franekfranek Posted February 18, 2023 Report Posted February 18, 2023 No i hu... 20 min wpisu poleciało w kosmos. Taki sobie restart Firefox winclub.pl/topic/45880-która-przeglądarka-szanująca-prywatność-i-w-miarę-szybką-polecacie/#comment-323226 No ale do rzeczy. Gdzie szukać modyfikowanych windows 8.1 i 10 ? Ostatnio brak aktualizacji. Nawet na: basewin.pl/10.mod Wydaje mi się, że powyższa baza jest "powiązana" z Naszym forum. Do tej pory od kilku lat zadowolony korzystałem z produktów M4T i Sromotnika. Przesiadłby się na Linux Manjaro, ale są problemy z przenoszeniem wiadomości z outlook do thunderbird. Później prawdopodobnie z samym indeksowaniem thunderbird. Quote
razor1995 Posted February 18, 2023 Report Posted February 18, 2023 7 minut temu, franekfranek napisał(a): Gdzie szukać modyfikowanych windows 8.1 i 10 ? Ostatnio brak aktualizacji Czego oczekujesz, skoro MS wydaje tylko poprawki zbiorcze? Wszystko, co dało się osiągnąć modyfikując t systemy zostało już osiągnięte, zauważ że powstają już w zasadzie tylko "mody" Windows 11. franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted February 18, 2023 Author Report Posted February 18, 2023 Mam nie wielkie wymagania, przegapiłem fakt, o którym napisałeś. Faktycznie przecież nawet dla 10ki niedawno zakończyło się wsparcie. Ciekawe czy w Dell E7470 uda się bezpłatnie zmigrować z win10 do win11. Jeśli jest furtka, to lepiej to teraz sprawdzić W modyfikacjach 11-ki nie udzielają się osoby, które dotychczas produkowały świetne modyfikacje. Czas na nowych, trzeba chyba poczekać: winclub.pl/forum/235-modyfikacje-11/?sortby=posts&sortdirection=desc Kolejna sprawa to kompatybilność, niektóre niszowe oprogramowania nie współpracowały z nowszymi wydaniami, obawiam się tego przy win11. W tym aspekcie chyba tez trzeba czasu. Pobrałbym modyfikowaną 11ke z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale nie wiadomo kto to zrobił itp Jaroma likes this Quote
razor1995 Posted February 18, 2023 Report Posted February 18, 2023 11 minut temu, franekfranek napisał(a): nawet dla 10ki niedawno zakończyło się wsparcie. 10ka jest wspierana przez MS do 2025 roku Jednak od grudnia 2019 to ciągle ten sam system, bez nowych funkcji, więc nie ma co modyfikować 13 minut temu, franekfranek napisał(a): W modyfikacjach 11-ki nie udzielają się osoby, które dotychczas produkowały świetne modyfikacje Może dlatego, że 11ka to ciągła beta, używana przez fanów nowości, którzy nad nowinki przedkładają stabilność systemu Poza tym, czasy modów już się skończyły, masz dobry 4 rdzeniowy CPU i dysk SSD to wycinanie systemu staje się zbędne. franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted February 18, 2023 Author Report Posted February 18, 2023 To w takim razie tylko dograć poprawki zbiorcze do ostatnich przerabianych win10. Skomplikowane to ? Skąd pobrać paczki ? Nie rozjedzie się system ? Quote
Widzior Posted February 18, 2023 Report Posted February 18, 2023 16 minut temu, franekfranek napisał(a): Skomplikowane to ? Skąd pobrać paczki ? A to cudowny Win10 sam nie pobierze? Zawsze masz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted February 18, 2023 Author Report Posted February 18, 2023 Dzięki, tylko, że ostatni pakiet dla win10 nazywa się i ma nr 5.110: " [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] " czyli trzeba to pobrać i tylko dograć ?? Quote
franekfranek Posted February 19, 2023 Author Report Posted February 19, 2023 Na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lipa.. Dawno nie aktualizowane obrazy. Ryzenek likes this Quote
Guest Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 W dniu 18.02.2023 o 20:17, franekfranek napisał(a): To w takim razie tylko dograć poprawki zbiorcze do ostatnich przerabianych win10. Skomplikowane to ? Skąd pobrać paczki ? Nie rozjedzie się system ? Nie, co najwyżej wywali Ci błąd podczas instalacji aktualizacji. Dobrać do ISO możesz z użyciem programu NTLite, a do zainstalowanego pobierasz z Windows Update Catalog i uruchamiasz pobrane pliki, po instalacji uruchamiasz ponownie kompa. 3 godziny temu, franekfranek napisał(a): Na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] straszna lipa.. transfer obrazów po kilkunastu minutach lub przed samym końcem zatrzymuje się. Jedyny efekt to zeżarte 15 GB transferu. Autora prosi się o upload albo usunięcie bezużytecznych linków. Z którego serwera pobierałeś? 23 godziny temu, franekfranek napisał(a): Dzięki, tylko, że ostatni pakiet dla win10 nazywa się i ma nr 5.110: " [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] " czyli trzeba to pobrać i tylko dograć ?? Jak masz w systemie antywirusa to właściwie opcjonalna aktualizacja. W dniu 18.02.2023 o 12:14, razor1995 napisał(a): Czego oczekujesz, skoro MS wydaje tylko poprawki zbiorcze? Wszystko, co dało się osiągnąć modyfikując t systemy zostało już osiągnięte, zauważ że powstają już w zasadzie tylko "mody" Windows 11. Ja tworzę też innych systemów ale na co dzień używam Windows 11, starsze systemy niż Windows 10 to się instaluje najczęściej na sprzętach które mają kilkanaście lat. W dniu 18.02.2023 o 13:17, razor1995 napisał(a): 10ka jest wspierana przez MS do 2025 roku Jednak od grudnia 2019 to ciągle ten sam system, bez nowych funkcji, więc nie ma co modyfikować Może dlatego, że 11ka to ciągła beta, używana przez fanów nowości, którzy nad nowinki przedkładają stabilność systemu Poza tym, czasy modów już się skończyły, masz dobry 4 rdzeniowy CPU i dysk SSD to wycinanie systemu staje się zbędne. Z tego mi wiadomo to od maja 2020, większych zmian w Windows 10 nie ma. A odnośnie modów dla systemów starszych niż Windows 11 to się tworzy dla 2 rdzeniowych procków albo nawet 1 rdzeniowych. Jak się ma min 4 rdzenie i SSD to faktycznie nie ma sensu się bawić w mody. W dniu 18.02.2023 o 13:02, franekfranek napisał(a): Mam nie wielkie wymagania, przegapiłem fakt, o którym napisałeś. Faktycznie przecież nawet dla 10ki niedawno zakończyło się wsparcie. Ciekawe czy w Dell E7470 uda się bezpłatnie zmigrować z win10 do win11. Jeśli jest furtka, to lepiej to teraz sprawdzić W modyfikacjach 11-ki nie udzielają się osoby, które dotychczas produkowały świetne modyfikacje. Czas na nowych, trzeba chyba poczekać: winclub.pl/forum/235-modyfikacje-11/?sortby=posts&sortdirection=desc Kolejna sprawa to kompatybilność, niektóre niszowe oprogramowania nie współpracowały z nowszymi wydaniami, obawiam się tego przy win11. W tym aspekcie chyba tez trzeba czasu. Pobrałbym modyfikowaną 11ke z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale nie wiadomo kto to zrobił itp Modowanie Windowsa początkowo jest fajne ale potem się nudzi, jak chcesz to możesz się pobawić i stworzyć swojego moda Windows 11 używając strony uupdump.net oraz programu NTLite. Odnośnie modów Windows 11 które można zainstalować na starszym sprzecie to jest ich trochę. Np Quote
sławek Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 Hip zgadzam się na początku wydawanie modów bawi ale potem się nudzi boco miesiąc w kółko to samo się robi można np co kwartał zrobić franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted February 19, 2023 Author Report Posted February 19, 2023 Dzięki Hip3r, to w takim razie spróbuje dodać do ostatniego produktu Sromotnika: winclub.pl/topic/41630-win-jg10-x64-21h1/ ostatnie poprawki zbiorcze i ewent. jeszcze trochę na win10 się pobujam. Korzystałem z podanych 3 linków, każdy wadliwy. Znacie jakieś inne pewne źródło ? Aby podczepić kluczem pod win11. Dell E7470 i5-6300U zatem poradzi sobie kiedyś i z 11ką. Amator jestem i są lepsi zatem poczekam na jakiś mniej awaryjny produkt może Sromotnik coś wypuści jabirex and Ryzenek like this Quote
Guest Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 36 minut temu, franekfranek napisał(a): Dzięki Hip3r, to w takim razie spróbuje dodać do ostatniego produktu Sromotnika: winclub.pl/topic/41630-win-jg10-x64-21h1/ ostatnie poprawki zbiorcze i ewent. jeszcze trochę na win10 się pobujam. Korzystałem z podanych 3 linków, każdy wadliwy. Znacie jakieś inne pewne źródło ? Aby podczepić kluczem pod win11. Dell E7470 i5-6300U zatem poradzi sobie kiedyś i z 11ką. Amator jestem i są lepsi zatem poczekam na jakiś mniej awaryjny produkt może Sromotnik coś wypuści Strona poniżej powinna być ok. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Guest Posted February 20, 2023 Report Posted February 20, 2023 W dniu 19.02.2023 o 21:04, sławek napisał(a): Hip zgadzam się na początku wydawanie modów bawi ale potem się nudzi boco miesiąc w kółko to samo się robi można np co kwartał zrobić Kiedyś wydałem nawet kilka razy w miesiącu ale się znudziło bo zamiast się rozwijać, robiłem dalej to samo, w IT cenie to że ciągle się rozwija, i ma się wiele możliwości. Robić aktualizacje moda jest tak naprawdę sens dopiero wtedy gdy pojawi się nowa aktualizacja funkcji. Quote
franekfranek Posted April 22, 2023 Author Report Posted April 22, 2023 Proponowana przez Was witryna: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dla win10 wersji 21h1 zwraca bardzo dużo poprawek, szczególnie z 2022 roku. Jako, że jestem przed instalacją sytemu JG10, być może coś nie wyjdzie i trzeba będzie ją powtórzyć nie lepiej dograć poprawki do obrazu ISO ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] NTlite wskazuje, że jest ich znacznie mniej, a może po prostu nowsze zawierają to co było w starszych ? Quote
razor1995 Posted April 24, 2023 Report Posted April 24, 2023 W dniu 22.04.2023 o 10:00, franekfranek napisał(a): NTlite wskazuje, że jest ich znacznie mniej, a może po prostu nowsze zawierają to co było w starszych ? Instalujesz/integrujesz jedną, najnowszą zbiorczą. P.S. Nawet biorąc zbiorczą dla 22H2 ona też się zainstaluje, bo bazowa kompilacja dla niej to 19041.1. franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted April 24, 2023 Author Report Posted April 24, 2023 Dzięki. Próbowałem dziś rano, ale NTlite w wersji bezpłatnej nie chciał ani doinstalować do obrazu tej największej poprawki, ani zaktualizować zainstalowanej już wersji. Chyba trzeba płatną pełną wersję ? A może program MSMG ogarnie taki zakres: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tylko, że pochodzeie chyba USSR... Quote
razor1995 Posted April 24, 2023 Report Posted April 24, 2023 2 godziny temu, franekfranek napisał(a): Próbowałem dziś rano, ale NTlite w wersji bezpłatnej nie chciał ani doinstalować do obrazu tej największej poprawki, ani zaktualizować zainstalowanej już wersji. This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wcześniej oczywiście sobie montujesz obraz. NTLite to nic innego jak nakładka GUI na DISM. Od siebie polecam: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (jeśli już koniecznie chcesz GUI). franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted April 24, 2023 Author Report Posted April 24, 2023 Oooo.. ISO trzeba zmienić na WIM. MSU można pobrać z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tylko po jakim haśle szukać ostatnich poprawek zbiorczych, tych niezbędnych dla bezpieczeństwa ? Jedna z ostatnich poprawek zbiorczych podobno jest niezwiązana z bezpieczeństwem. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Niestety nie mogę dodać jednej z ostatnich dużych poprawek MSU, którą podpowiadał NTlite to jest KB5025221. Chciałem przetestować integrację. Kolejny problem, wyszedłem z dism bez odmontowania WIM i teraz nie ma jak odmontować obrazu. Klawisz "Dismount WIM" zaszarzony nie działa. Restart nie pomaga. Komunikat: "Okreslony obraz w okreslonym obrazie systemu windows jest juz zainstalowany dla dostepu do odczytu/zapisu"" Quote
razor1995 Posted April 24, 2023 Report Posted April 24, 2023 1 godzinę temu, franekfranek napisał(a): Oooo.. ISO trzeba zmienić na WIM. Z ISO wyciągasz plik install.wim, montujesz i integrujesz. Odpalasz DISM GUI jako administrator? Quote
franekfranek Posted April 24, 2023 Author Report Posted April 24, 2023 w ISO są tylko dwa pliki zawierające te słowa: boot.wim install.esd Odpalam jako admin.... jedyny użytkownik, którego stworzyłem przy instalacji JG10. Tyko, że okazuje się, że w folderze, do którego skopiowałem pliki (oraz każdy nowo utworzony) nie można odptaszkować pola "tylko do odczytu". Być może użytkownik domyślny, nie jest adminem. Masakra, zawsze jak takowego tworzyłem w JG7 i JG8 był adminem, nawet celowo od razu po instalacji tworzyłem drugie konto z ograniczonymi uprawnieniami. Udało mi się część uprawnień zmienić wg: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale kolejne kroki lipa. Ale kibel. jespe likes this Quote
razor1995 Posted April 24, 2023 Report Posted April 24, 2023 3 godziny temu, franekfranek napisał(a): install.esd Który musisz rozpakować do edytowalnego WIM. Serio, poczytaj forum, to wszystko było poruszane z milion razy. Ewentualnie weź sobie WinReducer/WinToolkit, one też potrafią integrować aktualizacje, to też nakładki na DISM. Ewentualnie komendy: Sprawdzasz jakie masz edycje: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Konwertujesz/rozpakowujesz do WIM: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Montujesz WIM: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Gdzie c:\mnt to katalog w którym chcesz zamontować obraz. Integrujesz aktualizacje jak napisałem wyżej: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po zintegrowaniu aktualizacji odmontowujesz obraz - zapisujesz zmiany do WIM: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Podmieniasz install.wim w sources, działa. Ewentualnie kompresujesz sobie do ESD: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] SourceIndex: podałem 1, zazwyczaj w modach zostawia się tylko jeden. P.S. Tu masz dosłownie gotowca, powinieneś sobie dać z tym radę. jespe, seba007 and franekfranek like this Quote
seba007 Posted April 24, 2023 Report Posted April 24, 2023 Do instalacji i integracji aktualizacji jest jeszcze coś takiego jak - W10UI - też proste. - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
balusiek Posted April 25, 2023 Report Posted April 25, 2023 Może wrzuć linka do programu, a nie na forom, na które trzeba się zarejestrować. Dzięki. Quote
zdzisiek24 Posted April 25, 2023 Report Posted April 25, 2023 ▲ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] seba007 and balusiek like this Quote
franekfranek Posted April 25, 2023 Author Report Posted April 25, 2023 Słowo rozpakowanie nie było dla mnie zbieżne z konwersją z ESD do WIM. Użyłem DISM++, konwersja trochę trwała ale się przekonwertowało. Wcześniej dodatkowo pousuwałem z obrazu programem NTlite wersje 4 wersje JG10 HOME i zapisałem nowy obraz tylko z wersjami PRO. Zainstalowałem oficjalną pełną wersję win10, bo w JG10 były chyba problemy z uprawnieniami admina. W polecanym DISM GUI zamontowałem okrojony obraz WIM, próbuję dodać "na próbę" tylko jedna dużą aktualizację KB5025221, ale program zwraca po jakimś czasie mielenia błąd: 0x800f0823 JanKo66 likes this Quote
razor1995 Posted April 25, 2023 Report Posted April 25, 2023 Błąd aktualizacji 0x800f0823 najczęściej występuje, gdy zapomniałeś zastosować ostatnią aktualizację stosu serwisowego podczas instalacji pakietu aktualizacji ".msu" na komputerze. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie wiem kiedy ten mod był robiony, ale integracja najpierw aktualnego SSU, zapisanie zmian, odmontowanie i ponowne zamontowanie obrazu powinno pomóc. seba007 and franekfranek like this Quote
seba007 Posted April 25, 2023 Report Posted April 25, 2023 Dodatek do W10UI - jesli chce się integrować aktualizacje z iso. Nie trzeba instalować ADK. Jest o tym mowa w readme, w pobranym W10UI [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Albo jeden albo drugi dodać do folderu W10UI franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted April 25, 2023 Author Report Posted April 25, 2023 3 godziny temu, razor1995 napisał(a): ostatnią aktualizację stosu serwisowego podczas instalacji pakietu aktualizacji ".msu" na komputerze. Podziękował Koledzy ! Razor, czyli która to będzie i po jakim haśle szukać ? Podobnie SSU bo w podanym linku jest ich dość sporo. Może zawęzić jakoś wyniki ? Seba, powoli.. wpierw dokończę z programami, które podali bo już w ogóle zgubię wątek. Quote
razor1995 Posted April 26, 2023 Report Posted April 26, 2023 Ostatnia dla 21H1 to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. 21H1 przestał być wspierany w grudniu 2022, serio nie rozumiem dlaczego niektórzy nie chcą zaktualizować do najnowszej wersji, która ma wsparcie. franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted April 26, 2023 Author Report Posted April 26, 2023 Jeśli chodzi o mnie pisałem, że chciałbym zainstalować najnowsze łatki pod kątem bezpieczeństwa, czyli pewnie 22H2. Katalog: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie wyrzuca nic po haśle: Servicing Stack Update for Windows 10 22H2 ale dopiero po zmianie na: "Windows 10 22H2 update" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ponawiam pytanie, co dograć do obrazu JG10 żeby udała się integracja lub zwyczajnie przez systemowy WU (który działa w wersji PRO defender off, w LITE i EXTREME nie działa) ? UPDATE: a może pobrać zwyczajnie wszystkie łatki zasugerowane przez NTlite (o ile program wyłapał co neizbędne) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i zwyczajnie doinstalować je do systemu ? Quote
Recommended Posts