Ewenar Posted July 22, 2022 Report Posted July 22, 2022 Mam dysk SSD M2 PNY CS2130 1T i ani BIOS ani instalator Windows go nie wykrywa. Mam płytę główną Asus prime b450-plus. Czy mogę prosić o rady? Co ciekawe w Biosie jest wzmianka o dysku ale nie ma żadnych informacji (podałem tego zdjęcia) Wszystko działało przez około rok aż do formata [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
brygada69 Posted July 22, 2022 Report Posted July 22, 2022 Czy masz podpięte dyski SATA na niektórych płytach powstaje konflikt i trzeba wpiąć dysk SATA do innego portu. W Bios aktywuj Funkcje M2 mode czy coś w tym rodzaju Adiwin&& likes this Quote
ampa Posted July 22, 2022 Report Posted July 22, 2022 1 Gniazdo M.2 współdzieli przepustowość z gniazdami SATA_5/6, dlatego gniazda SATA_5/6 nie mogą być wykorzystywane, gdy jest zainstalowane urządzenie M.2. Quote
Ewenar Posted July 22, 2022 Author Report Posted July 22, 2022 Godzinę temu, brygada69 napisał: Czy masz podpięte dyski SATA na niektórych płytach powstaje konflikt i trzeba wpiąć dysk SATA do innego portu. W Bios aktywuj Funkcje M2 mode czy coś w tym rodzaju Nie, od zawsze był to jedyny dysk podpięty Znalazłem tylko M2 configuration ale do wyboru jest Auto, PCIE, SATA i zostawiłem na Auto Quote
Widzior Posted July 22, 2022 Report Posted July 22, 2022 Jak to PNY, to jest duża szansa, że się ukatrupił. Ich ramy też padają jak stonki po opryskach. Sprawdź w innym kompie albo odpal jakiś system LiveCD. Quote
Anonim17PL Posted July 22, 2022 Report Posted July 22, 2022 @Ewenar Załącz CSM w UEFI, u mnie wywala nawet ostrzeżenie w ustawieniach. Zapewne jest dysk niezainicjowany lub jest w MBR. Po instalacji możesz sobie te CSM wyłączyć. Quote
Ewenar Posted July 22, 2022 Author Report Posted July 22, 2022 5 minut temu, Napromieniowany napisał: Trochę dziwna sytuacje BIOS i Instalator widzą dysk ale ma zerową pojemność. Wszystko jasne : @Widzior Objawy uszkodzonego dysku SSD: Dysk SSD zgłasza się z zerową lub bardzo małą pojemnością czyli dysk do wymiany? 24 minuty temu, Anonim17PL napisał: @Ewenar Załącz CSM w UEFI, u mnie wywala nawet ostrzeżenie w ustawieniach. Zapewne jest dysk niezainicjowany lub jest w MBR. Po instalacji możesz sobie te CSM wyłączyć. włączyłem CSM w UEFI ale bez zmian Quote
Anonim17PL Posted July 22, 2022 Report Posted July 22, 2022 14 minut temu, Ewenar napisał: czyli dysk do wymiany? włączyłem CSM w UEFI ale bez zmian 3 godziny temu, Ewenar napisał: Wszystko działało przez około rok aż do formata W jaki sposób go sformatowałeś? Czy były jakieś błędy podczas formatowania? Można jeszcze wyczyścić diskpartem. Wciskasz Shift+F10 na pierwszym ekranie instalacyjnym i wpisujesz: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zamknij okno i uruchom instalację. Quote
bison616 Posted July 23, 2022 Report Posted July 23, 2022 8 godzin temu, Napromieniowany napisał: Trochę dziwna sytuacje BIOS i Instalator widzą dysk ale ma zerową pojemność. Wszystko jasne : Objawy uszkodzonego dysku SSD: Dysk SSD zgłasza się z zerową lub bardzo małą pojemnością Dokładnie to samo miałem miałem dwa tygodnie z temu z Patriot Viper VPN100 256GB, najpierw nie był wykrywany przez bios a potem 0 pojemności. Poszedł na gwarancje. A teraz czekam m zwrot gotówki. Quote
Recommended Posts