Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,
ustawienia rozruchu systemu, ustawienie CSM, same sie zresetowaly, co spowodowalo niemozliwoscia uruchumienia systemu.
Mialem stracha ze padl mi moj jeszcze dosc nowy SSD ale poprostu UEFI probowal bootowac z mojego starego HDD.

O co tu chodzi? Virus? jakis krytyczny error w SDD'ku? korupcja plikow UEFI/bios? (moja plyta ma 2 biosy, jeden jako backup w razie takich przypadkow)
Mial ktos tak?

Posted
12 minutes ago, VACek said:

Czasem tak bios ma, sprawdź baterie czy nie jest rozładowana.

dzieki za odpowiedz. doprawdy? nie mam sie czego obawiac? CHYBA pierwszy raz mam takie zdarzenie.

zmienilem opcje bootowania na poprawne i system uruchomil sie wlasciwie bez nowych bledow w zdarzeniach systemowych.

zakladam ze gdyby byla rozladowana to nie moglbym teraz pisac tego posta

Posted
3 minuty temu, walterM napisał:

Bateria podtrzymuje ustawienia bios gdy PC jest odłączony od zasilania :) 

Posted
1 minutę temu, walterM napisał:

dzieki za odpowiedz. doprawdy? nie mam sie czego obawiac? CHYBA pierwszy raz mam takie zdarzenie.

zmienilem opcje bootowania na poprawne i system uruchomil sie wlasciwie bez nowych bledow w zdarzeniach systemowych.

plyta bedzie trzymac ustawienia przy martwej bateri az nie straci  prądu np wyłączysz kompa na listwie . sprawdz baterie miernikiem , jesli bateria OK to trzeba szukac gdzieś indziej  , ps jaki model płyty ?  jesli z dual biosem to moze padl na pierwszej kosci i odratował sie z drugiej ... ?

Posted
52 minutes ago, stanq said:

plyta bedzie trzymac ustawienia przy martwej bateri az nie straci  prądu np wyłączysz kompa na listwie . sprawdz baterie miernikiem , jesli bateria OK to trzeba szukac gdzieś indziej  , ps jaki model płyty ?  jesli z dual biosem to moze padl na pierwszej kosci i odratował sie z drugiej ... ?

53 minutes ago, VACek said:

Bateria podtrzymuje ustawienia bios gdy PC jest odłączony od zasilania :) 

no tak, nie pomyslalem, prawda.

wylaczylem kompa z zasilania i jak narazie ustawienia trzyma wiec bateria jeszcze dobra raczej