Jump to content

System LTSB\C, a programy Windows

Recommended Posts

Posted

Witam, podobają mi się systemy Windows 10 w wersji LTSB\C. Wyszły aktualnie 4 wersje czyli: LTSB 2015, LTSB 2016, LTSC 2019, LTSC 2021 z których to wersja 2019 (1809) ma obecnie najdłuższe wsparcie 9 czy 10 lat, choć wersja 2021 tylko 5 lat. Wiem, że takie wsparcie oznacza np. automatyczne pobieranie sterowników, czy aktualizacji do Windows Defender, ale co z pozostałymi programami? Czy one (te które używam), pomijając inne, bo najbardziej boję się o przeglądarkę Chrome, Adobe Reader, OBS Studio, Sterowniki do drukarki Canon, bo te się co trochę same aktualizują, gdy wyjdzie nowsza wersja. Czy ktoś orientuje się czy faktycznie wymienione programy będą działać do 2029 r w najnowszych wersjach czy w którymś momencie dany program nie zawoła żeby do działania uaktualnić system do wersji z 1809 do przynajmniej 1903 itp. tak jak to robi Photoshop 2022? Ktoś z was może coś wiedzieć na ten temat bądź zdarzyło się komuś coś takiego z innym programem?

Posted

Widzę, że nie dostałem odpowiedzi. Cóż postanowiłem sam to sprawdzić i podzielić się z Wami. Zainstalowałem w VirtualBox najstarszy system Windows 10 LTSB 2015, który jest jeszcze wspierany, a mimo to co prawda tylko raz OBS Studio wywalił crash. Adobe Reader nie uruchomił się w ogóle "Program przestał odpowiadać". Stąd wniosek nie ważna jest długość wsparcia Windows a tylko jego najnowsza kompilacja, bo specjalnie pod nią tworzone są programy.

Posted

@czesioanonim dla M$ ZAWSZE liczy się najnowsza kompilacja/wydanie swego systemu a nie długość jego wsparcia i niestety dotyczy to takze LTSB co było od zawsze wiadome i nic na to nie poradzimy chyba ze M$ zmieni polityke swych programów

Posted

"FILAGOL" Ja bym powiedział, że to nie Microsoft, a programiści tworzący swoje programy w tym konkretnym przypadku to firma Adobe, ale masz racje, że liczy się najnowsza kompilacja, a nie wsparcie.