Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam problem z aktualizacją windows 10 do 11.

ISO pobierane przez MediaCreationTool z ominięciem tpm itd i na koniec instalacji wyskakuje mi 0x8007042b 0x4001e second_boot pre_oobe

Próbowałem też zmienić AOEMI Partition Assistant MBR na GPT i też nie mogę.

Przy robieniu tego dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth też wyskakuje błąd przy 30%+

Ratuje mnie tylko czysta instalacja czy można jakoś to naprawić?

Posted

No cóż niektórego win 10 nie można zaktualizować do nowszej wersji bo nie a co dopiero win 11 z obejściem...może spróbuj nie robić rufusem obejścia a ręcznie podmieniając plik z win 10 do 11 a następnie rozpakuj na inny dysk i z tego poziomu zaktualizuj. Aktualizacja z poziomu boot nie przechodzi, przynajmniej w win 10 tak było.

Posted

Ja osobiście robiłem u znajomego aktualizacje z zachowaniem danych w sposób opisany tu 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

"- Aktualizacja z windows 10: Wypakuj iso do folderu, umieść w nim bypass.bat i go uruchom. Kliknij "Zmień sposób pobierania aktualizacji przez instalator" i wybierz "Nie teraz" i kliknij dalej. Teraz możesz zainstalować Windows 11."

Zresztą już ktoś kiedyś na forum o to pytał i też mu to zaproponowałem i zadziałało.

krasnal145 and foxhound88 like this
Posted
W dniu 21.03.2022 o 17:03, Marcel1 napisał:

Ja osobiście robiłem u znajomego aktualizacje z zachowaniem danych w sposób opisany tu 

"- Aktualizacja z windows 10: Wypakuj iso do folderu, umieść w nim bypass.bat i go uruchom. Kliknij "Zmień sposób pobierania aktualizacji przez instalator" i wybierz "Nie teraz" i kliknij dalej. Teraz możesz zainstalować Windows 11."

Zresztą już ktoś kiedyś na forum o to pytał i też mu to zaproponowałem i zadziałało.

Sprawdzę i dam znać czy poszło 

W dniu 21.03.2022 o 16:47, ampa napisał:

Tak jak pisałem spróbuj innej metody na zrobienie obejścia zamiast tej z rufusa.

Oprócz rufusem robiłem przez [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i przez to mam instalator od windows serwer. Czy wiesz może jak to cofnąć?

Posted
10 godzin temu, krasnal145 napisał:

O taki błąd mam. Ktoś może wie czy można to naprawić żeby nie robić czystej instalacji z USB?

A to próbowałeś ? Możesz zmienić przez regedit ręcznie.

This is the hidden content, please
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • or

Posted
5 godzin temu, helmut112 napisał:

A to próbowałeś ? Możesz zmienić przez regedit ręcznie.

This is the hidden content, please
  • or

Dodałem ręcznie już wcześniej to i inne do regedit.

sfc /scannow mi nie działa

to dism.exe /online /Cleanup-Image /RestoreHealth i inne też nie

Zna się ktoś na logach z tego? Bo mam jak próbowałem to robić 

Posted
2 godziny temu, stens napisał:

Masz pro a zaktualizować chcesz Windows server? to nigdy tego nie zrobisz. Weź Windows pro i zaktualizujesz.

1 minutę temu, Marcel1 napisał:

Właśnie coś mi tu nie pasowało w kontekście tej odpowiedzi

Ale wczoraj byłem padnięty po robocie więc przeglądałem tylko po łapkach. Jeśli masz zainstalowany Windows 10 pro to zaktualizujesz go do pro czyli tak jak radź Ci kolega - stens -

Przez to że robiłem instalacje przez to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to mi podmieniło jakoś instalator nawet pisze o tym. Mam i5-3570K dlatego normalnie bym nie mógł zainstalować 

Posted

A tak w ogóle jaki system masz zainstalowany?

Masz pro a zaktualizować chcesz Windows server? to nigdy tego nie zrobisz. Weź Windows pro i zaktualizujesz.

19 godzin temu, krasnal145 napisał:

O taki błąd mam. Ktoś może wie czy można to naprawić żeby nie robić czystej instalacji z USB?

Ale wczoraj byłem padnięty po robocie więc przeglądałem tylko po łapkach. Jeśli masz zainstalowany Windows 10 pro to zaktualizujesz go do pro czyli tak jak radź Ci kolega - stens -

Posted
W dniu 25.03.2022 o 17:00, Marcel1 napisał:

Przez to że robiłem instalacje przez to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to mi podmieniło jakoś instalator nawet pisze o tym. Mam i5-3570K dlatego normalnie bym nie mógł zainstalować 

Posted
W dniu 29.03.2022 o 19:34, LAGUNA napisał:

Robiłem tym sposobem co podałeś linka i na koniec po kilku restartach było cofanie zmian i wyskakiwało to (pisze Windows Server dlatego że ten skrypt zmienia)
image.png.c390df27faca6cdc66e59f2e985045b1.png