winter5 Posted February 10 Report Share Posted February 10 Witam, Przedstawiam system dla osób które: - nie chcą by komputer mulił - chcą systemu o szybkości zbliżonej do windows 10 - jeszcze nie przesiadły się na windows 11 - chcą aby to ładnie działało i miało małe wymagania sprzętowe - chcą aby antywirus, przeglądarka i podstawowe programy już były. - są ciekawe szybkości Retro 11 Obecna wersja finalna. Dostępna dla wszystkich chętnych. Osoby obrażające, szukające zaczepki, nie potrafiące czytać ze zrozumieniem, logicznie myśleć, narzekające że słaby system bo za zimno na dworze itp. będą ignorowane i trafiały na odpowiednią liste. Minimalne wymagania: - procesor dwurdzeniowy 64bit - ram 4GB - dysk ssd System na bazie Windows 11 X-lite 64bit. Naniosłem swoje poprawki na tego moda i tak powstał RETRO 11.1. W efekcie tego dostajecie jeszcze lepszy system niż gdybym modował zwykłą 11tke. System: Odchudzony, zoptymalizowany i SZYBKI. Powinien dobrze działać na minimum 4GB RAM ( kilka godzin użytkowania, kilka uruchomień i system się bardziej zoptymalizuje ). Zadowoleni będą także gracze, więcej FPS w grach. Jedyny taki na forum, unikat. Co nie do końca działa: - w ramach optymalizacji wydajności część rzeczy jest usunięta lub poblokowana. Widać to będzie w zakładce Ustawienia. Nie wszystko tam można zmienić. - system częściowo po angielsku (zakładka Ustawienia) Zalecam: - instalować system przy wyłączonym Internecie, cierpliwie czekać. - nic nie zamykać do czasu aż się po restarcie pojawi CZYSTY pulpit, - nie włączać Windows Update i nic nie aktualizować, w innym wypadku może pojawić się "mulenie" dysku twardego i użycie procesora na 100%, Zostawiony: windows defender (zaktualizuj baze wirusów) , windows update (wyłączony), windows media player. Dodany: net framework 4.8.1 Wywalony: szpiegowanie microsoftu, reszta aplikacji. Nie chciałeś czekać i coś wyłączyłeś, za wcześnie zrestartowałeś itp?... to instaluj ponownie Do Internetu dodałem Slimjet, jedną z najszybszych przeglądarek na windowsa. Polecam doinstalować sobie dodatek blokujący reklamy: Ublock Origin albo podobny. Nie zapomnij o aktywacji systemu! Niech RETRO 11.1 Wam służy! Podziękowania dla: - użytkownik m4s za skrypt RemoveSPY_AIO, którego używam z drobnymi poprawkami, w systemach RETRO. - twórcy Windows 11 X-lite 64bit. Co nowego: - mniej agresywne wyłączenie usług (lepsza kompatybilność) - przejście na baze 22621 - zmiana kompresji na odrobine szybszą, podczas instalacji systemu - inne drobnostki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] janjean, JanKo66 and Ryzenek like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted February 10 Report Share Posted February 10 Czyli krótko mówiąc zarypałeś czyjegoś moda którego przeleciałeś czyimś skryptem i wydałeś jako swój system? seba007 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winter5 Posted February 10 Author Report Share Posted February 10 "W efekcie tego dostajecie jeszcze lepszy system niż gdybym modował zwykłą 11tke." grunt żeby ludzie korzystali. Właścicielem systemu jest chyba Microsoft Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted February 10 Report Share Posted February 10 4 minuty temu, winter5 napisał(a): systemu jest chyba Microsoft To z jakiej mańki w sygnaturze masz "Moje systemy"?? seba007 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winter5 Posted February 10 Author Report Share Posted February 10 Ty poważnie? PMS dzisiaj masz? zresztą koniec offtopu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted February 10 Report Share Posted February 10 13 minut temu, winter5 napisał(a): Ty poważnie? PMS dzisiaj masz? zresztą koniec offtopu Ja tylko wytykam ci że bierzesz cudze mody, traktujesz je cudzym skryptem i sygnujesz jako swoje Jerzy68 and seba007 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winter5 Posted February 10 Author Report Share Posted February 10 Spoko, dzięki że wyraziłeś opinie, doceniamy Twój wkład Ryzenek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerzy68 Posted February 11 Report Share Posted February 11 18 godzin temu, winter5 napisał(a): Spoko, dzięki że wyraziłeś opinie, doceniamy Twój wkład Postanowiłem sprawdzić to cudo, i totalna porażka. Jest to okaleczony system FBConana, bez jego zgody, a gdzie prawa autorskie. Instalacja Systemu około 45 minut, po instalacji zajmuje na dysku 7,27 GB. System jest w 50% w języku angielskim. Wycięte prawie wszystkie aplikacje, usunięty sklep (Microsoft Store), nie można zmienić tła logowania i Ekranu blokady, nie zachowuje zmiany wielkości i ustawień ikon w folderach. Twardy dysk pracuje cały czas i szybko się nagrzewa. Podczas pracy Systemu w partycjach zaczynają pojawiać się bardzo duże ilości dziwnych plików (patrz na zdjęciu). Autor tego plagiatu pisze "Jedyny taki na forum, unikat", ale ja dodam najgorszy System jaki pojawił się na Forum. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheStraight Posted February 11 Report Share Posted February 11 8 minutes ago, Jerzy68 said: Postanowiłem sprawdzić to cudo, i totalna porażka. Jest to okaleczony system FBConana, bez jego zgody, a gdzie prawa autorskie. Instalacja Systemu około 45 minut, po instalacji zajmuje na dysku 7,27 GB. System jest w 50% w języku angielskim. Wycięte prawie wszystkie aplikacje, usunięty sklep (Microsoft Store), nie można zmienić tła logowania i Ekranu blokady, nie zachowuje zmiany wielkości i ustawień ikon w folderach. Twardy dysk pracuje cały czas i szybko się nagrzewa. Podczas pracy Systemu w partycjach zaczynają pojawiać się bardzo duże ilości dziwnych plików (patrz na zdjęciu). Autor tego plagiatu pisze "Jedyny taki na forum, unikat", ale ja dodam najgorszy System jaki pojawił się na Forum. Brakuję tylko w tym poście polecania systemu twojego "przyjaciela" jak to masz w zwyczaju. 1. Przecież napisał że to bazuję na innym modzie 2. Co to za znaczenie ile zajmuje na dysku? 7GB po instalacji to nie jest jakaś wielka ilość na obecne czasy 3. Wszystkie wycięte rzeczy opisał w poście więc skąd zdzwienie 4. Jakieś informacje większe na temat tych plików Nie to że go bronię bo dla mnie to też słabe żeby brać sobie czyjegoś kastrata dodać 3 rzeczy i wypuszczać to dalej ale przynajmniej gość to napisał a nie jak niektórzy. Za to tobie to większość modów nie pasuje i w każdym który nie należy do twojego "przyjaciela" pojawia się podobny post że zły że słabo chodzi że ma coś dziwnego. Od kiedy system na SSD instaluje się 45 minut tak btw? zdzisiek24 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winter5 Posted February 11 Author Report Share Posted February 11 Dobrze że ten twardy dysk nie wybuchł prawa autorskie przy modach sorry Jerzy68 ale Twoje opinie nie mają żadnej wartości merytorycznej ps. te wirusy z oryginalnych obrazów windowsa już pousuwałeś? Mimo wszystko dzięki za opinie, poprawiłeś mi humor. wbak1102 and zdzisiek24 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerzy68 Posted February 11 Report Share Posted February 11 3 godziny temu, TheStraight napisał(a): Brakuję tylko w tym poście polecania systemu twojego "przyjaciela" jak to masz w zwyczaju. 1. Przecież napisał że to bazuję na innym modzie 2. Co to za znaczenie ile zajmuje na dysku? 7GB po instalacji to nie jest jakaś wielka ilość na obecne czasy 3. Wszystkie wycięte rzeczy opisał w poście więc skąd zdzwienie 4. Jakieś informacje większe na temat tych plików Nie to że go bronię bo dla mnie to też słabe żeby brać sobie czyjegoś kastrata dodać 3 rzeczy i wypuszczać to dalej ale przynajmniej gość to napisał a nie jak niektórzy. Za to tobie to większość modów nie pasuje i w każdym który nie należy do twojego "przyjaciela" pojawia się podobny post że zły że słabo chodzi że ma coś dziwnego. Od kiedy system na SSD instaluje się 45 minut tak btw? Czy ja napisałem coś o dysku SSD, coś Ci się przyśniło. Mam dysk HDD, mam 69 lat i z mojej emerytury nie stać mnie na bezmyślne wydawanie pieniędzy. Ja tylko piszę swoją opinię, chyba mi wolno. Za komuny za prezentowanie swojego zdania i opinii szło się do więzienia. Skąd to możesz widzieć jesteś młodziutki masz 16 lat, jeszcze jesteś pod skrzydłami mamy i taty, jak dorośniesz do moich lat to dopiero będziesz wiedział co to znaczy mieć wolność słowa i swojej opinii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sławek Posted February 11 Report Share Posted February 11 Kłótnia o byle co jak podejrzany mod to nie pobierać i tyle Вишенечка likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheStraight Posted February 11 Report Share Posted February 11 30 minutes ago, Jerzy68 said: Czy ja napisałem coś o dysku SSD, coś Ci się przyśniło. Mam dysk HDD, mam 69 lat i z mojej emerytury nie stać mnie na bezmyślne wydawanie pieniędzy. Ja tylko piszę swoją opinię, chyba mi wolno. Za komuny za prezentowanie swojego zdania i opinii szło się do więzienia. Skąd to możesz widzieć jesteś młodziutki masz 16 lat, jeszcze jesteś pod skrzydłami mamy i taty, jak dorośniesz do moich lat to dopiero będziesz wiedział co to znaczy mieć wolność słowa i swojej opinii. No to niczyja wina że używasz systemów na HDD. Obecnie standardem dyskowym jest SSD pod system i tutaj nikt nie ma problemu. A nie wiem co ten tekst o wolności i komunie ma do tematu Windowsa... wbak1102 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winter5 Posted February 11 Author Report Share Posted February 11 1 godzinę temu, Jerzy68 napisał(a): Mam dysk HDD No to z moich tylko RETRO 10 HDD albo RETRO 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba007 Posted February 12 Report Share Posted February 12 Nie rozumiem po co ulepszać cudze mody - po twoich przeróbkach wiele rzeczy nie działa - i do kogo pisać do ciebie czy do Conana? Ty to zepsułeś czy on? Do kogo pretensje? Jego mody są bardzo dobre - bardzo przemyślane, a jak ktoś chce to może sobie kilka rzeczy poprawić pod siebie. Twoich poprawek raczej nikt nie potrzebuje. Poza tym - jaki jego system tak zepsułeś? - lite czy ultralite? Bo np na lite ja mam wszystko spolszczone, nawet ustawienia. I do - Jerzy68 - nie pisz już nigdzie że jakiś mod instalował ci się godzinę lub 1 godz i 15 minut jak w jednym temacie - bo denerwujesz ludzi. U mnie ten mod o którym pisałeś 1 godz i 15 minut instalował się 8 minut - z tego połowa to była konsola kompaktowana systemu. Wiekszość 3-5 minut, a sprawdzam wiele modów. Więc ci troche współczuję. VACek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winter5 Posted February 12 Author Report Share Posted February 12 W dniu 12.02.2023 o 07:56, seba007 napisał(a): po twoich przeróbkach wiele rzeczy nie działa Twoich poprawek raczej nikt nie potrzebuje. Kolejny forumowy prorok 100% lania wody i zero konkretów jakoś ludzie pobierają więc po co te głupoty piszesz ps. nie będe nawet pytał co nie działa bo pewnie wszystko no ale dzięki za opinie, lubię poprawe humoru z rana. I żeby była jasność, dziele się tym z czego sam korzystam więc jak się nie podoba to droga wolna Nie będzie więcej odpowiedzi na zaczepki nic nie wnoszące do tematu. wbak1102 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FILAGOL Posted February 12 Report Share Posted February 12 Siema Ludzikowie @Jerzy68 o co dokładnie Ci chodzi z modem od @winter5 iz Jesteś tak negatywnie nastawiony ? @seba007 co dokładnie nie działa podaj proszę przykłady abyśmy je poznali w tym sam @winter5 w/w wymienieni Panowie proszę o ustosunkowanie się do moich pytań za co będę bardzo wdzięczny Krytyka zawsze powinna być konstruktywna poparta przykładami a nie lanie wody i wzajemne nakręcanie się (wtedy będę wiedział czy warto instalować tego moda czy nie) Pozdrawiam Ryzenek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bo_dzio Posted February 12 Report Share Posted February 12 @winter5 polecam ci szydełkowanie a nie modernizacja systemów może lepiej się sprawdzisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabirex Posted February 12 Report Share Posted February 12 21 godzin temu, Jerzy68 napisał(a): Czy ja napisałem coś o dysku SSD, coś Ci się przyśniło. Mam dysk HDD, mam 69 lat i z mojej emerytury nie stać mnie na bezmyślne wydawanie pieniędzy. Ja tylko piszę swoją opinię, chyba mi wolno. Za komuny za prezentowanie swojego zdania i opinii szło się do więzienia. Skąd to możesz widzieć jesteś młodziutki masz 16 lat, jeszcze jesteś pod skrzydłami mamy i taty, jak dorośniesz do moich lat to dopiero będziesz wiedział co to znaczy mieć wolność słowa i swojej opinii. Jerzyk ja też jestem ze sląska i też mam 69 lat i również lubię Mody Windowsa yno nie godej mi że cię nie stać na SSD za około 60zł tukej mosz linka do allegro [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a jak nie wiesz jak to kupić to wyślij mi adres do wysyłki a ja Ci go wyślę to przy odbiorze se go zapłacisz . Twój komputer dostanie takiego kopa że se będziesz pluł w broda że tak długo zwlekałeś. mody 11 najlepsze robi Conan a 10-ki Sromotnik ten ostatni Win11 jeszcze nie opublikował ale jestem dobrej myśli Pozdrawiam Ryzenek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerzy68 Posted February 12 Report Share Posted February 12 1 godzinę temu, jabirex napisał(a): Jerzyk ja też jestem ze sląska i też mam 69 lat i również lubię Mody Windowsa yno nie godej mi że cię nie stać na SSD za około 60zł tukej mosz linka do allegro [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a jak nie wiesz jak to kupić to wyślij mi adres do wysyłki a ja Ci go wyślę to przy odbiorze se go zapłacisz . Twój komputer dostanie takiego kopa że se będziesz pluł w broda że tak długo zwlekałeś. mody 11 najlepsze robi Conan a 10-ki Sromotnik ten ostatni Win11 jeszcze nie opublikował ale jestem dobrej myśli Pozdrawiam Dziękuję za radę, jak będę chciał to sobie sam kupię. Pozdrawiam i życzę dobrego zdrowia, tego nam potrzeba o wiele bardziej niż internetu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dudus2072 Posted February 12 Report Share Posted February 12 cyt:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Minimalne wymagania: - procesor dwurdzeniowy 64bit - ram 3GB i antyvir pozostawiony na pokładzie przy takim ubogiej konfiguracji podzespołów nie widzę w ogóle sensu używania jakiegokolwiek antywirusa będzie to mulić i ciąć jak cholera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winter5 Posted February 13 Author Report Share Posted February 13 I ja coś dla Jerzyka polece bo mu ten dysk twardy wybuchnie od tego gorąca a chłop widać że chętny na pierwszego SSD [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] niedługo podwyżka emerytury to można zaszaleć i brać tego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba007 Posted February 14 Report Share Posted February 14 I ja coś dla Jerzyka polece bo mu ten dysk twardy wybuchnie od tego gorąca a chłop widać że chętny na pierwszego SSD niedługo podwyżka emerytury to można zaszaleć i brać tego Fajnie że uprawiasz hejt we własnym temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winter5 Posted February 14 Author Report Share Posted February 14 "Uderz w stół, a nożyce się odezwą" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
R95K Posted February 14 Report Share Posted February 14 Nie rozumiem po co ta zbędna dyskusja. Nie odpowiada system to zwyczajnie się go nie pobiera. Z serii Retro pobrałem z ciekawości jednego moda bodajże Windows 7 i podziękowałem po godzinie pracy. Głupie docinki autora tematu czy komentujących nie wiele tu zmienią, jeśli modyfikacja się po prostu nie podoba i pewne rzeczy w niej nie odpowiadają jeśli chodzi o użytkowanie systemu. Jak nie chce się mieć kłopotów w użytkowaniu to instaluje się czyściocha i optymalizuje samemu (nie wycina) lub pobiera się już zoptymalizowany system. Można na forum znaleźć naprawdę dobrych modów których wiele użytkowników stąd używa na codzień. A skoro ktoś decyduje się na pobieranie systemu gdzie wiele rzeczy jest wyciętych lub usuniętych na stałe, to niestety ale sami robią sobie pod górkę jeśli oczekują, że wszystko będzie działać. Jerzy68 and TheStraight like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killer85 Posted February 14 Report Share Posted February 14 18 godzin temu, winter5 napisał(a): I ja coś dla Jerzyka polece bo mu ten dysk twardy wybuchnie od tego gorąca a chłop widać że chętny na pierwszego SSD [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] niedługo podwyżka emerytury to można zaszaleć i brać tego Oho...Pan Jerzy się uaktywnił i uzewnętrznił jak nigdy...sam najeżdża na ludzi w swoich tematach i o nic nie wolno tam zapytać bo od razu...teraz już wiemy dlaczego(jak za komuny) Taki mały dysk mu polecasz w 2023r.? Jak się bawić to się bawić [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winter5 Posted March 4 Author Report Share Posted March 4 I jak się sprawuje mój system? zadowoleni? czy może starsza wersja RETRO lepsza? szkoda że głównie trolle "piszom" elhand625 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wis68 Posted March 4 Report Share Posted March 4 Witam. System wporządku tylko kalendarz krzaczasty. W poprzedniku rosło zużycie ramu po dłuższym użytkowaniu , chodził tylko włączony. winter5 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goliat Posted March 4 Report Share Posted March 4 Cześć! Zainstalowałem go na mojej "biurowej maszynie do pisania" tj. Lenovo Thincentre M58 z Core 2 Duo 2,93 GHz oraz RAM 4GB. Fajnie szybko śmigał ... wstępnie byłem bardzo zadowolony , ale miałem problem ze sterownikami od grafiki i nie mogłem zainstalować drukarki HP LaserJet 1050. Zostałem zmuszony do zainstalowania jednej z pierwszych "jedenastek" aby komputer spełniał wymagania, co poskutkowało że sterowniki od grafiki i drukarki zadziałały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winter5 Posted March 4 Author Report Share Posted March 4 3 godziny temu, Goliat napisał(a): Lenovo Thincentre M58 z Core 2 Duo 2,93 GHz oraz RAM 4GB. Fajnie szybko śmigał ... wstępnie byłem bardzo zadowolony , ale miałem problem ze sterownikami od grafiki i nie mogłem zainstalować drukarki HP LaserJet 1050. Tak, to starszy komputer, grafika to chyba gma 3100 z obsługą tylko directx 9. Może udałoby się po wyłączeniu wymuszania podpisu sterownika a co do drukarki to mam u siebie jakiegoś HP i sam sprawdze. Na bank usługa "bufor wydruku" musi być włączona. Generalnie lepsza kompatybilnośc jest na RETRO 11 a wersja 11.1 to na troche nowsze komputerki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts