wwd Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Potrzebuję przeinstalować koledze windowsa. Komputer leciwy: C2D E7400, 4Gb ram, GTS 450, HDD 460Gb. Komputer do internetu oraz COD MW2, 3. Chciałem naprawić 7-kę ponieważ były problemy z przeglądaniem stron - połowa nie wchodziła ale najprościej będzie postawić od nowa. Czy można zainstalować tutaj Windows 7 z aktualizacjami żeby to chodziło czy szukać czegoś odchudzonego? Cytuj
Gość Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 1 godzinę temu, wwd napisał: Potrzebuję przeinstalować koledze windowsa. Komputer leciwy: C2D E7400, 4Gb ram, GTS 450, HDD 460Gb. Komputer do internetu oraz COD MW2, 3. Chciałem naprawić 7-kę ponieważ były problemy z przeglądaniem stron - połowa nie wchodziła ale najprościej będzie postawić od nowa. Czy można zainstalować tutaj Windows 7 z aktualizacjami żeby to chodziło czy szukać czegoś odchudzonego? Komputer jest owszem stary ale z Windowsem 7 z aktualizacjami powinień dać radę o ile ukryje się w Windows Update, te telemetryczne. BTW Nie ma HDD o pojemności 460Gb, tylko jak coś to 500GB :). Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Ładuj 7-kę, potem lekki tuning a kolega już będzie wiedział jak się odwdzięczyć. Jest też tu kilka modów - przebieraj. @hip3r ... E7400 raczej do laptopów nijak nie wlizie. PS Polecam NiKKA bo to w miarę aktualne czyściochy ... ale te zeszłoroczne bo z nowymi za bardzo kombinuje. Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 U siebie miałem tą wersję na C2D. Cytuj
wwd Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Tak, to komputer stacjonarny, dysk Samsung HD520Hi - 465Gb. Zapomniałem dodać że jest uszkodzony cd-rom - muszę jakoś na pena wrzucić. Polecicie konkretnie której siódemki z aktualizacjami można użyć z aktywatorem KMS_VL_ALL ( chyba że lepiej zakupić w key-soft). Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Możesz użyć KMS lub Loader by Daz, ale do niego musisz mieć dysk w trybie MBR bo w trybie GPT nie będzie on działał. Na pena wrzucisz Rufusem, wygodniej niż z płytą latać. Cytuj
wwd Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 4 minuty temu, Radzior2010 napisał: Możesz użyć KMS lub Loader by Daz, ale do niego musisz mieć dysk w trybie MBR bo w trybie GPT nie będzie on działał. Na pena wrzucisz Rufusem, wygodniej niż z płytą latać. Jest MBR - to stary sprzęt. Zależy mi tylko żeby działał. Może być ten? Ściągnąć iso a potem wgrać rufusem, tak? Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Może być ten, chociaż ja wolę wersję od Mr.T, ponieważ działa jak należy Cytuj
wwd Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 5 minut temu, Radzior2010 napisał: Może być ten, chociaż ja wolę wersję od Mr.T, ponieważ działa jak należy Nie widzę takiego, podaj linka. Jest czysty z aktualizacjami? Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Podałem w pierwszym poście czysty Windows 7 z łatkami do 06.2018 Cytuj
wwd Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 5 minut temu, Radzior2010 napisał: Podałem w pierwszym poście czysty Windows 7 z łatkami do 06.2018 Ah.... myślałem o takim który ma zintegrowane wszystkie łatki żeby potem się nie bawić w aktualizacje. Chyba że te nowsze są zbędne. Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Niektóre z aktualizacji to zbędna telemetria i nie warto ich instalować raczej. Znaczy trzeba wiedzieć które łatki pobierać i instalować, a które omijać. Możesz pobrać ten system który podałeś, wypalić ISO na pena rufusem i potestować. Może Tobie akurat to rozwiązanie przypasuje. Cytuj
