Saddam Posted September 10, 2024 Report Posted September 10, 2024 Ok, jeszcze 1 pytanie Czy Twoim zdaniem powinienem obawiać się o to, ze zasilacz nie wyrobi? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] PSU Cooler Master v750 (~~8 letni) Przyszedł Gigabyte 1000w (UD1000GM PG5) ale 1 kabel miał uwalony i coś w nim lekko latało, więc odesłałem Quote
TheStraight Posted September 10, 2024 Report Posted September 10, 2024 Godzinę temu, Saddam napisał(a): Ok, jeszcze 1 pytanie Czy Twoim zdaniem powinienem obawiać się o to, ze zasilacz nie wyrobi? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ten CoolerMaster nie wygląda źle ale zestaw ze screena jest całkiem prądożerny. Możesz zawsze zrobić undervolting jak się boisz wtedy nie dość że zbijesz pobór to jeszcze temperatury. Co do zasilaczy to ja bym zmienił tego cooler mastera może nie jest zły ale wiek robi swoje. Zasilacze Gigabyte sobie odpuść, nie potrzebujesz 1000W. Tutaj też nie chodzi też wcale o same Waty bo konstrukcje Gigabyte miały problemy i to duże. Szukaj czegoś z 850+ jak MSI MAG, FSP, Corsair, BQ ETC W takich wariantach to pełna modularność i wsparcie 12HPW do GPU żeby nie bawić się przejściówkami. Przykład zasilacza : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Saddam Posted September 11, 2024 Report Posted September 11, 2024 (edited) Siemka No właśnie chciałem kupić coś na zapas, jeśli kiedyś będę cos kombinował Zasilacz całkowicie modularny, 80+ gold, i mił kabel 12HPW Ogólnie myślałem, ze Gigabyte zrobi coś w miarę ok, 5 lat gwarancji... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Test w Aida64 zaznaczone wszystko (bez dysków), ale tam max 5 watt dojdzie Dodam, zę jest to najwyzsza zanotowana wartość Średnio 614, tylko licznik jak licznik Ogólnie zmienię PSU ale czy nie będzie lipy na RTX'ie, czy może lepiej na jakiś czas wsadzić 1080ti Edited September 11, 2024 by Saddam Quote TheStraight Posted September 13, 2024 Report Posted September 13, 2024 W dniu 11.09.2024 o 08:02, Saddam napisał(a): Siemka No właśnie chciałem kupić coś na zapas, jeśli kiedyś będę cos kombinował Zasilacz całkowicie modularny, 80+ gold, i mił kabel 12HPW Ogólnie myślałem, ze Gigabyte zrobi coś w miarę ok, 5 lat gwarancji... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zostaw go jeśli nie masz dziwnych restartów czy innych zawiech na jakiś czas wystarczy. Ja bym odpalił jakiś program (HWINFO, HWMONITOR, AIDA) który pokaże ci napięcia sprawdź 3V 5V i 12V jak wygląda w idlu i pod obciążeniem. Najważniejsze jest 12V jeśli pod obciążeniem nie masz mniej niż 11,70V to bym się nie martwił na zapas. Quote Saddam Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 12 godzin temu, TheStraight napisał(a): Zostaw go jeśli nie masz dziwnych restartów czy innych zawiech na jakiś czas wystarczy. Ja bym odpalił jakiś program (HWINFO, HWMONITOR, AIDA) który pokaże ci napięcia sprawdź 3V 5V i 12V jak wygląda w idlu i pod obciążeniem. Najważniejsze jest 12V jeśli pod obciążeniem nie masz mniej niż 11,70V to bym się nie martwił na zapas. O, siemka, fajnie że piszesz No ogólnie jedyne co spada (Aida64) to 5+ i spada do max 4.960 a tak jest ok Linia 12V jest 12.096 i raczej tak "wisi" nawet pod obciążeniem, to samo z 3,3 (3,328) Ok, EDIT: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Łokej, mała poprawka, pod obciążeniem (Aida64 stres test bez dysków - mam 1x nvme i 2x 2,5" SSD i HDD) EDIT2: A, i naturalnie jak w końcu rozliczą mi poprzedni PSU o Gb, to zacieram łpki na ten który podałes ale 1000w Tak, wiem, nowsze CPU i GPU mają mniejszy proces nanotech. i pobierają mniej mocy przy wyrażnym wzroście wydajności, ale wolę już dołożyć te 200 i mieć na wszelki wu, zwłaszcza że gwarancja to 7 lat Quote Saddam Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 Siemka Tak sobie pomyślałem, że dorzucę screeny z napięć PCI Normalna praca PC [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dodam, że do GPU są "przedłużki" aby jakoś to wyglądało Wczoraj założyłem również jedną do MB 24pin ale napięcie +5v z 5.000 (które się wacha do 4.960) spadło na 4.960 i tak trzymało, więc zdjąłem i zostawiłem jak było poprzednio Myślę, że przez przedłużenie kabla, bo pętli nigdzie na przewodach nie mam, no może z wyjątkiem tych od wiatraków i ich led'ów Choć i tam to bardziej pozginana harmonijka niż pętla EDIT: moje 2 typy 1.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Myślę nad 2 ponieważ oba mają 10 lat gwarancji, ale w drugim przypadku jest zapas mocy jeśli bym coś zmieniał / modyfikował Pozdr. Dobrego dnia ALL Quote Saddam Posted September 17, 2024 Report Posted September 17, 2024 Siemka ALL Co myślicie o zasilaczach endorfy? A dokładnie ten model: ENDORFY 1000W Supremo FM5 80+ GOLD Quote Widzior Posted September 17, 2024 Report Posted September 17, 2024 15 godzin temu, Saddam napisał(a): Co myślicie o zasilaczach endorfy? Lipny chiński szajs dla plebsu w niskiej cenie i tyle w temacie. Quote Saddam Posted September 17, 2024 Report Posted September 17, 2024 Ok, dzięki za info Doczytałem po forach, ze szału z nimi nie ma Ciekawiło mnie bo "pierwsze" wyniki od wujka wypluwają jakieś recenzje i niby całkiem całkiem się miał zapowiadać, do tego nasza marka PL Łokej, czyli trzeba tego MSI przytulić i nie ma rady Finalnie: ASUS TUF Gaming 1000W 80+ Gold Quote Saddam Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 Siemka, ALL Ostatnie pytanie (chyba) Czy ktoś z Was montował zasilacz wiatrakiem w górę? Napisy na PSU sugerują, że spodnia część to ta "bez wiatraka" ale nigdzie w sieci (i w instrukcji) nie ma nic na ten temat, a moja obudowa pozwala zamontować dowolnie (otwory na śruby pasują z "obu stron") [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dodam, że nigdy nie montowałem PSU wiatrakiem do góry, ale zapytać nie zaszkodzi Quote VACek Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 Godzinę temu, Saddam napisał(a): Siemka, ALL Ostatnie pytanie (chyba) Czy ktoś z Was montował zasilacz wiatrakiem w górę? Napisy na PSU sugerują, że spodnia część to ta "bez wiatraka" ale nigdzie w sieci (i w instrukcji) nie ma nic na ten temat, a moja obudowa pozwala zamontować dowolnie (otwory na śruby pasują z "obu stron") [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale co ma do tego napis? Kolejna kwestia wiatraki to na polu stoją Quote Saddam Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 3 minuty temu, VACek napisał(a): Ale co ma do tego napis? Kolejna kwestia wiatraki to na polu stoją NO tak, zawsze musi się trafić jakiś tengi umysł Zadałem proste pytanie ale naturalnie zamiast napisać coś konstruktywnego lepiej wyśmiać, normalnie Polak jak TRZA! I nie nie wiem, czy wiatraki stoją na polu czy są montowane w obudowie PC, zależy jak kto napisze Quote VACek Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 6 minut temu, Saddam napisał(a): NO tak, zawsze musi się trafić jakiś tengi umysł Zadałem proste pytanie ale naturalnie zamiast napisać coś konstruktywnego lepiej wyśmiać, normalnie Polak jak TRZA! I nie nie wiem, czy wiatraki stoją na polu czy są montowane w obudowie PC, zależy jak kto napisze Nie, nie zależy jak ktoś napisze, bo jest różnice zrobić komuś laske, a łaske. Ja się nie czepiam tylko zwracam uwagę. W żadnej książce od informatyki nie ma "wiatraków" w komputerach. Co do zasilacza bez względu czy jest na górze czy dole obudowy, zawsze wentylatorem do dołu Quote Saddam Posted September 20, 2024 Report Posted September 20, 2024 19 godzin temu, VACek napisał(a): Nie, nie zależy jak ktoś napisze, bo jest różnice zrobić komuś laske, a łaske. Ja się nie czepiam tylko zwracam uwagę. W żadnej książce od informatyki nie ma "wiatraków" w komputerach. Co do zasilacza bez względu czy jest na górze czy dole obudowy, zawsze wentylatorem do dołu Łokej, w takim razie wybacz, może ja za bardzo wziąłem do siebie, ale faktem jest, że zrozumiałeś, czy napiszę wiatrak czy wentylator wiesz o co chodzi A pytanie zadałem bo to nic nie kosztuje Zawsze wkładam PSU wentylatorem do dołu ale ten był intrygujący, napisy zawsze były w takiej pozycji, że można było bez problemu odczytać Np. tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote TheStraight Posted September 20, 2024 Report Posted September 20, 2024 5 godzin temu, Saddam napisał(a): Łokej, w takim razie wybacz, może ja za bardzo wziąłem do siebie, ale faktem jest, że zrozumiałeś, czy napiszę wiatrak czy wentylator wiesz o co chodzi A pytanie zadałem bo to nic nie kosztuje Zawsze wkładam PSU wentylatorem do dołu ale ten był intrygujący, napisy zawsze były w takiej pozycji, że można było bez problemu odczytać Np. tu: Nie ma znaczenia jak włożysz w obecnych obudowach najważniejsze jest żeby wentylator miał dostęp do powietrza żeby miał co zaciągać. Możesz go standardowo dać WIATRAKIEM do dołu jak Jezus powiedział albo możesz dać wentylatorem do góry, jeśli masz perforacje piwnicy gdzie masz zasilacz niewiele to zmieni poza kwestią że będzie ci zaciągał powietrze z obudowy które jest trochę cieplejsze ale spalić się nie spali ale czy warto tak kombinować? A to w jakim kierunku masz naklejki to tylko szczegół. Quote Saddam Posted September 22, 2024 Report Posted September 22, 2024 Siemka Dziękuję za odpowiedzi i napiszę przy okazji dlaczego zadałem to dziwne, z pozoru retoryczne pytanie. Otóż swojego czasu zajmowałem się składaniem PC/ czyszczeniem Laptopów/ reinstalacją OS a hobbystycznie Linux'em Sporo czasu upłynęło odkąd tego nie robię, a wszystkie zasilacze jaki montowałem były ułożone wentylatorem/wiatrakiem w dół Dodatkowo wszystkie zawsze miały napisy z obu stron sugerujące orientacje poziomą PSU (jak np. zdjęcie Cooler M.) Jednak ten Asus ma odwrotnie i do tego wpis na stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dlatego wolałem spytać Pozdr. R Quote Prev 1 2 Next Page 2 of 2 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Loading... × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share https://winclub.pl/topic/45773-spadek-taktowania-procesora/ More sharing options... Followers 0 Go to topic listing Recently Browsing 0 members No registered users viewing this page.
