Jump to content

Windows 7 SP1 Pro x64 ESU + sterowniki USB i NVMe - aktualizacja październik 2024

Recommended Posts

Posted

Nie rozumiem, wg strony NV te najnowsze sterowniki nadal są WHQL, przynajmniej tak pokazuje po najechaniu na ikonkę, ale realnie ich nie sprawdzałem.

oV05y3e.png

P.S. Wypakowałem ten sterownik, i jak z menedżera urządzeń ręcznie go wskazuję, to wszystko jest w porządku, pokazuje, że sterownik podpisany i autentyczny. Dalej już nie poszedłem.

9b11jPE.png

Kocurek likes this
Posted

19 minut temu, Kocurek napisał(a):

A możesz gdzieś je wrzucić? Zapisałbym sobie na pamiątkę. Jak nie bardzo możesz - poszukam sobie na internecie zaraz.

Te stery nie będą zbyt dobre dla RTX 3xxx. To są ostatnie, najlepsze stery dla kart GTX. Chociaż widzę, że we wspieranych modelach są RTX 3xxx. Ogólnie to wg "speców" najlepsze dla mojej karty są 457.30, ale niestety nie ma ich w wersji Polish, więc zainstalowałem numerek nowsze PL.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek likes this
Posted
19 minut temu, Widzior napisał(a):

P.S. Wypakowałem ten sterownik, i jak z menedżera urządzeń ręcznie go wskazuję, to wszystko jest w porządku, pokazuje, że sterownik podpisany i autentyczny. Dalej już nie poszedłem.

U mnie chyba też tak było - już nie kojarzę teraz... finalnie i tak był kod błędu 52 i sterownik nie działał.

Musiałbym odinstalować całkowicie obecne sterowniki i wgrać na próbę te ostatnie oficjalne, ale średnio mi się już chce, jak działa wszystko...

Tymczasem... Skórzana Kurteczka psuje wsparcie PhysX dla aplikacji 32-bitowych...

Cytat

NVIDIA zakończyła wsparcie dla 32-bitowych aplikacji wykorzystujących PhysX w przypadku kart GeForce RTX 5000

Część osób, które kupiły najnowsze karty NVIDIA GeForce RTX 5000, nie jest z tego zakupu w pełni zadowolona. Nie chodzi tutaj o ryzyko stopienia się złącza zasilającego, gdyż takich przypadków było, jak dotąd, niewiele. Niektórzy użytkownicy doświadczają problemów z kompatybilnością w przypadku starszych gier. Jednym z przykładów jest niedostępna funkcja PhysX. Okazuje się, że to wynik porzucenia przez NVIDIĘ wsparcia dla 32-bitowych aplikacji CUDA.

NVIDIA przyznała, że porzuciła wsparcie dla 32-bitowych aplikacji CUDA w przypadku kart GeForce RTX 5000. To oznacza, że ich posiadacze nie będą mogli aktywować zestawu funkcji PhysX w starszych grach.

Firma [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie informowała dotąd głośno o tym, że karty GeForce RTX 5000 porzucą wsparcie dla 32-bitowych aplikacji CUDA. Z punktu widzenia użytkownika, która gra tylko w nowsze produkcje nie jest to istotna zmiana. Problemy mogą mieć jednak osoby lubiące starsze tytuły. Na rozwiązaniu tym bazuje bowiem pakiet [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], który jest odpowiedzialny za symulowanie elementów fizyki w niektórych grach z pierwszej i drugiej dekady obecnego wieku. Pełnoprawne implementacje PhysX to domena stosunkowo ograniczonej liczby tytułów, ale technologia trafiła do kilku głośnych gier. Można wśród nich wymienić chociażby serię Metro, Batman Arkham czy pierwsze odsłony Borderlands.

Gracze informują, że na kartach GeForce RTX 5000 opcja włączająca efekty PhysX jest niedostępna. Potwierdza to także okno ze specyfikacją w programie GPU-Z. Dotychczas podejrzewano, że jest to błąd w sterownikach do nowych kart, jednak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Okazuje się, że posiadacze najnowszych GPU mogą na zawsze pożegnać się ze wsparciem dla 32-bitowych aplikacji CUDA, czyli także PhysX. Na szczęście w większości przypadków oznacza to jedynie brak możliwości aktywowania odpowiedniej opcji w grze. Wsparcie dla PhysX nadal będzie dostępne na starszych kartach, nie wyłączając z tego układów Ada Lovelace. Jedynym sposobem, żeby aktywować tę funkcję na nowych GPU, jest zatem zainstalowanie w komputerze drugiej karty z wcześniejszej generacji i przypisanie jej obsługi funkcji PhysX z poziomu sterowników. Jest jednak mało prawdopodobne, żeby znacząca liczba użytkowników zdecydowała się na taki krok.

Źródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
W dniu 19.02.2025 o 17:03, Widzior napisał(a):

Nie rozumiem, wg strony NV te najnowsze sterowniki nadal są WHQL, przynajmniej tak pokazuje po najechaniu na ikonkę, ale realnie ich nie sprawdzałem.

Myślę, że to nieprawidłowy opis w dymku - wychodzi, że FAKTYCZNE przeszły testy WHQL są oznaczone nieco inaczej:

U Ciebie ładniej oznaczone są sterowniki... załączam zrzut ekranu na wszelki wypadek - jakby podstrona dla Win7x64 została w końcu ubita:

Posted
20 godzin temu, Kocurek napisał(a):

I tak trafiłem przypadkiem na taką alternatywę:

Świetna robota.

8 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Mogę w jakiś sposób potwierdzić, że płyta bazuje na pure UEFI class 3 oprócz pytania pomocy technicznej?

Pure UEFI class 3 nie ma trybu CSM. Dla testu weź jakiś stary dysk SATA (wszystkie inne dyski odłącz), ustaw bios w tryb CSM (oczywiście Secure Boot - OFF, TPM 2.0 - OFF), wykonaj pendrive wg schematu: Bios-MBR-NTFS i spróbuj zainstalować Win 7 (będą potrzebne tylko sterowniki USB).

4 godziny temu, Widzior napisał(a):

Technicznie nie ma żadnych oprócz wstecznej kompatybilności, o czym sam wspomniałeś.. Chodzi tylko o to, że na UEFI sprzęt ma czasem problem z Win7, a raczej to ludzie mają brak odpowiedniej wiedzy. Dodatkowo chodzi o prostą aktywację Loaderem Daz, czego na UEFI nie zrobisz.

+ ewentualny problem z grafiką po zainstalowaniu Win 7 i restarcie w trybie UEFI.

4 godziny temu, Kocurek napisał(a):

474.11 - wyszła dnia 2022.12.20

Tak, wszystkie certyfikowane są oznaczone WHQL.

4 godziny temu, Kocurek napisał(a):

A możesz gdzieś je wrzucić? Zapisałbym sobie na pamiątkę. Jak nie bardzo możesz - poszukam sobie na internecie zaraz.

Kocurek likes this
Posted
3 godziny temu, Widzior napisał(a):

Te stery nie będą zbyt dobre dla RTX 3xxx. To są ostatnie, najlepsze stery dla kart GTX. Chociaż widzę, że we wspieranych modelach są RTX 3xxx. Ogólnie to wg "speców" najlepsze dla mojej karty są 457.30, ale niestety nie ma ich w wersji Polish, więc zainstalowałem numerek nowsze PL.

Na pewno? Na szybko znalazłem wersję international sterowników 457.30 - po pobraniu i próbie instalacji jest instalator w języku polskim - poniżej link (nie zrażaj się, że na stronie piszą o języku czeskim, bo tego typu instalatory NVIDIA zawierają również inne języki):

Teraz, Nieobecny napisał(a):

Pure UEFI class 3 nie ma trybu CSM. Dla testu weź jakiś stary dysk SATA (wszystkie inne dyski odłącz), ustaw bios w tryb CSM (oczywiście Secure Boot - OFF, TPM 2.0 - OFF), wykonaj pendrive wg schematu: Bios-MBR-NTFS i spróbuj zainstalować Win 7 (będą potrzebne tylko sterowniki USB).

Dotychczas nie miałem możliwości wyłączenia dysków NVMe z poziomu UEFI - ich demontaż w celu "ukrycia" przed instalatorem byłby dla mnie kłopotliwy. Zaraz spojrzę czy aktualizacja coś zmieniła, jak nie - ponowię prośbę do pomocy technicznej MSI o dodanie takiej opcji - choć nie spodziewam się cudów... zaraz wracam... sprawdzam...

Posted
Cytat

Uscislijmy - nie sa zainstalowane najnowsze wersje.

Racja, moje niedopatrzenie.

@Wiktorynek, jak to jest w koncu z ta poprawka 5016892 (licencja) ? Wyszlo na to, ze nie zintegrowales jej z obrazami win7 pazdziernik 2024 i trzeba ja dograc. Pytanie tylko w ktorym momencie najlepiej to zrobic na 'zywym' systemie ? Ja zdecydowalem, ze odrazu po service stack'u (przed pozostalymi poprawkami i przed bypass'em i WU Patcher, ktore tej licencji potrzebuja dla poprawek s.2008 r2). Oparlem sie na tym co jest na Tw. liscie poprawek / apek do integracji dla win7.

Posted
18 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Niestety... nie mam nadal możliwości wyłączenia w UEFI urządzeń SATA/NVMe - zgłosiłem zapotrzebowanie... :D 

Sam o tym pisałem już lata temu do MSI, ale mają to w d...e, a taka opcja byłaby bardzo przydatna. Z tego co wiem to dwie konkurencyjne firmy maja takie opcje, ale już nie pamiętam które (możliwe, że Asrock i Gigabyte). Nawet moja stara stacja robocza DELL T3500 na Xeonie ma opcje on/off konkretnych portów SATA.

Co do sprawdzenia CSM, to przecież nie musisz kończyć instalacji, po prostu zrób pena jak wiki pisał i odpal instalator i dojdź do momentu wyboru dysków. Na moje to już wystarczy, żeby potwierdzić, czy działa CSM.

A sterowniki to faktycznie wystarczy ściągnąć byle jaki język, aby miały w nazwie International, i polski też będzie. Głupi ja :OI

Kocurek likes this
Posted
W dniu 18.02.2025 o 20:30, stefan999 napisał(a):

Po przeanalizowaniu zawartosci folderow paczki luty kolegi @Kocurka by wygladala ona jak w/w finalna luty 2025 nalezy:

a) zmienic nazwe folderu '1 service stack' na '1 service stack (stos obslugi)'
b) jako 2gi folder dodac folder '2 5016892 - licencja' wraz z w/w wymieniona zawartoscia
c) przesunac numeracje folderow o 1 do przodu
d) zmienic nazwe folderu '3 zbiorcza' na '3 zbiorcza comiesieczna'
e) przesunac numeracje folderu '3 MRT' o 2 do przodu - uzyskamy '5 MRT'
f) zmienic nazwe folderu '4 zbiorcza NET Framework' na '4 NET 4.8 - dotNetFX4_ESU_Installer_v4' i dodac do niego najnowszy instalator .net 4.x czyli 'dotNetFx4_ESU_Installer_v4.zip'
g) zmienic nazwe folderu '6 opcjonalnie aby uzyskac dzialanie WU - wybierz jedno' na '6 opcjonalnie aby uzyskac dzialanie WU - Win7 WU ESU Patcher' (I TU UWAGA DO KOLEGI @Kocurek: myla Ci sie 2 pojecia - 'bypassESU-v13f' i Win7 WU ESU Patcher', czyli bypass i WU ESU patcher, w ich przypadku nie stosujemy podejscia, ze dajemy wybor, pierwszy z nich czyli bypass jest wrecz niezbedny by moc instalowac (recznie lub przez WU) poprawki zaznaczone kolorem na liscie wynikowej (ale i nieliczne inne), bez niego nie ruszysz z miejsca, w w/w opracowanej wersji paczki akualizacyjnej 2025 nie instalujemy 'bypassESU-v13f' (co moze byc mylace), bo bazujemy na wersji v12_u juz zintegrowanej z obrazem win7 Wiktorynka pazdz. 2024 (mozna to nawet sprawdzic 'Komparatorem' o czym ponizej), z kolei 'Win7 WU ESU Patcher' to aplikacja opcjonalna, ale niezbedna jezeli chcemy korzystac z WU - czyli nalezy zmienic nazwe folderu jak wskazano powyzej, wywalic 'bypassESU-v13f' i 5016892 , a pozostawic jedynie 'Win7_WU_ESU_Patcher.zip'
h) usunac folder '7 opcjonalnie aktualizacja NET - dotNetFX4_ESU_Installer_v4' - foldery ponizej otrzymuja numeracje o 1 mniejsza
i) podfolder '8 Antywirus ESET 16.0 - wybierz jedno' przeniesc z folderu '9 opcjonalnie Programy' do folderu '7 opcjonalnie Defender lub Microsoft Security Essentials' (tak by antywirusy byly w jednym folderze) - to bardziej jako propozycja uporzadkowania
j) folder '8 opcjonalnie Komparator do zarzadzania aktualizacjami' dodac do '9 opcjonalnie Programy', zmienic nazwe tego ostatniego na '8 opcjonalnie Programy'
k) zmienic nazwe folderu '10 opcjonalne dodatki Wiktorynka' na '9 opcjonalne dodatki Wiktorynka'
l) usunac folder '11 zbedne'

