Jump to content

Windows 7 SP1 Pro x64 ESU + sterowniki USB i NVMe - aktualizacja październik 2024

Recommended Posts

Posted
1 godzinę temu, olo320i napisał(a):

przy próbie instalacji w7 na mbr należy odłączyć ten z gpt bo w przeciwnym razie instalator z w7 wywala błąd że nie można zainstalować bo coś tam i jest kod błędu.

To nie jest wina samego faktu podłączenia drugiego dysku w GPT, tylko tego, że pewnie instalator z Win7 chciał tam dokleić swój bootloader, bo wykrył tam już zainstalowany inny system, co narobiłoby ci problemów, więc ten error uratował ci dupsko. Milion razy było pisane, że jak się instaluje system, to wszystkie pozostałe dyski mają być odłączone !! No chyba, że ktoś ma mózg i użyje np. WinNTSetup.

Posted

O tym że trzeba wyjąć drugi dysk to ja wiem już od czasu windows vista. Tak tylko przypomniałem ten krok bo widzę że chetnych na instalacje w7 nie brakuje a wciąż się pojawiają pytania jak to zainstalować na nowszym sprzęcie. 

Ryzenek likes this
Posted

Dorzucam Wam jeszcze sterowniki NVMe nie umieszczone wcześniej. Wszystkie bazują na sterowniku Open Fabrics (OFA) i przeznaczone są do różnych wariantów kontrolera Phison (Realtek, SiliconMotion itp.):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przechwytywanie.jpg

ID sprzętowe kolejno wg obrazka powyżej:

%COMMNvme.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\CC_010802
;%COMMNvmeChat.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\CC_010802

%CommNvme.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_10EC&DEV_5760
%CommNvme.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_10EC&DEV_5761
%CommNvme.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_10EC&DEV_5762
%CommNvme.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_10EC&DEV_5763
%CommNvme.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_10EC&DEV_5765
%CommNvme.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_10EC&DEV_5766
;%COMMNvme.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\CC_010802

%COMMNvme.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\CC_018000
%COMMNvme.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\CC_010400

Jak widać różnice są niewielkie, ale czasem mogą mieć znaczenie.

Uwaga: tych sterowników nie można dodać jednocześnie ze sobą do jednego obrazu. Tylko pojedynczo ze względu na identyczny plik nvme.inf i identyczne ID! Ewentualnie można spróbować dodać wspólnie sterownik SiliconMotion + inny OFA/Phison.

JanKo66 likes this
Posted

Tutaj znajdziecie jeszcze oprócz wszystkich powyższych, również sterowniki modyfikowane, które nie są podpisane, ale posiadają certyfikat do instalacji ręcznej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie można ich zintegrować, ale można spróbować zrobić myk z podmianą dysku SATA na NVMe.

Ogólnie Win 7 bez problemu akceptuje sterowniki niepodpisane cyfrowo, trzeba tylko 1 raz zaakceptować ostrzeżenie. Nadal jednak nie można ich zintegrować.

JanKo66 likes this
Posted

Siemka. Dzięki za tę modyfikację @wiktorynek. Postawiłem sobie ją na laptopie obok windows 10. Mam system partycji GPT, w  BIOS ustawiony na Hybrydę UEFI z CSM. ISO nagrałem na pendrive'a Rufusem w trybie GPT/UEFI bez CSM. Wcześniej odpiąłem wszystkie inne dyski i urządzenia. Bez Secure Boot. Poszło gładko. Laptop hp z z 2011 chyba, fabrycznie był właśnie z tym system. Elitebook 8470p. Idealnie do siebie pasują. 😛

A i na SSD Kingstone A400.

Posted

Zdaje się jest sposób na otrzymywanie aktualizacji systemu NT6.1 przez Windows Update. Teoretycznie powinno to zatrybić z tym obrazem, gdyż ma zintegrowane najnowsze aktualizacje. Trzeba pobrać to narzędzie

hasło to 2023

Następnie uruchomić plik CMD, i wybrać jedną z opcji

[1] Patch as Windows Embedded 7 category  
[2] Patch as Windows Server 2008 R2 category  
[3] Patch as Windows Server 2008 R2 category + Windows 7 category

No i potem uruchomić ponownie system, a po rozruchu włączyć WinUpdate.

Nie jestem pewien czy jakieś dodatkowe kroki są konieczne do wykorzystania czy można od razu po zainstalowaniu tego obrazu od Wiktorynka tak zrobić z tym narzędziem. Sam jeszcze tego nie testowałem, ale rzucam info.

Większość rzeczy jest zawartych też w readme.txt dołączonym  w paczce.

JanKo66 likes this
Posted

Trzeba najpierw zainstalować KB5016892, aby korzystać z aktualizacji dla Windows Server 2008 R2

Jeśli ktoś miał zainstalowane WSUS Proxy, to trzeba najpierw odinstalować.

Link do tematu na MDL: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Uwaga - decydując się na wybór aktualizacji dla Windows Server 2008 R2, otrzymamy kilka starych aktualizacji specyficznych dla tego systemu. Należy je odznaczyć i ukryć.

Dla Windows 7 x64, zalecaną opcją jest opcja nr 2, czyli Windows Server 2008 R2

Opcja nr 3 jest tylko dla niezaktualizowanych systemów i oferuje podwajanie aktualizacji niezainstalowanych. Trzeba dokonać korekty ręcznej.

Uwaga - plik DataStore.edb może rozrosnąć się do objętości ponad 5GB, ale można temu zaradzić. Instrukcja w pliku Readme.

JanKo66 likes this
Posted

Dzięki za sprostowanie. Tak czytałem ten temat, ale troszkę się pogubiłem i też do końca nie byłem pewien co dokładnie należy zrobić. Tak chcę się jeszcze upewnić. W readme napisane jest

[quote]

>> for Windows Server 2008 R2 category: KB4575903 and KB5016892

[/quote]

To znaczy, że obie aktualizacje muszą być zainstalowane. Bo Ty @wiktorynek podałeś tylko jedną tą z piątką na początku. Więc albo przeoczyłeś albo ona nie jest potrzebna i wystarczy tylko jedna.

Posted
4 godziny temu, DJGraco napisał(a):

To znaczy, że obie aktualizacje muszą być zainstalowane. Bo Ty @wiktorynek podałeś tylko jedną tą z piątką na początku. Więc albo przeoczyłeś albo ona nie jest potrzebna i wystarczy tylko jedna.

Piszesz w temacie mojego systemu, gdzie ta pierwsza KB4575903 jest już zainstalowana. Drugiej KB5016892 nie ma, ponieważ w momencie tworzenia systemu, jeszcze nie było narzędzia do pobierania aktualizacji z WU.

Reasumując - aby pobierać aktualizacje z WU na moim systemie, wystarczy zainstalować KB5016892 i zainstalować WU ESU Patcher wybierając opcję nr 1 (aktualizacje z kanału Windows 7 Embedded) lub opcję nr 2 (aktualizacje z kanału Server 2008 R2).

W przypadku aktualizacji z kanału Server 2008 R2, należy odznaczyć i ukryć aktualizacje specyficzne dla Server 2008 R2. Opcja nr 2 może mieć tą przewagę na opcją nr 1, że będą dłużej wydawane aktualizacje, ale to wszystko okaże się dopiero. Zawsze można uruchomić powtórnie WU ESU Patcher i wybrać opcję nr 2, zamiast wstępnie wybranej opcji nr 1.

DJGraco and JanKo66 like this
Posted

Komputer na Xeonie IvyBridge czyli 3, 4gen,  chipset x79. Była/jest instalka na satcie Win 7 GPT/Uefi boot. Dysk ten wyrzucony na czas instalacji. Spodziewałem się że to będzie po prostu Toshiba więc pobrałem wersje Intel 6+ z tymi sterami (nie pasująca). Pro forma też stery wszystkie Nvme, okazał się Phison.

Utworzyłem pendrivy z tego obrazu i przyszedł dysk nvme Kioxia BG5.:

-MBR CSM, NTFS - wybrałem stery, instalacja poszła ale błąd przy restarcie. Sformatował dysk na MBR.

- GPT, od razu że ten system nie będzie działał, ale instalował i miał racje.

-GPT na Win 10 jak opisane, nie działało. Czy to NTFS czy Fat32. Nie mogło znaleźć tego wklejonego pliku choć tam był.

Sprawdzone wszystkie opcje bootowania.

Kolejne podejście pobrałem odpowiednią instalkę.

