Widzior Posted March 10, 2022 Report Posted March 10, 2022 Kupiłem taki radiator, tylko na ali - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I mam dylemat odnośnie tego najcieńszego termopada 0,5mm, który akurat chciałem zastosować na spód dysku. Na zdjęciach z aukcji jest z obu stron różowy, a ja mam biało-pomarańczowy, jakby złożony z dwóch różnych, i część pomarańczowa jest bez folii (biała strona ma folię). Pozostałe termopady, te grubsze niebieskie, są zafoliowane z obu stron. I teraz nie wiem, czy go użyć czy nie, i którą stroną dać do dysku, a którą do radiatora, czy ma to znaczenie? Chcę to zrobić raz, a dobrze, więc wolę zapytać. Quote
Widzior Posted March 10, 2022 Author Report Posted March 10, 2022 Gościu z allegro mi odpisał, żeby dać stroną bez folii (pomarańczową) do backplate radiatora. Nie daje mi tylko spokoju to, czemu ten najcieńszy termopad 0,5mm jest złożony z dwóch jeszcze cieńszych, a nie jest jednolity jak te grubsze, niebieskie. Quote
ropuch Posted March 10, 2022 Report Posted March 10, 2022 Nie daje mi tylko spokoju to, czemu ten najcieńszy termopad 0,5mm jest złożony z dwóch jeszcze cieńszych, a nie jest jednolity jak te grubsze, niebieskie.Też moim zdaniem powinno być to jednolite. A którą stroną przykleisz to zrobisz jak uważasz ale to jest z jednego tworzywa a nie dwóch więc jak dla mnie to nie ma znaczenia. Quote
Nieobecny Posted March 10, 2022 Report Posted March 10, 2022 2 godziny temu, Widzior napisał: Chcę to zrobić raz, a dobrze 1 godzinę temu, Widzior napisał: Nie daje mi tylko spokoju Chcesz raz, a porządnie? - to wyrzuć te termopady przez okno. Kup Gelid Ultimate. Uwzględnij też, że żywotność (dobra przewodność termopadów) jest krótsza niż past. Max 2 lata i wymiana (absolutny max). Quote
Widzior Posted March 10, 2022 Author Report Posted March 10, 2022 Godzinę temu, wiktorynek napisał: żywotność (dobra przewodność termopadów) jest krótsza niż past. Max 2 lata i wymiana (absolutny max). Powiedz to moim 16-letnim termopadom w moim nieśmiertelnym lapku I temp max 70*C. Ale właśnie mam zamiar je wymienić, bo z tych chińskich sobie dotnę Quote
Nieobecny Posted March 11, 2022 Report Posted March 11, 2022 Fabryczne termopady mają strukturę gumowo-piankową. Są przez to trwalsze, ale gorzej przewodzą ciepło. Im większa gęstość, tym lepsze przewodnictwo. Najlepsze termopady mają strukturę jakby sprasowanej pasty termoprzewodzącej i są wyraźnie ciężkie. Quote
GT500s Posted March 11, 2022 Report Posted March 11, 2022 Kup sobie takie: najlepsze i pod względem montażu. Quote
Widzior Posted March 11, 2022 Author Report Posted March 11, 2022 Zmontowałem to ustrojstwo i jest parodia, bo jakiś "geniusz" zaprojektował gniazdo m.2 zaraz pod slotem pci-e x16 dla grafiki W ogóle miałem sporo szczęścia, że dałem radę zamontować grafikę po założeniu dysku m.2 z radiatorem, bo dosłownie wchodzi to na styk. Idealnie na styk, jakby było spasowane, i to na szerokość, i na wysokość. Efekt jest taki, że 100% powierzchni radiatora jest szczelnie przykryte plastikiem w chłodzenia grafiki i po nagrzaniu się radiatora mam dokładnie takie same temperatury w spoczynku