Dziękuję za rozpiskę! Naniosłem wszystkie sugestie. Link do paczki pozostał ten sam, czyli:

Download:

54 minuty temu, Widzior napisał(a):

A sterowniki to faktycznie wystarczy ściągnąć byle jaki język, aby miały w nazwie International, i polski też będzie. Głupi ja

Od tego jest forum, żeby się wspierać i doradzać. Nikt z nas nie jest nieomylny. Cieszę się, że mogłem coś od siebie dać - tak mnie tchnęło jak przeczytałem o Twoim kłopocie i spojrzałem na linki od Wikiego.

Sam o tym pisałem już lata temu do MSI, ale mają to w d...e, a taka opcja byłaby bardzo przydatna.

Do tego jeszcze dorzuciłem opcjonalną możliwość ustawienia pytania pomocniczego przez użytkownika.

Pomarzyć można, ale pewnie jako zwykły użytkownik z Polski nie mam takiej siły przebicia. Szkoda... fajnie by było zobaczyć, że coś się pojawiło dzięki sugestii.

Co do sprawdzenia CSM, to przecież nie musisz kończyć instalacji, po prostu zrób pena jak wiki pisał i odpal instalator i dojdź do momentu wyboru dysków. Na moje to już wystarczy, żeby potwierdzić, czy działa CSM.

To mogę zrobić - wkrótce wrócę z odpowiedzią :D  

Posted

W dniu 18.02.2025 o 20:30, stefan999 napisał(a):

56] -> bo dotyczy bypass'a v13f, my pozostawiamy bypass'a v12_u, poki co nie instalujemy nowszego.

Mogę jeszcze raz prosić o wyjaśnienie dlaczego nie lepiej zostawić w paczce bypassa v13f nawet jeśli obraz zawiera bypass v12_u?

Albo inaczej...

Wg okna bypassa v13f - w przypadku instalacji wersji v13f - zostanie usunięta/odinstalowana starsza wersja - w tym przypadku v12_u automatycznie.

Pomimo tego - ponieważ nie mam tutaj wystarczającego rozeznania - usunąłem na Twoje życzenie bypassa v13f z paczki :) 

Czy coś złego by się stało, jakby użytkownik zainstalował sobie bypassa v13f z paczki "nadpisując" v12_u?

W dniu 20.02.2025 o 17:33, Widzior napisał(a):

(...)

(...)

@Nieobecny, @Widzior:

Pytania kontrolne:

1. Czy tak mam ustawiać Rufusa? Jak ustawię `GPT` to NIGDY nie ma możliwości instalowania systemu na partycji MBR w instalatorze?

Mimo wszystko na próbę ustawiłem na MBR...

GYQjaWt.png

2. Czy jak na poniższym obrazku wybiorę opcję (1) to instalator nigdy nie pozwoli mi zainstalować systemu na dysku MBR?

Obecnie instalator uruchamia się na opcji (1), a jak wybiorę opcję (2) to niestety... czarny ekran z migającym symbolem: _

o3BpuPX.png

3. Czy do testu na pendrive może być nagrany instalator Windows 10, czy muszę użyć instalatora od Windows 7?

4. Niestety, obecnie na instalatorze Windows 10 otrzymuję następujący komunikat:

xAkNOIS.png

Cytat

Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk zawiera tabelę partycji MBR. W systemach z interfejsem EFI, system Windows można instalować tylko na dyskach GPT.

