MaRRcin929 Posted January 29, 2023 Report Posted January 29, 2023 Panowie / Panie Mam problem... Przez GPO na serwerze ustawiłem, że po pięciu błędnie wpisanych hasłach konto zostaje zablokowane. Jestem niemal pewny, że ustawiłem, aby konta administratora nie blokować. GPO miało też działać tylko na zwykłe komputery - nie na serwer. Po kilku dniach po próbie zalogowania się na pulpit zdalny serwera otrzymałem taki komunikat: Proszę pomóżcie co teraz zrobić? Na serwerze jest tylko jedno konto administratora i nic więcej. Quote
ripek Posted January 29, 2023 Report Posted January 29, 2023 restart nic nie daje ? jak nie to masz jeszcze konto admina systemowe, ale to juz musisz miec programy do tego (nie wymagaja windowsa) przy uruchomieniu ewentualnie jeszcze sprawdzic tryb awaryjny Quote
Anonim17PL Posted January 29, 2023 Report Posted January 29, 2023 @MaRRcin929 Czy można zalogować się na konto bezpośrednio z serwera? Jak tak, to zaloguj się i pokaż swoje ustawienia (zasady blokady konta) w GPO dotyczące blokady. Quote
MaRRcin929 Posted January 30, 2023 Author Report Posted January 30, 2023 Na razie nie chciałem restartować bo na serwerze chodzą dość kluczowe synchronizatory i nie jestem w 100% pewny czy one ruszą po restarcie. Jak nie to jestem mocno uwalony. "Fabryczne" konto administratora zostało wyłączone - kwestie bezpieczeństwa. @Anonim17PL Jutro mi przyjdzie kabel żeby podpiąć monitor (W serwerze VGA, a mi się gdzieś zawieruszył) to sprawdzę. Mam ogromna nadzieję, ze ruszy. Jedno mnie dziwi - nawet jak w GPO blokada byłaby ustawiona na administratora i na serwer to dlaczego konto zostało zablokowane? Hasło wpisane prawidłowe za pierwszym razem i od razy blokada. Czy pulpit zdalny w tym coś miesza? Quote
MaRRcin929 Posted January 31, 2023 Author Report Posted January 31, 2023 Dostałem dziś kabel do monitora... i niestety. Jest komunikat: "Wywołane konto jest obecnie zablokowane i nie można się logować za jego pomocą." Panowie pomożecie? Co zrobić, aby to pominąć? Quote
Anonim17PL Posted January 31, 2023 Report Posted January 31, 2023 15 minut temu, MaRRcin929 napisał(a): "Wywołane konto jest obecnie zablokowane i nie można się logować za jego pomocą." No to nieźle. Jeżeli to domena AD to wciskasz F8 podczas startu systemu lub go restartujesz dopóki nie wejdzie w autonaprawę. Wtedy wchodzisz do menu zmiany uruchamiania (podobnie jak dla trybu awaryjnego) i włączasz tryb "przywracania usług katalogowych". Hasło jest tym co ustawiłeś podczas tworzenia domeny. Kiedy się zalogujesz, odblokuj konto w właściwościach konta. MaRRcin929 likes this Quote
ripek Posted February 1, 2023 Report Posted February 1, 2023 sa jeszcze programy : ntpasswd i kon-bootCD ktore pozwalaja sie odpalic i od razu zmienic ustawienia konta czy tam hasla zlikwidowac ale to restart potrzebny inne opcje : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] MaRRcin929 likes this Quote
MaRRcin929 Posted February 2, 2023 Author Report Posted February 2, 2023 Panowie!! Bardzo dziękuję za pomoc. Jednak ulg nastała. Przypomniało mi się, że przecież że mój użytkownik domeny jest też administratorem, a serwer podlega pod AD. Udało mi się zalogować i zmienić ustawienia! Wielkie dzięki za pomoc Quote
Recommended Posts