydanie paczki od Wiktorynka aka @Nieobecny (albo nie chce Ci sie szukac) polecam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Za jego pomoca mozesz sciagnac najnowsza liste poprawek i apek Wiktorynka - Wiktorynek juz nie aktualizuje listy, ja robie to za niego i dystrybuuje ja za pomoca skryptu. Wspominam o tej liscie, bo ona zawiera numery najnowszych dostepnych poprawek, przy okazji opisane, ktora jest od czego, w tym numery wszystkich poprawek, ktore powinny wejsc w sklad paczki od Wiktorynka, ktora zamierzasz zaktualizowac. Liste sciagasz uruchamiajac skrypt i po pojawieniu sie glownego menu wpisujac 1 (+enter) , 7 (+enter) , 6p (+enter). Po sciagnieciu, w tym samym menu, mozna wyswietlic pulpit poprzez wpisanie 2 (+enter). Na pulpit sciagana jest lista w postaci .7z . Oczywiscie mozesz tez samodzielnie przejsc do pulpitu. Jezeli nie chcesz sciagac listy mozesz odpalic sam skrypt i po pojawieniu sie glownego menu wpisac 1 (+enter), 2 (+enter) i poczekac. Po minucie pojawi sie na ekranie ta sama lista z oznaczeniem, ktore poprawki / apki z niej masz zainstalowane (dodatkowa informacja). Numery wszystkich poprawek, ktore powinny wejsc w sklad paczki od Wiktorynka beda w kolorze i dodatkowo opisane. Beda tam tez numery wersji i nazwy wiekszosci apek, ktore powinny wejsc w sklad paczki od Wiktorynka. Rowniez w tym przypadku wazne bys mial wlaczony internet (wowczas skrypt zaktualizuje sie bezposrednio po uruchomieniu, co jest wazne). Jezeli masz juz te poprawki / apki - nie bylo tematu (ewentualnie w przyszlosci mozesz skorzystac, skrypt bedzie rozbudowywany). Nie znam Twojego skryptu - opis brzmi konkretnie, sprawdzę -choć nieśmiało zapytam - czy mógłbyś mi pomóc i rzucić okiem na zawartość paczki aktualnej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bo teraz to wygląda tak: 1. Instaluję na czysto system Windows 7 od @Nieobecny aka Wiktorynka z tego tematu. Chciałbym więc zrobić aktualizację paczki o nazwie `Aktualizacja do września 2023.7z` dla mnie i osób, które zainstalują na czysto jeden z poniższych obrazów: Win7SP1x64Pro-25.02.2023-Intel_A2B110FF28654F69577 C3594025E0583.7z W7-AMD-Asus-USB,NVMe_25.02.2023_657FD187BC1937CD8A 0129C678A2CB11.7z.7z Win7SP1x64Pro-25.02.2023-IntelinneNVMe_45FD1C71AB6 12CBB4269F943B2651891.7z 2. Katalog z aktualizacją `Aktualizacja do września 2023.7z ` obecnie przedstawia się następująco: Z Twojej wypowiedzi wynika więc, że mam zostawić katalog 4 NET 4.8 oraz 7 NET 6.x, czy jednak wymienić to: 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4'? Dołożyć do katalogu 2 zbiorcza: 2024-02: pakiet zb. akt. zab. i jak. .NET Framework 4.8 dla Windows Server 2008 R2 x64 (KB5034615) Stworzyć ew. opcjonalny katalog dla: Kaspersky Lab - ActivityMonitor - 30.1614.0.40 Podajesz jeszcze alternatywę z użyciem Twojego skryptu - zobaczę co wypluje, ale nie chcę się pomylić przy aktualizacji paczki - nie usunąć czegoś niezbędnego albo zapomnieć o czymś. Potem taką zaktualizowaną paczkę mogę trzymać, a pewnie @kamil445 weźmie na chomika, bo pomimo, że się nie udziela, to widzę, że dyskretnie wrzuca pliki na chomika, którymi się tutaj dzielimy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3 godziny temu, stefan999 napisał(a): Jakiej wersji uzywasz ? Wersja nod v16.0.x (ktora pojawila sie w pazdz. 2022 - czyli dosc stara) i nizsze maja wsparcie (i to ograniczone) dla win7 / win8.1 maksymalnie do 1 gru. br. O wersjach wyzszych mozna zapomniec. v16.0.x i sam sobie dociągnął aktualizacje. Pozostaje mi więc prawdopodobnie MSE albo sprawdzenie co z Kasperskim... Quote
Widzior Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 12 godzin temu, Kocurek napisał(a): W sumie... niewiele tego jest. Skoro obraz @Nieobecny vel @Wiktorynek wyszedł [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].09.17, to brakuje tylko KB5034615: No coś ty. Co miesiąc, w drugi wtorek, wychodzą poprawki - duży pakiet zbiorczy, security-only i do NET Framework (te nie zawsze są co miesiąc). Tu masz przykład na 2024r. Zbiorcze - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Security-only - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] NET - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 12 godzin temu, Kocurek napisał(a): Czy po tym jak wyjdzie nowszy kolejny pakiet zbiorczy - to starszy pakiet poprawek KB5034615 nadal należy wcześniej wgrać, czy przeciwnie - usunąć na rzecz nowszej paczki? Pakiet zbiorczy wgrywasz tylko najnowszy, nie musisz wszystkich po kolei, a starych pakietów zbiorczych nie trzeba odinstalowywać, ale po zainstalowaniu nowego, zawsze czyszczę stare kopie plików w WinSxS poprzez DISM++ (dla mnie program typu "must have"). Oczywiście to oznacza, że w razie jakichś problemów jesteś w czarnej d00pie, bo nie cofniesz sobie updejtu, a przy geniuszach z MS może to mieć znaczenie. Ja to zlewam, mam kopię systemu i tyle, a starych kopii plików jest co miesiąc więcej i nie mam zamiaru tego na dysku kolekcjonować. Natomiast z aktualizacjami do NET Framework jest inaczej. Wiktorynek zawsze powtarzał, że Win7 jest w tym aspekcie ułomny i nie potrafi czyścić starych kopii NET, dlatego przed zainstalowaniem nowej aktualizacji, polecał usunąć poprzednią, w przeciwnym wypadku system będzie puchł. Ja akurat łaty do NET'a olewam, raz do roku je aktualizuję jak sobie przypomnę Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted December 29, 2024 Report Posted December 29, 2024 W dniu 26.12.2024 o 23:13, stefan999 napisał(a): 3) za pomoca "bypass'a v13f" (wersja v13 bez 'f' ma bledy) mozesz zainstalowac wszystkie poprawki (bez wyjatkow), w tym rowniez te dla net 4.x / 4.8 ("bypass v13f" ma wbudowany '.net4 bypass') - i to jest najlepsza opcja, trzeba tylko zainstalowac ta wersje bypass'a ( tu masz odnosniki z krotkim opisem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) Użyłem, na świeżej instalacji, bez wgrywania czegokolwiek. Po wybraniu Windows Embedded 7 category {2024-10-08} (potem przejdę na: Server 2008 R2) wyskoczyły mi aktualizacje: Cytat 2024-01: pakiet zb. akt. zab. i jak. .NET Framework 3.5.1, 4.6.2, 4.7, 4.7.1, 4.7.2, 4.8 dla Windows Embedded Standard 7 x64 (KB5034277) Aktualizacja systemu Windows Embedded Standard 7 dla komputerów z procesorami x64 (KB3138612) 2024-01 comiesięczny pakiet zbiorczy aktualizacji jakości zabezpieczeń dla systemu Windows Embedded Standard 7 w architekturze x64 (KB5034169) Aktualizacja analizy zabezpieczeń dla Windows Defender Antivirus — KB915597 (Wersja 1.421.1040.0) — Bieżący kanał (ogólna dostępność) Patrząc na listę - nie będzie trudno zaktualizować paczkę 2023 na 2024. Co do programu antywirusowego - nadal ma nie być blokowana wersja 16.0 - więc coś tam antywir będzie działał - tutaj nieco więcej w temacie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Antywirusa można pobrać stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] + oczywiście nie szaleć i unikać wątpliwych stron Quote
Kocurek Posted December 29, 2024 Report Posted December 29, 2024 Paczka `Aktualizacja-do-grudnia-2024.zip` (2024.12.29) zastępująca dotychczasową paczkę: `Aktualizacja do września 2023.7z` została opracowana na podstawie wypowiedzi wyżej. Link do paczki (2024.12.29): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeznaczona jest dla obrazów: Win7SP1x64Pro-25.02.2023-Intel_A2B110FF28654F69577 C3594025E0583.7z W7-AMD-Asus-USB,NVMe_25.02.2023_657FD187BC1937CD8A 0129C678A2CB11.7z.7z Win7SP1x64Pro-25.02.2023-IntelinneNVMe_45FD1C71AB6 12CBB4269F943B2651891.7z Dodatkowe uwagi: 1. Nie sprawdzałem różnicy między `bypassESU-v13f` a `Win7_WU_ESU_Patcher` - załączyłem oba. 2. Wyszło zamieszanie z VxKex, bo autor zlikwidował swoje repozytorium na Github i ktoś się próbował pod niego podszywać, pobrałem z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - repozytorium wydaje się być zaufane na dzień sporządzania paczki. JanKo66 likes this Quote
Recommended Posts