Błąd jednak może wynikać z tego, że instalator wykrywa dyski NVMe - w tym systemową partycję EPS (EFI) i dlatego nie chce pozwolić na instalację na partycji MBR na dysku SSD SATA.

Wyrzuciłem manualnie (bo NTLite nie pozwolił mi) z boot.wim i install.wim plik: C:\Windows\INF\stornvme.inf - ale dyski NVMe nadal są widoczne w instalatorze... 

Chętnie wykonam wszelkie propozycje - oprócz wypinania z płyty głównej dysków NVMe - nie chcę kombinować przy ledwo co złożonym komputerze znowu.

Najprościej byłoby usunąć/uszkodzić sterowniki NVMe, żeby nie były widoczne w instalatorze. :) 

Posted

Z tego co czytam o podobnych przypadkach - jeżeli chcę zainstalować system na partycji MBR to KONIECZNIE pendrive musi zostać zabootowany bez prefixu UEFI.

Zobaczę co ujrzę jak spróbuję uruchomić instalator z płyty :) 

[Aktualizacja po próbie z płytą DVD]

Włożyłem jakąś starą płytę instalacyjną z Windows 10.

Przy próbie zabootowania - też jest migający symbol: _

Po niedługim czasie następuje restart i tyle... 

Niby najbardziej wiarygodną próbą byłoby wyjęcie dysków NVMe, ale kurczę...

... załóżmy hipotetycznie.

Jeżeli włożyłbym stary dysk z partycjami MBR ze starego komputera do nowego komputera - jeżeli tryb CSM działałby prawidłowo - to powinien się na ekranie ukazać przynajmniej Windows Boot Manager, czyż nie?

Posted

Zamontowane dyski NVMe nie mają nic do rzeczy w kwestii trybu bootowania. Bez różnicy czy są widoczne, czy nie (bo to zależy tylko od sterowników NVMe w instalatorze). Jest tak jak podejrzewałem, CSM na nowych płytach to atrapa i nie da się zbootować pena w Legacy i zainstalować systemu na MBR.

Co do 1szego pytania, to tu są dziwne akcje. Np. Acronisa na penie muszę nagrać w UEFI, bo nie ma innej opcji, a bootować mogę i z trybu Legacy, i z trybu UEFI, bo na Boot liście mam obie opcje (z przedrostkiem UEFI i bez). Posrane to na maxa. Ale jak chcesz instalować normalnie system z pena, to chyba musisz wybrać jak w pytaniu 2gim. Z przedrostkiem UEFI na GPT, a bez przedrostka na MBR.

Screen z instalatorem Win10 wyraźnie sugeruje, że uruchomiłeś instalator w trybie UEFI.

Posted

Sprawdź jeszcze jedną opcję - wypal pena w Rufusie pod UEFI i podczas rozruchu powinieneś go widzieć z UEFI i bez, tak jak mam po wypaleniu Acronisa. I wtedy spróbuj odpalić pena z tego trybu bez UEFI. Jeśli wtedy też nie ruszy, to już dupa blada.

Posted
W dniu 20.02.2025 o 22:42, Widzior napisał(a):

Sprawdź jeszcze jedną opcję - wypal pena w Rufusie pod UEFI i podczas rozruchu powinieneś go widzieć z UEFI i bez, tak jak mam po wypaleniu Acronisa. I wtedy spróbuj odpalić pena z tego trybu bez UEFI. Jeśli wtedy też nie ruszy, to już dupa blada.

Wcześniej pokazałem zrzut ekranu z Boot Option - załączam ponownie, bo mogłeś przegapić - pendrive jest widoczny jako USB Hard Disk również, ale nic nie daje próba odpalenia bez przedrostku UEFI.

