Jump to content

DISM++ oficjalna strona producenta

Kartoflarz

Recommended Posts

Witam. Chciałem pobrać program DISM++ ale strona producenta chuyu. me nie istnieje

(dla nie zorientowanych w temacie chodzi mi  o program do optymalizacji Windowsa i np. czyszczenia folderu WinSxS
Program jest chiński, a nick producenta brzmi trochę jak popularne polskie słowo 😀 )

Używałem go na Win7 był bardzo pomocny.

Znalazłem tutaj:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jest też  info że należy ściągnąć plik  "wsusscn3.cab" file  i umieścić w folderze "Config". Orientuje się ktoś dlaczego?

Dla ostatniej wersji plik ma nazwę

wsusscn3_476c45753d48d180f41138fd4031b2b3.cab

gdzie nr po podkreślniku to suma kontrolna MD5

Natomiast suma kontrolna pliku Dism++10.1.1002.1.zip mi wychodzi ABA2A40185B86EC661CA66F1B341C9DE

Czy to na pewno wiarygodny download? Chyba na na githubie wirusów by nie trzymali? zresztą skan na Virustotal czysty.

PS. Google tłumacz następująco tłumaczy opis ostatniej wersji:

To jest dokładnie ten sam plik.

Z  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  link prowadzi do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czyli chyba wiarygodne źródło.

Tylko czy ten plik wsusscn3_476c45753d48d180f41138fd4031b2b3.cab to jest potrzebny do czegoś? Może program domyślnie coś ściąga, a to paczka do użytku offline?

37 minut temu, stens napisał(a):

Pobierz sobie portable  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie ma DISM++ w wersji instalacyjnej :L

4 minuty temu, Kartoflarz napisał(a):

Tylko czy ten plik wsusscn3_476c45753d48d180f41138fd4031b2b3.cab to jest potrzebny do czegoś? Może program domyślnie coś ściąga, a to paczka do użytku offline?

Ja mam bez :) 

seba007 likes this

53 minuty temu, VACek napisał(a):

Ja mam bez :) 

Skoro działa to dobrze. Jednak na stonie producenta jest info:

A są jakieś problemy z Win10 22h2?

Bo program jednak z 2021 roku, a przez 2 lata Micro$oft mógł sporo namieszać.

Ta cała 10-ka przyprawia mnie o ból głowy i mdłości.  Na Win11 nawet nie patrzę. Nie ma to jak Win7.

Ok. Udało mi się znaleźć trochę info o tym pliku  wsusscn3.cab

Chyba to coś do Windows Update i tak mi się skojarzyło z programem WSUS Offline Update

Godzinę temu, Kartoflarz napisał(a):

A są jakieś problemy z Win10 22h2?

Nasz kolega forumowy @wiktorynek już kilka systemów Win10 ubił używając tylko podstawowych funkcji czyszczących w DISM++, a gość zna się na rzeczy. Ostro się wkurzył na to narzędzie. Ja ci nie pomogę, bo uparcie używam Win7. Nie trawię winzgrozy 10/11 :E Na Win7 nigdy mi nic nie popsuł, ale tobie radzę wpierw zrobić kopię systemu. Zresztą kopię powinno się robić zawsze regularnie.

Godzinę temu, balusiek napisał(a):

No, ok. Używam tego narzędzia systematycznie na win 10 i 11 i nigdy nie ubiłem systemu???

Nie ubiłem tym żadnego systemu, od win7 (prehistoria), wincrap10, winbug11. u mnie DISM++ to w użyciu skuteczne narzędzie. a kopia dysku systemowego to podstawa, bez tego nie ma sensu zabierać się obróbkę, za wingroza mody.

czyszczenie WinSxS, tu zgoda można uwalić tym każdy system.

5 godzin temu, Widzior napisał(a):

już kilka systemów Win10 ubił używając tylko podstawowych funkcji czyszczących w DISM++

To samo ludzie  piszą w różnych komentarzach do np. CCleanera, a ja CCleanerem czyściłem rejestr chyba kilkaset razy (oczywiście robiąc najpierw kopię) i nie mogę złapać żadnego błędu.

Teraz jak przeglądam te opcje w DISM++ to widzę że ma też fajny menadżer usług z możliwością wyszukiwania, czego w systemowych Services mi zawsze brakowało.

Godzinę temu, Kartoflarz napisał(a):

To samo ludzie  piszą w różnych komentarzach do np. CCleanera

I tu jest ten precedens - 1 raz w życiu CCleaner ubił mi świeżutki Win 10. Microsoft też przed tym ostrzega. Ludzie o tym piszą. Znaczy, że na pewno zdarza się. Wszystko wynika ze specyfiki sprzętu, programów, sterowników, systemu czy nawet ustawień.

To jest przypadkowe znajdywanie dziur, o których wiemy, że istnieją i to w olbrzymich ilościach. Podobne sytuacje dotyczą wielu innych programów i sytuacji.

Jaki z tego morał? - używam nadal CCleaner, DISM++ i wielu innych rzeczy. Zawsze trzeba liczyć się z usterką systemu. Na taki wypadek trzeba mieć kopie zapasowe.

Kilka dni temu, po zrobieniu kopii ważnych rzeczy wreszcie się odważyłem przeczyścić DISM++. Zwolniło mi ok. 15GB (z czego w WinSxS tylko 2GB) reszta to chyba były punkty przywracania. Na razie nie widzę z systemem żadnych problemów

Nie powiem jak działa usuwanie śmieciowych aplikacji w DISM++ bo już wcześciej robiłem to jakiś skryptem z internetu.

I niestety nie usunął on wpisów z menu start.

(Nawiasem mówiąc mam tylko takie problemy:

- zawsze przy włączaniu: ojej, gdzie moja kochana siódemka? No tak usunąłem...

- po włączeniu: łee, ale prymitywny wygląd

- przy użytkowaniu: ojej znowu coś aktualizuje

-po wyłączeniu: co za okropny system, no nareszcie koniec, idę na spacer.

To ostatnie to właściwie plus. System skutecznie zniechęca ludzi do komputera. Gdyby tylko nie wynaleźli smartfonów... 😀

Na razie zostawiam jak jest. Nie chce mi się wprowadzać głębszych modyfikacji)