Napromieniowany Posted November 23, 2022 Report Share Posted November 23, 2022 Skoro to nie wina systemu , temperatur , sterowników , napięć , ustawień to pozostaję sprawdzić płytę główna , kartę graficzną i zasilacz najprościej podmieniając w pierwszej kolejności kartę graficzną jeżeli nie masz możliwości takiej to trudniej będzie namierzyć no chyba , że spróbujesz do płyty głównej wpiąć kabel sygnałowy bo z tego co widzę twój procesor ma wbudowany układ graficzny choć nie wiem...czy to ma sens w tym przypadku. Jednym słowem kończą się pomysły i po części obstawiałbym problem z kartą graficzną lub problem z zasilaczem może nie trzyma napięcia na 12V linii albo to płyta główna ogranicza w jakimś stopniu GPU to są moje przemyślenia w ciemno więc mogę się mylić i zasugerowałem Ci propozycję , które bardzo mogą ujawnić przyczynę problemu ale nie zawsze dlaczego ? Czasami bywają przypadki , że nic nie pomaga to elektronika czasami ma swoje widzi misie Albo po prostu kończy żywot jeden z elementów elektroniki mówiąc globalnie (Tranzystory,Kondensatory,Mosfety itd.) na PCB karty graficznej przykładowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dudus2072 Posted November 23, 2022 Report Share Posted November 23, 2022 21 godzin temu, Napromieniowany napisał(a): Kiedy mowa o laptopie: Aktualnie sam system Win10/11 czysty potrafi sporo wziąć (powiedzmy od 2 GB do 3 GB bez optymalizacji +- nasze programy ) do tego CS 3-5GB i robi się korek dodaj do tego laptop ze zintegrowanym układem graficznym i robi się Ciekawie lub singiel channel. aż z ciekawości sobie pobrałem CS GO i tak : Ryzen 5 Vega 8 >>> integra >>> 8 gb ram do podziału dla systemu win 11 i grafiki = 256 fps max Napromieniowany likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malwinos Posted November 23, 2022 Author Report Share Posted November 23, 2022 Podsumowując: System oraz sterowniki sprawdzone Dysk twardy nowy płyta główna nowa karta graficzna pod innym komputerem działa. zasilacz inny u mnie bez zmian. na innych kosciach ram bez zmian Temperatury są w porządku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napromieniowany Posted November 23, 2022 Report Share Posted November 23, 2022 @Malwinos Pozostało włączyć grę i monitorować co się dzieje (Menadżer Zadań>Procesy>Wydajność>Usługi) i na podstawie tych danych próbować szukać przyczyny <--- Sprawdzaj przy ograniczeniu co może to powodować np. po procesach między innymi od wysokiego użycia CPU i GPU czy czasami coś jeszcze nie zabiera wydajności (jakiś dodatkowy proces) lub jak zachowuję się taktowanie procesora w zakładce wydajności i procesor. Dobrze mieć również odpalony program HWINFO w tle i sprawdzać sekcje temperatur płyty głównej i innych parametrów jak taktowanie procesora czy jest stałe/stabilne. - To inne opcje , które można wykluczyć jeżeli nic podejrzanego nie będzie dodatkowo można próbować od strony ustawień w systemie i sterowników np. spróbować wyłączyć (Tryb Gry) czy też zainstalować sterowniki bez "geforce experience". To są moje sugestie jeżeli nic nie wpada Ci do głowy . - Jestem sam ciekaw co może być powodem będę śmiał się jak to drobna rzecz albo ustawienie . Ewentualnie jak powyżej nic nie zauważysz to uruchomić wierz poleceń i wkleić tą komendę : powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61 Odblokowuję najwyższa wydajność - Plan Zasilania i spróbować go ustawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malwinos Posted November 24, 2022 Author Report Share Posted November 24, 2022 jest ktoś kto zna sie na modyfikacji biosów kart graficznych ? Zrobiłby mi lekki undervolt i obniżył zegary zeby troszke karta miala lżej ? albo powiedział jak? probowałem ale nie do konca ogarniam. Załączam plik Druga sprawa. Karta po wgraniu biosu zgodnego z moja wersja karty graficznej wywala obraz przy instalacji sterownika. działa tylko na tym który wrzuciłem (zgrałem go za pomocą GPU-Z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanq Posted November 24, 2022 Report Share Posted November 24, 2022 4 godziny temu, Malwinos napisał(a): jest ktoś kto zna sie na modyfikacji biosów kart graficznych ? Zrobiłby mi lekki undervolt i obniżył zegary zeby troszke karta miala lżej ? albo powiedział jak? probowałem ale nie do konca ogarniam. Załączam plik Druga sprawa. Karta po wgraniu biosu zgodnego z moja wersja karty graficznej wywala obraz przy instalacji sterownika. działa tylko na tym który wrzuciłem (zgrałem go za pomocą GPU-Z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wejdz na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] znajdz swoja i podaj linka , pare screenow z GPUz czy NVIDIA inspectora by sie przydało --- rozumiem ze nie masz odblokowanego dostepu do manipulowania napięciem na normalnym bosie dlatego chcesz go modyfikować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheStraight Posted November 24, 2022 Report Share Posted November 24, 2022 Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie ci przerabiał biosu bez znajomości taktowań i napięć które działają na tej danej sztuce. Sam sobie to zrób przez AfterBurner wtedy masz na wszystkim kontrole a w razie czego robisz reset i bez problemu wszystko wraca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted November 24, 2022 Report Share Posted November 24, 2022 5 godzin temu, Malwinos napisał(a): jest ktoś kto zna sie na modyfikacji biosów kart graficznych ? Zrobiłby mi lekki undervolt i obniżył zegary zeby troszke karta miala lżej ? A to już MSI Afterburner nie wystarcza do takich rzeczy? Sry jak już o tym było, ale nie czytałem tej epopei. Tu przykład jak to należy zrobić, oczywiście napięcie i MHz trzeba dobrać do swojej karty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malwinos Posted November 25, 2022 Author Report Share Posted November 25, 2022 Sprawa wyglada tak. Karta się wywala przy instalacji sterowników po zainstalowaniu biosu z strony bios collection. (Oczywiście biosu dobranego do mojego modelu według gpu z. ) jedyny bios na jakim działa to ten który zgrałem z niej. Wyglada na to ze jest on już jakiś modyfikowany . Wydaje mi się ze nieudolnie. Chciałbym dla pewności wgrać oryginalny bios ale wtedy karta się wywala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanq Posted November 25, 2022 Report Share Posted November 25, 2022 7 godzin temu, Malwinos napisał(a): Sprawa wyglada tak. Karta się wywala przy instalacji sterowników po zainstalowaniu biosu z strony bios collection. (Oczywiście biosu dobranego do mojego modelu według gpu z. ) jedyny bios na jakim działa to ten który zgrałem z niej. Wyglada na to ze jest on już jakiś modyfikowany . Wydaje mi się ze nieudolnie. Chciałbym dla pewności wgrać oryginalny bios ale wtedy karta się wywala podaj link do biosu z bios colection ew strone twojej karty, sciagne sobie oba i zobaczę jaka jest różnica miedzy nimi daj te screeny z gpu-z i Nvidiainspectora .. nast sprawa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ponad 1300 stron dyskusji o tej lini kart graficznych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts