zdzisiek24 Posted December 25, 2023 Report Posted December 25, 2023 ▲ Jako, że święta to tylko ... powodzenia i wesołych świąt. brygada69 likes this Quote
Widzior Posted December 25, 2023 Report Posted December 25, 2023 1 godzinę temu, grucga85 napisał(a): hp probook g7 10gen intela w laptopie i zdziwienie, że win7 nie idzie zainstalować czy wy ludzie potraficie w ogóle myśleć? To już jest jakaś plaga brygada69 likes this Quote
ursusc3308 Posted February 12, 2024 Report Posted February 12, 2024 Czy da się go zainstalować na intel gemini lake refresh? Quote
Nieobecny Posted February 12, 2024 Author Report Posted February 12, 2024 Z uwagi na to, że to laptop i totalny wymysł Intela, to przewiduję poważne problemy. Odradzam. Quote
Tandencious Posted March 27, 2024 Report Posted March 27, 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy widzisz jakieś "okienko" do instalacji sterowników do kart ax210 na Twojej wersji systemu? to chyba jedyne co by uczyniło ten system w tym momencie perfekcyjnym... obsługa wifi 6. Quote
Widzior Posted March 27, 2024 Report Posted March 27, 2024 1 godzinę temu, Tandencious napisał(a): obsługa wifi 6 No tak, bo akurat to jest największą bolączką Win7, jakby wifi 5 nie było wystarczające Lepiej poszukaj driverów do RTX 4xxx pod Win7 Quote
Tandencious Posted March 27, 2024 Report Posted March 27, 2024 7 godzin temu, Widzior napisał(a): No tak, bo akurat to jest największą bolączką Win7, jakby wifi 5 nie było wystarczające Lepiej poszukaj driverów do RTX 4xxx pod Win7 Tak no widzisz to tylko moja opinia, to dla mnie tak... streamuje i gram z cloud streamingu jak geforce now, przepustowość mojego internetu w peaku to 5gb, router asusa na merlnie wszystko pięknie szybko jednak uruchomienie mojej karty sieciowej w moim ulubieńcu z win 7 - niewykonalne modowałem pliki instalacyjne instalki na win 10 tak aby wystartowała jednak sterownik nie zadziała. Jeśli chodzi o rtx 4000 szanse są jeszcze mniejsze mam sposoby na obejście problemu sterowników, szukam np. Płyt głównych z nowszych modeli, które miały wsparcie dla win 7 i często producenci modyfikowali te sterowniki lub ogólnie sprzętu który miał wsparcie z win 7 np laptopów ale to już jest taka walka z wiatrakami. Quote
razor1995 Posted March 27, 2024 Report Posted March 27, 2024 @Tandencious, próbowałeś z tym sterownikiem? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Plus: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] *AX200 technicznie to to samo co AX210 Quote
Tandencious Posted March 27, 2024 Report Posted March 27, 2024 9 minut temu, razor1995 napisał(a): @Tandencious, próbowałeś z tym sterownikiem? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Plus: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] *AX200 technicznie to to samo co AX210 Cześć Razor! dziękuję, za Twoje zainteresowanie, jeśli chodzi o stronę intela i 21.40.5 tam już byłem jak wejdziesz w release note (tabela informacyjna) to tam wskazane, że brak obsługi Ax200+ na stronie winraid tylko utwierdzają, ze ax210 nie śmignie na win 7 Quote
Nieobecny Posted March 27, 2024 Author Report Posted March 27, 2024 10 godzin temu, Tandencious napisał(a): sterowników do kart ax210 ax200, ax201, ax210 - zapomnij o sterownikach pod Win 7 - nie można nawet zmodować Zostaje tylko LAN 2,5G, 5G, 10G gdzie istnieją sterowniki do Win 7 W ogóle nie ma wsparcia dla wifi 6 pod Win 7. Quote
ToMko90PL Posted April 25, 2024 Report Posted April 25, 2024 Wiktorynek, czy mógłbyś zajrzeć tutaj? Quote
Nieobecny Posted May 24, 2024 Author Report Posted May 24, 2024 W dniu 27.03.2024 o 11:42, wiktorynek napisał(a): W ogóle nie ma wsparcia dla wifi 6 pod Win 7. Okłamałem Was (sam żyłem w nieświadomości) - istnieje karta sieciowa WiFi 6 pod USB posiadająca sterowniki pod Windows 7, a mianowicie oparta o Realtek RTL8832AU (np. Asus USB-AX56 lub D-Link DWA-X1850). Działają tylko te sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 likes this Quote
Nieobecny Posted May 24, 2024 Author Report Posted May 24, 2024 Podawajacie jakie jeszcze znacie modele kart sieciowych opartych o chipset Realtek RTL8832AU: Realtek 8832BU Wireless LAN WiFi 6 Nano USB NIC Realtek 8832BU Wireless LAN WiFi 6 USB NIC ASUS USB-AX56 D-Link DWA-X1850 AX1800 Wi-Fi 6 USB Adapter D-Link DWA-F18 VR Air Bridge BUFFALO WI-U3-1200AX2 Edup: EP-AX1696GS, EP-AX1685, EP-AX1688, Fenvi FU-AX1800P ipTIME AX2000U ELECOM WDC-X1201DU3 Ugreen AX1800 TOKAIZ TWA-002 TP-Link Archer TX20U (Plus) Eppfun 6B21 WiFi Nation WN-H6 I-O DATA WN-DX1200U Wireless LAN Adapter Elecom WDC-X1201DU3-B Wavlink WL-WN690X1-B 10Gtek WD-5603AX Dahuneko 6B21 Comfast CF-957AX Edimax EW-6822UMX Wi-Fi USB Adapter Zyxel NWD7605 Dual-band Wireless AX1800 USB Adapter MSI AX1800 USB WiFi adapter Quote
Nieobecny Posted May 26, 2024 Author Report Posted May 26, 2024 Dodałem 3 modele. Całkiem ich sporo, bardzo popularny chip. Jedna jedyna karta sieciowa (tylko pod USB) WiFi 6 AX do której są sterowniki pod Win 7 Pierwsze najstarsze: 5001.0.13.104 (27.07.2021) oraz znalazłem nowsze: 5001.19.201.0 (03.03.2022): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted May 27, 2024 Author Report Posted May 27, 2024 Dla tych co mają jakieś opory przed zakupem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ceny bardziej niż śmieszne. swiniarobert69 likes this Quote
swiniarobert69 Posted May 31, 2024 Report Posted May 31, 2024 dzięki kupione ta najtańsza w razie W Quote
Nieobecny Posted July 10, 2024 Author Report Posted July 10, 2024 Microsoft wydał nową poprawkę do Win 8, aktualizującą sterowniki USB 3.0, dzięki czemu otrzymaliśmy nowe portowane sterowniki USB 3.0 do Win 7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @canonkong wydał również nową wersję sterowników dla Win 7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Gigabyte zaktualizowało biosy swoich płyt i teraz można bez problemu zainstalować Win 7 na najnowszych płytach i procesorach, nawet bez konieczności użycia A5 FIX ACPI. Win 7 wiecznie żywy! Po tym jak Realtek swom chipem RTL8832AU dał pstryczka w nos Microsoftowi i istnieje WIFi6 dla Win 7, tak obecnie Microsoft otrzymał kolejny cios, gdzie WiFi7 miało być zarezerwowane tylko dla Win 11. Jednak Mediatek MTK7927 i MTK7925 oraz Qualcomm Fast Connect 7800 umożliwiają obsługę WiFi7 przez system Win 10. Dla powyższych wydano stosowne oficjalne sterowniki. swiniarobert69 likes this Quote
swiniarobert69 Posted July 19, 2024 Report Posted July 19, 2024 W dniu 10.07.2024 o 22:20, wiktorynek napisał(a): Microsoft wydał nową poprawkę do Win 8, aktualizującą sterowniki USB 3.0, dzięki czemu otrzymaliśmy nowe portowane sterowniki USB 3.0 do Win 7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @canonkong wydał również nową wersję sterowników dla Win 7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Gigabyte zaktualizowało biosy swoich płyt i teraz można bez problemu zainstalować Win 7 na najnowszych płytach i procesorach, nawet bez konieczności użycia A5 FIX ACPI. Win 7 wiecznie żywy! Po tym jak Realtek swom chipem RTL8832AU dał pstryczka w nos Microsoftowi i istnieje WIFi6 dla Win 7, tak obecnie Microsoft otrzymał kolejny cios, gdzie WiFi7 miało być zarezerwowane tylko dla Win 11. Jednak Mediatek MTK7927 i MTK7925 oraz Qualcomm Fast Connect 7800 umożliwiają obsługę WiFi7 przez system Win 10. Dla powyższych wydano stosowne oficjalne sterowniki. jakie płyty i generacje masz na myśli ? JanKo66 likes this Quote
Widzior Posted July 19, 2024 Report Posted July 19, 2024 2 godziny temu, swiniarobert69 napisał(a): jakie płyty i generacje masz na myśli ? A zerknąć samemu to już problem? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Adiwin&& likes this Quote
Adiwin&& Posted July 28, 2024 Report Posted July 28, 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ulepszony pc tez bez problemu smiga pod 7, akurat sam robilem iso updatepack7r2 i sterowniki ntlite wrzucilem z winraid co do chipsetu, audio z strony msi a gpu to 22.6.1 od amd rozpakowane i wrzucone, smiga jak wciekły Wszystko już mojego iso sie dograło własciwie,jedynie sterownik nvme zmieniłem recznie Oczywiście USB 3.0/3.1/3.2 to backportowane z win8, działają dużo lepiej i updatepack sam je dorzuca Quote
Widzior Posted July 28, 2024 Report Posted July 28, 2024 Ale fajnie, canonkong zunifikował wszystkie systemowe pierdoły AMD w jednym driverku, dziś dopiero zauważyłem, więc podmieniłem moje stare oryginały od AMD. Póki co chińskich BSODów nie uświadczyłem Quote
Adiwin&& Posted July 28, 2024 Report Posted July 28, 2024 35 minutes ago, Widzior said: Ale fajnie, canonkong zunifikował wszystkie systemowe pierdoły AMD w jednym driverku, dziś dopiero zauważyłem, więc podmieniłem moje stare oryginały od AMD. Póki co chińskich BSODów nie uświadczyłem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zgadza się własnie też zauważyłem moje iso ma 5,3gb pewno od gpu drivery biora sporo, ogolnie moze udalo ci sie odpalic bez csm aby wlaczyc AMD SAM czy RBAR? Mi nic nie dziala wiec zrobilem profil w uefi aby szybko sie przelaczac bo na w10 albo linuxie chce aby AMD SAM chodzilo, zawsze to kilka free fps, choc sam cannonkong powiedzial ze rbar off i csm on wiec nie wiem.... Quote
Widzior Posted July 28, 2024 Report Posted July 28, 2024 W dniu 28.07.2024 o 18:37, Adiwin&& napisał(a): moze udalo ci sie odpalic bez csm aby wlaczyc AMD SAM czy RBAR? Nie, bo mam GTX 1650s i używam wyłącznie dysków MBR (CSM boot), więc nawet jakbym mógł to włączyć, to i tak bym olał. Ja gram w 30fps jak na prawdziwego boomera przystało, więc mnie te wszelkie dopalacze nie interesują Quote
Adiwin&& Posted July 28, 2024 Report Posted July 28, 2024 10 minutes ago, Widzior said: Nie, bo mam GTX 1650s i używam wyłącznie dysków MBR (CSM boot), więc nawet jakbym mógł to włączyć, to i tak bym olał. Ja gram w 30fps jak na prawdziwego boomera przestało, więc mnie te wszelkie dopalacze nie interesują A spoko, myslalem ze moze coś nowszego z kart masz Quote
wroble Posted August 4, 2024 Report Posted August 4, 2024 Linki są już martwe. Którą wersję mam wgrać do laptopa Dell Precision 7730/7740/7750? Quote
Widzior Posted August 4, 2024 Report Posted August 4, 2024 22 minuty temu, wroble napisał(a): Którą wersję mam wgrać do laptopa Dell Precision 7730/7740/7750? Żadną. zdzisiek24 likes this Quote
wroble Posted August 4, 2024 Report Posted August 4, 2024 Do 7750 to może być problem (10 generacja), ale do 7730 (8 generacja) i 7740 (9 generacja) powinno wszystko chodzić. Quote
wroble Posted August 17, 2024 Report Posted August 17, 2024 Ile czasu trzeba czekać, aby ktoś wrzucił poprawne linki? Quote
kamil445 Posted August 23, 2024 Report Posted August 23, 2024 U mnie na Asus X670E plus wifi, Ryzen 7 7700, RX 6800XT, 64GB DDR5, SSD SATA MX 500 również, wszystko działa, jedynie brak sterów do wbudowanej karty wifi oraz integry amd która i tak nie działa pod CSM. Podzielę się z wami niektórymi plikami z pierwszego tematu, ponieważ niektóre chomik już skasował... Z tych linków pobierzecie za darmo z chomika, pobieracje, jak będzie ruch (pobrania) to chomik nie skasuje plików :P), Wszystkie pliku można znaleźć pod tym linkiem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Linki do pobrania za darmo z chomika, klikasz i powinno rozpocząć się pobieranie Wersja z 5.1.2025: Wersja bez sterowników: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Narzędzia (uaktualnione) do samodzielnej integracji sterowników (można integrować do dowolnych obrazów bez sterowników). Przygotowałem zestawy dla AMD Asus, AMD+Intel i tylko dla Intel. Wszystkie mają ten sam zestaw sterowników NVMe (Samsung z Pablo i Elpis, Intel, Solidigm, OCZ Toshiba, Micron oraz dla wszystkich dysków NVMe z kontrolerem Phison - być może z wyjątkiem najnowszych) oraz sterowniki USB 3.0/3.1 oparte głównie na portowanej paczce z Win 8, ale uzupełniłem je w różnych konfiguracjach o brakujące ID: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystkie sterowniki jakie posiadam do Win 7 x64: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Alternatywne pliki wspomagające instalację w najnowszych komputerach (UEFISeven, bootmgfw.efi z Flashboot Pro): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dodatki (Firefox 115.xx esr + bonusy, MSE, VxKex w starej i najnowszej wersji): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ========================== Starsza wersja z 2.2023 + 9.2023 + 12.2024: Wersja skierowania głównie do posiadaczy platformy Intel do 9 gen+ (na tyle ile uda się Wam zainstalować i znajdziecie sterowniki) oraz niektórych AMD Ryzen 1, 2 gen - zawiera portowane z Win 8 sterowniki USB 3.x i 100% bezkonfliktowe oficjalne sterowniki NVMe (Intel, Samsung, Micron, OCZ/Toshiba, Solidigm, Plextor w tym systemowe od MS dla Win 7 zawarte w poprawkach): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wersja skierowania głównie do posiadaczy platformy Intel do 9 gen+ (na tyle ile Wam się uda zainstalować i znajdziecie sterowniki) z innym zestawem sterowników NVME: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jako, że to platforma Intel, to podrzucę Wam modyfikowane sterowniki grafiki zintegrowanej w procesorach Intel 7, 8, 9 gen (w PC radzę korzystać z dedykowanej karty graficznej): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wersja skierowana do posiadaczy platformy AMD Asus - zawiera portowane z Win 8 sterowniki USB 3.x i 100% bezkonfliktowe oficjalne sterowniki NVMe (Intel, Samsung, Micron, OCZ/Toshiba, Solidigm, Plextor w tym systemowe od MS dla Win 7 zawarte w poprawkach): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wersje eksperymentalne ostatniego wyboru (AMD) jeśli powyższe nie zadziałają - zawierają wszelkie możliwe sterowniki USB 3.x i NVMe + sterowniki chipsetu. Przeznaczone do użycia wraz z instalatorem Win 10. Otwieracie instalator Win 10 w UltraIso lub podobnym programie i dodajecie 2 pliki instal.swm do katalogu sources, zapisujecie zmiany. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ostatnia deska ratunku - bootx64.efi pod nowe UEFI (w środku instrukcja) : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] "goły" instalator Win 10 22H2 (tylko niezbędne pliki): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Paczka `Aktualizacja-do-grudnia-2024.zip` (2024.12.29) zastępująca dotychczasową paczkę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Paczka aktualizująca systemy do września 2023 (Zbędna jeżeli zainstalowano w/w paczkę): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Wszystkie sterowniki jakie posiadam do Win 7 x64 dla Intel 6 gen i AMD AM4 wzwyż: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystkie sterowniki USB i NVMe jakie tylko istnieją podpisane cyfrowo (jest to zbiór razem z narzędziem do integracji - nie można użyć tych wszystkich sterowników w jednym obrazie!!!: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] System można nadal ręcznie aktualizować, pobierając poprawki dla Windows 7 Embedded Standard lub Windows Server 2008 R2. Do aktualizacji NET 4.8 konieczny jest TEN osobny instalator: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli ktoś nie ma płatnego antywirusa i chce użyć czegoś darmowego oprócz systemowego Defendera, to zalecam Microsoft Security Essentials, który jest rozszerzeniem Defendera do postaci znanej z Win 8, 8.1, 10, 11: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Modowane sterowniki NVMe Samsunga, które pasują do 99,9% dysków NVMe na świecie. Plik sys to oryginał Samsunga, jedynie plik inf jest tak zmodyfikowany, że ma uniwersalne ID pasujące do wszystkich dysków NVMe. Te w paczce canonkonga są też modyfikowane, ale pasują tylko do dysków Samsunga (mają jedynie dodane ID do ich nowych modeli). Jedyny minus to że certyfikat jest osobno do wgrania, więc nie da się ich użyć podczas instalowania windowsa, ale na żywym systemie bez problemu śmigaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] BypassESU-v13f.7z: SHA-1: f90573ab9df506d3b84776d0d0c5bd9debf45584 SHA-256: 7cbdda178501b19be2e8c8f67f3f633b17fa7cce2c36299f68aea00684558a78 7z file password: 1234 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Link do wersji z 2021 z tego tematu: (gdyby komuś były potrzebne) wersja od Mr.T (odchudzona): Windows 7 Pro x64 ESU + sterowniki USB 3.0/3.1 + sterowniki NVMe - wersja 2021 (ostatnia) z dodatkami (PLUS) Kompletny system ze sterownikami. Zawiera to co wyżej plus: - biblioteki VC++ 2005-2019 - NET 5.0.4 - przeglądarkę Edge chromium - zaktualizowanym Defenderem Dodatkowo po zainstalowaniu znajdziecie na pulpicie folder z Microsoft Security Essentials rozszerzającym możliwości Defendera do prawdziwego antywirusa oraz Silverlight [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows 7 Pro x64 ESU + sterowniki USB 3.0/3.1 + sterowniki NVMe - wersja 2021 (ostatnia) bez dodatkówSystem dla "forumowych marudów" - zrobiłem wersję podstawową bez sterowników i ze zintegrowanymi podstawowymi poprawkami oraz: - DX9.0c - NET 4.8 - IE11 - WMF 5.1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wersja z 2020 roku, z tego tematu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dodatkowo inne obrazy, nie z tematów wiktorynka, więc nie posiadają wbudowanych sterów nvme, usb itd, itp może się komuś przyda do starszych sprzętów: AIO 32 oraz 64 bit z grudnia 2017 roku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] AIO 32 oraz 64 bit z 2014 roku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] kwasior500 likes this Quote
ermaco2pl Posted November 16, 2024 Report Posted November 16, 2024 W dniu 26.02.2023 o 19:02, Nieobecny napisał(a): 5. Wersje eksperymentalne ostatniego wyboru jeśli powyższe nie zadziałają - zawierają wszelkie możliwe sterowniki USB 3.x i NVMe + sterowniki chipsetu. Przeznaczone do użycia wraz z instalatorem Win 10. Otwieracie instalator Win 10 w UltraIso lub podobnym programie i dodajecie 2 pliki instal.swm do katalogu sources, zapisujecie zmiany. Nie daję gotowych obrazów, ponieważ przez to, że instalator Win 10 ma większy rozmiar niż Win 7, to obraz wynikowy miałby ponad 5GB, a to komplikuje pobieranie z Mega. - Intel: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] moze ktos zrobic reupload ? Quote
Recommended Posts