seba007 Posted November 23, 2022 Report Posted November 23, 2022 Jak w temacie - według mnie - to obecnie najlepszy mod win 11 - bardzo łatwo zmienić język - bez błędów. Strona - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - google tolk - jak ktoś nie zna eng Ta strona - oferuje - prawie - wszystkie informacje na temat tego moda - górny pasek. Nie spotkałem jeszcze tak bogatej strony dotyczącej danego moda. Pracują przy nim - lub są wykorzystywane - najlepsze pomysły bardzo znanych speców - np. z MDL. Ma także swój - toolbox - w którym można ustawić pewne rzeczy. Proszę bardzo dokładnie przeczytać tą stronę - od A do Z - tam jest prawie wszystko na temat tego moda - i nie tylko. Można go także dodatkowo modować - dla tych co wiedzą co chcą. A jeśli chodzi o -toolbox - jest najnowszy na github - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] edit - Teraz jest już w najnowszym modzie. A jeśli chodzi o aktualizacje - TYLKO - przez ich stronę - są tam iso tylko do aktualizacji. Najnowszego nie trzeba aktualizować. Aktualizacje można włączyć - działają - ale TYLKO dlatego by działał sklep i inne app które wymagają tego do działania. Lepiej je w toolbox wyłączyć. Ktoś w innym temacie pisał że po aktualizacji znalazł coś tam, czego nie było w orginale. NIE AKTUALIZOWAĆ PRZEZ UPTATE - ZAWSZE - MIESIĘCZNE - ZNISZCZĄ NAM TO CO ZROBILI TWÓRCY TEGO MODA. Sprawdziłem sam na sobie - mam swój system - zrobiony przez siebie - więc wiem jakie tweki, zmiany rejestru itp zastosowałem. Aktualizacje robię - tylko - przez WIN10UI - i po aktualizacji wszystkie moje tweki, zmiany, itp znowu muszą instalować od nowa, bo update je resetuje. A jeśli nie wiesz co w danym systemie zmieniono - nie przywrócisz tego. I to jest powód, by nie aktualizować samemu danego moda. I po aktualizacji płacz, że coś nie działa. To dotyczy także innych modów. Napromieniowany and Ryzenek like this Quote
winter5 Posted November 23, 2022 Report Posted November 23, 2022 Gdzieś oglądałem, że ma trochę gorszą wydajność w grach od nexus liteos 11 Jak masz chęć to można zrobić porównanie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
pankleks Posted November 24, 2022 Report Posted November 24, 2022 Kiedyś zdarzyło mi się obejrzeć na yt przegląd takich mod-osów robili realne testy grając w gry i odpalać programy ale już coś znaleźć nie mogę ale takie coś wynalazłem 10 vs 11 Quote
seba007 Posted November 24, 2022 Author Report Posted November 24, 2022 Gry - to nie wszystko. Z ciekawości zainstalowałem - nexus liteos Moje uwagi - Po instalacji - I WYŁĄCZENIU PLIKU WYMIANY - jest ponad 16 gb - wyłączyłem na zero - bo automat ustawia według pamięci zainstalowanej w komputerze. Już jest kompresja - compactos:always Nie usunięta zarezerwowana pamięć - nie każdy wie jak to wyłączyć. Brak - systemowego - Paint - niby jest ale nie da się uruchomić. Brak terminala - a ja go akurat potrzebuję - można zainstalować przez tolbox Błąd czcionek - ja używam tych - i po instalacji mam taki błąd - Język zmieniłem dobrze - robię to nie pierwszy raz. Niby z toolboxa można instalować niektóre rzeczy - ale niektóre nie mają opcji instal - tylko pobieranie - pobiera - ale nie wiem gdzie - np. paint clasic. Nie ma sklepu - po instalacji z toolboxa chce konta microsoft - nie chce mi sie już tym bawić. W sumie - za dużo kombinacji by mieć to co chcę - dla mnie - może innym bedzie pasować. Quote
Makarons Posted November 27, 2022 Report Posted November 27, 2022 @seba007 Mam pytania odnośnie toolboxa, nie znalazłem nigdzie informacji, może pomożesz: Opcja Spectre & Meltdown Mitigation jest domyślnie OFF, czy powinna zostać włączona i co się wiążę ze statusem OFF, a co z ON? Czy automatyczny update sterowników działa, kiedy windows update jest schowany? Czy ta opcja jest bezpieczna? Quote
Napromieniowany Posted November 27, 2022 Report Posted November 27, 2022 @Makarons Co do drugiej opcji : - Domyślnie jest opcja wyłączona : - Raczej tak - jest bezpieczna kiedy WU jest ukryty. Zawsze można skorzystać z tego; - Narzędzie Windows Update: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Makarons likes this Quote
seba007 Posted November 27, 2022 Author Report Posted November 27, 2022 Opcja Spectre & Meltdown Mitigation łata lukę w procesorach intel, którą mają wszystkie od którejś tam generacji, ale podobno spowalnia to system. W różnym stopniu - czasami dosyć dużo - jak pokazywały testy. Ryzeny podobno są od tego wolne - chyba? - albo tylko od jednej - bo to są dwie . Kiedyś o tym było głośno ale ucichło. Dużo producentów płyt głównych połatało to w mikrokodach nowszych wersji biosów. Na poziomie samego procesora podobno nie jest to możliwe , bo wymagało by to całkowicie nowego projektu. Można tylko softwarowo. Dlatego niektórzy zalecają wyłączanie tego - kosztem bezpieczeństwa - co kto woli. A co do update - nie zalecaja do korzystania z niego bo może zniszczyć wszystkie tweki które zastosowali. Do update do nowszej wersji systemu służy udostępnione specjalne iso - wersja eksperymentalna - chociaż zalecają instalację na czysto. Trzeba go włączyć tylko do spolszczenia lub aktualizacji sklepu. Póżniej wyłączyc. Makarons likes this Quote
Makarons Posted November 27, 2022 Report Posted November 27, 2022 @sabaj007 czyli off to wyłączona łatka i większa wydajność? O całym WU to wiem, chodziło mi o opcję auto update sterów, czy ona ma sens i czy będzie działała, jeżeli WU będzie ukryty. Spolszczenie bez problemu robi się bez WU, natomiast nie wiem czemu, trzeba to zrobić przed aktywacją, bo poźniej nie można pobrać języka. Odnośnie WIN 11 to jest jakaś opcja rozdzielić ikony przybornika (głośność, ekran) tak jak to było w WIN 10? Quote
seba007 Posted November 27, 2022 Author Report Posted November 27, 2022 off - tak wyłączona - chociaż wydajność może nie być zauważalna - zależy także od sprzętu. Sterów nigdy nie pobieram przez update nawet grafiki. Mam swoją paczkę sterów którą co jakiś czas aktualizuję i ją instaluję zaraz po instalacji systemu albo integruję z iso - zależy. Grafikę mam nvidia - i stery też instaluję przez NVCleanstal. A jesli ktoś chce wyłączyć tylko pobieranie sterów, także w innych systemach, wystarczy ten klucz rejestru - Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate] "ExcludeWUDriversInQualityUpdate"=dword:00000001 Co do update, ja na wszelki wypadek włączyłem, bo pamiętam że w jednym modzie phoenixa - conana, nie dało się zainstalować języka bez włączenia update. Trzeba pamiętać że update to więcej różnych usług i właściwie nie wiadomo które i ile w danym modzie ta opcja włącz - wyłącz , wyłącza. Czasami widać konsolę i wtedy można zauważyć co jest wyłączane. Quote
spearonfire Posted December 11, 2022 Report Posted December 11, 2022 @seba007 masz jakieś rozwiązanie na nie działający emulator androida? Mod fajny ale bardzo dużo czasu spżedam na emulatorze, używam Noxa i teraz przy każdym odpalaniu freezuje całego kompa. Wirtualizacja włączone, hyper-v wyłączone i nie wiem co tu jeszcze zrobić. Quote
Napromieniowany Posted December 11, 2022 Report Posted December 11, 2022 Tu więcej na ten temat : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Właśnie autor moda chyba dodał takie opcje do "Revision Tool" Quote
pankleks Posted December 17, 2022 Report Posted December 17, 2022 Pomyślałem że przetestuje ten ciekawo zapowiadający się mod no i pobrałem z ich strony najnowszą kompilację ale u mnie po pierwszym uruchomieniu mam ciągle ten sam efekt na VM miał ktoś podobnie? coś nie pykło? Quote
megakox Posted December 18, 2022 Report Posted December 18, 2022 47 minut temu, pankleks napisał(a): Pomyślałem że przetestuje ten ciekawo zapowiadający się mod no i pobrałem z ich strony najnowszą kompilację ale u mnie po pierwszym uruchomieniu mam ciągle ten sam efekt na VM miał ktoś podobnie? coś nie pykło? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To normalne na tym etapie pracuje główny skrypt. Czekaj cierpliwie tam jest optymalizacja, instalacja przeglądarki brave itp. Quote
Makarons Posted December 18, 2022 Report Posted December 18, 2022 26 minut temu, kris2013 napisał(a): Najnowsza jest z listopada ? Tak, może na dniach wyjdzie nowa wersja. Quote
pankleks Posted December 18, 2022 Report Posted December 18, 2022 9 godzin temu, megakox napisał(a): To normalne na tym etapie pracuje główny skrypt. Czekaj cierpliwie tam jest optymalizacja, instalacja przeglądarki brave itp. No kumam tak wynika z samego komunikatu ale ile to ma trwać? dostało 8c a zużycie zasobów na poziomie 1% zostałem na parę godzin i tyle co wygaszacz ekranu sie załącza i nic po za tym wisi w moim mniemaniu Quote
seba007 Posted December 18, 2022 Author Report Posted December 18, 2022 Krok 6 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Może problem z VMWare - ja instaluję zawsze na żywo i nie miałem takiego błędu. Quote
megakox Posted December 18, 2022 Report Posted December 18, 2022 Instalowałem ten system na VMWare - trwało to max kilka minut Quote
pankleks Posted December 18, 2022 Report Posted December 18, 2022 iso brałem ostatnie z ich strony : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]ym organizmie pójdzie raz dwa Quote
seba007 Posted December 27, 2022 Author Report Posted December 27, 2022 Jest nowa wersja na ich stronie. JanKo6 likes this Quote
LuckyMan Posted January 31, 2023 Report Posted January 31, 2023 i znów najnowsza wersja: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 likes this Quote
Warson Posted February 11, 2023 Report Posted February 11, 2023 Faktycznie na Nowym kompie Windows śmiga jak szalony ale na start napotkałem problem który go Eliminuje całkowicie: Rozwiązałem problem, w biosie miałem wyłączony Faktycznie Secure boot, Nowy komp Quote
Napromieniowany Posted February 12, 2023 Report Posted February 12, 2023 @Warson Pewnie wersja 11 ? - Możesz spróbować poprzedniej wersji systemu 10 , choć co do tej opcji to jest w biosie pod nazwą "Secure Boot" -Jeżeli masz wyłączoną . Ryzenek likes this Quote
TheStraight Posted February 12, 2023 Report Posted February 12, 2023 11 hours ago, Warson said: Faktycznie na Nowym kompie Windows śmiga jak szalony ale na start napotkałem problem który go Eliminuje całkowicie: 19 minutes ago, Napromieniowany said: @Warson Pewnie wersja 11 ? - Możesz spróbować poprzedniej wersji systemu 10 , choć co do tej opcji to jest w biosie pod nazwą "Secure Boot" -Jeżeli masz wyłączoną . Jak napisał kolega odpal Secure Boot w Biosie i wtedy powinno wstać. Niestety dla W11 większość sieciówek już tego wymaga jako ochrona przed cheatami i exploitami. Valorant ma to samo przy W11 Ryzenek likes this Quote
Makaron Posted February 12, 2023 Report Posted February 12, 2023 Właśnie zaktualizowałem pomijając 1 wersję, wszystko się udało, lecz minus taki, że resetują się włączone usługi i ustawienia udostępniania folderów, musiałem włączyć SMB w usługach. Quote
seba007 Posted February 28, 2023 Author Report Posted February 28, 2023 Nowy - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 likes this Quote
greg66 Posted October 13, 2023 Report Posted October 13, 2023 W dniu 28.02.2023 o 08:37, seba007 napisał(a): Nowy - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak to pobrać ?, nie mogę sobie poradzić.. Quote
Napromieniowany Posted October 13, 2023 Report Posted October 13, 2023 16 godzin temu, greg66 napisał(a): Jak to pobrać ?, nie mogę sobie poradzić.. Przez to trzeba : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Metodą przeciągnij i upuść <-- Jak ? Nie wiem , nigdy nie korzystałem z takiej metody i nie wiem o który plik chodzi. Chyba... o ten plik: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ten plik przeciągnąć do programu (patrz powyżej) i powinno pobrać. Link do github z opisem+link do pobrania na dole. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 likes this Quote
FILAGOL Posted October 14, 2023 Report Posted October 14, 2023 Bezsensowny sposób pobierana systemu adi82 likes this Quote
balusiek Posted October 14, 2023 Report Posted October 14, 2023 Jak nie wiadomo o co chodzi..... zdzisiek24 likes this Quote
Recommended Posts