heaveRR Posted July 30, 2015 Report Posted July 30, 2015 Ja już mam aktywowany system, niestety wersja home, po instalacji win7 na oryginalnym kluczu i aktualizacji do w10. Potem spisałem sobie klucz w10 i na czysto zainstalowałem ponownie podając spisany klucz. Po drugim uruchomieniu czystego systemu sam się aktywował. Insidera olałem , nie chcieli mi aktywować. Czyli najpierw robiłeś aktualizacje z Win7 -> Win 10, spisałeś klucz a następnie zrobiłeś od podstaw 10. Klucz po aktualizacji dostałeś jaki? Nie czasami coś w tym stylu : TX9XD-98N7V-6WMQ6-BX7FG-H8Q99 7HNRX-D7KGG-3K4RQ-4WPJ4-YTDFH Bo to klucze generic, mi na PRO wgrało z automatu Generic Key VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T ( nic nie podawałem zwykła aktualizacja z 8.1 ) Quote
Bartos Posted July 30, 2015 Report Posted July 30, 2015 Zainstalowałem win7 i aktywowałem w ustawieniach. Potem zaraz wrzuciłem płytę instalacyjna do w10 i zrobiłem aktualizacje do w10. Jak już miałem w10 na kompie i aktywowany to sczytałem sobie klucz do niego, całkiem inny niż podają tutaj na forum , z końcówka 8HVX7 Jak miałem klucz to restart komputera i instalacja z płyty na czysto, czyli format partycji itp. Jak instalator chciał klucz to podałem mu ten sczytany z aktywowanego systemu. I w ten sposób zainstalowałem system. Przy pierwszym uruchomieniu system był nieaktywowany, ale zainstalowałem jakieś tam sterowniki co wymagały restartu i przy drugim uruchomieniu systemu już był aktywowany. Czyli pamiętajmy tylko by zachować klucz który aktywuje nam system. Quote
heaveRR Posted July 30, 2015 Report Posted July 30, 2015 Sprawdz czy t oczasami nie jest ten klucz: Windows 10 Home - YTMG3-N6DKC-DKB77-7M9GH-8HVX7 Quote
TediPower Posted July 30, 2015 Report Posted July 30, 2015 A mnie przyznali taki VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T pewnie dlatego że dziś aukcje przeglądałem z okienkami Quote
heaveRR Posted July 30, 2015 Report Posted July 30, 2015 To jest od wersji PRO - mam taki na 2 kompach Quote
Bartos Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 Sprawdz czy t oczasami nie jest ten klucz: Windows 10 Home - YTMG3-N6DKC-DKB77-7M9GH-8HVX7 Tak, to ten klucz Ciekawe czy jest jakiś sposób by zaktualizować legalnie do Pro, nie płacąc 7 stów za aktualizację Quote
trane Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 Tak, to ten klucz Ciekawe czy jest jakiś sposób by zaktualizować legalnie do Pro, nie płacąc 7 stów za aktualizację Może Microsoft rzuci jakąś promocję, np. podobną do tej dotyczącej Windows 8 - przez pewien czas ten system był dostępny jako aktualizacja za 69 zł i w drugiej opcji za chyba 129 zł, takie ceny mogłyby być:-) Quote
Bartos Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 Bo szczerze ten Home to nie do końca taki super. Ja mam stary Lenovo gdzie na wersji W10Pro lenovo energy management działa w 100% sprawnie, a na wersji Home nie działa w nim regulacja podświetlenia. A wszystko robię tak jak powinno być. Czyli zapewne za bardzo okroili wersję Home, przez co niektóre programy mogą źle działać. Quote
Camis Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 Jak już miałem w10 na kompie i aktywowany to sczytałem sobie klucz do niego Nie potrzebnie, i nie potrzebnie podałeś ten klucz przy instalacji na czysto 10. Nie podaje się klucza !, do tego ten klucz już nam nie będzie potrzebny później. Wiec ludzie nie cudujcie z tymi kluczami. Quote
Portalnet Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 zeby ten klucz byl tak potrzebny to Ms nie zorbilby przycisku pomin...a klucz wpisuje sie w instalatorze wtedy gdy po raz pierwszy instaluje sie Windowsa kupionego w sklepie ( gdzie w raz z nosnikiem dostalo sie klucz) ..a by na podstawie tego klucza Ms przypisalo ID kompa i pozniej na podstawie ID kompa nastepuje aktywacja... Quote
Camis Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 klucz wpisuje sie w instalatorze wtedy gdy po raz pierwszy instaluje sie Windowsa kupionego w sklepie ( gdzie w raz z nosnikiem dostalo sie klucz) Dokładnie. Jeśli podaliście jakiś dziwny klucz przy czystej instalacji Windows 10. I system się nie aktywuje to skasujcie klucz tymi komendami w CMD: slmgr /upk slmgr /cpky I następnie użyjcie jednej z tych opcji w CMD: Windows 10 Home: slmgr.vbs -ipk TX9XD-98N7V-6WMQ6-BX7FG-H8Q99 Windows 10 Pro: slmgr.vbs -ipk VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T Windows 10 Enterprise: slmgr.vbs -ipk NPPR9-FWDCX-D2C8J-H872K-2YT43 Zresetujcie kompa i system powinien się sam zaktywować, to są klucze GENERIC które powinny być w systemie po czystej instalacji BEZ PODANIA klucza. Quote
Portalnet Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 ktos kumaty z duza iloscia czasu niech zrobi poradnik i go przytnie jak zainstalować i aktywowac bo pierd..można dostać w kolko to samo pisać o kluczu itp Quote
Camis Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 ktos kumaty z duza iloscia czasu niech zrobi poradnik i go przytnie jak zainstalować i aktywowac bo pierd..można dostać w kolko to samo pisać o kluczu itp Już zrobiłem mini poradnik, wszystko w nim jest. Ale i tak ciągle ktoś będzie wyskakiwał z wyciąganiem klucza... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TomKrasch Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 Dziendobry, alo ma ktos moze jakis aktywatorek albo ms toolkit do win10 bo wasze kaemesy juz nie dzialaja, dzieki Quote
StMK Posted August 3, 2015 Report Posted August 3, 2015 Witam Wszystkich. Mam zapytanie czy mając na tablecie Windows 8.1 with Bing x86 instalowanego na c:\ standardowo( nie WimBoot) z aktywacją - jak zrobie update do Windows 10 home x86 nastąpi legalna aktywacja...? Może ktoś już próbował i zna odpowiedż, byłbym wdzieczny za informacje. Edit: Godz. 13.30 - Częściowo odpowiedż dostałem 4 pozycje niżej, resztę sam sobie odpowiedziałem. Można śmiało aktualizować 8.1 with Bing do Windows 10 Home. Aktywacj bez problemu, pełny legal. Pozostaje kwestia WimBoot, ale to już inny temat. Temat do usuniecia wg. uznania Moder. Quote
m0ck Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Mam problem z aktywacją Windowsa 10 na swoim laptopie.Wiadomo że, aby aktywować Windows 10 trzeba najpierw zrobić aktualizację 7 lub 8.Uaktualniłem swój oryginalny win8.1 pro do 10.Wszystko przebiegło pomyślnie, nowy system się zainstalował i od razu aktywował.Następnie chciałem sformatować nowo zainstalowany system i zainstalował go raz jeszcze od nowa z pendrive'a, bo miałem trochę niepotrzebnego syfu na C.No więc sformatowałem partycję i zainstalowałem raz jeszcze win10 (oryginalny, ściągnięty z microsoftu).Po instalacji okazuje się, że Windows się nie aktywował, pokazuje błąd 0xC004C003.Co jest nie tak?Przecież wcześniej się normalnie aktywował, dlaczego teraz nie?Dodam, że ma drugim komputerze w domu robiłem to samo i poszło bez zarzutu.Uaktualniłem oryginalną 8 do 10, system się aktywował, zrobiłem formata i zainstalowałem jeszcze raz 10 i też się aktywował bez problemu.Procedura jest taka sama, dlaczego więc na laptopie nie chce się aktywować po formacie? Quote
balusiek Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Miałem to samo. Ponownie zainstalowałem 8-kę, zaktualizowałem do 10-ki, bez zostawiania plików i programów i bez aktualizacji (najmniej problemów, szybsza instalacja). Po aktywacji, format, świeża instalacja i aktywacja poszła. Quote
m0ck Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Miałem to samo. Ponownie zainstalowałem 8-kę, zaktualizowałem do 10-ki, bez zostawiania plików i programów i bez aktualizacji (najmniej problemów, szybsza instalacja). Po aktywacji, format, świeża instalacja i aktywacja poszła. Właśnie chciałem powtórzyć raz jeszcze cały proces. Zainstalowałem od nowa win8 i okazuje się, że tego teraz też nie chce mi aktywować. Błąd 0xC004C003. Normalnie masakra Quote
balusiek Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Pobierz najnowszą 8.1 z forum, zaktualizuj. Skoro system oryginalny, nie powinno być problemów z aktywacją. Quote
Guest znaffca Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 moze id kompa sie nie zgadza, mozna zmienic np. poprzez zmiane mac-a karty sieciowej itd. Quote
sedziaja Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Witam Jakiś czas temu zrobiłem upgrade'a z Windowsa 8.1 Pro do Windowsa 10 Pro poprzez aktualizację z obrazu .iso. Wszystko przebiegło poprawnie, zachowałem pliki i system został zaktywowany. Przyszedł czas na czystą instalację, podczas instalacji nie chciało mi przyjąć klucza z 8.1, a powinno już. No nic pominąłem to i na lokalnym koncie zainstalowałem do końca tego Windowsa. We właściwościach laptopa pokazało, że system aktywowany. Dziś jednak z ciekawości sprawdziłem jaki to mi klucz przypisało i okazało się, że to zwykły Generic. Zamiana klucza na ten oryginalny (z 8.1, z którego robiłem aktualizację) nie chce podejść. Spotykał się ktoś z taką sytuacją ? Ponadto mam oemową wersję klucza (wersja Home), jednak jakoś chciałem wykorzystać oryginalny klucz do Pro (mam go z Msdnaa). Czy ponownie muszę zainstalować 8.1 -> upgrade do 10 -> czysta instalacja 10 ? Z góry dzięki Quote
wojko6 Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Licencja jest przypisana do sprzętu nie do klucza. Klucz z Windows 8.1 nie pasuje do Windows 10. Quote
lesluk Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Miałem ten sam problem przy instalacji na czysto w10 pro po wcześniejszym uaktualnieniu z w7 pro. W10 nie aktywował się sam, ani przez cmd z klucza z końcówką ...-3V66T. Dopiero znalazłem na forum inny klucz do W10 PRO : N24DD-FGXK3-2RWYX-6D87B-HT672 i wtedy przez cmd poszło szybciutko. Quote
sedziaja Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Ok do sprzętu, ale czy jest możliwość, aby przypisywany został jednak klucz taki generowany do sprzętu ? Mam rozumieć, że on jest średnio ważny, a identyfikacja zależy od ID sprzętu tak ? Quote
lesluk Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Podczas instalacji w10 na czysto sprawdzane jest ID kompa i na tej podstawie powinna być automatyczna aktywacja, ale jak widać po moim przykładzie i wielu innych opisywane to było na forum) nie zawsze to tak działa i wtedy trzeba kombinować. Ja miałem komunikat że klucz jest zablokowany i już chciałem aktywować przez telefon. Wtedy przez cmd innym kluczem... Quote
Headbanger Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Po pierwsze NIE wpisuje się żadnego klucza. Jak serwery będą dostępne to same aktywują system.Po drugie, przed dokonaniem czystej instalacji należy upewnić się czy system aktywował się. Były problemy z serwerami aktywacyjnymi przez przeciążenie.Poprawnie wykonana aktualizacja wygląda tak:1. Po aktualizacji W7/8.1 do W10 należy poczekać aż system aktywuje się. POCZEKAĆ, NIC nie wpisywać.2. Jak już system będzie aktywowany to dana jednostka posiada licencję na W10 i można wtedy robić czystą instalację jednak nadal NIC nie wpisując - klucz należy pominąć. Quote
m0ck Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Poprawnie wykonana aktualizacja wygląda tak:1. Po aktualizacji W7/8.1 do W10 należy poczekać aż system aktywuje się. POCZEKAĆ, NIC nie wpisywać.2. Jak już system będzie aktywowany to dana jednostka posiada licencję na W10 i można wtedy robić czystą instalację jednak nadal NIC nie wpisując - klucz należy pominąć. Zrobiłem dokładnie tak jak mówisz i nie rejestruje się system po czystej instalacji. Ciągle bład 0xC004C003. Na Google widać, że wile osób tak ma, Microsoft radzi czekać 24-48h i system ma się sam zarejestrować. Ja czekam kilka dni i nic. Cały czas śpiewka o przeciążonych serwerach... Quote
maqmba Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
lesluk Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Po pierwsze NIE wpisuje się żadnego klucza. Jak serwery będą dostępne to same aktywują system. Po drugie, przed dokonaniem czystej instalacji należy upewnić się czy system aktywował się. Były problemy z serwerami aktywacyjnymi przez przeciążenie. Poprawnie wykonana aktualizacja wygląda tak: 1. Po aktualizacji W7/8.1 do W10 należy poczekać aż system aktywuje się. POCZEKAĆ, NIC nie wpisywać. 2. Jak już system będzie aktywowany to dana jednostka posiada licencję na W10 i można wtedy robić czystą instalację jednak nadal NIC nie wpisując - klucz należy pominąć. A jednak coś z tymi serwerami i aktywacją nie tak. Czekałem do wczoraj i system sam się nie aktywował. Dzisiaj poszukałem możliwości aktywacji przez cms. Quote
sedziaja Posted August 6, 2015 Report Posted August 6, 2015 Po pierwsze NIE wpisuje się żadnego klucza. Jak serwery będą dostępne to same aktywują system. Po drugie, przed dokonaniem czystej instalacji należy upewnić się czy system aktywował się. Były problemy z serwerami aktywacyjnymi przez przeciążenie. Poprawnie wykonana aktualizacja wygląda tak: 1. Po aktualizacji W7/8.1 do W10 należy poczekać aż system aktywuje się. POCZEKAĆ, NIC nie wpisywać. 2. Jak już system będzie aktywowany to dana jednostka posiada licencję na W10 i można wtedy robić czystą instalację jednak nadal NIC nie wpisując - klucz należy pominąć. System na 100% był po aktualizacji z Win 8.1 na 10 aktywowany. Poza tym to chyba bez różnicy czy ja aktualizowałem go poprzez WU czy oryginalny obraz .iso. Dobrze mi się wydaje? No nic będę musiał spróbować jeszcze raz i tyle. Takie dodatkowe pytanie jeszcze mam. Czy jeżeli wezmę i poprzez msdnaa zakupię Windowsa 10 Pro i dostanę tam klucz do tej wersji systemu, to wystarczyłoby zmienić klucz w systemie i powinien system być aktywowany? Quote
Recommended Posts