Piszę ticket...

qB8olHT.png

Posted

Widziałem tego screena, ale nie byłem pewien, w jakim trybie był wtedy nagrany pendrive, bo wcześniej dałeś screen z Rufusa z trybu MBR. Teoretycznie wtedy nie powinno być w ogóle wyboru UEFI, ale pewności już nie miałem, co ty tam zamotałeś :E W każdym razie jeśli w Rufusie sprawdziłeś obie opcje, czyli nagrałeś pena w MBR, a potem w UEFI, i z każdej z tych opcji próbowałeś go zbootować w trybie Legacy i był tylko migający kursor, to koniec wycieczki. Oczywiście zakładając, że w BIOSie miałeś wszystko dobrze ustawione pod Legacy/CSM.

Posted
5 godzin temu, stefan999 napisał(a):

jak to jest w koncu z ta poprawka 5016892 (licencja) ? Wyszlo na to, ze nie zintegrowales jej z obrazami win7 pazdziernik 2024 i trzeba ja dograc. Pytanie tylko w ktorym momencie najlepiej to zrobic na 'zywym' systemie ?

Przed Bypass v13f i wybraniem opcji Server 2008R2.

2 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Czy coś złego by się stało, jakby użytkownik zainstalował sobie bypassa v13f z paczki "nadpisując" v12_u?

Nic.

39 minut temu, Kocurek napisał(a):

Jeżeli włożyłbym stary dysk z partycjami MBR ze starego komputera do nowego komputera - jeżeli tryb CSM działałby prawidłowo - to powinien się na ekranie ukazać przynajmniej Windows Boot Manager, czyż nie?

Możesz włożyć dysk z systemem na MBR i ustawiając w biosie tryb CSM, powinien się uruchomić system, ale najlepiej system bez sterowników, bo może być BSOD.

3 minuty temu, Widzior napisał(a):

tak jak mam po wypaleniu Acronisa

Acronisem bym się nie kierował. Program jest kapryśny albo komputery są kapryśne podczas uruchamiania tego programu. Ja mam 4 pendrive z wypalonymi Acronisami w różnych wersjach i trybach i jeszcze nie ogarniam w ten spsoób 100% komputerów/laptopów.

Kocurek likes this
Posted
Cytat

.. dlaczego nie lepiej zostawic w paczce bypassa v13f ..

Po prostu tak zalozylem, ze paczka bedzie sie opierala na wersji v12_u. Powod banalny - tak jest prosciej: a) wersja v12_u jest juz zintegrowana z obrazem w7 Wikto. / b) w paczce wymieniamy tylko instalator .net 4.x , wersje 'u' na 'v4' / c) wg Wiktorynka wersja v13f moze powodowac problemy podczas integracji poprawek, napotkal na jakies bledy (takze ta wersja bypass'a do samodzielnego przetestowania).

Mozna tez zrobic druga paczke oparta o v13f, ale ona by troche inaczej wygladala.

Cytat

.. jakby użytkownik zainstalował sobie bypassa v13f z paczki "nadpisując" v12_u?

Nastapi nadpisanie starszej wersji nowsza. Jezeli nie natkniesz sie na blad (co jest malo prawdopodobne), o ktorym pisal juz dosyc dawno Wiktorynek, powinno byc ok.

Kocurek likes this
Posted
Godzinę temu, stefan999 napisał(a):

Mozna tez zrobic druga paczke oparta o v13f, ale ona by troche inaczej wygladala.

Nieeee 😄😄😄

Bo jeszcze rozważyłbym przygotowanie drugiej paczki dla mojej odmiany Win7 Ultimate AM5.

Choć pewnie nie będzie się cieszyła popularnością, to tylko obraz będę uaktualniał - a ew. paczka będzie "atrapą" - szablonem do aktualizacji o ile ktoś by się zainteresował, a wątpię. Bo nawet jak wgra, to włączy Bypassa 13f i tyle.

W sumie też powinienem zintegrować Bypassa 12u zamiast 13f, bo jak ktoś włączy wszystkie opcje Bypassa 13f to może się zdziwić, a konkretnie - aktualizator .NET 4.x.

Posted
6 godzin temu, Kocurek napisał(a):

powinienem zintegrować Bypassa 12u zamiast 13f,

Uwaga: pojawiła się pewna zmiana/możliwość - najnowszy aktywator MAS 3.0 z opcją TSforge od @massgrave:

Przechwytywanie.jpg

Kocurek likes this