winclubmr12 Posted July 15, 2023 Report Posted July 15, 2023 W dniu 6.03.2023 o 17:50, wiktorynek napisał(a): Doprecyzujmy - nie umożliwia obecnie otrzymywania dalszych aktualizacji, tylko umożliwia ich ręczną instalację po wcześniejszym pobraniu. Czy ten Bypass ESU jest legalny? Quote
gumish93 Posted August 2, 2023 Report Posted August 2, 2023 Wszystko pięknie ładnie, pomimo pobrania obrazów z pierwszych linków to nie wykrywają mojego Samsung SSD PM961 512GB M.2 na dell latitude 7480 ( Instalacja z czystej ciekawości ) Quote
zdzisiek24 Posted August 2, 2023 Report Posted August 2, 2023 Podrzucam i baw się. Poczekam na wynik (z czystej ciekawości) Windows 7 NVMe Patch: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted August 2, 2023 Author Report Posted August 2, 2023 2 godziny temu, gumish93 napisał(a): pomimo pobrania obrazów z pierwszych linków to nie wykrywają mojego Samsung SSD PM961 W grę wchodzi tylko obraz nr 2 skoro to Dell 7480 czyli 6 lub 7 gen Intela. Zmodyfikowane sterowniki dostarczyło Lenovo i tylko na tym można polegać. Teoretycznie mają obsługiwać SM951, SM961, PM961: [COMM.NTamd64] %COMMNvmeUBX.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A802 %COMMNvmePolaris.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A804 [nvme_inst.NTamd64] CopyFiles=@secnvme.sys CopyFiles=@secnvmeF.sys [nvme_inst.NTamd64.HW] AddReg = msi_addreg AddReg = nvmeF_addreg [nvme_inst.NTamd64.Services] AddService = secnvme, 0x00000002 , nvme_Service_Inst, nvme_EventLog_Inst AddService = secnvmeF, , nvmeF_Service_Inst, nvmeF_EventLog_Inst [Strings] ; ; Localizable Strings ; diskId1 = "NVME Installation Disk" COMMNvmeUBX.DeviceDesc = "Samsung NVMe Controller" COMMNvmePolaris.DeviceDesc = "Samsung NVMe Controller" Czy to na pewno tylko problem sterowników? Instalujesz w trybie Legacy na MBR? Godzinę temu, zdzisiek24 napisał(a): Windows 7 NVMe Patch: Przecież ta poprawka jest zainstalowana. Quote
gumish93 Posted August 2, 2023 Report Posted August 2, 2023 Teraz, wiktorynek napisał(a): W grę wchodzi tylko obraz nr 2 skoro to Dell 7480 czyli 6 lub 7 gen Intela. Zmodyfikowane sterowniki dostarczyło Lenovo i tylko na tym można polegać. Teoretycznie mają obsługiwać SM951, SM961, PM961: [COMM.NTamd64] %COMMNvmeUBX.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A802 %COMMNvmePolaris.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A804 [nvme_inst.NTamd64] CopyFiles=@secnvme.sys CopyFiles=@secnvmeF.sys [nvme_inst.NTamd64.HW] AddReg = msi_addreg AddReg = nvmeF_addreg [nvme_inst.NTamd64.Services] AddService = secnvme, 0x00000002 , nvme_Service_Inst, nvme_EventLog_Inst AddService = secnvmeF, , nvmeF_Service_Inst, nvmeF_EventLog_Inst [Strings] ; ; Localizable Strings ; diskId1 = "NVME Installation Disk" COMMNvmeUBX.DeviceDesc = "Samsung NVMe Controller" COMMNvmePolaris.DeviceDesc = "Samsung NVMe Controller" Czy to na pewno tylko problem sterowników? Instalujesz w trybie Legacy na MBR? Przecież ta poprawka jest zainstalowana. Próbowałem w trybie legacy mbr i lipa, nie wykrywa w ogóle dysku Quote
Nieobecny Posted August 2, 2023 Author Report Posted August 2, 2023 Z ciekawości spróbuj z obrazem nr 1 gdzie są standardowe sterowniki Samsunga i nie ma żadnych problemów z dyskami detalicznymi Samsunga. Nic więcej nie poradzę. Inne sterowniki nie istnieją. Quote
Widzior Posted August 2, 2023 Report Posted August 2, 2023 A to nie jest problem z Legacy Option ROM? Bo tu pisałeś, że SM/PM nie obsługują - Quote
Adiwin&& Posted August 5, 2023 Report Posted August 5, 2023 mialem tak samo z 2 moimi nvme(a2000 i hynix 256gb wyciagniety z laptopa na ktorym teraz siedzi win7), bawilem sie w integrowanie poprawek updatepackiem7r2 i wrzucilem ten generic nvme sterownik do iso z winraid to zadnego z moich nvme instalator nie widział - nie wrzucilem driverow na nvme i została sama poprawka na nvme od ms, system sie ladnie wgrał i po tym wgrałem ten generic przez menedzer urzadzen i smiga pieknie... Dziwne ogólnie, bo ten sterownik ma certyfikacje whql i wszystko ładnie w ntlite poszło bo inne sterowniki ładnie sie zainstalowały po instalacji(glownie chipset od b450 i sieciowka), wiec zintegrowalem raczej dobrze(oczywiscie do install.wim i boot.wim wrzucilem ten sterownik od nvme), wiec jak nie nie widzi dysku podczas instalacji to warto sprobowac bez zadnych extra sterow nvme i pozniej sobie dograc, bo ten domyslny z win7 ma problemy z obsługą smarta PS: ładowanie sterownika w instalatorze z pendrive nic też nie zmienia - nvme nie widziało tak czy siak Quote
Nieobecny Posted August 5, 2023 Author Report Posted August 5, 2023 Pewne i na 100% wielokrotnie potwierdzone są tylko sterowniki NVMe Samsunga (dobrze sie integrują i działają) do dysków detalicznych PCI-E 3.0 oraz prawdopodobnie sterowniki NVMe innych producentów oficjalnie wydane do Win 7. To nadal nie gwarantuje sukcesu, ponieważ producenci już niekiedy od 7 gen Intela wzwyż (głównie w laptopach) blokowali w biosie możliwość instalacji Win 7. Reszta to kwestia prób, oczywiście nie chaotycznych, tylko przemyślanych, zgodnych z pewnymi znanymi zasadami. Quote
gumish93 Posted August 5, 2023 Report Posted August 5, 2023 (edited) 3 godziny temu, wiktorynek napisał(a): Pewne i na 100% wielokrotnie potwierdzone są tylko sterowniki NVMe Samsunga (dobrze sie integrują i działają) do dysków detalicznych PCI-E 3.0 oraz prawdopodobnie sterowniki NVMe innych producentów oficjalnie wydane do Win 7. To nadal nie gwarantuje sukcesu, ponieważ producenci już niekiedy od 7 gen Intela wzwyż (głównie w laptopach) blokowali w biosie możliwość instalacji Win 7. Reszta to kwestia prób, oczywiście nie chaotycznych, tylko przemyślanych, zgodnych z pewnymi znanymi zasadami. Wszystko hula. Udało się zainstalować. A wystarczyło pobrać z 1 postu iso W10 przygotowane bez wim czy esd / I iso W7 z sterami pod PM961 czyli pozycja druga. No i dalej poszło gładko, z wrzuceniem itd. Edited August 5, 2023 by gumish93 edit post Quote
Widzior Posted August 5, 2023 Report Posted August 5, 2023 @Adiwin&&doprecyzuj, czy te twoje rozwiązanie dotyczy instalacji w trybie Legacy czy UEFI, bo to ma zasadnicze znaczenie. @gumish93z tymi NVMe jest dziwny problem podczas instalacji, w zainstalowanym systemie już łatwiej. W takim wypadku podmiana instalatora na Win10 może rozwiązać problem (sterownik NVMe integrujesz wtedy tylko do install.wim). Inne rozwiązanie, to użycie programu WinNTLite, i wtedy problemy z instalatorem cię nie obchodzą. A najpewniejszy sposób, to instalacja na dysku SATA, dogranie sterów NVMe, i zrobienie klona na dysk NVMe. gumish93 likes this Quote
gumish93 Posted August 5, 2023 Report Posted August 5, 2023 1 minutę temu, Widzior napisał(a): @Adiwin&&doprecyzuj, czy te twoje rozwiązanie dotyczy instalacji w trybie Legacy czy UEFI, bo to ma zasadnicze znaczenie. @gumish93z tymi NVMe jest dziwny problem podczas instalacji, w zainstalowanym systemie już łatwiej. W takim wypadku podmiana instalatora na Win10 może rozwiązać problem (sterownik NVMe integrujesz wtedy tylko do install.wim). Inne rozwiązanie, to użycie programu WinNTLite, i wtedy problemy z instalatorem cię nie obchodzą. Akurat udało sięrozwiązać problem . Quote
Widzior Posted August 5, 2023 Report Posted August 5, 2023 4 minuty temu, gumish93 napisał(a): Akurat udało sięrozwiązać problem . Czyli wychodzi na to, że problemem był tylko instalator Win7. A poszło na Legacy czy UEFI? Quote
gumish93 Posted August 5, 2023 Report Posted August 5, 2023 (edited) 20 minut temu, Widzior napisał(a): Czyli wychodzi na to, że problemem był tylko instalator Win7. A poszło na Legacy czy UEFI? I dupa. Załączam screena co mi wyskakuje , jak bootuje w7 z USB w uefi Nie za dobrze się znam i nie wiem co to znaczy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edited August 5, 2023 by gumish93 Zmiana treści postu Quote
gumish93 Posted August 5, 2023 Report Posted August 5, 2023 18 minut temu, Widzior napisał(a): Czyli wychodzi na to, że problemem był tylko instalator Win7. A poszło na Legacy czy UEFI? Na to wychodzi że mam inny problem zerknij na moj cytat postu wyżej ... A to wszystko z ciekawości robię ... Czy mi się uda w ogóle zainstalować na latitude 7480 w7 Quote
Adiwin&& Posted August 5, 2023 Report Posted August 5, 2023 30 minutes ago, Widzior said: @Adiwin&&doprecyzuj, czy te twoje rozwiązanie dotyczy instalacji w trybie Legacy czy UEFI, bo to ma zasadnicze znaczenie. @gumish93z tymi NVMe jest dziwny problem podczas instalacji, w zainstalowanym systemie już łatwiej. W takim wypadku podmiana instalatora na Win10 może rozwiązać problem (sterownik NVMe integrujesz wtedy tylko do install.wim). Inne rozwiązanie, to użycie programu WinNTLite, i wtedy problemy z instalatorem cię nie obchodzą. A najpewniejszy sposób, to instalacja na dysku SATA, dogranie sterów NVMe, i zrobienie klona na dysk NVMe. uefi ale z csm oczywiscie, bo inaczej to bez uefiseven win7 sie nie wgra instalator zwykly win7, nic nie musialem z tym od 10 kombinowac @gumish93mozesz sprobowac z tym iso [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ewentualnie, tu sa same poprawki nawet te esu nowe+ te ogolne usb3.0 sterowniki Quote
Widzior Posted August 5, 2023 Report Posted August 5, 2023 4 godziny temu, gumish93 napisał(a): Na to wychodzi że mam inny problem Nie wiem co ty namotałeś, ale instalator chyba nie widzi pliku install.wim. Może zapomniałeś wrzucić ten wim z Win7 do instalatora Win10 Albo to wina bootowania w UEFI. Mówię ci, użyj WinNTSetup. gumish93 likes this Quote
Nieobecny Posted August 5, 2023 Author Report Posted August 5, 2023 Dlatego jak ktoś pisze, że coś się udaje lub nie udaje, to należy podać minimum: - konfigurację sprzętową (model laptopa lub płyty głównej i która generacja procesora Intel i AMD) - model dysku SSD NVMe - który obraz systemu został użyty z którymi sterownikami - jakie ustawienia biosu zostały wybrane - jakie ustawienia zostały wybrane przy tworzeniu bootowalnego pendrive Wszelkie inne kombinacje, to błądzenie we mgle i nikt tutaj nic nie pomoże chyba, że na oślep. I najważniejsze - jeśli komuś bardzo zależy na Win 7 na nowym sprzęcie, to trzeba najpierw przemyśleć konfigurację sprzętową i wybrać bezproblemową pod tym kątem lub kupić drugi sprzęt. Quote
gumish93 Posted August 5, 2023 Report Posted August 5, 2023 4 godziny temu, Widzior napisał(a): Nie wiem co ty namotałeś, ale instalator chyba nie widzi pliku install.wim. Może zapomniałeś wrzucić ten wim z Win7 do instalatora Win10 Albo to wina bootowania w UEFI. Mówię ci, użyj WinNTSetup. Wszystko hula już na 100 procent udało się zainstalować W7 w uefi. Chodź z początku były problemy z powodu mojej niewiedzy i robienia na szybko ... Ale jestem zadowolony efektu Quote
gumish93 Posted August 6, 2023 Report Posted August 6, 2023 11 godzin temu, wiktorynek napisał(a): Dlatego jak ktoś pisze, że coś się udaje lub nie udaje, to należy podać minimum: - konfigurację sprzętową (model laptopa lub płyty głównej i która generacja procesora Intel i AMD) - model dysku SSD NVMe - który obraz systemu został użyty z którymi sterownikami - jakie ustawienia biosu zostały wybrane - jakie ustawienia zostały wybrane przy tworzeniu bootowalnego pendrive Wszelkie inne kombinacje, to błądzenie we mgle i nikt tutaj nic nie pomoże chyba, że na oślep. I najważniejsze - jeśli komuś bardzo zależy na Win 7 na nowym sprzęcie, to trzeba najpierw przemyśleć konfigurację sprzętową i wybrać bezproblemową pod tym kątem lub kupić drugi sprzęt. Ciekawi mnie jeszcze jedna opcja. Czy dało by się bootx64.efi | bootmgfw.efi podmienić w ISO ? Tak żeby system już miał wszczepione podmienione pliki w W7 ? Quote
Nieobecny Posted August 6, 2023 Author Report Posted August 6, 2023 21 godzin temu, gumish93 napisał(a): udało się zainstalować W7 w uefi UEFI czy UEFI with CSM? 10 godzin temu, gumish93 napisał(a): Czy dało by się bootx64.efi | bootmgfw.efi podmienić w ISO ? Tak żeby system już miał wszczepione podmienione pliki w W7 ? Aż dziwne, że pierwszy o tym wspomniałeś. W tej wersji zapomniałem ich dodać i dopiero Ty o tym napisałeś. Już naprawiłem swój błąd i podmieniłem obrazy ze standardowymi sterownikami NVMe. Z innym zestawem będą sukcesywnie podmieniane jak je pobiorę z Mega (ograniczenie 5GB dziennie) i podmienię. Tylko nie myl plików modyfikowanych z UEFI Seven 1.30, bo to inna bajka. Przy okazji dodałem wersję bez sterowników NVMe i USB. Quote
Widzior Posted August 6, 2023 Report Posted August 6, 2023 16 minut temu, wiktorynek napisał(a): Aż dziwne, że pierwszy o tym wspomniałeś. W tej wersji zapomniałem ich dodać LOL serio? No widzisz, ja tej wersji nie ściągałem, bo mam czystą podstawę z 2021 i nie potrzebowałem tej, bo bym ci na pewno zgłosił. Sam nie używam UEFI, ale pliki na ogół przeglądam w ISO, czy wiruska nie dołączyłeś w gratisie Joke... 16 minut temu, wiktorynek napisał(a): UEFI czy UEFI with CSM? No i to jest problem, że ludzie nie precyzują. Chyba zacznę po prostu pytać o typ partycji (MBR czy GPT), bo tym sposobem szybciej dojdziemy do ładu. Quote
Nieobecny Posted August 6, 2023 Author Report Posted August 6, 2023 2 minuty temu, Widzior napisał(a): mam czystą podstawę z 2021 I tam są. 2 minuty temu, Widzior napisał(a): czy wiruska nie dołączyłeś w gratisie Quote
Widzior Posted August 9, 2023 Report Posted August 9, 2023 @wiktorynekty wujek, a co to jest, bo nawet google o tym nie słyszało, a zainstalowałem dziś twój system na testowym i3-6100 W tym katalogu OOBE jest trochę plików exe. Potrzebne mi to do czegoś czy mogę wywalić, bo np. w moim Win7 nie mam w ogóle tego katalogu. Quote
Nieobecny Posted August 13, 2023 Author Report Posted August 13, 2023 W dniu 9.08.2023 o 02:33, Widzior napisał(a): bo nawet google o tym nie słyszało A to ciekawe. Pierwszy wynik u wujka: "setupsqm.exe jest uruchamiany jako standardowy proces systemu Windows w kontekście konta SYSTEM z rozbudowanymi uprawnieniami. Proces wykorzystuje Harmonogram zadań systemu Windows do automatycznego uruchamiania pliku jako procesu, gdy użytkownik loguje się do systemu Windows." [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
GrzegorzAsia Posted August 17, 2023 Report Posted August 17, 2023 Pobralem wersje dla AMD i niestety nie dziala klawiatura i mysz? Jakies pomysly? Jezeli chodzi o poprzednia wersje nie bylo problemu. Quote
Nieobecny Posted August 18, 2023 Author Report Posted August 18, 2023 8 godzin temu, GrzegorzAsia napisał(a): nie dziala klawiatura i mysz? Jakies pomysly? Sterowniki. 8 godzin temu, GrzegorzAsia napisał(a): Jezeli chodzi o poprzednia wersje nie bylo problemu. Dlaczego nie używasz poprzedniej wersji? Wystarczy ją aktualizować i efekt będzie dokładnie taki sam. Quote
GrzegorzAsia Posted August 19, 2023 Report Posted August 19, 2023 W dniu 18.08.2023 o 09:05, wiktorynek napisał(a): Dlaczego nie używasz poprzedniej wersji? Wystarczy ją aktualizować i efekt będzie dokładnie taki sam. Ale co dokładnie miałbym zaktualizować? Chodzi Ci o aktualizacje Windows? W dniu 18.08.2023 o 09:05, wiktorynek napisał(a): Sterowniki. Szkoda, że nie dograłeś ich do swoich obrazów. W takim razie jak to odpalić? NIe mam tak samo wejścia do starego wejścia klawiatury. Quote
Nieobecny Posted August 19, 2023 Author Report Posted August 19, 2023 3 godziny temu, GrzegorzAsia napisał(a): Chodzi Ci o aktualizacje Windows? Oczywiście. 3 godziny temu, GrzegorzAsia napisał(a): Szkoda, że nie dograłeś ich do swoich obrazów. Oczywiście, że są tylko inne. 3 godziny temu, GrzegorzAsia napisał(a): W takim razie jak to odpalić? NIe mam tak samo wejścia do starego wejścia klawiatury. Dodać podczas instalacji z pendrive, wskazując odpowiednią ścieżkę. JanKo66 likes this Quote
Recommended Posts