Tomasz Kluczkow Posted November 20, 2022 Report Posted November 20, 2022 Witam mam problem mianowicie z dnia na dzień spadło mi taktowanie na procku z 3.50ghz do około (ponieważ się waha) 0.88ghz nawet po podkręceniu wartości sie nie zmieniają procek się nie przegrzewa. Nie wiem czy to problem bezpośrednio z procesorem czy może płyta główna zawodzi, a chciałbym to jakoś naprawić nawet poprzez zakupienie nowego procka czy nowej płyty głównej. Procesor I5 4690K 3.50ghz (podkręcony do 4ghz) Płyta główna MSI z97 gaming7 16gb ramu Ram jest sprawny Z góry dziękuję za odpowiedzi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
bison616 Posted November 20, 2022 Report Posted November 20, 2022 Przywróć BIOS do ustawień domyślnych. Najlepiej to wyjmij baterię na minutę. Quote
Tomasz Kluczkow Posted November 20, 2022 Author Report Posted November 20, 2022 2 godziny temu, bison616 napisał(a): Przywróć BIOS do ustawień domyślnych. Najlepiej to wyjmij baterię na minutę. Podczas gdy komputer działa czy jest w stanie spoczynku? 12 minut temu, Tomasz Kluczkow napisał(a): Wyjąłem baterie lecz nic się nie zmieniło może jakieś inne pomysły? Quote
Tomasz Kluczkow Posted November 20, 2022 Author Report Posted November 20, 2022 51 minut temu, Napromieniowany napisał(a): Cool'n'Quiet umożliwił obniżanie taktowania podczas bezczynności, co pozwala zaoszczędzić trochę energii. Może to trochę zaszkodzić wydajności niektórych programów na starszych procesorach. W tym trybie procesor działa w standardowy sposób (jest zasilany w 100%). Im wyższy numer po literze C, tym głębszy tryb uśpienia procesora. Innymi słowy – więcej obwodów i sygnałów jest wyłączonych i więcej czasu zajmie procesorowi powrót do trybu C0, czyli wybudzenie. Ta opcja to "Global C state Control " możesz ją wyłączyć w Biosie wtedy procesor będzie działać zawsze na stałej wartości taktowania (4.0GHZ) nie zależnie czy jest spoczynek czy praca również ustaw wysoka wydajność "Plan Zasilania" i wyłącz oszczędzanie energii w biosie (ErP Ready) jak chcesz aby procesor pracował ze stałą częstotliwością. Orientujesz się może jak mogę to zrobić w biosie MSI? Ponieważ po wejściu w settings/advanced/power management setup nie dalej nic nie mam Quote
stanq Posted November 20, 2022 Report Posted November 20, 2022 14 minut temu, Tomasz Kluczkow napisał(a): Orientujesz się może jak mogę to zrobić w biosie MSI? Ponieważ po wejściu w settings/advanced/power management setup nie dalej nic nie mam zgodnie s instrukcja obsługi z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 44-45 szukaj CPU Features szukasz Intel C-State C1E Support Package C State limit itd itp ... wracając do tego resetu biosu, pisałeś ze się nic nie zmieniło, ale czy w menadżerze ciągle pokazywało ze ma 4gh ? ( a nie te 3,5) bo jeśli tak to ci reset nie poszedł. reset można zrobić z poziomu biosu, odłączając kompa kompletnie z prądu i wyciągnięciem baterii oraz zworką JBAT1: instrukcja strona 29 Quote
Tomasz Kluczkow Posted November 20, 2022 Author Report Posted November 20, 2022 7 minut temu, stanq napisał(a): zgodnie s instrukcja obsługi z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 44-45 szukaj CPU Features szukasz Intel C-State C1E Support Package C State limit itd itp ... wracając do tego resetu biosu, pisałeś ze się nic nie zmieniło, ale czy w menadżerze ciągle pokazywało ze ma 4gh ? ( a nie te 3,5) bo jeśli tak to ci reset nie poszedł. reset można zrobić z poziomu biosu, odłączając kompa kompletnie z prądu i wyciągnięciem baterii oraz zworką JBAT1: instrukcja strona 29 Dzięki znalazłem ale na co mam je ustawić? Wszystkie 3 wyłączyc? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Tomasz Kluczkow Posted November 20, 2022 Author Report Posted November 20, 2022 18 minut temu, Napromieniowany napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Które z każdego z tych trzech wybrać bo z tego nic nie rozumiem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Tomasz Kluczkow Posted November 20, 2022 Author Report Posted November 20, 2022 4 minuty temu, Napromieniowany napisał(a): Intel C- State Disable C1E Disable Auto Dzięki za pomoc ale zrobiłem wszytko i nadal nic się nie zmieniło Quote
Nieobecny Posted November 21, 2022 Report Posted November 21, 2022 Opcje zasilania - Zarządzanie energią procesora - ustaw maksymalny i minimalny stan na 100%. Jeśli powyższe ustawienia oraz reset biosu nie pomogą, to może być problem z zasilaczem. Quote
Widzior Posted November 21, 2022 Report Posted November 21, 2022 Reset BIOSu powinien na 100% wystarczyć, żeby proc boostował wg ustawień producenta. Na moje uwalony jest procesor (np. przegrzany krzem), sekcja zasilania płyty albo coś z zasilaczem. Bez podmianki będzie ciężko ustalić przyczynę. Quote
Tomasz Kluczkow Posted November 21, 2022 Author Report Posted November 21, 2022 2 godziny temu, wiktorynek napisał(a): Opcje zasilania - Zarządzanie energią procesora - ustaw maksymalny i minimalny stan na 100%. Jeśli powyższe ustawienia oraz reset biosu nie pomogą, to może być problem z zasilaczem. A czy oprócz zasilacza może to być problem z procesorem lub płyta główna? Quote
piosylant Posted November 21, 2022 Report Posted November 21, 2022 Łał... Masa odpowiedzi i jedna gorsza od drugiej. Przepraszam, chłopaki, ale najpierw chciałbym dowiedzieć sie, jak wygląda Menedżer zadań podczas pełnego obciążenia, np. testu wydajności 7-zip, który jest darmowy i ma go prawie każdy. @Tomasz Kluczkow uruchom jakiś test obciążenia CPU (może być 7-zip) i wtedy pokaż aktualne taktowanie. Ustawienia BIOS pozostaw fabryczne, tylko pamięci - jeśli masz 1,35V - ustaw na profil XMP (na AMD ustaw ręcznie zgodnie z parametrami ze specyfikacji pamięci). Powyższe porady olej (sorry, chłopaki). Od 15 lat płyty główne obniżają mnożnik lub FSB (BCLK) i dopasowują taktowanie pamięci w czasie bezczynności na rzecz oszczędzania energii, a na Twoim zrzucie ekranu komputer nic nie robi, więc jest to normalne. Ja też widuję w swoim i5-11600K taktowania poniżej 1 GHz, kiedy nic nie robi. Na domyślnych ustawieniach BIOS płyta powinna wyciągnąć bezpieczny max z procesora w czasie obciążenia i optymalny min w czasie bezczynności, a każde zmiany ustawień zasilania w BIOSie czy w ustawieniach Windows w celu osiągnięcia normalnej wydajności, to drutowanie niegodne komentarza. Quote
Tomasz Kluczkow Posted November 21, 2022 Author Report Posted November 21, 2022 1 godzinę temu, P1O napisał(a): Łał... Masa odpowiedzi i jedna gorsza od drugiej. Przepraszam, chłopaki, ale najpierw chciałbym dowiedzieć sie, jak wygląda Menedżer zadań podczas pełnego obciążenia, np. testu wydajności 7-zip, który jest darmowy i ma go prawie każdy. @Tomasz Kluczkow uruchom jakiś test obciążenia CPU (może być 7-zip) i wtedy pokaż aktualne taktowanie. Ustawienia BIOS pozostaw fabryczne, tylko pamięci - jeśli masz 1,35V - ustaw na profil XMP (na AMD ustaw ręcznie zgodnie z parametrami ze specyfikacji pamięci). Powyższe porady olej (sorry, chłopaki). Od 15 lat płyty główne obniżają mnożnik lub FSB (BCLK) i dopasowują taktowanie pamięci w czasie bezczynności na rzecz oszczędzania energii, a na Twoim zrzucie ekranu komputer nic nie robi, więc jest to normalne. Ja też widuję w swoim i5-11600K taktowania poniżej 1 GHz, kiedy nic nie robi. Na domyślnych ustawieniach BIOS płyta powinna wyciągnąć bezpieczny max z procesora w czasie obciążenia i optymalny min w czasie bezczynności, a każde zmiany ustawień zasilania w BIOSie czy w ustawieniach Windows w celu osiągnięcia normalnej wydajności, to drutowanie niegodne komentarza. Część odpaliłem test occt i wyszły mi takie dane nie wiem czy o to chodziło jeśli nie to poproszę o instruktaż co powinienem zrobić. Z góry dziękuję za pomoc [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Tomasz Kluczkow Posted November 21, 2022 Author Report Posted November 21, 2022 23 minuty temu, Tomasz Kluczkow napisał(a): Część odpaliłem test occt i wyszły mi takie dane nie wiem czy o to chodziło jeśli nie to poproszę o instruktaż co powinienem zrobić. Z góry dziękuję za pomoc Wartości cały czas się zmieniają z 3.9ghz na 0.8ghz i tak w kółko jakby procek nie mógł trzymać stałego taktowania [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 26 minut temu, Tomasz Kluczkow napisał(a): Część odpaliłem test occt i wyszły mi takie dane nie wiem czy o to chodziło jeśli nie to poproszę o instruktaż co powinienem zrobić. Z góry dziękuję za pomoc [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeszcze jedna sprawa w menadżerze zadań zauważyłem że waha się wykorzystanie procesora gdzie na teście cały czas jest 100 ale kiedy w menadżerze wykorzystanie die zmniejsza do np. 22 to taktowanie też spada do 0.8ghz natomiast kiedy znów jest 100 taktowanie wynosi około 3.9ghz cały przez cały czas wszytko się zmienia i tak jak wspomniałem wcześniej żadna wartość nie jest stała. Nie wiem co się dzieje. A tak wygląda wykres [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted November 21, 2022 Report Posted November 21, 2022 Chłopie, daj ty w końcu charakterystykę procesora pod obciążeniem, częstotliwość w funkcji czasu, choćby z menedżera zadań, bo tak to przez rok do niczego nie dojdziemy, o co ci chodzi. To, że procek masz 0,8GHz w idle to normalne i nikt nie brał tego pod uwagę, że o to ci może chodzić, co sugeruje mądrala P1O. Włącz jakiś benchmark CPU (cokolwiek, CPU-z, 7zip, AIDA64, OCCT, Prime95 itp.), żeby obciążyło procka na 100%, odpal menedżer zadań, wydajność, i pokaż wykres po minucie pracy. P.S. Zobacz też, jakie masz napięcie na linii +12V w idle i pod obciążeniem, czy nie spada za mocno (HWiNFO, HWMonitor, AIDA64 itp.). Quote
Tomasz Kluczkow Posted November 21, 2022 Author Report Posted November 21, 2022 25 minut temu, Widzior napisał(a): Chłopie, daj ty w końcu charakterystykę procesora pod obciążeniem, częstotliwość w funkcji czasu, choćby z menedżera zadań, bo tak to przez rok do niczego nie dojdziemy, o co ci chodzi. To, że procek masz 0,8GHz w idle to normalne i nikt nie brał tego pod uwagę, że o to ci może chodzić, co sugeruje mądrala P1O. Włącz jakiś benchmark CPU (cokolwiek, CPU-z, 7zip, AIDA64, OCCT, Prime95 itp.), żeby obciążyło procka na 100%, odpal menedżer zadań, wydajność, i pokaż wykres po minucie pracy. P.S. Zobacz też, jakie masz napięcie na linii +12V w idle i pod obciążeniem, czy nie spada za mocno (HWiNFO, HWMonitor, AIDA64 itp.). Tak wygląda wykres po około 1min pracy przy obciążeniu 100% lecz czasem obciążenie spada a razem z tym częstotliwość co można zauważyć na wykresie. PS. Sorry że czasem nie podaje dokładnych danych do rozpoznania sytuavji ale jestem laikiem jeżeli chodzi o komputery ale staram się jak mogę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 7 minut temu, Tomasz Kluczkow napisał(a): Tak wygląda wykres po około 1min pracy przy obciążeniu 100% lecz czasem obciążenie spada a razem z tym częstotliwość co można zauważyć na wykresie. PS. Sorry że czasem nie podaje dokładnych danych do rozpoznania sytuavji ale jestem laikiem jeżeli chodzi o komputery ale staram się jak mogę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na tym wykresie wygląda to jeszcze dobrze ale zdzarz się tak że wartości cały czas się zmieniają z wyższych na niższe i spowrotem Quote
Widzior Posted November 21, 2022 Report Posted November 21, 2022 Coś jest ewidentnie nie tak, skąd te 2 dropy na początku, potem jeszcze jeden, a później już leci na 100%. Ja bym dla pewności sprawdził na innym systemie, może być jakiś Live, czy dzieje się to samo, żeby wykluczyć problem z systemem. Kiedyś widziałem podobny problem, i winny był zdychający dysk HDD. Takie cuda też mają miejsce. brygada69 likes this Quote
Tomasz Kluczkow Posted November 21, 2022 Author Report Posted November 21, 2022 5 minut temu, Widzior napisał(a): Coś jest ewidentnie nie tak, skąd te 2 dropy na początku, potem jeszcze jeden, a później już leci na 100%. Ja bym dla pewności sprawdził na innym systemie, może być jakiś Live, czy dzieje się to samo, żeby wykluczyć problem z systemem. Kiedyś widziałem podobny problem, i winny był zdychający dysk HDD. Takie cuda też mają miejsce Ja posiadam dysk SSD w dodatku niedawno kupowałem wiec myślę że problem leży w czymś innym Quote
brygada69 Posted November 21, 2022 Report Posted November 21, 2022 Widzior dobrze radzi pobierz system Live aby wykluczyć problem z Windowsem. Tu masz masę narzędzi do testowania kompa. Quote
Tomasz Kluczkow Posted November 21, 2022 Author Report Posted November 21, 2022 Godzinę temu, Widzior napisał(a): Chłopie, daj ty w końcu charakterystykę procesora pod obciążeniem, częstotliwość w funkcji czasu, choćby z menedżera zadań, bo tak to przez rok do niczego nie dojdziemy, o co ci chodzi. To, że procek masz 0,8GHz w idle to normalne i nikt nie brał tego pod uwagę, że o to ci może chodzić, co sugeruje mądrala P1O. Włącz jakiś benchmark CPU (cokolwiek, CPU-z, 7zip, AIDA64, OCCT, Prime95 itp.), żeby obciążyło procka na 100%, odpal menedżer zadań, wydajność, i pokaż wykres po minucie pracy. P.S. Zobacz też, jakie masz napięcie na linii +12V w idle i pod obciążeniem, czy nie spada za mocno (HWiNFO, HWMonitor, AIDA64 itp.). Jeśli chodzi o napięcie to nie mogę wrzucić zdj ponieważ platforma ogranicza mi wielkość a mam tylko 2mb jednakże mogę napisać Core 0 VID=0.759V +5V=5.040V +3.3V(3VCC)=3.376V +12V=12.096 bez żadnych spadków 1 minutę temu, brygada69 napisał(a): Widzior dobrze radzi pobierz system Live aby wykluczyć problem z Windowsem. Tu masz masę narzędzi do testowania kompa. Dzięki Quote
Nieobecny Posted November 21, 2022 Report Posted November 21, 2022 6 godzin temu, P1O napisał(a): Łał... Masa odpowiedzi i jedna gorsza od drugiej. Przepraszam, chłopaki, ale najpierw chciałbym dowiedzieć sie, jak wygląda Menedżer zadań podczas pełnego obciążenia, np. testu wydajności 7-zip, który jest darmowy i ma go prawie każdy. @Tomasz Kluczkow uruchom jakiś test obciążenia CPU (może być 7-zip) i wtedy pokaż aktualne taktowanie. Ustawienia BIOS pozostaw fabryczne, tylko pamięci - jeśli masz 1,35V - ustaw na profil XMP (na AMD ustaw ręcznie zgodnie z parametrami ze specyfikacji pamięci). Powyższe porady olej (sorry, chłopaki). W trybie minimalny stan procesora 100% pracuje zawsze na 100%, więc... sorry... 4 godziny temu, Tomasz Kluczkow napisał(a): Od 15 lat płyty główne obniżają mnożnik lub FSB (BCLK) i dopasowują taktowanie pamięci w czasie bezczynności na rzecz oszczędzania energii, a na Twoim zrzucie ekranu komputer nic nie robi, więc jest to normalne. Nieprawda. 4 godziny temu, Tomasz Kluczkow napisał(a): a każde zmiany ustawień zasilania w BIOSie czy w ustawieniach Windows w celu osiągnięcia normalnej wydajności, to drutowanie niegodne komentarza. Znowu nieprawda. O ile bios reguluje maksymalne taktowanie, ale nie podbija minimalnego (pomijając już możliwość wyłączenia trybów oszczędzania energii), o tyle ustawienia w opcjach zasilania Windows mają już bezpośrednie przełożenie na taktowanie nawet w spoczynku. Taktowanie równoznaczne z napięciem procesora. W obydwu przypadkach stan procesora 1% obciążenia (Win 10 niżej nie schodzi, w Win 7 można mieć 0%). 3 godziny temu, Tomasz Kluczkow napisał(a): Tak wygląda wykres po około 1min pracy przy obciążeniu 100% lecz czasem obciążenie spada a razem z tym częstotliwość co można zauważyć na wykresie. Jaki to test? Musi być dłuższy jednolicie obciążający w 100% procesor, bo w tej chwili te spadki są bardzo dziwne, ale może akurat trafił się moment bez maksymalnego obciążenia. Ustawiłeś w opcjach zasilania minimalny stan procesora na 100%? W tym trybie nawet w spoczynku powinien mieć non stop max taktowanie, chyba, że w biosie działają tryby oszczędzania energii ignorujące system. Opis funkcji biosu znajdziesz w instrukcji płyty. Quote
Saddam Posted September 6, 2024 Report Posted September 6, 2024 Siemka ALL Może po czasie ale spotkał się ktoś z czymś takim [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ogólnie słabo widać ale jest to i9 12900k i winda 10 widzi tylko 2 dwuwątkowe rdzenie To samo Aida 64, HW info, Bios aktualny, zresetowany, a nawet były próby recznego ustawienia naP i E core's na 8 Do PC teraz nie mam dostepu, został u siostrzenicy, ale z rana idę walczyć Z góry dzieki za sugestie EDIT: Gigabyte Aorus Master Z690 rev. 1 Quote
TheStraight Posted September 6, 2024 Report Posted September 6, 2024 Godzinę temu, Saddam napisał(a): Siemka ALL Może po czasie ale spotkał się ktoś z czymś takim [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 1. Aktualizacja BIOS 2. Przywrócenie ustawień domyślnych 3. Instalacja Windows 11. 10tka przy nowych prockach nie ma sensu ze względu na zarządzanie rdzeniami P/E Saddam likes this Quote Saddam Posted September 7, 2024 Report Posted September 7, 2024 Dzięki za szybką odpowiedź, mam dodatkowy SSD 2,5 cala i tak zrobię, w sumie już Debian'a jako Live na pendrive szykuję, a poza tym spróbuję winn11 od Sromotnik'a i "czystej", a docelowo może da się starą 10 uaktualnić do 11, bo chłopak gra w CS'a ma tam masę rzeczy których przenoszenie zajęło by pól dnia (1xnvme 1TB + stara 2,5 cala SSD 256) Dobrego dnia, Hej EDIT: Zapomniałem dodać, pierwsze dwa podpunkty były, wyżej pisałem "BIOS aktualny, zresetowany Quote Saddam Posted September 7, 2024 Report Posted September 7, 2024 Siemka Po flashu bios'a przyciskiem Q-flash wywala błąd Ad Masakra, bios był F28 i pobrany ze strony Gigabyte F29e Potem próbowałem powrotnie F28 wrzucić ale problem nadal wysteuje Dodam, zepo pierwszym flash'u normalnie się uruchomił ale bez sygnału na ekran z błędem A2 - czyli błąd rozruchu EDIT: Ok, startuje, ale na integrze, ktoś ma pomysł o co kaman że radeona 6750xt nie chce puścić? Edit: Łokej, ogólnie postawilem JG1021H1 od Sromotnika i już widzi normalnie, została karta bo na razie na integrze Dzięki, hej Quote TheStraight Posted September 7, 2024 Report Posted September 7, 2024 3 godziny temu, Saddam napisał(a): Siemka Po flashu bios'a przyciskiem Q-flash wywala błąd Ad Masakra, bios był F28 i pobrany ze strony Gigabyte F29e Potem próbowałem powrotnie F28 wrzucić ale problem nadal wysteuje Dodam, zepo pierwszym flash'u normalnie się uruchomił ale bez sygnału na ekran z błędem A2 - czyli błąd rozruchu EDIT: Ok, startuje, ale na integrze, ktoś ma pomysł o co kaman że radeona 6750xt nie chce puścić? Edit: Łokej, ogólnie postawilem JG1021H1 od Sromotnika i już widzi normalnie, została karta bo na razie na integrze Dzięki, hej Z tego co widzę błąd A2 oznacza błąd dysków. Jeśli chodzi o brak uruchamiania z Radeona to dziwne ale jeśli masz pewność że grafika działała spróbuj wyłączyć kompa włożyć grafę odpiąć wszystko co nie jest potrzebne (tony dysków jakieś przelotki inne rzeczy) Zresetuj BIOS przyciskiem czy zworką co tam masz. Spróbuj odpalić pod Displayportem. Zobacz jeszcze jakie masz bootowanie. Wywal CSM Support bo przy takim sprzęcie nie jest do niczego potrzebne i odpal Above 4G Decoding. Quote Saddam Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 Siemka Dzięki za pomoc Jak dla mnie dziwne, że BIOS sam nie wykrywa GPU w slocie MB - Aorus Master Z690 + i9 12900k i 16GB DDR5 (jak wszystko się już zepnie dokupiona będzie druga) Wczoraj wogóle niesłychana rzecz, bo wsadziłem Radeona a kabel wpiąłem do integry Wszystkie porty na Radeonie sprawdzone i główny błąd to Ad Ogólnie myślałem, że przy flashu BIOS coś poszło nie tak bo dzień wcześniej komp odpalał normalnie na Radeonie Ogólnie CPU sprawdziłem i jest ok, nowa 10 i widzi poprawnie, do tego HWinfo i Aida64 również Dziś podmienię mojego 1080ti na Radka a tam wsadzę na próbę 1050ti Obawiam się, że może PSU klękać, chłop kupił 650 Watt (jakaś drugorzędna firma, nie pamiętam teraz) Jak u mnie będzie z kartą ok, to dam mu swojego Coller Master v750 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] EDIT: Faktycznie, A2 chyba od dysku ale tam jest tylko wpięty SSD, a głównym błędem jest Ad, gdzieś wyczytałem, żę to cos z problemem inicjacji VGA ale co i jak dojdę już metodą prób i błędów, mam inne karty i mocniejszy (mój) PSU EDIT2: Radeon u mnie za pirewszym razem startuje. Po włożeniu GTX 1080ti / 1050ti niby nie ma problemy, płyta wyświetla A0 czyli rozruch, ale ekran jest czarny, poazostaje grzebać w BIOS'ie, ale dziwne, ze nie wykrywa automatycznie karty w slocie... Dobrego dnia, Hej Quote TheStraight Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 5 godzin temu, Saddam napisał(a): Siemka Dzięki za pomoc Jak dla mnie dziwne, że BIOS sam nie wykrywa GPU w slocie MB - Aorus Master Z690 + i9 12900k i 16GB DDR5 (jak wszystko się już zepnie dokupiona będzie druga) Wczoraj wogóle niesłychana rzecz, bo wsadziłem Radeona a kabel wpiąłem do integry Wszystkie porty na Radeonie sprawdzone i główny błąd to Ad Ogólnie myślałem, że przy flashu BIOS coś poszło nie tak bo dzień wcześniej komp odpalał normalnie na Radeonie Ogólnie CPU sprawdziłem i jest ok, nowa 10 i widzi poprawnie, do tego HWinfo i Aida64 również Dziś podmienię mojego 1080ti na Radka a tam wsadzę na próbę 1050ti Obawiam się, że może PSU klękać, chłop kupił 650 Watt (jakaś drugorzędna firma, nie pamiętam teraz) Jak u mnie będzie z kartą ok, to dam mu swojego Coller Master v750 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chodzi o A2 to odnosiłem się do oficjalnego manuala GB : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] strona 39/45 Co do zasilacza nie sądze że jest za słaby ten Radeon nie ma jakiegoś super żarcia na prąd chociaż z 12900K... HMMM Jeśli masz włączony CSM spróbuj odpalić na integrze i zmienić Initial Display Output na port PCIE w którym masz kartę. Jeśli to nie pomoże zrób rollback do poprzedniej wersji BIOS i sprawdź. Może Gigabyte coś zj*bał a może samo AMD. Przy aktualizacji UEFI muszą aktualizować też sterowniki wyświetlania UEFI może tutaj jest problem. Quote Saddam Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 Ogólnie już pokonałem Naturalnie dziękuję za odzew, w końcu wątek stary, żę ho ho Ogólnie ja wszystko podłączam na DP W pewnym momencie (testując różne karty bez skutku) postanowiłem połączyć przez HDMI do telewizora i łopa, jest Potem zdjąłem mój i postanowiłem podłączyć na moim "stanowisku" 2 monitory którem mam, 1 po DP a drugi po HDMI i o dziwo DP wykrywa jako pierwszy ale użyłem innego (jest 3x) slotu Oczywiście pierwsze co to zastosowałem Twoje porady i w BIOS'ie przestawiłem Above 4G, integral na auto + jak piszesz, initial był ustawiony na PCIe cały czas, tak jak by po upgrade biosu zmienuił wtyk na karcie który startuje jako "pierwszy" W sumie dziwne bo powinien na automiacie wykryć i odpalić właściwy kanał dla wtyczki Dziękuję jeszcze raz za odzew i dobrego dnia P.S> Aida 64 pokazuje przy 100% syntetyka 180 W CPU i ~~225 W GPU Quote TheStraight Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 21 minut temu, Saddam napisał(a): Ogólnie już pokonałem Naturalnie dziękuję za odzew, w końcu wątek stary, żę ho ho Ogólnie ja wszystko podłączam na DP W pewnym momencie (testując różne karty bez skutku) postanowiłem połączyć przez HDMI do telewizora i łopa, jest Potem zdjąłem mój i postanowiłem podłączyć na moim "stanowisku" 2 monitory którem mam, 1 po DP a drugi po HDMI i o dziwo DP wykrywa jako pierwszy ale użyłem innego (jest 3x) slotu Oczywiście pierwsze co to zastosowałem Twoje porady i w BIOS'ie przestawiłem Above 4G, integral na auto + jak piszesz, initial był ustawiony na PCIe cały czas, tak jak by po upgrade biosu zmienuił wtyk na karcie który startuje jako "pierwszy" W sumie dziwne bo powinien na automiacie wykryć i odpalić właściwy kanał dla wtyczki Dziękuję jeszcze raz za odzew i dobrego dnia P.S> Aida 64 pokazuje przy 100% syntetyka 180 W CPU i ~~225 W GPU No widzisz dlatego cyfrowe wyjścia mają to do siebie że muszą się dobrze skomunikować z monitorem. Dlatego analogi były w tym wszystkim najlepsze i dlatego są stosowane obecnie w stacjach roboczych czy serwerach ponieważ niejako wyklucza to takie łamigłówki. W tej materii jakoś nie dziwi mnie to ponieważ sam miałem problem przy jednym OptiPlexie (DELL) gdzie przy podpiętych dwóch monitorach Phillipsa komputer się bootował ale Windows zostawał na czarnym ekranie. Co do poboru energii zawsze możesz pobawić się w Undervolting ewentualnie manualnie przyciąć Intel Turbo Boost na procku który akurat czasem potrafi nieźle wykręcić takty jak u mojego brata na i5 10 gen. No nic dobrze że udało się rozwiązać miłego użytkowania Saddam likes this Quote Prev 1 2 Next Page 1 of 2 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Loading... × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share https://winclub.pl/topic/45773-spadek-taktowania-procesora/ More sharing options... Followers 0 Go to topic listing Recently Browsing 0 members No registered users viewing this page.
Saddam Posted September 7, 2024 Report Posted September 7, 2024 Dzięki za szybką odpowiedź, mam dodatkowy SSD 2,5 cala i tak zrobię, w sumie już Debian'a jako Live na pendrive szykuję, a poza tym spróbuję winn11 od Sromotnik'a i "czystej", a docelowo może da się starą 10 uaktualnić do 11, bo chłopak gra w CS'a ma tam masę rzeczy których przenoszenie zajęło by pól dnia (1xnvme 1TB + stara 2,5 cala SSD 256) Dobrego dnia, Hej EDIT: Zapomniałem dodać, pierwsze dwa podpunkty były, wyżej pisałem "BIOS aktualny, zresetowany Quote
Saddam Posted September 7, 2024 Report Posted September 7, 2024 Siemka Po flashu bios'a przyciskiem Q-flash wywala błąd Ad Masakra, bios był F28 i pobrany ze strony Gigabyte F29e Potem próbowałem powrotnie F28 wrzucić ale problem nadal wysteuje Dodam, zepo pierwszym flash'u normalnie się uruchomił ale bez sygnału na ekran z błędem A2 - czyli błąd rozruchu EDIT: Ok, startuje, ale na integrze, ktoś ma pomysł o co kaman że radeona 6750xt nie chce puścić? Edit: Łokej, ogólnie postawilem JG1021H1 od Sromotnika i już widzi normalnie, została karta bo na razie na integrze Dzięki, hej Quote
TheStraight Posted September 7, 2024 Report Posted September 7, 2024 3 godziny temu, Saddam napisał(a): Siemka Po flashu bios'a przyciskiem Q-flash wywala błąd Ad Masakra, bios był F28 i pobrany ze strony Gigabyte F29e Potem próbowałem powrotnie F28 wrzucić ale problem nadal wysteuje Dodam, zepo pierwszym flash'u normalnie się uruchomił ale bez sygnału na ekran z błędem A2 - czyli błąd rozruchu EDIT: Ok, startuje, ale na integrze, ktoś ma pomysł o co kaman że radeona 6750xt nie chce puścić? Edit: Łokej, ogólnie postawilem JG1021H1 od Sromotnika i już widzi normalnie, została karta bo na razie na integrze Dzięki, hej Z tego co widzę błąd A2 oznacza błąd dysków. Jeśli chodzi o brak uruchamiania z Radeona to dziwne ale jeśli masz pewność że grafika działała spróbuj wyłączyć kompa włożyć grafę odpiąć wszystko co nie jest potrzebne (tony dysków jakieś przelotki inne rzeczy) Zresetuj BIOS przyciskiem czy zworką co tam masz. Spróbuj odpalić pod Displayportem. Zobacz jeszcze jakie masz bootowanie. Wywal CSM Support bo przy takim sprzęcie nie jest do niczego potrzebne i odpal Above 4G Decoding. Quote
Saddam Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 Siemka Dzięki za pomoc Jak dla mnie dziwne, że BIOS sam nie wykrywa GPU w slocie MB - Aorus Master Z690 + i9 12900k i 16GB DDR5 (jak wszystko się już zepnie dokupiona będzie druga) Wczoraj wogóle niesłychana rzecz, bo wsadziłem Radeona a kabel wpiąłem do integry Wszystkie porty na Radeonie sprawdzone i główny błąd to Ad Ogólnie myślałem, że przy flashu BIOS coś poszło nie tak bo dzień wcześniej komp odpalał normalnie na Radeonie Ogólnie CPU sprawdziłem i jest ok, nowa 10 i widzi poprawnie, do tego HWinfo i Aida64 również Dziś podmienię mojego 1080ti na Radka a tam wsadzę na próbę 1050ti Obawiam się, że może PSU klękać, chłop kupił 650 Watt (jakaś drugorzędna firma, nie pamiętam teraz) Jak u mnie będzie z kartą ok, to dam mu swojego Coller Master v750 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] EDIT: Faktycznie, A2 chyba od dysku ale tam jest tylko wpięty SSD, a głównym błędem jest Ad, gdzieś wyczytałem, żę to cos z problemem inicjacji VGA ale co i jak dojdę już metodą prób i błędów, mam inne karty i mocniejszy (mój) PSU EDIT2: Radeon u mnie za pirewszym razem startuje. Po włożeniu GTX 1080ti / 1050ti niby nie ma problemy, płyta wyświetla A0 czyli rozruch, ale ekran jest czarny, poazostaje grzebać w BIOS'ie, ale dziwne, ze nie wykrywa automatycznie karty w slocie... Dobrego dnia, Hej Quote
TheStraight Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 5 godzin temu, Saddam napisał(a): Siemka Dzięki za pomoc Jak dla mnie dziwne, że BIOS sam nie wykrywa GPU w slocie MB - Aorus Master Z690 + i9 12900k i 16GB DDR5 (jak wszystko się już zepnie dokupiona będzie druga) Wczoraj wogóle niesłychana rzecz, bo wsadziłem Radeona a kabel wpiąłem do integry Wszystkie porty na Radeonie sprawdzone i główny błąd to Ad Ogólnie myślałem, że przy flashu BIOS coś poszło nie tak bo dzień wcześniej komp odpalał normalnie na Radeonie Ogólnie CPU sprawdziłem i jest ok, nowa 10 i widzi poprawnie, do tego HWinfo i Aida64 również Dziś podmienię mojego 1080ti na Radka a tam wsadzę na próbę 1050ti Obawiam się, że może PSU klękać, chłop kupił 650 Watt (jakaś drugorzędna firma, nie pamiętam teraz) Jak u mnie będzie z kartą ok, to dam mu swojego Coller Master v750 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chodzi o A2 to odnosiłem się do oficjalnego manuala GB : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] strona 39/45 Co do zasilacza nie sądze że jest za słaby ten Radeon nie ma jakiegoś super żarcia na prąd chociaż z 12900K... HMMM Jeśli masz włączony CSM spróbuj odpalić na integrze i zmienić Initial Display Output na port PCIE w którym masz kartę. Jeśli to nie pomoże zrób rollback do poprzedniej wersji BIOS i sprawdź. Może Gigabyte coś zj*bał a może samo AMD. Przy aktualizacji UEFI muszą aktualizować też sterowniki wyświetlania UEFI może tutaj jest problem. Quote Saddam Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 Ogólnie już pokonałem Naturalnie dziękuję za odzew, w końcu wątek stary, żę ho ho Ogólnie ja wszystko podłączam na DP W pewnym momencie (testując różne karty bez skutku) postanowiłem połączyć przez HDMI do telewizora i łopa, jest Potem zdjąłem mój i postanowiłem podłączyć na moim "stanowisku" 2 monitory którem mam, 1 po DP a drugi po HDMI i o dziwo DP wykrywa jako pierwszy ale użyłem innego (jest 3x) slotu Oczywiście pierwsze co to zastosowałem Twoje porady i w BIOS'ie przestawiłem Above 4G, integral na auto + jak piszesz, initial był ustawiony na PCIe cały czas, tak jak by po upgrade biosu zmienuił wtyk na karcie który startuje jako "pierwszy" W sumie dziwne bo powinien na automiacie wykryć i odpalić właściwy kanał dla wtyczki Dziękuję jeszcze raz za odzew i dobrego dnia P.S> Aida 64 pokazuje przy 100% syntetyka 180 W CPU i ~~225 W GPU Quote TheStraight Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 21 minut temu, Saddam napisał(a): Ogólnie już pokonałem Naturalnie dziękuję za odzew, w końcu wątek stary, żę ho ho Ogólnie ja wszystko podłączam na DP W pewnym momencie (testując różne karty bez skutku) postanowiłem połączyć przez HDMI do telewizora i łopa, jest Potem zdjąłem mój i postanowiłem podłączyć na moim "stanowisku" 2 monitory którem mam, 1 po DP a drugi po HDMI i o dziwo DP wykrywa jako pierwszy ale użyłem innego (jest 3x) slotu Oczywiście pierwsze co to zastosowałem Twoje porady i w BIOS'ie przestawiłem Above 4G, integral na auto + jak piszesz, initial był ustawiony na PCIe cały czas, tak jak by po upgrade biosu zmienuił wtyk na karcie który startuje jako "pierwszy" W sumie dziwne bo powinien na automiacie wykryć i odpalić właściwy kanał dla wtyczki Dziękuję jeszcze raz za odzew i dobrego dnia P.S> Aida 64 pokazuje przy 100% syntetyka 180 W CPU i ~~225 W GPU No widzisz dlatego cyfrowe wyjścia mają to do siebie że muszą się dobrze skomunikować z monitorem. Dlatego analogi były w tym wszystkim najlepsze i dlatego są stosowane obecnie w stacjach roboczych czy serwerach ponieważ niejako wyklucza to takie łamigłówki. W tej materii jakoś nie dziwi mnie to ponieważ sam miałem problem przy jednym OptiPlexie (DELL) gdzie przy podpiętych dwóch monitorach Phillipsa komputer się bootował ale Windows zostawał na czarnym ekranie. Co do poboru energii zawsze możesz pobawić się w Undervolting ewentualnie manualnie przyciąć Intel Turbo Boost na procku który akurat czasem potrafi nieźle wykręcić takty jak u mojego brata na i5 10 gen. No nic dobrze że udało się rozwiązać miłego użytkowania Saddam likes this Quote Prev 1 2 Next Page 1 of 2 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Loading... × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share https://winclub.pl/topic/45773-spadek-taktowania-procesora/ More sharing options... Followers 0
Saddam Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 Ogólnie już pokonałem Naturalnie dziękuję za odzew, w końcu wątek stary, żę ho ho Ogólnie ja wszystko podłączam na DP W pewnym momencie (testując różne karty bez skutku) postanowiłem połączyć przez HDMI do telewizora i łopa, jest Potem zdjąłem mój i postanowiłem podłączyć na moim "stanowisku" 2 monitory którem mam, 1 po DP a drugi po HDMI i o dziwo DP wykrywa jako pierwszy ale użyłem innego (jest 3x) slotu Oczywiście pierwsze co to zastosowałem Twoje porady i w BIOS'ie przestawiłem Above 4G, integral na auto + jak piszesz, initial był ustawiony na PCIe cały czas, tak jak by po upgrade biosu zmienuił wtyk na karcie który startuje jako "pierwszy" W sumie dziwne bo powinien na automiacie wykryć i odpalić właściwy kanał dla wtyczki Dziękuję jeszcze raz za odzew i dobrego dnia P.S> Aida 64 pokazuje przy 100% syntetyka 180 W CPU i ~~225 W GPU Quote
TheStraight Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 21 minut temu, Saddam napisał(a): Ogólnie już pokonałem Naturalnie dziękuję za odzew, w końcu wątek stary, żę ho ho Ogólnie ja wszystko podłączam na DP W pewnym momencie (testując różne karty bez skutku) postanowiłem połączyć przez HDMI do telewizora i łopa, jest Potem zdjąłem mój i postanowiłem podłączyć na moim "stanowisku" 2 monitory którem mam, 1 po DP a drugi po HDMI i o dziwo DP wykrywa jako pierwszy ale użyłem innego (jest 3x) slotu Oczywiście pierwsze co to zastosowałem Twoje porady i w BIOS'ie przestawiłem Above 4G, integral na auto + jak piszesz, initial był ustawiony na PCIe cały czas, tak jak by po upgrade biosu zmienuił wtyk na karcie który startuje jako "pierwszy" W sumie dziwne bo powinien na automiacie wykryć i odpalić właściwy kanał dla wtyczki Dziękuję jeszcze raz za odzew i dobrego dnia P.S> Aida 64 pokazuje przy 100% syntetyka 180 W CPU i ~~225 W GPU No widzisz dlatego cyfrowe wyjścia mają to do siebie że muszą się dobrze skomunikować z monitorem. Dlatego analogi były w tym wszystkim najlepsze i dlatego są stosowane obecnie w stacjach roboczych czy serwerach ponieważ niejako wyklucza to takie łamigłówki. W tej materii jakoś nie dziwi mnie to ponieważ sam miałem problem przy jednym OptiPlexie (DELL) gdzie przy podpiętych dwóch monitorach Phillipsa komputer się bootował ale Windows zostawał na czarnym ekranie. Co do poboru energii zawsze możesz pobawić się w Undervolting ewentualnie manualnie przyciąć Intel Turbo Boost na procku który akurat czasem potrafi nieźle wykręcić takty jak u mojego brata na i5 10 gen. No nic dobrze że udało się rozwiązać miłego użytkowania Saddam likes this Quote
Recommended Posts