Jump to content

Problem z formatowaniem dysków/pendrajwów w wielu modyfikacjach.

Recommended Posts

Posted

W wielu modach do 10tki spotkałem sie z komentarzami,albo nawet wymieniane jest to już w  opisie modyfikacji że : " problem z formatowaniem urządzeń używając eksploratora Windows i zarządzania dyskami - nie może sformatować, natomiast programami trzecimi bez problemu idzie "

Może ktoś napisać  z czego się bierze ten problem?Dlaczego niektóre  modyfikacje nie mają tego problemu,a  wiele ma? Czy jest jakieś obejście tego poza programami firm trzecich ?

próbowałem coś pogooglować, ale temat jest tak rozległy, że nic konkretnego nie  mogę znaleźć.

Posted
16 godzin temu, kreon napisał:

Może ktoś napisać  z czego się bierze ten problem?

Zbyt dużo wyciętych składników i tyle.

16 godzin temu, kreon napisał:

Czy jest jakieś obejście tego poza programami firm trzecich ?

Korzystanie z niemodowanego systemu Windows, albo sprawdzonych modów bez takich przypadłości.

Używałem na prawdę wielu modów i nie spotkałem się z takim problemem.

VACek likes this
Posted

No ja się już spotkałem z dwoma modami  które miały ten "feature"

dla mnie całkowicie dyskwalifikujący bo niemożność formatowania dysków /pamieci usb to  jakaś masakra.

I to jest największy problem- człowiek szuka jakiegoś moda gdzie jest wycięta telemetria,i  podstawowe śmieci które tylko zajmują miejsce na dysku- i praktycznie nie ma  czegoś takiego.

Ludzie robią jakieś zawody ile uda im się wyciąć z  instalki żeby zajmowała pół mega pamieci mniej, i jak się  póżniej zaczyna używać, to wychodzi że połowy opcji nie ma, albo nie działają.

Posted
15 minut temu, kreon napisał:

I to jest największy problem- człowiek szuka jakiegoś moda gdzie jest wycięta telemetria,i  podstawowe śmieci które tylko zajmują miejsce na dysku- i praktycznie nie ma  czegoś takiego.

Czysty system + własna optymalizacja :) 

Posted
3 minuty temu, kreon napisał:

To wrzucaj tu swojego a  nie chwalisz się tylko ;)

Napiszę to po raz 3, tym razem z rozwinięciem :) 

Instalujesz czysty system najlepiej bezpośrednio od MS i używasz programów "trzecich" do optymalizacji, takich jak np:

- GlaryUtilities

- DISM++

Posted

Ło panie no nie bardzo,bo to się mija z  koncepcją wykastrowanej instalki. jaki jest sens instalowania  pełnego systemu z dziesiątkami niepotrzebnych programów, żeby je póżniej  ręcznie usuwać?

Posted
21 godzin temu, kreon napisał:

problem z formatowaniem urządzeń używając eksploratora Windows i zarządzania dyskami - nie może sformatować, natomiast programami trzecimi bez problemu idzie

Wyłączona usługa Defragmentator Dysków i potem macie takie problemy.

kreon likes this
Posted
5 minut temu, Widzior napisał:

Wyłączona usługa Defragmentator Dysków i potem macie takie problemy.

Dzięki wielkie, o taką odpowiedź  mi chodziło :) sprawdzę to, zaraz.

Posted
17 minut temu, kreon napisał:

Ło panie no nie bardzo,bo to się mija z  koncepcją wykastrowanej instalki. jaki jest sens instalowania  pełnego systemu z dziesiątkami niepotrzebnych programów, żeby je póżniej  ręcznie usuwać?

A taka że wole mieć wszystko w systemie ale wyłączone i w razie coś włączyć przez co mam zero problemów i wszystko działa niż płakać że w kastracie połowy nie ma.

P.S mamy 2022rok i ssd minimum 120gb na system to już od dawna podstawa :)

Posted

Czyste systemy są ociężałe i więcej pamięci ram biorą niż modowane systemy i dlatego polecam modowane systemy typu ghost spectre, oxygen czy revios bo tam w tych systemach modowanych jest usuniętę to co dla zwykłego użytkownika niepotrzebne jak telemetria, cortana, defender itd i lepiej działają i mniej pamięci żrą i chodzą dużo lepiej niż czyste systemy. Ja mam modowanego windowsa i chodzi bez problemu bez żadnych optymalizatorów.