GrzegorzAsia Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 Witam, nie rozumiem czemu mój temat został zamknięty skoro problem jest nie rozwiązany Chciałem dograć sterownik, który wysłał mi @GT500s ale nie da się go zainstalować z poziomu managera urządzeń, bo wyskakuje mi informacja, że sterownik dla mojego dysku NVMe jest już aktualny. Więc teraz pytanie, czy warto dalej coś kombinować, czy po prostu jestem zmuszony kupić inny dysk NVMe np Samsung 970 EVO i wtedy nie będzie cyrków z jakimiś ścinkami (freezami.) MarcinGX likes this
GT500s Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 1. Nie ten dział 2. Więcej Ci nie pomożemy w tej kwestii bo mało kto używa już tego systemu 3. Lepsze rozwiązanie to podać specyfikację sprzętową i do czego masz licencje, albo jak Ci z licencją nie po drodze to coś Ci dobierzemy
Widzior Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 Jak ty próbujesz zainstalować oryginalny sterownik Samsung NVMe Driver v3.3.0.2003 WHQL for Win7 x64, to czego się spodziewasz, jak on nie ma zgodnego ID z twoim sprzętem??? Ila razy można tłumaczyć, że masz użyć modowanego?! "All non Samsung NVMe mod - certyfikat", tak się on nazywa z tego co widzę. To ten sam sterownik v3.3.0.2003, tylko ma zmodyfikowany plik INF, żeby pasował to praktycznie wszystkich dysków NVMe, i ten masz spróbować. Certyfikat jest osobno, i trzeba go wcześniej zainstalować. Tu masz temat wiktorynka - A tu masz link do tych sterów, żebyś czasem znów się nie zagubił w internetach - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Nieobecny Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 Sprawdziłem te modowane sterowniki Samsunga pod obsługę 980/980 Pro - hehehe... niezły trick, to są sterowniki Open Fabrics zmodyfikowane o nazwę Samsung. Tak jak kiedyś pisali na win-raid, każdy sterownik NVMe pasuje do każdego dysku, wystarczy tylko nieco go zmodyfikować.
GT500s Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 39 minut temu, wiktorynek napisał: Sprawdziłem te modowane sterowniki Samsunga pod obsługę 980/980 Pro - hehehe... niezły trick, to są sterowniki Open Fabrics zmodyfikowane o nazwę Samsung. Tak jak kiedyś pisali na win-raid, każdy sterownik NVMe pasuje do każdego dysku, wystarczy tylko nieco go zmodyfikować. Czyli działają, a autor tematu robi nas w konia.
GrzegorzAsia Posted February 3, 2022 Author Report Posted February 3, 2022 @Widzior @wiktorynek @GT500s Nie wiem, czy jestem takim nie ogarem i robię coś żle, czy po prostu to nie przejdzie. Pobrałem te zmodyfikowane stery, najpierw zainstalowałem certyfikat, a póżniej w managerze urządzeń dałem uaktualnij sterownik wskazując folder z twojego linka i mam znów ten sam komunikat, czyli "sterowniki dla tego urządzenia są aktualne". Spróbowałem również odinstalować aktualny, to automatycznie po ponownym uruchomienia komputera system sam instaluję ten sam z 2006r. Też próbowałem instalację z pliku, tzn prawym i zainstaluj to wtedy wyskakuję błąd "Wybrany plik INF nie obsługuje tej metody instalacji"
Widzior Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 Ja już odpadam. W tym temacie co podałem wyżej, na kolejnej stronie masz posty wiktorynka, gdzie podaje linki do swoich paczek ze wszystkimi możliwymi sterownikami USB i NVMe. Ściągnij sobie, rozpakuj i z menedżera urządzeń zaznacz cały katalog i zobacz, czy któryś zaskoczy. Albo sprawdzaj ręcznie po kolei. Możesz też wymusić zainstalowanie sterownika siłowo, nawet jak go nie widzi jako zgodnego. Tylko jak to się skończy, to już inna bajka
Nieobecny Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 @GrzegorzAsia - jeśli działa Tobie ten dysk poprawnie, to się ciesz i nie męcz tematu. Zostaw tak jak jest. Sprawdź tylko jego osiągi w kilku benchmarkach i jesli wyniki są porównywalne z podawanymi w siecie to trafiłeś 6 w totka. Oryginalne sterownki Samsunga nie mogą zadziałać na dyskach 980/980 Pro oraz prawdopodobnie 970 EVO Plus (gen 2) ponieważ te dyski są na kontrolerze Elpis, który m.in. jest przystosowany działania na szynie PCI-E 4.0 Tak wyglądają najnowsze oryginalne sterowniki NVMe Samsunga (nie ma tu kontrolera Elpis): Tak wyglądają modyfikowane