fat64 Posted January 17, 2023 Report Posted January 17, 2023 Sry jeśli pościk umieszczony nie tu gdzie trzeba i podpinam się pod temacik, ale mam taką malutką zagwozdkę. Jak się ma obejście modułu TPM i wyłączenie sprawdzania Secure Boot do licencji Microsoft? Skoro pecet nie spełnia minimalnych wymagań (mając również na uwadze brak wsparcia np. dla procka) i stosuje się tzw. "haki" (bez względu na to czy chodzi o zmiany w rejestrze czy modyfikacje innych plików np. instalacyjnych) tak aby zadziałał, czy to nie jest łamanie warunków licencji? Czy jeśli ktoś posiada licencjonowaną windę i zrobi sobie np. upgrade z 10 do 11 stosując wspomniane obejścia, nie traci przypadkiem prawa do wykorzystywania windy? Pozdro i dzięki. Quote
LAGUNA Posted January 17, 2023 Report Posted January 17, 2023 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tutaj masz już z obejściem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a windą się zawsze da jeździć Quote
fat64 Posted January 17, 2023 Author Report Posted January 17, 2023 Kolego LAGUNA. Albo kolega nie doczytał posta albo przeczytał bez zrozumienia?! Nie chodzi mi o sposób instalacji Windows 11 na sprzęcie bez minimalnych wymagań, tylko czy nie jest łamaniem licencji Microsoft, instalacja jedenastki właśnie na takim sprzęcie, wykonując wskazane przez kolegę modyfikacje?! Bywa, że winda się czasem uszkodzi i trzeba zasuwać krok po kroczku na piechotkę Quote
LAGUNA Posted January 17, 2023 Report Posted January 17, 2023 4 godziny temu, fat64 napisał(a): stosując wspomniane obejścia, nie traci przypadkiem prawa do wykorzystywania windy? Nie traci. Tylko ja bym zaproponował na czysto wgrać. 21 minut temu, fat64 napisał(a): Bywa, że winda się czasem uszkodzi i trzeba zasuwać krok po kroczku na piechotkę W takim wypadku zrobić sobie obraz np. tym i po kłopocie. jarexpol likes this Quote
razor1995 Posted January 17, 2023 Report Posted January 17, 2023 5 godzin temu, fat64 napisał(a): (bez względu na to czy chodzi o zmiany w rejestrze czy modyfikacje innych plików np. instalacyjnych) tak aby zadziałał, czy to nie jest łamanie warunków licencji? Ale wiesz, że Microsoft na swojej stronie udostępnia informacje, jak obejść te wymogi i zainstalować system? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Skoro udostępnia takie informacje, to zezwala na ich wykorzystywanie, ba - pozwala na użycie furtki z trickiem rejestru, którą sam zaimplementował. Odpowiedz sobie na pytanie - czy MS implementowałby do swojego systemu furtki pozwalające na łamanie jego licencji? Czytałeś EULA Microsoftu? Zapewniam, że nie ma tam słowa o obchodzeniu wymagań systemowych. Mając legalny klucz, system możesz zainstalować nawet na ziemniaku, jeśli masz takie życzenie i umjętności. Że zacytuję powyższą stronę - Microsoft: Cytat Nie zalecamy instalowania systemu Windows 11 na urządzeniu, które nie spełnia wymagań. Nie zalecamy =/= zabraniamy. Znowu MS: Cytat Ten komputer nie spełnia minimalnych wymagań systemowych do uruchomienia systemu Windows 11 — te wymagania pomagają zapewnić bardziej niezawodne i wyższej jakości środowisko. Instalowanie systemu Windows 11 na tym komputerze nie jest zalecane i może spowodować problemy ze zgodnością. Jeśli będziesz kontynuować instalowanie systemu Windows 11, twój komputer nie będzie już obsługiwany i nie będzie uprawniony do otrzymywania aktualizacji. Uszkodzenia komputera spowodowane brakiem zgodności nie są objęte gwarancją producenta. Nie spotkałem się (ani nikt tutaj na forum, ani na forum mydigitallife) by Microsoft blokował aktualizacje na komputerach nie wspierających oficjalnie Windows 11. Ale może to nastąpić przyszłości - jakiś komponent systemu zacznie wymagać instrukcji niedostępnych w starszych procesorach itp. - będą błędy - o tym mówi przestroga Microsoftu. "Możesz sobie zainstalować, ale za błędy nie weźmiemy odpowiedzialności". Zabezpieczają się, żeby np. nie wystąpiła taka sytuacja jak w czasach Windows XP - ludzie masowo instalowali aktualizacje z systemu POS Ready 2009 (technicznie XP), które podnosiły wymagania sprzętowe - miały portowane część API Windows 7 i wymagały instrukcji SSE2 - komputery z procesorami starszych generacji, bez SSE2 sypały błędami, lub wcale nie uruchamiały systemu. 5 godzin temu, fat64 napisał(a): nie traci przypadkiem prawa do wykorzystywania windy? Przyjeżdża Bill Gates i masz dwa wyjścia - albo zabiera Ci komputer, albo nakazuje zainstalować Linuxa Na koniec: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jarexpol likes this Quote
Patryk.P Posted January 17, 2023 Report Posted January 17, 2023 Jak zrobisz to na swoim kluczu, to mogą Ci naskoczyć . jarexpol likes this Quote
fat64 Posted January 18, 2023 Author Report Posted January 18, 2023 Dzięki. Zaznaczę, że nie czepiam się tylko szukam odpowiedzi ! To co piszesz kolego @razor1995 ma sens, ale zacznijmy właśnie od EULA. 16 hours ago, razor1995 said: Czytałeś EULA Microsoftu? Zapewniam, że nie ma tam słowa o obchodzeniu wymagań systemowych. Oczywiście. Właśnie w EULA w punkcie 2 czyli "Prawa do instalacji i użytkowania - Installation and Use Rights", precyzując 2a (licencja), w ostatnim zdaniu jest napisane: Quote ...Aktualizowanie lub uaktualnianie nieoryginalnego oprogramowania za pomocą oprogramowania firmy Microsoft lub autoryzowanych źródeł nie powoduje, że oryginalna wersja lub zaktualizowana wersja są oryginalne, a w takiej sytuacji nie masz licencji na korzystanie z oprogramowania. Nieoryginalnego można rozumieć jako, zmienionego , zmodyfikowanego. Nie jeden prawnik pewnie by się sprzeczał, ale pomińmy to i idźmy dalej. W punkcie 2c (Restrictions - Ograniczenia), w podpunkcie IV jest napisane: Quote Producent lub instalator urządzenia oraz firma Microsoft zastrzegają sobie wszelkie prawa (takie jak prawa wynikające z praw własności intelektualnej), które nie zostały wyraźnie przyznane w niniejszej umowie, a użytkownikowi nie są udzielane żadne inne prawa. W celu uniknięcia wątpliwości, niniejsza licencja nie daje Ci żadnych praw i nie możesz zezwolić żadnej innej osobie lub podmiotowi aby: ... (iv) obejść wszelkie ograniczenia techniczne lub ograniczenia w oprogramowaniu; ... Jestem pewien, że jakaś wprawiona "papuga", która żyje ze składania pozwów czy procesowania się, mogła by na tym zarobić przysłowiowych "parę złotych". I to właśnie chyba zwrotem "W celu uniknięcia wątpliwości, niniejsza licencja nie daje Ci żadnych praw", jak piszesz "Zabezpieczają się" 16 hours ago, razor1995 said: Ale wiesz, że Microsoft na swojej stronie udostępnia informacje, jak obejść te wymogi i zainstalować system? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Skoro udostępnia takie informacje, to zezwala na ich wykorzystywanie, ba - pozwala na użycie furtki z trickiem rejestru, którą sam zaimplementował. Tak wiem, ale to, że jakaś informacja widnieje na witrynie nie oznacza, że ma moc prawną, nawet jeśli została umieszczona na stronach Microsoftu. Pewnie jakiś geek, pasjonat, technik znalazł obejście, może w ramach 'bug bounty', a ktoś inny umieścił sprawdzone info na stronie. Może liczył na to, że napędzi to dodatkowe zainteresowanie systemem, nie zagłębiając się w aspekty prawne i konsekwencje jakie grożą użytkownikowi po zastosowaniu tricków (a może miał to gdzieś z tyłu głowy?). Przecież on pewnie prawa nie złamał, co najwyżej jakąś wewnętrzną politykę firmy (chyba). 16 hours ago, razor1995 said: Nie zalecamy instalowania systemu Windows 11 na urządzeniu, które nie spełnia wymagań. No właśnie, nie zalecamy czytaj OSTRZEGLIŚMY CIĘ (a jak coś Ci nie pasi możemy się spotkać w sądzie ) 16 hours ago, razor1995 said: Przyjeżdża Bill Gates i masz dwa wyjścia - albo zabiera Ci komputer, albo nakazuje zainstalować Linuxa Nie całkiem sarkastycznie. Myślę, że jeden z najbogatszych ludzi na globie, nie fatygowałby się do mnie osobiście nawet jeśliby chodziło, nie wiem o 10 000$ czy 100 000$. Ma od tego 'pinków', papugi, pracowników czy inne 'narzędzia' na całym świecie. Kazać mi raczej niczego nie może, a Linuxa mam tak czy siak . Niemądrze byłoby nie wiedzieć "z czym się go je" i nie mieć przynajmniej jednej wirtualki z działającym, darmowym systemem. Pozdro. Quote
fat64 Posted January 19, 2023 Author Report Posted January 19, 2023 Nikt nie ma innego zdania w temacie? Moja ocena może być błędna, stąd moje pytania. Może jest jakiś prawnik, który zagląda na forum i podpowie czy przeprowadzone modyfikacje w celu instalacji Windows 11 na sprzęcie, który nie spełnia minimalnych wymagań łamią licencję, łamią EULA czy też nie? Dzięki, pozdro. Quote
Hermogenes Posted January 19, 2023 Report Posted January 19, 2023 Wiesz z tymi prawami Microsoftu do bezpieczeństwa naszego oprogramowania jest jak z pasami w samochodzie; niby masz je stosować, ale auto tylko głośno pika jeśli ich nie zapniesz. Czy tracisz gwarancję jak jeździsz bez pasów ? Tylko ubezpieczyciel może się skłaniać do uniknięcia odszkodowania. Jeśli mimo TPM i innych zabezpieczeń systemowych ktoś się włamie to firma MS pokryje wynikłe szkody ?! To co oni wyprawiają to są próby ograniczenia naszej WOLNOŚCI . Ja takiemu procederowi mówię stanowcze NIE . Pozdrawiam Hermogenes metme likes this Quote
Lockheed Martin Posted January 22, 2023 Report Posted January 22, 2023 @fat64 Ja, to co ma M$ w EULA bardziej odbieram, jako ich asekurację przed ewentualnymi roszczeniami klientów, którzy zainstalowali ich produkt na nie wspieranym sprzęcie. Przyznam, że te sformułowania są albo: - wyrwane z kontekstu, - źle zredagowane, - niestarannie przytoczone dlatego tylko to odbieram (i się domyślam) - bo ciężko mi to jednoznacznie ocenić/zrozumieć. Istnieje jeszcze oczywiście taka możliwość, że to ja niedomagam intelektualnie lub mam lenia. Quote
Patryk.P Posted January 23, 2023 Report Posted January 23, 2023 Ja mam 11-stkę na lapku (niewspierany procek) i działa. Jak chcesz to instaluj (aktywujesz swoim kluczem będzie legal), zawsze możesz wrócić do wcześniejszej wersji. Quote
Recommended Posts