walterM Posted June 17, 2022 Report Posted June 17, 2022 Witam, ustawienia rozruchu systemu, ustawienie CSM, same sie zresetowaly, co spowodowalo niemozliwoscia uruchumienia systemu. Mialem stracha ze padl mi moj jeszcze dosc nowy SSD ale poprostu UEFI probowal bootowac z mojego starego HDD. O co tu chodzi? Virus? jakis krytyczny error w SDD'ku? korupcja plikow UEFI/bios? (moja plyta ma 2 biosy, jeden jako backup w razie takich przypadkow) Mial ktos tak? Quote
VACek Posted June 17, 2022 Report Posted June 17, 2022 Czasem tak bios ma, sprawdź baterie czy nie jest rozładowana. Quote
walterM Posted June 17, 2022 Author Report Posted June 17, 2022 12 minutes ago, VACek said: Czasem tak bios ma, sprawdź baterie czy nie jest rozładowana. dzieki za odpowiedz. doprawdy? nie mam sie czego obawiac? CHYBA pierwszy raz mam takie zdarzenie. zmienilem opcje bootowania na poprawne i system uruchomil sie wlasciwie bez nowych bledow w zdarzeniach systemowych. zakladam ze gdyby byla rozladowana to nie moglbym teraz pisac tego posta Quote
VACek Posted June 17, 2022 Report Posted June 17, 2022 3 minuty temu, walterM napisał: zakladam ze gdyby byla rozladowana to nie moglbym teraz pisac tego posta Bateria podtrzymuje ustawienia bios gdy PC jest odłączony od zasilania Quote
stanq Posted June 17, 2022 Report Posted June 17, 2022 1 minutę temu, walterM napisał: dzieki za odpowiedz. doprawdy? nie mam sie czego obawiac? CHYBA pierwszy raz mam takie zdarzenie. zmienilem opcje bootowania na poprawne i system uruchomil sie wlasciwie bez nowych bledow w zdarzeniach systemowych. zakladam ze gdyby byla rozladowana to nie moglbym teraz pisac tego posta plyta bedzie trzymac ustawienia przy martwej bateri az nie straci prądu np wyłączysz kompa na listwie . sprawdz baterie miernikiem , jesli bateria OK to trzeba szukac gdzieś indziej , ps jaki model płyty ? jesli z dual biosem to moze padl na pierwszej kosci i odratował sie z drugiej ... ? Quote
VACek Posted June 17, 2022 Report Posted June 17, 2022 Dla tego jeśli bateria ma te minimum 2,7-2,9V to jest git i bym po prostu przeinstalował najnowszym biosem Quote
walterM Posted June 17, 2022 Author Report Posted June 17, 2022 52 minutes ago, stanq said: plyta bedzie trzymac ustawienia przy martwej bateri az nie straci prądu np wyłączysz kompa na listwie . sprawdz baterie miernikiem , jesli bateria OK to trzeba szukac gdzieś indziej , ps jaki model płyty ? jesli z dual biosem to moze padl na pierwszej kosci i odratował sie z drugiej ... ? 53 minutes ago, VACek said: Bateria podtrzymuje ustawienia bios gdy PC jest odłączony od zasilania no tak, nie pomyslalem, prawda. wylaczylem kompa z zasilania i jak narazie ustawienia trzyma wiec bateria jeszcze dobra raczej Quote
Recommended Posts