- Win 10 identyczna sytuacja.

- GPT nie znajduję dysku, wybranie sterownika który jest w tej instalce (z innego pendriva) nic nie robi. Choć da się sprawdzić że to sterownik zgodny z zainstalowanym sprzętem.

-MBR to samo.

Bios testowałem we wszystkich ustawieniach. Aczkolwiek tylko Legacy powoduję wyświetlanie tego dysku w biosie. Dysk nvme pod Windowsem startującym z saty działa aż miło. Próbowałem na biosie modyfikowanym przeze mnie jak i na drugim gdzie kolesiowi wszystko działało ale na 10. Ostatecznie powróciłem do swojego gdzie są ostatnie instrukcje do nvme.

Obstawiam że coś nie działa ;), pierwsza instalka była najbliżej. Chyba najbardziej ok była by działająca na instalatorze od 10    która poszła bez problemu.

Jakieś pomysły?

Posted

W Twoim opisie problemu widzę same sprzeczności lub nie umiesz opisać.

W dniu 28.03.2023 o 13:57, DrzwiOd napisał(a):

Komputer na Xeonie IvyBridge czyli 3, 4gen,  chipset x79.

Ivy Bridge + X79, to 3 gen Intela. Bez problemu można instalować system z USB 2.0 lub z płyty DVD.

Była/jest instalka na satcie Win 7 GPT/Uefi boot.

Przy tych ustawieniach biosu nie ma szans zainstalować w trybie:

-MBR CSM, NTFS - wybrałem stery, instalacja poszła ale błąd przy restarcie.

więc bezsensowne próby. Należy wykonać bootowalny pendrive wg schematu:

- bios UEFI/GPT - pendrive UEFI+GPT+FAT32

- bios Legacy - pendrive Bios+MBR+NTFS

- istnieje jeszcze opcja UEFI-CSM przeznaczona właśnie dla Win 7

Kolejna sprawa - aby zainstalować system na partycji MBR, gdzie wcześniej była partycja GPT, nie wystarczy format - trzeba wyzerować dysk (diskpart, Secure Erase, Sanitize itp), aby usunąć tablice partycji.

dysk nvme Kioxia BG5

Dysk na PCI-E 4.0 do starej płyty bez obsługi NVMe? Naprawdę? Żeby w ogóle odpalić na tej płycie dysk NVMe to trzeba użyć modyfikowanego biosu.

Czy ta płyta obsługuje chociażby PCI-E 3.0 czy ma tylko PCi-E 2.0 bez obsługi NVMe?

Wkładasz do gniazda M.2 czy przez przejściówkę do gniazda PCI-E x4?

Dodatkowo ten dysk nie posiada sterowników NVMe pod Win 7.

Kioxia BG5 nie obsługuje partycji MBR i biosu Legacy, więc kolejna bezsensowna próba.

pobrałem wersje Intel 6+

6+ do sprzętu 3 - gratuluję! Dramat. Ogarnij się.

Nie ma szans instalacji Win 7 w ten sposób na dysku Kioxia BG5. Prawdopodobnie nie ma w ogóle szans.

Aby całkowicie bezproblemowo zainstalować Win 7 na Twoim sprzęcie wystarczy standardowa instalka Win 7 na dysku SATA w ustawieniach biosu Legacy + MBR - instalujesz z portu USB 2.0 lub z płyty DVD. Gotowe. Nie potrzeba nic kombinować. Można oczywiście użyć dowolnego zaktualizowanego systemu ode mnie, sterowniki zostaną pominięte.

JanKo66 likes this
Posted
19 minut temu, wiktorynek napisał(a):

Przepraszam, ale zastanawiam się czy w ogóle odpowiadać na takie posty.

Naprawdę? - na tym laptopie chciałbyś posiadać Win 7? :OI

Nie, nie da rady.

Tak chciałem zobaczyć czy na win 7 będzie działać diagnostyka. Bo stawiam na nim maszynę wirtualna z diagboxem-porgram do diagnostyki i mam problem na niej bo nie widzi urzadzenia gdy podepnę go w usb.

Posted
W dniu 19.04.2023 o 10:21, spodenki adidas napisał(a):

dlaczego nie działa windows update zainstalowałem system i windows updade nie działa jest błąd

da radę to poproawić

Windows 7 nie ma już wsparcia tak ogolnie. Coraz mniej programow działa na win 7, nawet nowszy chrome niż 109 nie zadziała na Windows 7.

Posted

Ja siedzę na Windows 7 Ultimate x64 i Office  2016 Pro Plus mam bayypass 12 i zaciągam ręcznie poprawki do Windows Embedded Standard 7 i NET  a resztę automatycznie do Office i dostaje narzędzie do usuwania zagrożeń. Firefox wsparcie zapewnia do wersji 115 a dalej jakoś w kanale Extended Support Release do października 2024 i do tego Bitdefender.  Może dajmy wątek z łatkami które wchodzą w taki sposób na te siedem okienek. Byłaby jakaś systematyzacja, jakie wchodzą jakie nie wchodzą (łatki).  Nie wchodzą wszystkie z NET. Jest jakaś szansa na takie coś? Bo jeszcze nie chce mi się przechodzić na 10. O to chodzi aby się pochwalić po każdym drugim wtorku miesiąca jakie łatki weszły a jakie nie z tych co dał Microsoft. Są chętni? Czy to durny pomysł? Chyba że jest już taki wątek, a ja słabo szukam.

Posted
1 godzinę temu, LuizaNirasz napisał(a):

Nie wchodzą wszystkie z NET

Jak nie wchodzą, jak wchodzą. Tylko trzeba użyć skryptu dotNetFx4_ESU_Installer

1 godzinę temu, LuizaNirasz napisał(a):

Może dajmy wątek z łatkami

A od czego masz ten temat?

Posted

Bypass 12_u: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

WU ESU Patcher: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

dotNetFx4_ESU_Installer_u: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lista aktualizacji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

WU pobiera aktualizacje Defendera lub MSE, MRT, NET 6.x lub 7.x, jedynie ręcznie trzeba aktualizować (ale żaden system tego nie pobiera) VC++ np stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Oczywiście ręcznie można wszystko pobrać np:

Wszystko instaluje się i działa.

Temat był i jest, ale ja nie mam czasu już prowadzić. Możesz kontynuować:

Aktualizacje Office 2013 (nadal wspierają pomimo oficjalnego zakończenia) i 2016: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Adiwin&& and JanKo66 like this
Posted
On 6/14/2023 at 7:27 PM, LuizaNirasz said:

Ja siedzę na Windows 7 Ultimate x64 i Office  2016 Pro Plus mam bayypass 12 i zaciągam ręcznie poprawki do Windows Embedded Standard 7 i NET  a resztę automatycznie do Office i dostaje narzędzie do usuwania zagrożeń. Firefox wsparcie zapewnia do wersji 115 a dalej jakoś w kanale Extended Support Release do października 2024 i do tego Bitdefender.  Może dajmy wątek z łatkami które wchodzą w taki sposób na te siedem okienek. Byłaby jakaś systematyzacja, jakie wchodzą jakie nie wchodzą (łatki).  Nie wchodzą wszystkie z NET. Jest jakaś szansa na takie coś? Bo jeszcze nie chce mi się przechodzić na 10. O to chodzi aby się pochwalić po każdym drugim wtorku miesiąca jakie łatki weszły a jakie nie z tych co dał Microsoft. Są chętni? Czy to durny pomysł? Chyba że jest już taki wątek, a ja słabo szukam.

normalnie mi net aktualizuje sie z windows update, office 2016 też

mozna uzyc patchera co ci przerobi system aby windows update widzialo jako embedded albo server 2008r2 i samo bedzie ci sie instalowalo(wiktorynek ci podeslal wyzej)

Posted

Należy pamiętać, że ta opcja patchera, która automatycznie pobiera i instaluje poprawki do NET 4.8, zawiera potencjalny problem z późniejszą ewentualną instalacją niektórych msi. Dlatego lepiej/pewniej jest użyć osobnego istalatora dla poprawek NET 4.8, który każdorazowo po zainstalowaniu poprawki, odinstalowuje patchera.

Posted

Nie ma sensu. Kwestia tylko poprawek bezpieczeństwa, ewentualnie nowszy bypass. I jak widzisz, tu masz kilka różnych wersji, pod różne konfiguracje, więc jak ci stara wersja dobrze działa, to lepiej nie kombinuj, tylko dograj najnowsze łaty.