Zero przepływu powietrza. Mam teraz obawy, czy podczas dłuższego obciążenia dysku, jak radiator się mocno nagrzeje, to nie zacznie mi topić tego plastiku od chłodzenia grafiki. Żenada. Póki co podłożyłem wąski kawałek papieru, żeby prowizorycznie odizolować oba elementy. I druga najbardziej debilna sprawa projektowa w PCtach, której nigdy nie rozumiałem, i za co bym dostał w szkole z miejsca pałę i wyjazd z laborek, to montowanie elektroniki, która wymaga radiatora i chłodzenia, pod spodem laminatu, jak bez problemu można to zrobić od góry. P-A-R-O-D-I-A. Quote
Nieobecny Posted March 11, 2022 Report Posted March 11, 2022 2 godziny temu, GT500s napisał: Kup sobie takie: Gelid Ultimate - też takie polecałem - obecnie najlepsze na rynku. @Widzior - kupiłeś za gruby radiator. Jakie są opcje? 1. Niższy radiator. 2. Radiator z aktywnym chłodzeniem oczywiście taki sam lub niższy, który wydmuc"Jestem Idiotą"e powietrze na boki. 2 godziny temu, Widzior napisał: po nagrzaniu się radiatora mam dokładnie takie same temperatury w spoczynku Eee... to jeszcze nic strasznego. W stresie na pewno są sporo niższe. Quote
Widzior Posted March 11, 2022 Author Report Posted March 11, 2022 20 minut temu, wiktorynek napisał: kupiłeś za gruby radiator Jaki tam gruby. Ta foremka taki efekt sprawia, a nad samym dyskiem jest termopad 1mm + radiator 6mm. Ta płyta ma po prostu debilne położenie gniazda m.2. W płytach serii 400/500 już pomyśleli i główne m.2 jest nad grafiką, a drugie (o ile jest) jest pod nią, ale sporo niżej niż u mnie. W moim zabytku chyba nie przewidzieli nvme z chłodzeniem Trudno, przemęczę się, kiedyś to padło wymienię, a w międzyczasie może sobie kupię na ali sam radiatorek 3mm. Quote
GT500s Posted March 12, 2022 Report Posted March 12, 2022 5 godzin temu, wiktorynek napisał: Gelid Ultimate - też takie polecałem - obecnie najlepsze na rynku. nadmienię że owa struktura jest zrobiona celowo, żeby odprowadzić powietrze. Quote
Nieobecny Posted March 12, 2022 Report Posted March 12, 2022 6 godzin temu, GT500s napisał: nadmienię że owa struktura jest zrobiona celowo Taką strukturę powierzchni ma też Thermal Grizzly Minus Pad 8. 11 godzin temu, Widzior napisał: radiator 6mm 11 godzin temu, Widzior napisał: radiatorek 3mm Masz jeszcze do wyboru przedział 3-6mm. Quote
Widzior Posted November 19 Author Report Posted November 19 Odkopuję temat. Mobo mam nadal to samo, a kupiłem dysk Kingston KC3000 2TB, który jest dwustronny, więc zamontowany w radiatorze Jeyi Warship z termopadami z obu stron za cholerę nie wejdzie mi w to felerne m.2 pod grafiką. I teraz pytanie - KC3000 ma fabrycznie od góry taki pseudo radiatorek, cienką blaszkę aluminiową. Nie będę jej odklejał, tylko chciałbym na nią cieniutko dać pastę termoprzewodzącą i na to bez termopada bezpośrednio walnąć radiator z Jeyi. Czy taki patent jest bezpieczny? W internecie nie mogę nic znaleźć na ten temat - chyba jeszcze nikt nie wpadł na taki chory pomysł A to, że odprowadzenie ciepła może być gorsze niż z termopadem mało mnie obchodzi. Oczywiście cała ta operacja przy założeniu, że ta blaszka będzie idealnie płaska, bez uskoków (dysku jeszcze nie mam, to nie wiem), bo np. Samsung 970 Evo Plus ma chipset sporo niższy od kości NAND i tam taki patent by się nie sprawdził. Musi być termopad, a w zasadzie powinny być dwa o różnej grubości. Quote
ropuch Posted November 19 Report Posted November 19 5 minut temu, Widzior napisał(a): Odkopuję temat. Mobo mam nadal to samo, a kupiłem dysk Kingston KC3000 2TB, który jest dwustronny, więc zamontowany w radiatorze Jeyi Warship z termopadami z obu stron za cholerę nie wejdzie mi w to felerne m.2 pod grafiką. I teraz pytanie - KC3000 ma fabrycznie od góry taki pseudo radiatorek, cienką blaszkę aluminiową. Nie będę jej odklejał, tylko chciałbym na nią cieniutko dać pastę termoprzewodzącą i na to bez termopada bezpośrednio walnąć radiator z Jeyi. Czy taki patent jest bezpieczny? W internecie nie mogę nic znaleźć na ten temat - chyba jeszcze nikt nie wpadł na taki chory pomysł A to, że odprowadzenie ciepła może być gorsze niż z termopadem mało mnie obchodzi. Oczywiście cała ta operacja przy założeniu, że ta blaszka będzie idealnie płaska, bez uskoków (dysku jeszcze nie mam, to nie wiem), bo np. Samsung 970 Evo Plus ma chipset sporo niższy od kości NAND i tam taki patent by się nie sprawdził. Musi być termopad, a w zasadzie powinny być dwa o różnej grubości. Jak przypomnisz mi koło dziś koło 20 to mogę wyciągnąć swój dysk i zrobić ci zdjęcia. Jak coś takiego cię interesuje. Myślę że nic się nie powinno stać jak wykonasz taką modyfikacje Quote
Widzior Posted November 19 Author Report Posted November 19 12 minut temu, ropuch napisał(a): ak przypomnisz mi koło dziś koło 20 to mogę wyciągnąć swój dysk i zrobić ci zdjęcia. No coś ty, nie rób sobie roboty. Dysk będę miał jutro, to sam sprawdzę, ale temat już sobie dziś zapodałem Ewentualnie założę na dysk radiator 3mm z ali z termopadem i tyle. Mam już taki kupiony, ten z mocowaniem na gumki. Ale wolałbym jednak użyć tego Jeyi, bo sporo lepszy. BTW. sprawdź FW w swoim dysku jak masz KC3000, bo pajace z Phisona znów dali d00py. Tu temat o tym - Quote
BartAcid Posted November 19 Report Posted November 19 TY taki stary wyga i o takie coś pytasz? Co za różnica czy pasta czy termopad? Czemu na procki czy grafy daje się pastę? Bo przestrzeń na czynnik przenoszący ciepło jest bardzo malutka. Jak kontroler będzie niższy to tam może wejdzie pad 0,5, a na rzeszę pastę. Nic się nie będzie działo jak dasz pastę. Byle nie ciekły metal bo ci pocieknie gdzieś i klops gotowy. VACek likes this Quote
Widzior Posted November 19 Author Report Posted November 19 2 godziny temu, BartAcid napisał(a): Co za różnica czy pasta czy termopad? Termopad izoluje elektrycznie, a pasta nie. Z dyskami NVMe, gdzie jest kilka niezależnych chipów (kontroler, DRAM, NANDy), jest trochę inaczej niż z monolitycznymi rdzeniami CPU czy GPU, i mam tu lekkie obawy "elektryczne". Ciekłego metalu oczywiście, że tu nie będę dawał, bo to paranoja przy kilku-watowym urządzonku. No nic, jak przyjdzie to będę kombinował. Quote
BartAcid Posted November 19 Report Posted November 19 Ale piszesz, że tam już jest blaszka czy tam naklejka więc nie ma co się obawiać zwarciem. Zwłaszcza, że jej nie masz zamiaru ściągać. Daj znać co wykombinowałeś. A jak nie to szlifiereczka i Jely trochę zmniejsz. Ja na szczęście nie mam tego problemu bo m.2 nie mam pod grafa, tylko nad. Quote
ropuch Posted November 19 Report Posted November 19 8 godzin temu, Widzior napisał(a): No coś ty, nie rób sobie roboty. Dysk będę miał jutro, to sam sprawdzę, ale temat już sobie dziś zapodałem Ewentualnie założę na dysk radiator 3mm z ali z termopadem i tyle. Mam już taki kupiony, ten z mocowaniem na gumki. Ale wolałbym jednak użyć tego Jeyi, bo sporo lepszy. BTW. sprawdź FW w swoim dysku jak masz KC3000, bo pajace z Phisona znów dali d00py. Tu temat o tym - Aktualnie mam EIFK31.6 , czyli mam aktualizować do 31.7? Quote
Widzior Posted November 19 Author Report Posted November 19 Dysk przyszedł i jednak chipset jest ciut niżej. Nie tak mocno jak w Samsungu, ale jest. Na dodatek ta pier.....a blaszka wisi w powietrzu nad chipsetem i go nie dotyka!!! Kto to projektuje do jasnej cholery?! Nawet termopadem będzie problem to dognieść równo na cały chipset, bo obok jest NAND, który jest wyższy i jest uskok. Jak się wkurzę, to odkleję to g00wno i mam gdzieś ich gwarancję. Co do FW, to ja mam jakiś 51.2 I niestety jest to już wersja na gorszych NAND'ach Kioxia. Info potwierdzone na pepperze i ruskim programem, bo badziewna AIDA64 perfidnie kłamie P.S. Dysk tylko wpięty poprzez adapter w slot PCIe x1, stoi nie używany w IDLE, i zobaczcie co się już odwala przez tą zasraną blaszkę pseudo radiatorek, która nie styka z chipsetem. Parodia jakaś. Zero zapisu na dysku, a on ma >60*C. Bez radiatora ani rusz. P.S.2. Genialny program Kingstona do upgrade FW widzi wszystkie moje dyski, KC3000 też, ale wszystkie są dla niego "Identify failed" Istny dramat. Co mnie pokusiło na tą badziewną firmę, trzeba było zostać z Samsungiem. Quote
Widzior Posted November 19 Author Report Posted November 19 18 godzin temu, ropuch napisał(a): Aktualnie mam EIFK31.6 , czyli mam aktualizować do 31.7? Ja bym aktualizował. EDIT: Jednak nie było szans na pastę z powodu różnej wysokości chipów i tej badziewnej blaszki, która sama w sobie była już powyginana. Wsadziłem dysk w foremkę radiatora Jeyi, dałem od góry termopad 1mm, docisnąłem na chama górnym radiatorem i skręciłem. Mimo to i tak cała konstrukcja jest ciut wyższa niż z Samsungiem, więc d00pa grafiki nie weszła mi całkiem do końca jak powinna, brakuje dosłownie ułamka milimetra, ale styk jest, działa i tak zostawiłem. Temu, kto zaprojektował m.2 pod grafiką i to tak blisko, że m.2 się pod nią chowa, powinni uciąć ręce i zabrać tytuł inżyniera. Quote
ropuch Posted November 21 Report Posted November 21 W dniu 20.11.2024 o 00:28, Widzior napisał(a): Ja bym aktualizował. Temu, kto zaprojektował m.2 pod grafiką i to tak blisko, że m.2 się pod nią chowa, powinni uciąć ręce i zabrać tytuł inżyniera. Kumpel ma taki tekst w takich sytuacjach: pani Mirko przecież to debile... I jakie temperatury teraz masz ? W dniu 19.11.2024 o 23:29, Widzior napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S.2. Genialny program Kingstona do upgrade FW widzi wszystkie moje dyski. Muszę ściągnąć ten program Quote
Widzior Posted November 21 Author Report Posted November 21 22 godziny temu, ropuch napisał(a): I jakie temperatury teraz masz ? Oj chłopie, jakie jaja wyszły z tymi temperaturami i co było przyczyną, to istna parodia westernu. Dwa dni z tym walczyłem, zmieniałem radiatory, termopady, dziś już miałem dysk pakować i odsyłać do Morele, ale na sam koniec sprawdziłem jeszcze coś, co wydawało mi się mało prawdopodobne. I to był strzał w dziesiątkę. Przypomnę ci tylko, że ja nadal uparcie, w bólach cisnę na Win7, do którego nie ma sterów NVMe do nowych dysków, ale mam bazę wszystkiego co istnieje od Wiktorynka, więc każdy jeden NVMe, jaki miałem w rękach, u mnie na Win7 odpaliłem. KC3000 też, ale teraz słuchaj co się okazało. Otóż... Użyłem oficjalne, oryginalne, niemodowane stery Phison NVMe 1.2 Storport Miniport dla Win7. Testowałem je wcześniej na Kioxia Exceria G2 1TB i było wszystko OK. KC3000 2TB też jest na kontrolerze Phisona, tylko na lepszym modelu. Stery weszły, ID zgodne, dysk działa. Tylko, że nawet w IDLE dysk grzał mi się do 64*C!!! Jakiś dramat. Nie wiem co ten kontroler tam robił, bo zapis na dysku nie rósł, ale się grzał niemiłosiernie. Podczas benchmarku za to już nic nie rosło, bo on ciągle chodził i tak na pełnych obrotach, jakby był w Full Load. Zmiany radiatorów i termopadów nic nie poprawiały, więc w pełnej desperacji sprawdziłem jeszcze coś - wgrałem inne stery, modowane, teoretycznie nieprzeznaczone dla tego dysku. To oryginalne stery Samsunga, tyle że z dodanymi ID pasującymi do większości dysków NVMe na rynku. Takie hardcorowo uniwersalne, ostatniego ratunku. I co? I k....a problem zniknął Dysk zimniejszy o ok. 15-20*C, czyli jest nawet chłodniejszy niż mój Samsung 970 Evo Plus. A zatem WTF??? Co on tam mielił? Dodam jeszcze coś - istnieje uniwersalny sterownik NVMe Microsoftowy do Win7 (KB2990941-v3). On też pasuje do KC3000, ale na nim dysk też grzeje się jak poyepany Poza tym nie mam wtedy dostępu do SMART dysku w żadnym programie. Dziwne. Tylko na driverze Samsunga jest dobrze. I kolejna ciekawostka - przy zmianie sterownika na Samsungowy, komp nie chce resetu, działa od kopa. Po zmianie na Phisona albo ten MS chce reset, co jest w sumie dziwne, bo po co? I ostatnia ciekawostka - jakimś cudem ten dysk na sterowniku Phisona jest widziany w zasobniku do bezpiecznego odłączania urządzeń, tam gdzie są pendrive. I po kliknięciu "Wysuń" znika z systemu. Obłęd jakiś Normalnie portable NVMe hahaha Reasumując... ropuch likes this Quote
darude123 Posted November 22 Report Posted November 22 Mam podobny problem, nie będę zakładał oddzielnego wątku, chciałem wymienić dysk no i oczywiście dysk jest jak u kolegi @Widzior pod kartą graficzną, palcem tam wymacałem i no trochę miejsca jest, ale widać na grafice że to jest tak jakby wcięcie w niej w kształcie trójkąta czyli jest mało na początku i się zwiększa, grafa to radeon 570. Jest szansa wsadzić tam jakikolwiek radiator czy nie da rady? Obecnie mam goodrama px500 bez żadnego radiatora i temperatura w spoczynku to około 45 stopni, wiadomo że przy kopiowaniu czy robieniu jakichś wymagających rzeczy sporo więcej, tyle że ten dysk który chcę kupić to jest wiadome że się grzeje mocno i czymś trzeba to schłodzić, zamówiłem jakiś radiator 3mm no ale 3 mm to mają żeberka, a wiadomo że jeszcze dochodzi reszta. Przez to wszystko nie wiem czy inwestować w dysk bo bez jakiegoś radiatora to przez duże temperatury pewnie szybko padnie, może ktoś to przerabiał i ma jakiś pomysł bez wymiany mobo:) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted November 22 Author Report Posted November 22 Piszesz, że zamówiłeś 3mm, a ja właśnie taki teraz założyłem na gumkach i daje radę - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ogólnie to spróbuj zmierzyć, ile masz miejsca nad gołym dyskiem. Przypasuj coś, co wejdzie na styk, i potem zmierz suwmiarką czy nawet zwykłą linijką. Ten powyżej to 3mm radiator + 1mm termopad, razem ok. 4mm. Tego typu w foremce, to już 7mm radiator + 1mm termopad, więc musisz mieć te 8mm przestrzeni nad dyskiem. To, ile jest pod dyskiem, jest nieistotne. darude123 likes this Quote
ropuch Posted November 23 Report Posted November 23 Teraz muszę sprawdzić jak mój się grzeje bo szczerze to nie sprawdzałem. Gdzie znajdę te stery do kc3000, podasz jakieś namiary? Quote
darude123 Posted November 23 Report Posted November 23 7 godzin temu, Widzior napisał(a): Piszesz, że zamówiłeś 3mm, a ja właśnie taki teraz założyłem na gumkach i daje radę - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ogólnie to spróbuj zmierzyć, ile masz miejsca nad gołym dyskiem. Przypasuj coś, co wejdzie na styk, i potem zmierz suwmiarką czy nawet zwykłą linijką. Ten powyżej to 3mm radiator + 1mm termopad, razem ok. 4mm. Tego typu w foremce, to już 7mm radiator + 1mm termopad, więc musisz mieć te 8mm przestrzeni nad dyskiem. To, ile jest pod dyskiem, jest nieistotne. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki. Wezmę to co zamówiłem i będę kombinował, najwyżej poucinam trochę z obydwu stron żeberka, jak i to nic nie da to mam gdzieś to chłodzenie, będzie bez, najwyżej szybciej padnie dysk. I zobaczymy czy plastik z grafiki się nie zniekształci pod wpływem ciepła. Co za czasy że kupując dysk musisz w większości kupować chłodzenie. Chciałbym to wsadzić i mieć z głowy, a nie teraz się zastanawiać i kombinować z tym bez sensu, no ale nic, zobaczymy co się da zrobić. Quote
Widzior Posted November 23 Author Report Posted November 23 12 godzin temu, ropuch napisał(a): Gdzie znajdę te stery do kc3000, podasz jakieś namiary? Ale to są stery do win7, na win10/11 problemu raczej z temperaturami nie ma. Jeśli nadal chcesz, to wrzucę wieczorem. 11 godzin temu, darude123 napisał(a): najwyżej poucinam trochę z obydwu stron żeberka, Założysz tego 3mm i będzie pasować. Zostanie jeszcze luz. Na długość i szerokość obcinać nic nie trzeba, to zawsze pasuje, jedynie na wysokość jest problem. Jakby mi nie było szkoda tego chlodzenia Jeyi, to bym mu na plaskim papierze ściernym górę spiłował o 1mm i byłoby idealnie. Mam 2 różne ich chlodzenia i oba mają górny radiator o wysokości 7mm. Nie wpadły geniusze na to, żeby jeden dać ciut niższy, bo sporo ludzi ma ten problem ze slotem m.2 pod grafiką. Quote
Recommended Posts