Jump to content

Brak działania Dism++ i czyszczenie w menu PPM. Gdzie jest skrypt czyszczenie i jak to naprawić?

Recommended Posts

Posted

poradziłem sobie z Dism++ - ściągnąłem i wpakowałem w miejsce po uszkodzonym. Nie wiem gdzie szukać skryptu "czyszczenie" .

Proszę Sromotnika lub inne osoby znające temat - może się da uzupełnić jego wspaniałe działanie. Problem wystąpił po próbach z KershDoktor 4.9.

A Sromotnik ostrzegał .... Nie zrobiłem kopii przed próbami i to skutek - proszę o pomoc.

Pozdrawiam Sromotnika i Rodzinkę - może znajdziesz jeszcze trochę czasu na nową wersję Win11JG...

Posted
22 minuty temu, romuskat napisał:

poradziłem sobie z Dism++ - ściągnąłem i wpakowałem w miejsce po uszkodzonym. Nie wiem gdzie szukać skryptu "czyszczenie" .

Proszę Sromotnika lub inne osoby znające temat - może się da uzupełnić jego wspaniałe działanie. Problem wystąpił po próbach z KershDoktor 4.9.

A Sromotnik ostrzegał .... Nie zrobiłem kopii przed próbami i to skutek - proszę o pomoc.

Pozdrawiam Sromotnika i Rodzinkę - może znajdziesz jeszcze trochę czasu na nową wersję Win11JG...

Nie wiem czy skrypt "czyszczenie" zadziała jak go nawet przywrócisz, gdyż są w nim zawarte odpowiednie ustawienia, które występują tylko w tym konkretnym systemie i są dostosowane przez twórcę. Jeżeli użyłeś zewnętrznego programu do optymalizacji, to wszelkie ustawienia przez @srom-otnik poszły się ebać, co w tym przypadku skrypt będzie zbędny, lub połowicznie działał. Trzeba zwrócić uwagę, że w Win 10 jest duża korelacja między apkami i usługami. Jedno usuniesz- drugie nie działa. Coś uruchomisz to lawinowo inne zaczną działać i zamulisz system.

Dam ci radę na przyszłość, którą sam stosuję. Jeśli system się sypie i wiesz, że czeka cię format, to wtedy bawisz się różnymi programami do testowania ich przydatności. W razie uwalenia i tak czeka cię postawienie nowego systemu.

Pozdrawiam.

Posted
1 minutę temu, BodziuRat napisał:

czeka cię postawienie nowego systemu

lepszym rozwiązaniem po postawieniu nowego systemu jest chyba zrobienie kopii np. acronisem, w razie czego nie trzeba stawiać systemu od nowa.

BodziuRat likes this
Posted
4 minuty temu, piter1114 napisał:

lepszym rozwiązaniem po postawieniu nowego systemu jest chyba zrobienie kopii np. acronisem, w razie czego nie trzeba stawiać systemu od nowa.

Zgadza się, jak ktoś lubi i potrafi się tym "bawić" to jest to najlepsze rozwiązanie, jednakże ma to tylko sens jeśli stawiasz nowy system. Przywracanie w ten sposób na istniejący system spowoduje tylko, że niedziałające apki, skrypty itp. powrócą ale syf niepotrzebny zostanie, gdyż nadpisze pliki istniejące albo przywróci uszkodzone, ale nie usunie "starych".

Posted
8 minut temu, BodziuRat napisał:

nadpisze pliki istniejące

10 minut temu, BodziuRat napisał:

niedziałające apki, skrypty itp. powrócą

Acronis chyba tak nie działa, ale mogę się mylić.Nigdy nie zdarzyło mi się, żebym znalazł coś z "poprzedniego" systemu, po przywróceniu kopii acronisem. Moja metoda po postawieniu nowego systemu jest taka :

1.kopia org.

2.kopia ze sterownikami i ew.programami 

, i w ciągu kilku min.mogę przywrócić to co chcę.

Posted
6 minut temu, piter1114 napisał:

Acronis chyba tak nie działa, ale mogę się mylić.Nigdy nie zdarzyło mi się, żebym znalazł coś z "poprzedniego" systemu, po przywróceniu kopii acronisem. Moja metoda po postawieniu nowego systemu jest taka :

1.kopia org.

2.kopia ze sterownikami i ew.programami 

, i w ciągu kilku min.mogę przywrócić to co chcę.

Czyli przywracasz, stawiasz nowy system a nie go naprawiasz ;]

Posted
16 minut temu, BodziuRat napisał:

Czyli przywracasz, stawiasz nowy system a nie go naprawiasz ;]

Oczywiście, Acronis nic nie naprawia bo formatuje wcześniej partycję na którą przywraca. Możesz mieć na danej partycji zupełnie inny system, a Acronis przywróci to co mu kazałeś. :)

Dlatego dobre kopie trzeba robić częściej, a stare kasować - żeby nie stracić tego co się ustawiło.

Posted

Dzięki Wszystkim za porady - chyba rzeczywiście postawię od nowa windę i po zainstalowaniu podstaw oprogramowania zrobię kopię Acronisem i Snapshotem.

Pozdro dla Sromotnika i Rodzinki !

Posted
W dniu 10.07.2022 o 08:19, romuskat napisał(a):

Dzięki Wszystkim za porady - chyba rzeczywiście postawię od nowa windę i po zainstalowaniu podstaw oprogramowania zrobię kopię Acronisem i Snapshotem.

Pozdro dla Sromotnika i Rodzinki !

Jak instalujesz modowany system to odepnij od neta,wifi wyłącz jak możesz, potem skonfiguruj co trzeba, a na końcu wpinasz net. 

Posted
On 7/8/2022 at 10:09 AM, romuskat said:

Brak działania Dism++ i czyszczenie w menu kontekstowym PPM. Gdzie jest skrypt czyszczenie i jak to naprawić?

Używam wersji Pro Defender off.

tutaj umiescilem instalke tego skryptu.

bancyf likes this