Saddam Posted September 11, 2024 Report Posted September 11, 2024 (edited) Siemka No właśnie chciałem kupić coś na zapas, jeśli kiedyś będę cos kombinował Zasilacz całkowicie modularny, 80+ gold, i mił kabel 12HPW Ogólnie myślałem, ze Gigabyte zrobi coś w miarę ok, 5 lat gwarancji... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Test w Aida64 zaznaczone wszystko (bez dysków), ale tam max 5 watt dojdzie Dodam, zę jest to najwyzsza zanotowana wartość Średnio 614, tylko licznik jak licznik Ogólnie zmienię PSU ale czy nie będzie lipy na RTX'ie, czy może lepiej na jakiś czas wsadzić 1080ti Edited September 11, 2024 by Saddam Quote
TheStraight Posted September 13, 2024 Report Posted September 13, 2024 W dniu 11.09.2024 o 08:02, Saddam napisał(a): Siemka No właśnie chciałem kupić coś na zapas, jeśli kiedyś będę cos kombinował Zasilacz całkowicie modularny, 80+ gold, i mił kabel 12HPW Ogólnie myślałem, ze Gigabyte zrobi coś w miarę ok, 5 lat gwarancji... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zostaw go jeśli nie masz dziwnych restartów czy innych zawiech na jakiś czas wystarczy. Ja bym odpalił jakiś program (HWINFO, HWMONITOR, AIDA) który pokaże ci napięcia sprawdź 3V 5V i 12V jak wygląda w idlu i pod obciążeniem. Najważniejsze jest 12V jeśli pod obciążeniem nie masz mniej niż 11,70V to bym się nie martwił na zapas. Quote Saddam Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 12 godzin temu, TheStraight napisał(a): Zostaw go jeśli nie masz dziwnych restartów czy innych zawiech na jakiś czas wystarczy. Ja bym odpalił jakiś program (HWINFO, HWMONITOR, AIDA) który pokaże ci napięcia sprawdź 3V 5V i 12V jak wygląda w idlu i pod obciążeniem. Najważniejsze jest 12V jeśli pod obciążeniem nie masz mniej niż 11,70V to bym się nie martwił na zapas. O, siemka, fajnie że piszesz No ogólnie jedyne co spada (Aida64) to 5+ i spada do max 4.960 a tak jest ok Linia 12V jest 12.096 i raczej tak "wisi" nawet pod obciążeniem, to samo z 3,3 (3,328) Ok, EDIT: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Łokej, mała poprawka, pod obciążeniem (Aida64 stres test bez dysków - mam 1x nvme i 2x 2,5" SSD i HDD) EDIT2: A, i naturalnie jak w końcu rozliczą mi poprzedni PSU o Gb, to zacieram łpki na ten który podałes ale 1000w Tak, wiem, nowsze CPU i GPU mają mniejszy proces nanotech. i pobierają mniej mocy przy wyrażnym wzroście wydajności, ale wolę już dołożyć te 200 i mieć na wszelki wu, zwłaszcza że gwarancja to 7 lat Quote Saddam Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 Siemka Tak sobie pomyślałem, że dorzucę screeny z napięć PCI Normalna praca PC [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dodam, że do GPU są "przedłużki" aby jakoś to wyglądało Wczoraj założyłem również jedną do MB 24pin ale napięcie +5v z 5.000 (które się wacha do 4.960) spadło na 4.960 i tak trzymało, więc zdjąłem i zostawiłem jak było poprzednio Myślę, że przez przedłużenie kabla, bo pętli nigdzie na przewodach nie mam, no może z wyjątkiem tych od wiatraków i ich led'ów Choć i tam to bardziej pozginana harmonijka niż pętla EDIT: moje 2 typy 1.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Myślę nad 2 ponieważ oba mają 10 lat gwarancji, ale w drugim przypadku jest zapas mocy jeśli bym coś zmieniał / modyfikował Pozdr. Dobrego dnia ALL Quote Saddam Posted September 17, 2024 Report Posted September 17, 2024 Siemka ALL Co myślicie o zasilaczach endorfy? A dokładnie ten model: ENDORFY 1000W Supremo FM5 80+ GOLD Quote Widzior Posted September 17, 2024 Report Posted September 17, 2024 15 godzin temu, Saddam napisał(a): Co myślicie o zasilaczach endorfy? Lipny chiński szajs dla plebsu w niskiej cenie i tyle w temacie. Quote Saddam Posted September 17, 2024 Report Posted September 17, 2024 Ok, dzięki za info Doczytałem po forach, ze szału z nimi nie ma Ciekawiło mnie bo "pierwsze" wyniki od wujka wypluwają jakieś recenzje i niby całkiem całkiem się miał zapowiadać, do tego nasza marka PL Łokej, czyli trzeba tego MSI przytulić i nie ma rady Finalnie: ASUS TUF Gaming 1000W 80+ Gold Quote Saddam Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 Siemka, ALL Ostatnie pytanie (chyba) Czy ktoś z Was montował zasilacz wiatrakiem w górę? Napisy na PSU sugerują, że spodnia część to ta "bez wiatraka" ale nigdzie w sieci (i w instrukcji) nie ma nic na ten temat, a moja obudowa pozwala zamontować dowolnie (otwory na śruby pasują z "obu stron") [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dodam, że nigdy nie montowałem PSU wiatrakiem do góry, ale zapytać nie zaszkodzi Quote VACek Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 Godzinę temu, Saddam napisał(a): Siemka, ALL Ostatnie pytanie (chyba) Czy ktoś z Was montował zasilacz wiatrakiem w górę? Napisy na PSU sugerują, że spodnia część to ta "bez wiatraka" ale nigdzie w sieci (i w instrukcji) nie ma nic na ten temat, a moja obudowa pozwala zamontować dowolnie (otwory na śruby pasują z "obu stron") [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale co ma do tego napis? Kolejna kwestia wiatraki to na polu stoją Quote Saddam Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 3 minuty temu, VACek napisał(a): Ale co ma do tego napis? Kolejna kwestia wiatraki to na polu stoją NO tak, zawsze musi się trafić jakiś tengi umysł Zadałem proste pytanie ale naturalnie zamiast napisać coś konstruktywnego lepiej wyśmiać, normalnie Polak jak TRZA! I nie nie wiem, czy wiatraki stoją na polu czy są montowane w obudowie PC, zależy jak kto napisze Quote VACek Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 6 minut temu, Saddam napisał(a): NO tak, zawsze musi się trafić jakiś tengi umysł Zadałem proste pytanie ale naturalnie zamiast napisać coś konstruktywnego lepiej wyśmiać, normalnie Polak jak TRZA! I nie nie wiem, czy wiatraki stoją na polu czy są montowane w obudowie PC, zależy jak kto napisze Nie, nie zależy jak ktoś napisze, bo jest różnice zrobić komuś laske, a łaske. Ja się nie czepiam tylko zwracam uwagę. W żadnej książce od informatyki nie ma "wiatraków" w komputerach. Co do zasilacza bez względu czy jest na górze czy dole obudowy, zawsze wentylatorem do dołu Quote Saddam Posted September 20, 2024 Report Posted September 20, 2024 19 godzin temu, VACek napisał(a): Nie, nie zależy jak ktoś napisze, bo jest różnice zrobić komuś laske, a łaske. Ja się nie czepiam tylko zwracam uwagę. W żadnej książce od informatyki nie ma "wiatraków" w komputerach. Co do zasilacza bez względu czy jest na górze czy dole obudowy, zawsze wentylatorem do dołu Łokej, w takim razie wybacz, może ja za bardzo wziąłem do siebie, ale faktem jest, że zrozumiałeś, czy napiszę wiatrak czy wentylator wiesz o co chodzi A pytanie zadałem bo to nic nie kosztuje Zawsze wkładam PSU wentylatorem do dołu ale ten był intrygujący, napisy zawsze były w takiej pozycji, że można było bez problemu odczytać Np. tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote TheStraight Posted September 20, 2024 Report Posted September 20, 2024 5 godzin temu, Saddam napisał(a): Łokej, w takim razie wybacz, może ja za bardzo wziąłem do siebie, ale faktem jest, że zrozumiałeś, czy napiszę wiatrak czy wentylator wiesz o co chodzi A pytanie zadałem bo to nic nie kosztuje Zawsze wkładam PSU wentylatorem do dołu ale ten był intrygujący, napisy zawsze były w takiej pozycji, że można było bez problemu odczytać Np. tu: Nie ma znaczenia jak włożysz w obecnych obudowach najważniejsze jest żeby wentylator miał dostęp do powietrza żeby miał co zaciągać. Możesz go standardowo dać WIATRAKIEM do dołu jak Jezus powiedział albo możesz dać wentylatorem do góry, jeśli masz perforacje piwnicy gdzie masz zasilacz niewiele to zmieni poza kwestią że będzie ci zaciągał powietrze z obudowy które jest trochę cieplejsze ale spalić się nie spali ale czy warto tak kombinować? A to w jakim kierunku masz naklejki to tylko szczegół. Quote Saddam Posted September 22, 2024 Report Posted September 22, 2024 Siemka Dziękuję za odpowiedzi i napiszę przy okazji dlaczego zadałem to dziwne, z pozoru retoryczne pytanie. Otóż swojego czasu zajmowałem się składaniem PC/ czyszczeniem Laptopów/ reinstalacją OS a hobbystycznie Linux'em Sporo czasu upłynęło odkąd tego nie robię, a wszystkie zasilacze jaki montowałem były ułożone wentylatorem/wiatrakiem w dół Dodatkowo wszystkie zawsze miały napisy z obu stron sugerujące orientacje poziomą PSU (jak np. zdjęcie Cooler M.) Jednak ten Asus ma odwrotnie i do tego wpis na stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dlatego wolałem spytać Pozdr. R Quote Prev 1 2 Next Page 2 of 2 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Loading... × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share https://winclub.pl/topic/45773-spadek-taktowania-procesora/ More sharing options... Followers 0 Go to topic listing Recently Browsing 0 members No registered users viewing this page.
Saddam Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 12 godzin temu, TheStraight napisał(a): Zostaw go jeśli nie masz dziwnych restartów czy innych zawiech na jakiś czas wystarczy. Ja bym odpalił jakiś program (HWINFO, HWMONITOR, AIDA) który pokaże ci napięcia sprawdź 3V 5V i 12V jak wygląda w idlu i pod obciążeniem. Najważniejsze jest 12V jeśli pod obciążeniem nie masz mniej niż 11,70V to bym się nie martwił na zapas. O, siemka, fajnie że piszesz No ogólnie jedyne co spada (Aida64) to 5+ i spada do max 4.960 a tak jest ok Linia 12V jest 12.096 i raczej tak "wisi" nawet pod obciążeniem, to samo z 3,3 (3,328) Ok, EDIT: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Łokej, mała poprawka, pod obciążeniem (Aida64 stres test bez dysków - mam 1x nvme i 2x 2,5" SSD i HDD) EDIT2: A, i naturalnie jak w końcu rozliczą mi poprzedni PSU o Gb, to zacieram łpki na ten który podałes ale 1000w Tak, wiem, nowsze CPU i GPU mają mniejszy proces nanotech. i pobierają mniej mocy przy wyrażnym wzroście wydajności, ale wolę już dołożyć te 200 i mieć na wszelki wu, zwłaszcza że gwarancja to 7 lat Quote
Saddam Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 Siemka Tak sobie pomyślałem, że dorzucę screeny z napięć PCI Normalna praca PC [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dodam, że do GPU są "przedłużki" aby jakoś to wyglądało Wczoraj założyłem również jedną do MB 24pin ale napięcie +5v z 5.000 (które się wacha do 4.960) spadło na 4.960 i tak trzymało, więc zdjąłem i zostawiłem jak było poprzednio Myślę, że przez przedłużenie kabla, bo pętli nigdzie na przewodach nie mam, no może z wyjątkiem tych od wiatraków i ich led'ów Choć i tam to bardziej pozginana harmonijka niż pętla EDIT: moje 2 typy 1.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Myślę nad 2 ponieważ oba mają 10 lat gwarancji, ale w drugim przypadku jest zapas mocy jeśli bym coś zmieniał / modyfikował Pozdr. Dobrego dnia ALL Quote
Saddam Posted September 17, 2024 Report Posted September 17, 2024 Siemka ALL Co myślicie o zasilaczach endorfy? A dokładnie ten model: ENDORFY 1000W Supremo FM5 80+ GOLD Quote
Widzior Posted September 17, 2024 Report Posted September 17, 2024 15 godzin temu, Saddam napisał(a): Co myślicie o zasilaczach endorfy? Lipny chiński szajs dla plebsu w niskiej cenie i tyle w temacie. Quote
Saddam Posted September 17, 2024 Report Posted September 17, 2024 Ok, dzięki za info Doczytałem po forach, ze szału z nimi nie ma Ciekawiło mnie bo "pierwsze" wyniki od wujka wypluwają jakieś recenzje i niby całkiem całkiem się miał zapowiadać, do tego nasza marka PL Łokej, czyli trzeba tego MSI przytulić i nie ma rady Finalnie: ASUS TUF Gaming 1000W 80+ Gold Quote
Saddam Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 Siemka, ALL Ostatnie pytanie (chyba) Czy ktoś z Was montował zasilacz wiatrakiem w górę? Napisy na PSU sugerują, że spodnia część to ta "bez wiatraka" ale nigdzie w sieci (i w instrukcji) nie ma nic na ten temat, a moja obudowa pozwala zamontować dowolnie (otwory na śruby pasują z "obu stron") [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dodam, że nigdy nie montowałem PSU wiatrakiem do góry, ale zapytać nie zaszkodzi Quote
VACek Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 Godzinę temu, Saddam napisał(a): Siemka, ALL Ostatnie pytanie (chyba) Czy ktoś z Was montował zasilacz wiatrakiem w górę? Napisy na PSU sugerują, że spodnia część to ta "bez wiatraka" ale nigdzie w sieci (i w instrukcji) nie ma nic na ten temat, a moja obudowa pozwala zamontować dowolnie (otwory na śruby pasują z "obu stron") [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale co ma do tego napis? Kolejna kwestia wiatraki to na polu stoją Quote Saddam Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 3 minuty temu, VACek napisał(a): Ale co ma do tego napis? Kolejna kwestia wiatraki to na polu stoją NO tak, zawsze musi się trafić jakiś tengi umysł Zadałem proste pytanie ale naturalnie zamiast napisać coś konstruktywnego lepiej wyśmiać, normalnie Polak jak TRZA! I nie nie wiem, czy wiatraki stoją na polu czy są montowane w obudowie PC, zależy jak kto napisze Quote VACek Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 6 minut temu, Saddam napisał(a): NO tak, zawsze musi się trafić jakiś tengi umysł Zadałem proste pytanie ale naturalnie zamiast napisać coś konstruktywnego lepiej wyśmiać, normalnie Polak jak TRZA! I nie nie wiem, czy wiatraki stoją na polu czy są montowane w obudowie PC, zależy jak kto napisze Nie, nie zależy jak ktoś napisze, bo jest różnice zrobić komuś laske, a łaske. Ja się nie czepiam tylko zwracam uwagę. W żadnej książce od informatyki nie ma "wiatraków" w komputerach. Co do zasilacza bez względu czy jest na górze czy dole obudowy, zawsze wentylatorem do dołu Quote Saddam Posted September 20, 2024 Report Posted September 20, 2024 19 godzin temu, VACek napisał(a): Nie, nie zależy jak ktoś napisze, bo jest różnice zrobić komuś laske, a łaske. Ja się nie czepiam tylko zwracam uwagę. W żadnej książce od informatyki nie ma "wiatraków" w komputerach. Co do zasilacza bez względu czy jest na górze czy dole obudowy, zawsze wentylatorem do dołu Łokej, w takim razie wybacz, może ja za bardzo wziąłem do siebie, ale faktem jest, że zrozumiałeś, czy napiszę wiatrak czy wentylator wiesz o co chodzi A pytanie zadałem bo to nic nie kosztuje Zawsze wkładam PSU wentylatorem do dołu ale ten był intrygujący, napisy zawsze były w takiej pozycji, że można było bez problemu odczytać Np. tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote TheStraight Posted September 20, 2024 Report Posted September 20, 2024 5 godzin temu, Saddam napisał(a): Łokej, w takim razie wybacz, może ja za bardzo wziąłem do siebie, ale faktem jest, że zrozumiałeś, czy napiszę wiatrak czy wentylator wiesz o co chodzi A pytanie zadałem bo to nic nie kosztuje Zawsze wkładam PSU wentylatorem do dołu ale ten był intrygujący, napisy zawsze były w takiej pozycji, że można było bez problemu odczytać Np. tu: Nie ma znaczenia jak włożysz w obecnych obudowach najważniejsze jest żeby wentylator miał dostęp do powietrza żeby miał co zaciągać. Możesz go standardowo dać WIATRAKIEM do dołu jak Jezus powiedział albo możesz dać wentylatorem do góry, jeśli masz perforacje piwnicy gdzie masz zasilacz niewiele to zmieni poza kwestią że będzie ci zaciągał powietrze z obudowy które jest trochę cieplejsze ale spalić się nie spali ale czy warto tak kombinować? A to w jakim kierunku masz naklejki to tylko szczegół. Quote Saddam Posted September 22, 2024 Report Posted September 22, 2024 Siemka Dziękuję za odpowiedzi i napiszę przy okazji dlaczego zadałem to dziwne, z pozoru retoryczne pytanie. Otóż swojego czasu zajmowałem się składaniem PC/ czyszczeniem Laptopów/ reinstalacją OS a hobbystycznie Linux'em Sporo czasu upłynęło odkąd tego nie robię, a wszystkie zasilacze jaki montowałem były ułożone wentylatorem/wiatrakiem w dół Dodatkowo wszystkie zawsze miały napisy z obu stron sugerujące orientacje poziomą PSU (jak np. zdjęcie Cooler M.) Jednak ten Asus ma odwrotnie i do tego wpis na stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dlatego wolałem spytać Pozdr. R Quote Prev 1 2 Next Page 2 of 2 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Loading... × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share https://winclub.pl/topic/45773-spadek-taktowania-procesora/ More sharing options... Followers 0
Saddam Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 3 minuty temu, VACek napisał(a): Ale co ma do tego napis? Kolejna kwestia wiatraki to na polu stoją NO tak, zawsze musi się trafić jakiś tengi umysł Zadałem proste pytanie ale naturalnie zamiast napisać coś konstruktywnego lepiej wyśmiać, normalnie Polak jak TRZA! I nie nie wiem, czy wiatraki stoją na polu czy są montowane w obudowie PC, zależy jak kto napisze Quote
VACek Posted September 19, 2024 Report Posted September 19, 2024 6 minut temu, Saddam napisał(a): NO tak, zawsze musi się trafić jakiś tengi umysł Zadałem proste pytanie ale naturalnie zamiast napisać coś konstruktywnego lepiej wyśmiać, normalnie Polak jak TRZA! I nie nie wiem, czy wiatraki stoją na polu czy są montowane w obudowie PC, zależy jak kto napisze Nie, nie zależy jak ktoś napisze, bo jest różnice zrobić komuś laske, a łaske. Ja się nie czepiam tylko zwracam uwagę. W żadnej książce od informatyki nie ma "wiatraków" w komputerach. Co do zasilacza bez względu czy jest na górze czy dole obudowy, zawsze wentylatorem do dołu Quote
Saddam Posted September 20, 2024 Report Posted September 20, 2024 19 godzin temu, VACek napisał(a): Nie, nie zależy jak ktoś napisze, bo jest różnice zrobić komuś laske, a łaske. Ja się nie czepiam tylko zwracam uwagę. W żadnej książce od informatyki nie ma "wiatraków" w komputerach. Co do zasilacza bez względu czy jest na górze czy dole obudowy, zawsze wentylatorem do dołu Łokej, w takim razie wybacz, może ja za bardzo wziąłem do siebie, ale faktem jest, że zrozumiałeś, czy napiszę wiatrak czy wentylator wiesz o co chodzi A pytanie zadałem bo to nic nie kosztuje Zawsze wkładam PSU wentylatorem do dołu ale ten był intrygujący, napisy zawsze były w takiej pozycji, że można było bez problemu odczytać Np. tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TheStraight Posted September 20, 2024 Report Posted September 20, 2024 5 godzin temu, Saddam napisał(a): Łokej, w takim razie wybacz, może ja za bardzo wziąłem do siebie, ale faktem jest, że zrozumiałeś, czy napiszę wiatrak czy wentylator wiesz o co chodzi A pytanie zadałem bo to nic nie kosztuje Zawsze wkładam PSU wentylatorem do dołu ale ten był intrygujący, napisy zawsze były w takiej pozycji, że można było bez problemu odczytać Np. tu: Nie ma znaczenia jak włożysz w obecnych obudowach najważniejsze jest żeby wentylator miał dostęp do powietrza żeby miał co zaciągać. Możesz go standardowo dać WIATRAKIEM do dołu jak Jezus powiedział albo możesz dać wentylatorem do góry, jeśli masz perforacje piwnicy gdzie masz zasilacz niewiele to zmieni poza kwestią że będzie ci zaciągał powietrze z obudowy które jest trochę cieplejsze ale spalić się nie spali ale czy warto tak kombinować? A to w jakim kierunku masz naklejki to tylko szczegół. Quote
Saddam Posted September 22, 2024 Report Posted September 22, 2024 Siemka Dziękuję za odpowiedzi i napiszę przy okazji dlaczego zadałem to dziwne, z pozoru retoryczne pytanie. Otóż swojego czasu zajmowałem się składaniem PC/ czyszczeniem Laptopów/ reinstalacją OS a hobbystycznie Linux'em Sporo czasu upłynęło odkąd tego nie robię, a wszystkie zasilacze jaki montowałem były ułożone wentylatorem/wiatrakiem w dół Dodatkowo wszystkie zawsze miały napisy z obu stron sugerujące orientacje poziomą PSU (jak np. zdjęcie Cooler M.) Jednak ten Asus ma odwrotnie i do tego wpis na stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dlatego wolałem spytać Pozdr. R Quote
Recommended Posts