Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień Dobry

Który lepszy według was custom mod Windows 11x64 oczywiście z tych dwóch, chyba że znacie lepszy jakiś to słucham waszych propozycji:)

1.reviOS 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2.Ghost Spectre 

Posted
4 minuty temu, damian5142 napisał(a):

2. Ghost Spectre 

Dziękuję za opinię, a testowaleś 1?

A właśnie i która wersję ultra lite czy inna jakaś? Custom ghost czy normal, bo nie wiem czym się różni 🤣

Posted
Godzinę temu, devil1996zgg napisał(a):

Dziękuję za opinię, a testowaleś 1?

tak moim zdaniem ghost jest bardziej stabilny i jakoś lepszy na mój gust ;)

Godzinę temu, devil1996zgg napisał(a):

A właśnie i która wersję ultra lite czy inna jakaś? Custom ghost czy normal, bo nie wiem czym się różni 🤣

instalowałem ghost custom, tam nie ma wersji ultra lite czy lite jak napisałeś. Wybierasz z defenderem lub bez defentera no i czy chcesz startisback czy nie i tyle ;)

devil1996zgg likes this
Posted
9 godzin temu, damian5142 napisał(a):

tak moim zdaniem ghost jest bardziej stabilny i jakoś lepszy na mój gust ;)

instalowałem ghost custom, tam nie ma wersji ultra lite czy lite jak napisałeś. Wybierasz z defenderem lub bez defentera no i czy chcesz startisback czy nie i tyle ;)

No i super to dziękuję za za pomoc :)

A Według Ciebie która wersja Ghosta najlepsza pod wydajność?

Posted

Dla mnie - obecnie - ReviOS - najnowszy win 11.

Bardzo się poprawił ostatnio. Też ma swoje ustawienia - coś w rodzaju toolbox.

Dla mnie - bardzo szybki - wszystko działa - ustawiłem go pod siebie - trochę to zajęło - ale ja wiem co chcę i jak to zrobić - 

i działa super.  A nie na wszystkich modach mogę to zrobić - niektóre scrypty nie działają - niektóre z błędami - itp.

Na tym wszystko mi poszło.

Dla mnie to bardzo dobra baza.

Wystarczy spojrzeć na kredyty - są na stronie - same sławy z MDL - i nie tylko.

yGLMqH2.png

devil1996zgg likes this
Posted

A tak z ciekawości - dlaczego te 2 ?

Są też inne  na tym forum.

Musisz samemu testować - tylko ty wiesz co chcesz - jeden ma to - inny tamto.

W jednym można coś dodać - co ci pasuje - w innym nie - nigdy nie wiadomo dokładnie co w danym modzie jest zrobione - 

i dlaczego.

NIKT  - nie napisze - bardzo dokładnie - co zrobił - A ZWŁASZCZA JAKICH TWEKÓW UŻYŁ  😆

Posted
8 godzin temu, seba007 napisał(a):

A tak z ciekawości - dlaczego te 2 ?

Są też inne  na tym forum.

Musisz samemu testować - tylko ty wiesz co chcesz - jeden ma to - inny tamto.

W jednym można coś dodać - co ci pasuje - w innym nie - nigdy nie wiadomo dokładnie co w danym modzie jest zrobione - 

i dlaczego.

NIKT  - nie napisze - bardzo dokładnie - co zrobił - A ZWŁASZCZA JAKICH TWEKÓW UŻYŁ  😆

To prawda:) ale po prostu też jestem ciekawy opini innych ludzi

Posted
W dniu 7.11.2022 o 16:16, seba007 napisał(a):

Dla mnie - obecnie - ReviOS - najnowszy win 11.

Bardzo się poprawił ostatnio. Też ma swoje ustawienia - coś w rodzaju toolbox.

Dla mnie - bardzo szybki - wszystko działa - ustawiłem go pod siebie - trochę to zajęło - ale ja wiem co chcę i jak to zrobić - 

i działa super.  A nie na wszystkich modach mogę to zrobić - niektóre scrypty nie działają - niektóre z błędami - itp.

Na tym wszystko mi poszło.

Dla mnie to bardzo dobra baza.

Wystarczy spojrzeć na kredyty - są na stronie - same sławy z MDL - i nie tylko.

Czy ten system można spolszczyć?

Posted

na swoim głównym PC mam win 11 Ghost Spectre, gdzieś od lipca, po za tym że nie mogę go do końca spolszczać działa mi ok, nie mogę spolszczyć do końca tam gdzie jest pasek menu, jak daje drugi klawisz mysz(pomocniczy) to mam to akurat po angielsku, po za ustawieniami od paska zadań resztę mam po polsku.... a tak to nie narzekam na ten system...

Posted
10 godzin temu, kebab napisał(a):

na swoim głównym PC mam win 11 Ghost Spectre, gdzieś od lipca, po za tym że nie mogę go do końca spolszczać działa mi ok, nie mogę spolszczyć do końca tam gdzie jest pasek menu, jak daje drugi klawisz mysz(pomocniczy) to mam to akurat po angielsku, po za ustawieniami od paska zadań resztę mam po polsku.... a tak to nie narzekam na ten system...

Tak jest, gdy jeszcze przed spolszczeniem zainstaluje się StartAllBack. Natomiast jak StartAllBack zainstaluje się po spolszczeniu systemu, to jest OK. Tak było u mnie. Od Phoenixa jest podobnie, tylko krzaczki po angielsku są po instalacji najnowszej aktualizacji do .755, a najgorzej jest z Revios, gdzie zwykłe spolszczenie systemu nic nie daje - Ustawienia Systemu czy Menu są częściowo po angielsku.

Posted
13 godzin temu, Napromieniowany napisał(a):

Informacja
Pamiętaj , że systemy zmodyfikowane mają bardziej lub mniej usunięte/wyłączone usługi i coś może nie działać trzeba zwracać na to uwagę podobnie jak korzystasz z Laptopa czy PC np. w laptopie może nie działać "bluetooth" czy też "Wi-Fi".Na jednych modyfikacjach będzie większość działać na innej nic w zależności jak bardzo została wersja okrojona z usług lub zwyczajnie wyłączona przez danego Autora modyfikacjii.Przeważnie jest napisane co zostało usunięte , wyłączone , ustawione i dodane to przekłada się na wydajnośćresponsywność całego systemu , albo po prostu  potrzebujesz zwyczajnie prywatności...co tego typu systemy również "rzekomo" zapewniają.

Zawsze masz opcje potestowania systemu na wirtualnej maszynie jeżeli nie czujesz się pewny dzięki temu możesz się oswoić lub nauczyć się zmiany języka , autorzy również dołączają "nie zawsze" do opisu , nie które systemy mają wyłącznie tylko jeden język.Kiedy system ma usunięty i wyłączony "Windows Update" i kiedy musisz doinstalować brakujący sterownik to dobrym narzędziem "nie zawsze jest" "Windows Update Mini Tools" WYŁĄCZNIE DO STEROWNIKÓW BRAKUJĄCYCH PRZYKŁADOWO DO  MONITORA INNE UKRYWASZ TYPU ZBIORCZE I SECURITY również zdarzyło się , że nie można było dodać języka z braku Windows Update i wielu innych czynników na to też trzeba zwracać uwagę instalując angielski system.

(W DUŻYM skrócie i uproszczeniu)

Tutaj znajdziesz wszystko do ustawienia polskiego:
W tym miejscu masz wszystko pod ręką na dole "Administracyjne ustawienia"  w zakładce "Powiązane Ustawienia"

Windows 11

To znaczy coś takiego

Z tego co widziałem i testowałem na Windows 10 zmiana języka już nie działa tak dobrze jak na Windows 11 zostaję trochę w Ustawieniach angielski jak i w systemie. Najlepiej byłoby zaraz przy instalacji systemu wybrać język polski (ale nie zawsze jest wybór) wtedy system jest w 100% po polsku. Kilka razy testowałem modyfikacje Win10 ale z powodów dwóch problemów (z dźwiękiem , zawieszaniem przy obciążeniu skanowaniem dysków itd. zawiesza się system) korzystam wyłącznie z wersji 11.

