Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,
Kupiłem dysk "chiński" który z jakiegoś powodu nie chce działać pod Linuxem ale działa pod Windowsem 10.
Pech chciał że w domu mam akurat Linuxa Mint 20.1 no i nie da się tego dysku używać natomiast stary dysk jest w 99.9% zapełniony.
Żeby nie było, kolega znający się na sprzęcie sprawdzał również na innych komputerach, efekt ten sam tj. działa pod Windowsami a pod Linuxami nie ma żadnych szans.
Jedyne co wymyśliłem to żeby część danych przenieść na nowy dysk dzięki czemu istnieje możliwość uzyskania miejsca na starym.
Do głowy przyszedł pomysł z Windowsem 10 PE no ale tu kolejny problem: okazało się że są problemy z driverami grafiki, jedyne co uzyskuję to kilka rzędów kropek, najwyraźniej Win 10 PE nie ma właściwych driverów dla Lenovo T530.
Stąd pytanie, gdzie można znaleźć obraz Windowsa PE może np. w wersji 8.1 który miałby odpowiednie drivery z możliwością zainstalowania najlepiej na pendrive lub liveCD (ew. dysk jeśli to zadziała).
Pozdawiam

Posted
W dniu 9.04.2022 o 19:44, mailak napisał:

Kupiłem dysk "chiński" który z jakiegoś powodu nie chce działać pod Linuxem ale działa pod Windowsem 10.

Mógłbyś to rozwinąć?  Czy to znaczy że nie da się go sformatować na ext4? I jak jest sformatowany?

Posted

Hahaha kupiłeś dysk, że pendrive USB z Czajna. 256GB Super Fast za jedyne 13zł? No to nie dziw się, że nie działa bo ma on raptem ze 2GB i tylko ułomność Windowsa sprawia iż widzisz go niby OK.

tadziu123 likes this
Posted

@mailak nie ryzykowałbym z tym "Chińskim" dyskiem nie wiadomo co jest w srodku i czy to nie zaden składak

po za tym dziwne ze Linux co znaczy nie działa pod Linuxem ? System Pingwinka go nie widzi fizycznie  czy logicznie ?

Pobierz program np. EaseuUS Partition dowolną wersję Zainstaluj i z pod tego programu Utwórz partycje linuxowe :-)

Lub wersja Live CD tego programu Uruchom z niego laptopa i jak wyzej :-)

jarexpol likes this
Posted

Nie, Linux z tym dyskiem nie zadziała. Ani nowy kernel, ani stary, żaden. Nawet nie zbootuje i nie zobaczy dysku albo ew. zobaczy jakby był prawie martwy (choć jest nowy).
Oczywiście też pod Linuxem nie da utworzyć tablicy partycji o samych partycjach nie wspominając. Nie jestem specjalistą ale tworzyłem/przenosiłem/modyfikowałem partycje na innych dyskach wiele razy, nigdy nie widziałem czegoś podobnego. To jest problem z driverami tego dysku.
Natomiast pod Windowsami dobrze działa, bez błędów, pod warunkiem że partycja jest typu ext4. Windows widzi dysk, kopiuje pliki, działa, tylko że nie mam licencji Windows na kompa prywatnego a komp w pracy od razu próbuje zaszyfrować dyski...
Jeśli chodzi o ten Windows PE to zrobiłem bootowalny USB ale niestety też nic z tego, zapewne znowu problem z driverami Win10 dla Lenovo T530 tak jak poprzednio (na stronie Lenovo też nie ma driverów Win 10 dla T530). Problem z driverami Lenovo jest zupełnie niezależny od tego czy nowy dysk jest wpięty do laptopa czy nie.
Nie ma jakiegoś Win PE dla Windowsa wersji 8.1/8/7 ?