sterowniki NVMe Samsunga obsługujące 980/980 Pro i być może 970 EVO Plus (gen 2) - oprócz modyfikacji pliku inf, brak w nich pliku secnvmeF.sys oraz zmodyfikowany jest plik secnvme.cat (tak więc to grubsza sprawa niż dopisanie linii): Tak wyglądają oryginalne sterowniki NVMe Open Fabrics: Co ciekawe starsza wersja zmodyfikowanych sterowników Samsunga w ogóle była niemal kopią oryginalnych sterowników Open Fabrics, gdyż nawet pliki nazywały się nvme, a nie secnvme W sieci znajdziemy cały wysyp sterowników bazujących na Open Fabrics: Plextor, Patriot, Zotac, Apacer, KingSpec, Realtek, Silicon Motion, czyli wszystko co bazuje na kontrolerze Phison, a nawet SMI. Są też uniwersalne sterowniki Phison: Nawet one nie zawsze działają 100% poprawnie lub w ogóle z dyskami na kontrolerach Phison, więc jednak producenci dokonują zmian pod kątem konfiguracji sprzętowej dysku (oprócz kontrolera mamy różne kości pamięci, różną pamięć podręczną lub jej brak, różny rozmiar bufora oraz różne firmware) - sterowniki na pewno są do tego dostosowane. Typowo własne sterowniki mają firmy: Samsung, Intel, Micron, OCZ/Toshiba/Kioxia cała reszta bazuje na Open Fabrics lub coraz częściej na wbudowanych w Windows. Jeszcze jedna uwaga - wg testów na forum win-raid dyski NVMe mają najlepsze osiągi na sterownikach Samsunga. Sterowniki Open Fabrics są nieco gorsze. Nie są to jednak różnice znaczące. 7 godzin temu, GrzegorzAsia napisał: czy po prostu jestem zmuszony kupić inny dysk NVMe np Samsung 970 EVO i wtedy nie będzie cyrków z jakimiś ścinkami Uważaj, bo kupisz gen 2 na kontrolerze Elpis i będzie problem. Pawelawe likes this
Widzior Posted February 4, 2022 Report Posted February 4, 2022 @wiktorynek nie wiem kto się myli, ale wg tej tabelki 980 nie jest na Elpis, tylko na Pablo Pawelawe likes this
GrzegorzAsia Posted February 4, 2022 Author Report Posted February 4, 2022 1 godzinę temu, Widzior napisał: Ściągnij sobie, rozpakuj i z menedżera urządzeń zaznacz cały katalog i zobacz, czy któryś zaskoczy. Albo sprawdzaj ręcznie po kolei. Możesz też wymusić zainstalowanie sterownika siłowo, nawet jak go nie widzi jako zgodnego. Tylko jak to się skończy, to już inna bajka Słabo to widzę, pewnie będzie cały czas ta sama sytuacja, że sterownik jest już aktualny. Może po prostu lepiej kupić inny dysk z którym nie będzie problemów? Tylko pytanie jaki, bo teraz się okazuję, że 970 Evo też odpada? :/ On jedynie ma zbliżone wyniki zapisu/odczytu do 980, a jak przechodzę z SSD na Nvme to chciałbym już poczuć konkretną różnice żeby zrekompensować ten czas i męki na próbę instalacji siódemki na NVme, bo gdyby to był SSD to już problem dawno miałbym z głowy. 39 minut temu, wiktorynek napisał: jeśli działa Tobie ten dysk poprawnie, to się ciesz i nie męcz tematu. Zostaw tak jak jest. Nie wiem, czy pamiętasz, ale sęk w tym, że nie działa poprawnie. Pisałem o tym w moim poprzednim temacie, zobacz co się dzieje podczas ruszania okienkiem na systemie NVme vs SSD. Oczywiście też jest mała możliwość, że to jednak kwestia innego ISO. ale bardziej prawdopodobne wydaję się, że to przez dysk Nvme i sam sterownik. 39 minut temu, wiktorynek napisał: Oryginalne sterownki Samsunga nie mogą zadziałać na dyskach 980/980 Pro oraz prawdopodobnie 970 EVO Plus (gen 2) ponieważ te dyski są na kontrolerze Elpis W takim razie jaki inny byś wybrał zbliżony transferami? Bo z tym to już chyba raczej lipa, skoro nawet największe ogary tego 4um się poddają. A dysk zawsze mogę zwrócić, bo mam 14 dni rozruchowej.
GT500s Posted February 4, 2022 Report Posted February 4, 2022 9 godzin temu, GrzegorzAsia napisał: W takim razie jaki inny byś wybrał zbliżony transferami? Bo z tym to już chyba raczej lipa, skoro nawet największe ogary tego 4um się poddają. A dysk zawsze mogę zwrócić, bo mam 14 dni rozruchowej. Wszystko się da tylko jak nie współpracujesz to co my na to możemy... Zmień system na Win10 i" będzie Ci wszystko działać". Dlaczego " " ? BO NAWET NIE ZNAMY TWOJEJ SPECYFIKACJI SPRZĘTOWEJ! Proszę o zamknięcie tematu, nie ma sensu prowadzić monologu z ścianą. Olewać umiesz i wymagać też, więc radź sobie sam. BartAcid likes this
Recommended Posts