Odpowiadając na twoje pytanie: (JEDNA MODYFIKACJA BĘDZIE DLA NIEJ DOBRA DLA INNEGO OSOBY ZŁA)
- To nie ma czegoś takiego jak "najlepszy system" to raczej wystawiasz opinie dla danego systemu po jego długim sprawdzeniu i testowaniu (np. ja mogę wystawić opinie dla modyfikacji z której korzystam (Revision) jako - Dobrze zrobiona i wpasowała się pod moje wymagania) dlatego dla mnie system jest świetny ale już dla drugiej osoby może być najgorszy.Dlatego zanim będziesz szukał modyfikacji musisz sobie powiedzieć czego oczekujesz od niej przykładowo brak zbędnych aplikacji Microsoft również w tle , stabilności , prywatności , szybkości , pominięcie zakładania konta Microsoftu czy też system ma być pod gry , wyłączone powiadomienia itd. itd. - Pamiętaj! Systemy typowo pod gry to znaczy "ULTRA LITE GAMES" są dużo mniej stabilne i przeważnie więcej rzeczy nie działa lub nie można zainstalować z tego co widziałem po opiniach ludzi , że właśnie na tych mieli większe problemy niż na zwykłych modach ale to też zależy co instalujesz i z czego korzystasz sam długo szukałem modyfikacji do Win10 do tej pory nic nie znalazłem dopiero na Windows 11 trafiłem kilku autorów gdzie jeszcze nie miałem problemów (Phoenix Blue Star 11 od FBCanon - Jedna wersja była stabilna najnowsza już nie , ReviOS 11).

Wiem , że bardzo szczegółowa wypowiedź ale starałem się jak najwięcej rzeczy opisać tak aby ktoś mógł znaleźć łatwiejszą drogę do modyfikacji a nigdy nie korzystał.

I Bardzo dobrze dla osób początkujących na pewno się przyda jako dobry poradnik

51 minut temu, Napromieniowany napisał(a):

Tak na najnowszej wersji .755 spolszczenie nie do końca działa u mnie tylko aplikację w menu start zostały ale nie wszystkie część te , które aktualizowały się w sklepie są po polsku reszta została po angielsku np. "Panel Sterowania" czy też "Dostępność". W poprzedniej wersji .621 było wszystko OK.

Ponieważ nie tylko spolszczenie musisz pobrać po polsku ale jeszcze rozwinąć zakładkę tam gdzie pobrałeś język i pobrać jeszcze dodatkowo 3 opcje po polsku i wtedy wszystko jest po polsku:)

Posted
35 minut temu, devil1996zgg napisał(a):

I Bardzo dobrze dla osób początkujących na pewno się przyda jako dobry poradnik

Ponieważ nie tylko spolszczenie musisz pobrać po polsku ale jeszcze rozwinąć zakładkę tam gdzie pobrałeś język i pobrać jeszcze dodatkowo 3 opcje po polsku i wtedy wszystko jest po polsku:)

Niestety, ale jesteś w błędzie i nic nie pomaga doinstalowanie tych trzech rzeczy. Widziałeś system od Wojaniego, ten do gier v2? Tam jest zainstalowany TYLKO jeden pakiet językowy i cały system jest po Polsku. Jest jeszcze inna opcja, że jeżeli system jest pobierany w danym języku, np. polskim, to cały jest w tym języku - dopiera zmiana języka na inny powoduje problemy, bo jest za dużo wycięte w systemie.

Posted
4 godziny temu, mar_tar napisał(a):

Niestety, ale jesteś w błędzie i nic nie pomaga doinstalowanie tych trzech rzeczy. Widziałeś system od Wojaniego, ten do gier v2? Tam jest zainstalowany TYLKO jeden pakiet językowy i cały system jest po Polsku. Jest jeszcze inna opcja, że jeżeli system jest pobierany w danym języku, np. polskim, to cały jest w tym języku - dopiera zmiana języka na inny powoduje problemy, bo jest za dużo wycięte w systemie.

To dlaczego ja mam pełne spolszczenie?

Mam language pack text-to-speech handwriting Basic typing

seba007 likes this
Posted
12 godzin temu, devil1996zgg napisał(a):

To dlaczego ja mam pełne spolszczenie?

Mam language pack text-to-speech handwriting Basic typing

Którą masz wersję systemu?

Posted

@mar_tar
Już wam powiem jak rozwiązałem spolszczenie ReviOS .755

Świeży system
Ustawienia językowe pobrałem wszystkie 4 opcje czyli paczkę językową + te 3 opcje (nie ustawiałem jako domyślnego języka sytemu Polskiego)
Restart Kompa
Zmiana języka systemu na Polski prosi o wylogowanie więc  to robimy następnie się logujemy na swoje konto i wszystko po polsku
Później tylko ustawienia administracyjne języka po polsku i gotowe.

Posted
11 godzin temu, Kt0si3k napisał(a):

@mar_tar
..rozwiązałem spolszczenie ReviOS .755

Świeży system
Ustawienia językowe pobrałem wszystkie 4 opcje czyli paczkę językową + te 3 opcje (nie ustawiałem jako domyślnego języka sytemu Polskiego)
Restart Kompa..

Potwierdzam. 09.11 testowałem.

Kt0si3k likes this
Posted
6 godzin temu, Napromieniowany napisał(a):

@Kt0si3k 
@warzywo9

Czy macie w menu start po przypięciu jak i na liście niektóre angielskie aplikacje ? - Zainstalowałem "StartAllBack" jeszcze wczoraj i dzisiaj (23:00-1:00) miałem po polsku teraz już po angielsku pasek zadań same opcje są nadal po polsku.Jeżeli u was jest OK > to znaczy , że @Kt0si3k znalazł trafną regułę kolejności :E.No chyba , że odinstalowanie programu "micaforeveryone" spowodowało zmianę języka co byłoby dziwne dosyć... to by znaczyło , że w rejestrze jakakolwiek zmiana powoduję przywrócenie w niektórych miejscach języka angielskiego.Spróbuję przeinstalować i poczekam na efekt czy dalej zmieni czy pozostanie polski.

Kolejność instalacji każdego NOWEGO języka opisał, bodajże Phoenix, ale już nie mogę znaleźć tej rozpiski na jego stronie.

Pamiętam taką kolejność (mogę się mylić):

WŁĄCZENIE USŁUG WINDOWS UPDATE.

1. Pobranie języka i trzech dodatków.

2. Restart systemu.

3.Ustawienie nowego języka jako domyślnego.

4. Restart systemu.

5. W Administracynym Ustawieniu Języka wybieramy Polski i USTAWIAMY CZAS.

6. RESTART.

bolox11 and Kt0si3k like this
Posted
Godzinę temu, Napromieniowany napisał(a):

Dla ciebie może tak , osobiście z ciekawości zainstalowałem i jeżeli chodzi o prywatność itp. to wypada słabo na początek dostajemy menu start z oryginalnymi  przypiętymi aplikacjami , telemetria prawie w ogóle nie wyłączona , 120 procesów na start (Aktualnie po ustawieniu jest 83-86 z wszystkimi zainstalowanymi programami itd.) , dużo więcej usług , WU , nie zostało usunięte również "skrót" w plikach na pulpicie przy utworzeniu skrótu , zrównoważony plan zasilania co na ReviOS dostajemy Ultra Perfomance.Zainstalowałem bibliotekę z ToolBox`a i części brakowało mimo wersji AiO gra wyświetlała komunikat o brakujących bibliotekach Visual C++.Zamienione aplikacje typu notatnik , paint itd. co również wypada słabo bo system nie widzi aplikacji i trzeba ręcznie wyszukać.W tym systemie na start trzeba już sporo samemu robić co dla niektórych może być niewygodne gdzie przy ReviOS dostajemy wszystko gotowe na start.Kolejną rzeczą jest zakładanie konta Microsoftu po zainstalowaniu systemu i pierwsza konfiguracja tego również nie ma na ReviOs zaraz po zainstalowaniu systemu widzimy pulpit.

Wersja Combact (SuperLite) nie testowałem miałem obawy co do stabilności.

Jeszcze wydajnościowo nie wiem jak wypada ale w CinebenchR23 o 400 PKT miałem wyżej od ReviOS po zainstalowaniu i ustawieniu prawie wszystkiego choć jeszcze pewnie zostały drobne rzeczy.

Żeby nie było tak kolorowo, to nie radzę aktualizować Reviosa do wersji 819, ponieważ zostaje włączona usługa, np. diagtrack (telemetria). O dziwo, na czystym systemie - Revios 755 -w ogóle jej nie ma... Co do procesów, to jest ~50 po instalacji systemu i sterowników.

Posted
30 minutes ago, mar_tar said:

Żeby nie było tak kolorowo, to nie radzę aktualizować Reviosa do wersji 819, ponieważ zostaje włączona usługa, np. diagtrack (telemetria). O dziwo, na czystym systemie - Revios 755 -w ogóle jej nie ma... Co do procesów, to jest ~50 po instalacji systemu i sterowników.

A co ci zmienia ta jedna usługa, widocznie po coś jest ona tam.

Posted
9 godzin temu, TheStraight napisał(a):

A co ci zmienia ta jedna usługa, widocznie po coś jest ona tam.

To jest dla przykładu tylko jedna usługa, ale jest ich dużo więcej. Jak chcesz wiedzieć więcej, po co są te usługi, to zatrudnij wujka googla. Po to są modyfikowane systemy, aby pozbyć się tego syfu, który zamula cały system i kontroluje użytkownika wraz z przesyłaniem danych. Ale, kto co woli - ma wybór - albo modyfikacja, albo oryginał.

Posted

A po to są mody by ich samemu nie aktualizować - jeśli nie jest to wyrażnie zaznaczone.

A do aktualizacji ReviOS jest przeznaczone specjalne iso - które jest na ich stronie a tego builda którym ty aktualizowałeś tam nie ma.

Nic dziwnego że twoja aktualizacja przywraca rzeczy które są przez nich wyłączone - usunięte.

I na ich stronie pisze jak aktualizować - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
3 hours ago, mar_tar said:

To jest dla przykładu tylko jedna usługa, ale jest ich dużo więcej. Jak chcesz wiedzieć więcej, po co są te usługi, to zatrudnij wujka googla. Po to są modyfikowane systemy, aby pozbyć się tego syfu, który zamula cały system i kontroluje użytkownika wraz z przesyłaniem danych. Ale, kto co woli - ma wybór - albo modyfikacja, albo oryginał.

Jak chcesz się pozbyć "kontroli" to nie używaj Windowsa i odetnij się od internetu. Czy tego chcesz czy nie każda aplikacja jakiej używasz wysyła telemetrię. 
Ja rozumiem chęć posiadania moda ale czasem to wygląda trochę psychicznie u niektórych. 

Posted
W dniu 12.11.2022 o 11:49, seba007 napisał(a):

A po to są mody by ich samemu nie aktualizować - jeśli nie jest to wyrażnie zaznaczone.

A do aktualizacji ReviOS jest przeznaczone specjalne iso - które jest na ich stronie a tego builda którym ty aktualizowałeś tam nie ma.

Nic dziwnego że twoja aktualizacja przywraca rzeczy które są przez nich wyłączone - usunięte.

I na ich stronie pisze jak aktualizować - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pomożesz mi aktualizować? I jaka wersję polecasz pod dosyć b.dobrego Lapka gaming,  Conan mi się znudził

Posted
2 godziny temu, devil1996zgg napisał(a):

Pomożesz mi aktualizować? I jaka wersję polecasz pod dosyć b.dobrego Lapka gaming,  Conan mi się znudził

ReviOS 10 instalowałby, ja na nowego lapka taki wgrywam, na kompa z intelem 13gen to juz 11 muszę żeby rdzenie lepiej śmigały.