Hip3r Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Informacje wspólne o obrazach (x32 Lite, x64, Windows Server 2012 R2 x64) Zintegrowane aktualizacje na dzień: 14.02.2023 (Bez aktualizacji narzędzia do usuwania złośliwego oprogramowania) Śmieciowe aktualizacje: Nie Kompresja: ESD Usunięte komunikaty o końcu wsparcia: w systemie i Google Chrome Wprowadzone: Instalacja nienadzorowana (pozostawiłem partycjonowanie, wybór nazwy użytkownika i ustawienia prywatności) Windows 8.1 x32 Core 02.2023 Lite PL Final Oparte na: Windows 8.1 x32 Core Dedykowane dla: Laptopów gdzie fabrycznie był Windows 7 x32 Starter Co zostało usunięte? -Aplikacje UWP (z wyjątkiem sklepu) -Juniper Networks Januos Pulse -SonicWALL Mobile Connect -TCP Port Sharing -Dodatki dla innych języków -Tablet PC -Sticky Notes -VPN -Panel sterowania udostępniania mediów -Nożyczki -OCR -Dodatki dla innych jeżyków -OneDrive -Motywy personalizacji (została tylko domyślna tapeta) -Klient Telnet -Klient FTTP -Zdalna kompresja różnicowa -Gość Hyper-V -Licencjonowanie na maszynie wirtualnej -Windows Anytime Upgrade -Serwer Telnet -Serwer pulpitu zdalnego -Kontrola rodzicielska -Pomoc zdalna -Debugowanie jądra -Grupowanie sieci równorzędnej -Grupa domowa -Kolejkowanie wiadomości Microsoft (MSMQ) -Klient katalogów roboczych -Dołącz do miejsca pracy -Streaming multimediów -Windows PE -Usługa Simple TCP/IP Co zostało wyłączone? -Internet Explorer 11 -Windows Defender -PowerShell -XPS -Usługa udostępniania plików SMB 1.0/CIFS -Hibernacja Śmieciowe aktualizacje do ukrycia w Windows Update KB2976978-Telemetria KB3064059-Telemetria KB3080149-Telemetria KB3150513-Telemetria Opcjonalnie KB5001027 (Dodaje Microsoft Egde) KB4567409 (Dodaje Microsoft Egde w przypadku ukrycia KB5001027) KB4087514 (Pakiety językowe NET Framework 4.8) Zalecenia dla max wydajność na starym sprzęcie. 1.Używanie Chrome z rozszerzeniami uBlock Origin i h264ify. (uBlock Origin usuwa reklamy przez co zmniejsza użycie RAMU, h264ify zmienia na YT kodek na lżejszy przez co procesor jest mniej obciążony) 2.Użycie programu Autoruns żeby ogarnąć autostart. Zauważone błędy 1.Chromium nie działa. MEGA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Google Drive: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows 8.1 x64 02.2023 PL Podstawowe informacje o obrazie: Edycje: Core, Pro Baza :Windows 8.1 x64 z 11.01.2022 od GT500s. MEGA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Google Drive: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows Server 2012 R2 x64 02.2023 Obraz zawiera następujące edycje: -Windows Windows Server 2012 R2 Standard z interfejsem graficznym -Windows Windows Server 2012 R2 Datacenter z interfejsem graficznym MEGA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Google Drive: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dysk naprawy Windows 8 64-bitowy Funkcjonalność: Taka sama jak w opcjach napraw komputer w instalatorze Windows 8 x64 MEGA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Google Drive: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo6, winter5, jarexpol and 6 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarexpol Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Fajnie że dajesz, ale przy pobieraniu mam pętlę przekierowań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Wyłącz bypassy do skracania linków, u mnie to powodowało problem. Hip3r and jarexpol like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarexpol Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Dzięki, pobrany. Hip3r likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomHard Posted August 16, 2022 Report Share Posted August 16, 2022 Mało informacji o modzie. Dla jakich maszyn dedykowany ten mod. W jakim języku jest. Chodzi mi o to czy do tabletu sie nadaje, czy dotyk i klawiatura ekranowa została? Hip3r likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted August 16, 2022 Author Report Share Posted August 16, 2022 16 minut temu, TomHard napisał: Mało informacji o modzie. Dla jakich maszyn dedykowany ten mod. W jakim języku jest. Chodzi mi o to czy do tabletu sie nadaje, czy dotyk i klawiatura ekranowa została? Tworzyłem tego moda w czerwcu dla lapka SONY VPCM13M1E, w piątek dodałem do niego aktualizację z lipca i sierpnia, z tego co pamiętam żadnych sterowników nie usuwałem więc dotyk powinień działać, klawiatura ekranowa to nie mam żadnego tableta gdzie mógłbym wgrać w Windowsa i sprawdzić czy klawiatura ekranowa działa prawidłowa, a wszystkie mody są w takim samym języku co ich opis. TomHard likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lool Posted September 7, 2022 Report Share Posted September 7, 2022 W dniu 6.08.2022 o 14:51, Hip3r napisał: Podstawowe informacje o obrazie -Zintegrowane aktualizacje na dzień: 9.08.2022 -Kompresja ESD. -Mod oparty jest na Windows 8.1 Core (bez dopisku) x32 -Mod w polskiej wersji językowej -Mod dedykowany dla lapków gdzie fabrycznie był Windows 7 Starter x32 Co zostało usunięte? -Aplikacje UWP (z wyjątkiem sklepu) Co zostało wyłączone? -Windows Defender -Internet Explorer -PowerShell -XPS -Klient foledrów roboczych -Tablet PC Server Google Drive [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wsparcie zakończone. Nieda się pobrać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadziu123 Posted September 7, 2022 Report Share Posted September 7, 2022 15 minut temu, lool napisał: Nieda się pobrać na przeglądarkach Opera i chrome bez problemu się pobiera Hip3r likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubel Posted September 22, 2022 Report Share Posted September 22, 2022 Hehh, niecała godzina i serwer gdrive.... e: oooo tylko trzeba się zalogować na Google i wszystko się ściąga (iso-2Gb) Hip3r likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted September 23, 2022 Author Report Share Posted September 23, 2022 7 godzin temu, rubel napisał: Hehh, niecała godzina i serwer gdrive.... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] e: oooo tylko trzeba się zalogować na Google i wszystko się ściąga (iso-2Gb) To akurat nic nowego w przypadku moich modów że trzeba się zalogować na konto Google, mod waży 1.98GB, poprzednia wersja tego moda ważyła 2.0GB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted November 5, 2022 Author Report Share Posted November 5, 2022 Aktualizacja do wersji Windows 8.1 x32 Core 10.2022 Lite. JanKo6 and Chopek like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukib4 Posted November 8, 2022 Report Share Posted November 8, 2022 Kafelki są usunięte czy pozostały. Hip3r likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted November 8, 2022 Author Report Share Posted November 8, 2022 W dniu 8.11.2022 o 08:06, lukib4 napisał(a): Kafelki są usunięte czy pozostały. Zostały, tylko jest ich mniej przez usunięcie aplikacji UWP. Po zainstalowaniu system są 3 (Sklep, Eksplorator plików i Pulpit) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted January 10 Author Report Share Posted January 10 Nastąpił koniec wsparcia Windows 8.1 więc wydałem finalną jeszcze lzejszą wersję moda+dodatkowo zaintegrowane najnowsze aktualizacje Net Frawework, których wcześniej brakowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted January 10 Report Share Posted January 10 Ja bym jeszcze nie przesądzał, że to koniec. Poczekajmy do lutego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted January 10 Author Report Share Posted January 10 1 minutę temu, wiktorynek napisał(a): Ja bym jeszcze nie przesądzał, że to koniec. Poczekajmy do lutego. Nastąpił koniec wsparcia modyfikacji, wątpie żeby Microsoft chciał przedłużyć wsparcie Windows 8.1, imo za mało osób z niego korzysta. Chopek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted January 10 Report Share Posted January 10 Ale Server 2012R2 mogą zechcieć wspierać dalej, a to te same poprawki. Ryzenek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted January 10 Author Report Share Posted January 10 1 godzinę temu, wiktorynek napisał(a): Ale Server 2012R2 mogą zechcieć wspierać dalej, a to te same poprawki. Faktycznie dla Serwer 2012 R2 jeszcze trwa do 10 października 2023. Uznałem że wersja finalna tego moda nie zamierzam tu integrować poprawek z Serwer 2012 R2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskier Posted January 11 Report Share Posted January 11 3 godziny temu, wiktorynek napisał(a): Ale Server 2012R2 mogą zechcieć wspierać dalej, a to te same poprawki. 1 godzinę temu, Hip3r napisał(a): Faktycznie dla Serwer 2012 R2 jeszcze trwa do 10 października 2023. Uznałem że wersja finalna tego moda nie zamierzam tu integrować poprawek z Serwer 2012 R2. Ale Server 2012 R2 jest tylko x64, a to jest mod wersji x32 więc poprawek nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted January 11 Author Report Share Posted January 11 8 godzin temu, iskier napisał(a): Ale Server 2012 R2 jest tylko x64, a to jest mod wersji x32 więc poprawek nie ma. "nie zamierzam tu integrować poprawek z Serwer 2012 R2" więc bez znaczenia czy będą czy nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskier Posted January 11 Report Share Posted January 11 "nie zamierzam tu integrować poprawek z Serwer 2012 R2" - to oczywiście widziałem wcześniej, mój wpis odnosi się do tego gdyby ktoś inny Cię namawiał - nie ma co się zastanawiać , bo tych poprawek nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted January 11 Author Report Share Posted January 11 6 godzin temu, iskier napisał(a): "nie zamierzam tu integrować poprawek z Serwer 2012 R2" - to oczywiście widziałem wcześniej, mój wpis odnosi się do tego gdyby ktoś inny Cię namawiał - nie ma co się zastanawiać , bo tych poprawek nie ma. Ok, mogłem źle zrozumieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stolczyk Posted January 12 Report Share Posted January 12 Dobry by był finalny x64 jak kiedyś GT500s ale nie Lite tylko pełny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted January 13 Author Report Share Posted January 13 11 godzin temu, Stolczyk napisał(a): Dobry by był finalny x64 jak kiedyś GT500s ale nie Lite tylko pełny. Mod GT500s to też po części wersja Lite, bo nie ma aplikacji UWP. Od wydania ostatniej wersji tamtego moda do Windows 8.1 przybyło chyba tylko 4 aktualizacje które da się za integrować z install.esd (Aktualizacja zbiorcza, stosu obsługi i dwie Net Framework, reszta to aktualizacje zastąpione, chociaż nie jednej pewny czy z tych 2 aktualizacji Net Framework jedna nie zastępuje drugiej) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted January 14 Author Report Share Posted January 14 Przetestowałem modyfikację na lapku , okazało się że brakuje aktualizacji KB2920189, KB5012170 i KB5018549, integruje te aktualizacje do obrazu, jak wrzucę uaktualnioną wersję dam znać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted January 14 Author Report Share Posted January 14 Obraz wzbogacony o aktualizacje KB2920189, KB5012170 i KB5018549, bardziej adekwatny tytuł obrazu, oraz uaktualniony opis tematu. JanKo6 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted January 31 Author Report Share Posted January 31 Stworzyłem i wrzuciłem nowego moda Windows 8.1 Core x64 01.2023 PL. JanKo6 and Ryzenek like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wunderbaum Posted February 4 Report Share Posted February 4 W dniu 31.01.2023 o 18:21, Hip3r napisał(a): Stworzyłem i wrzuciłem nowego moda Windows 8.1 Core x64 01.2023 PL. Dzięki zabieram się za testy Hip3r likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted February 4 Author Report Share Posted February 4 W dniu 12.01.2023 o 20:33, Stolczyk napisał(a): Dobry by był finalny x64 jak kiedyś GT500s ale nie Lite tylko pełny. Zobacz wersje x64, może Cię zadowoli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted February 4 Author Report Share Posted February 4 9 godzin temu, wunderbaum napisał(a): Dzięki zabieram się za testy Jak sprawdzisz, napisz wrażenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts