Jump to content
  • 0

Kiano Intelect X1 FHD

maciejbro

Question

Dzień dobry!

Posiadam tablet/urządzenie 2w1 Kiano Intelect X1 FHD.  Kupiłem jako niesprawny, nie włączający się, wystarczyło przeinstalować Windows z poziomu BIOS z partycji recovery. Nie wiem, czy fabrycznie tak było, ale działa pod Windows 10 Home 32 bit, 22H2, kompilacja 19045.2604.

Chciałem zainstalować aplikację Legimi, ale nie mam Microsoft Store. Co za tym idzie, nie mam np. kalkulatora, poczty itp. Jest jakaś szansa, żeby dodać sklep, albo zainstalować apkę Legimi bez instalowania sklepu? 

Ponowię informację, że to Windows 32 bity. Ze strony Legimi można pobrać instalkę, ale na 64 bit.

Mam też problem z touchpadem. Czasem trochę szaleje (sam klika, wskaźnik myszy skacze po ekranie). Identyfikator sprzętu to 1C4F 0063 - SiGma Micro Touchpad (integrated in detachable keyboard of Chuwi SurBook). Mam nadzieję, że to kwestia sterownika (podobnie było z ekranem dotykowym). Może macie pomysł, skąd wziąć sterownik. Te, które są na stronie Kiano, albo nie ogarniają Win 10, albo ja coś robię nie tak, bo menadżer urządzeń pokazuje tylko Mysz zgodna z HID.

Z góry dzięki za wszelkie głosy w temacie. 

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Win 10 home 32bit to dla mnie dobra opcja. Urządzenie miało służyć jako komputer do diagnostyki samochodowej, a sterowniki do kabelka są tylko na 32bit.

Problem w tym, że jak próbowałem na nim bootować z USB czy to Ubuntu, czy instalkę właśnie windy, widział pendrive, ale po chwili mielenia, uruchamiał zainstalowany system. Może to kwestia uefi?

• 0

Finalnie sprawa wygląda następująco. Zainstalowałem windows 10 home 32bit. Obraz z winiso, pendrive zrobiony za pomocą ventoy. Bootowanie z biosa i poszło bez najmniejszego problemu. Klucz odczytany chyba z bios, bo nie musiałem podawać. Później szybka instalacja sterowników ze strony Kiano (niestety trochę na około - prawym w plik *.inf i zainstaluj) i urządzenie w miarę sprawnie działa. Plusy to zdecydowanie lepiej działający touchpad. Nie skacze, nie klika sam w "randomowe" miejsca. Z minusów chyba delikatnie spadła szybkość działania (fabryczny windows był lekko okrojony) i zostało kilka nieznanych urządzeń w menadżerze.

Poza tym jest ok.

Dziękuję koledze VACek za radę. Temat chyba do zamknięcia.

• 0
Godzinę temu, maciejbro napisał(a):

zostało kilka nieznanych urządzeń w menadżerze

Z nieznanymi urządzeniami możesz tym powalczyć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  tylko z głową bo może się wydarzyć że wywali stery od dotyku i znów będziesz musiał ręcznie instalować ewentualnie poszukać w sieci paczki ze sterami pod ten tablet

Godzinę temu, maciejbro napisał(a):

delikatnie spadła szybkość działania

Możesz się pobawić w lekką optymalizacje programami typu DISM++ czy Glary Utilities tylko pamiętaj by to robić z rozwagą bo można uwalić system ale już w razie co wiesz jak postawić od nowa.

• 0

Na stronie producenta jest dostępna paczka ze sterownikami. Tylko chyba jest przeznaczona na win 8.1 (chyba taki był pierwotnie w nim windows), bo coś nie chce się instalować przez plik exe, tylko musiałem wszystko ręcznie przez pliki inf instalować.

Z postawieniem systemu faktycznie nie ma problemu. Albo z pendrive (pełna wersja systemu), albo z recovery (okrojona wersja, zoptymalizowana pod tablet).

A, że ja lubię sobie coś tam podłubać przy elektronice, to będę miał co robić w co raz krótsze wieczory 😉