wwd Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 2 minuty temu, Radzior2010 napisał: Niektóre z aktualizacji to zbędna telemetria i nie warto ich instalować raczej. Znaczy trzeba wiedzieć które łatki pobierać i instalować, a które omijać. Możesz pobrać ten system który podałeś, wypalić ISO na pena rufusem i potestować. Może Tobie akurat to rozwiązanie przypasuje. Ciągnę tego którego podałeś. Dziękuję Cytuj
C9S Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 czemu procesora tam nie wrzucisz mocniejszego? Cytuj
Gość Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Godzinę temu, zdzisiek24 napisał: Ładuj 7-kę, potem lekki tuning a kolega już będzie wiedział jak się odwdzięczyć. Jest też tu kilka modów - przebieraj. @hip3r ... E7400 raczej do laptopów nijak nie wlizie. PS Polecam NiKKA bo to w miarę aktualne czyściochy ... ale te zeszłoroczne bo z nowymi za bardzo kombinuje. Czytałem na szybko, już poprawiłem swój błąd :), Na taką specyfikację polecam Windows 7 od NiKKA lub Windows 8.1 od GTS500s, obecnie Windows 10 zainstalowany na dysku HDD po kilku mięsiącach chodzi słabo. Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 2 minuty temu, hip3r napisał: obecnie Windows 10 zainstalowany na dysku HDD po kilku mięsiącach chodzi słabo. Bo Windows 10 na dysku HDD działa słabo nie raz od samego początku, zwłaszcza na nowszych wersjach. Chcesz korzystać komfortowo z Win10 to musisz mieć dysk SSD. Cytuj
C9S Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 2 minuty temu, Radzior2010 napisał: Bo Windows 10 na dysku HDD działa słabo nie raz od samego początku, zwłaszcza na nowszych wersjach. Chcesz korzystać komfortowo z Win10 to musisz mieć dysk SSD. jak powywalasz appx i powyłączasz usługi to tak samo jak win 8.1 działa albo odrazu ltsc Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 8 minut temu, C9S napisał: czemu procesora tam nie wrzucisz mocniejszego? To zależy jaką ma płytę główną i czy wgl opłaca się bawić w wymianę procesora 2 minuty temu, C9S napisał: jak powywalasz appx i powyłączasz usługi to tak samo jak win 8.1 działa albo odrazu ltsc Tylko zamiast bawić się w wyłączanie usług które czasami są przydatne to lepiej wg mnie kupić zwykły SSD za 80 zł choćby i mieć te 128GB i już praca na komputerze jest przyjemniejsza. Cytuj
C9S Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Teraz, Radzior2010 napisał: To zależy jaką ma płytę główną i czy wgl opłaca się bawić w wymianę procesora quady są tanie za 20 30 zł idzie kupić ostatnio q6600 zdemontowałem z jednego kompa do utylizacji Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Póki nie wiemy jakie mobo tam siedzi to nie ma co gdybać Cytuj
C9S Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 5 minut temu, Radzior2010 napisał: Tylko zamiast bawić się w wyłączanie usług które czasami są przydatne to lepiej wg mnie kupić zwykły SSD za 80 zł choćby i mieć te 128GB i już praca na komputerze jest przyjemniejsza. ja to nawet na i7 7700 powyłączałem usługi i powywalałem appx Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Też mam powyłączane sporo usług, ale mimo to systemu na HDD nigdy już nie zainstaluje Zresztą, nie o tym jest temat Cytuj
wwd Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Słuchajcie, płyta to Gigabyte Ga-G31M-ES2C, proc zostaje bo komp nie mój tylko kolegi, ma dodatkowo dwa nowsze laptopy. Do przeglądania stron i Cod4 i MW3 wystarcza. Wiem że SSD tutaj dużo by dało, sam mam E8600 i W7 na ssd ale w porównaniu do dzisiejszego I5 to nie ma żadnego startu. Sam proponowałem mu dysk ssd ale do 100zł jak piszecie to tylko jakieś padaki z ryzykiem uszkodzenia po jakimś czasie jak np goodram. Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Można też znaleźć dysk Kioxia. To dawna Toschiba jeśli pamięć mnie nie myli Cytuj
Gość Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Godzinę temu, Radzior2010 napisał: Bo Windows 10 na dysku HDD działa słabo nie raz od samego początku, zwłaszcza na nowszych wersjach. Chcesz korzystać komfortowo z Win10 to musisz mieć dysk SSD. Kiedyś miałem lapka z i3-3217U, 8GB RAM, GT 720M i 500GB HDD i jak się zooptymalizowało system to do wersji 1809 dało się z tego komfortowo korzystać do przeglądania neta, od 1903 po czystej instalacji i optymalizacji systemu, Windows 10 chodził nawet nieźle ale z czasem chodził coraz gorzej, włożyłem tam dla testu Plextor M6V 128GB i zainstalowałem na czysto najnowszą wersją WIndows 10 to komport użytkownania użytkowania znacznie wzrósł, zainstalowałem też dla testu Windowsa 10 x32 na Dell Inspiron 1525 to od początku chodził źle,obecnie używanie Windowsa 10 na HDD to jest droga przez mękę zwłaszcza że nowy SSD 128GB w morele można kupić za ok 80zł, jak się ma HDD to sensowny max to Windows 8.1 1 godzinę temu, C9S napisał: czemu procesora tam nie wrzucisz mocniejszego? To nie jego komp a kolegi 11 minut temu, wwd napisał: Słuchajcie, płyta to Gigabyte Ga-G31M-ES2C, proc zostaje bo komp nie mój tylko kolegi, ma dodatkowo dwa nowsze laptopy. Do przeglądania stron i Cod4 i MW3 wystarcza. Wiem że SSD tutaj dużo by dało, sam mam E8600 i W7 na ssd ale w porównaniu do dzisiejszego I5 to nie ma żadnego startu. Sam proponowałem mu dysk ssd ale do 100zł jak piszecie to tylko jakieś padaki z ryzykiem uszkodzenia po jakimś czasie jak np goodram. Z mojego doświadczenia wynika że SSD od PNY i GIGABYTE są mocno awaryjne, polecić mogę Plextor i GOODRAM, jeszcze nie spotkałem się żeby dysk SSD Plextor lub GOODRAM się zepsuł. 1 godzinę temu, C9S napisał: jak powywalasz appx i powyłączasz usługi to tak samo jak win 8.1 działa albo odrazu ltsc Windows 10 LTSC nie próbowałem, faktycznie chodzi to zdecydowanie lepiej od zwykłego Windows 10 na HDD, czy większej róźnicy nie ma? Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 11 minut temu, hip3r napisał: Z mojego doświadczenia wynika że SSD od PNY i GIGABYTE są mocno awaryjne, polecić mogę Plextor i GOODRAM, jeszcze nie spotkałem się żeby dysk SSD Plextor lub GOODRAM się zepsuł. U siebie mam MX500, a w Acerze mam właśnie Kioxia. Kolega szukał taniego SSD i padło na Goodram. Te dwa działają bardzo dobrze, goodram też powinien dać radę. Cytuj
wwd Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Ja mam kilka samsungów:evo 840, evo 850 i evo 860 , Cruciala mx500 no i PNY CS3030 - taki już był w kompie który kupiłem. Samsunga, cruciala i plextora to używki ponad 150zł. Goodram ma dużo negatywnych opinii - było nawet kilka serii gdzie producent miał problemy z jakością. Cytuj
C9S Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 ja ma system postawiony na king dian i jeszcze działa 51 minut temu, hip3r napisał: Windows 10 LTSC nie próbowałem, faktycznie chodzi to zdecydowanie lepiej od zwykłego Windows 10 na HDD, czy większej róźnicy nie ma? to 10 bez appx Cytuj
wwd Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Czy po instalacji przeprowadzać aktualizację czy raczej będzie to zbędny balast? Cytuj
R95K Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 10 minut temu, wwd napisał: Czy po instalacji przeprowadzać aktualizację czy raczej będzie to zbędny balast? U siebie nie przeprowadzałem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi