Jump to content

Windows.7.SP2.PL.x64.2022.01-NiKKA

NiKKA.Labs

Recommended Posts

NiKKA p r e s e n t s :    

Win7 64bit: HOMEBASIC, HOMEPREMIUM, PROFESSIONAL, ULTIMATE, PROFESSIONAL VL, ENTERPRISE

--------------------------------------------------------------------------------
Opis systemu:

Info: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

--------------------------------------------------------------------------------
Info:

Source: Win7SP1 ISO's

Type: System, x64 (64bit)
Language: Polish, Polski, PL
Volume: 1xDVD9, bootable ISO, bootable USB
Create Date: 2022.01
Release Date: 2022.01
By: NiKKA

Contents:

- Nic nie wycinane
- Zintegrowany BypassESU v11 (opcja 1 - Full; ESU+WU+NET)
  (podziekowania dla forum MDL - MyDigitalLife)
- Zintegrowane latki wydane po SP1 do 2022.01
- SP2 = Convenience Rollup Update (KB3125574) zintegrowany (zawiera NVME MS)
- Zintegrowany Internet Explorer 11
- Zintegrowany Microsoft Edge (przegladarka bazujaca na Chromium)
- Zintegrowane sterowniki: LAN, SATA, USB3
- DirectX i reszte post-install instaluje setupcomplete.cmd
- NET 4.8 - katalog EXTRAS albo instalacja na WU
- Mozliwosc instalacji wersji Win7 64bit: HOMEBASIC,
  HOMEPREMIUM, PROFESSIONAL, ULTIMATE, PROFESSIONAL VL, ENTERPRISE

TYLKO CZYSTA INSTALACJA, NIE UAKTUALNIENIE!!!

EXTRAS katalog:
- 7-Zip
- BypassESU (instalacja/dezinstalacja/reinstalacja)
- Rufus (tworzy bootowalny USB)
- DirectX v9.29.1974 (jak trzeba przeinstalowac)
- NET Framework 4.8 32bit_64bit EN_PL (2022.01) gotowy lub na WU
- tworzenie_make_boot_USB

Win10 compatibility check/telemetry (nie sa wrzucone, masz mozliwosc wyboru)
Mozna ukryc na WU Win7 2022.01:
KB3021917 - telemetry
KB3068708 - telemetry
KB3080149 - telemetry
KB3150513 - telemetry
KB4493132 - przypominajka o koncu wsparcia [OEM]
KB4524752 - przypominajka o koncu wsparcia [RETAIL/VL]

P.S. Nie wyciagac pendrive/DVD podczas instalacji az do pelnego zainstalowania - uzyskania pulpitu roboczego.
     (wykonuje sie skrypt setupcomplete.cmd od poczatku instalacji, az do "pulpitu")

Brak ingerencji w ustawienia systemowe. Integrowane via Slipstream. Mastering via skrypty CMD (DISM, IMAGEX, OSCDIMG).

POBIERANIE:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W dniu 28.01.2022 o 20:05, NiKKA.Labs napisał:

NiKKA p r e s e n t s :   

Contents:

- Zintegrowane sterowniki: LAN, SATA, USB3

Witam. Na początku wielkie podziękowania za Twoje poświęcenie dla m.in. takich noobów jak ja ;)

Rozumiem, że ta wersja różni się od Windows.7.AIO.ESD.SP2.PLx86.x74.2022.01-NiKKA jedynie tym, że jest 'x64 only' (trochę lżejsza) i dorzuciłeś wskazane sterowniki? Co to za stery LAN? Jakieś uniwersalne?

W dniu 28.01.2022 o 20:05, NiKKA.Labs napisał:

Brak ingerencji w ustawienia systemowe. Integrowane via Slipstream. Mastering via skrypty CMD (DISM, IMAGEX, OSCDIMG).

Dotychczas tworzyłem swój integrat przez NTLite (niestety w wersji Free, która nie usuwa backupów aktualizacji, ale rozmiar był dotychczas dla mnie akceptowalny) z ingerencją w ustawienia systemowe na tyle, na ile NTL pozwala.

Wybacz pytanie, ale 'googlowanie' mi ni cholery nie pomogło ;) - ten Slipstream to nie jest nazwa programu (jeśli jest, poproszę link), tylko raczej wykonywanej czynności? Jeśli tak, to integrujesz też NLite'm, czy masz jeszcze jakieś ciekawsze cudo?

Mastering... to dla mnie czarna magia, chociaż pewnie jakbym podrążył temat to bym i to ogarnął, aczkolwiek skorzystanie z Twojej paczki baaardzo ułatwiło sprawę.

U Ciebie WU normalnie śmiga, a sam do tego nie doszedłem mimo prób, zawsze coś się gryzło.

Działałem z WHDownloader'em, W7ESUI i coś tam próbowałem z Bypass'em, ale v6, nawet nie wiedziałem, że jest aż v11. :P

Nie będę tego już chyba rozkminiał, tylko użyję Twojej wersji jako bazy.

Jak najlepiej zrobić taką dostosowaną do swojego kompa paczkę? Da się jakoś wszystko zintegrować z Office'm włącznie i spasowaniem sterowników? Dograny sterownik od sieciówki daje mi tylko plik systemowy, którego instalację i tak muszę później wymusić ręcznie (nie sparowuje, pewnie brak certyfikatu czy coś). Chciałbym też usunąć Edge, mimo że Twoja wersja pięknie odinstalowuje sprawę na raz i nie pozostawiając raczej śladu. IE wywaliłem  już z poziomu NTLite'a (zapewne nie do końca, ale na tyle, że mnie nie nęka).

Próbowałem dograć Firefox'a w post-install'u, ale nie ruszył - nie dograło, ani nawet się instalator nie załączył po 1 uruchomieniu. Czyżby działanie skryptów go przyhamowało? Może wystarczy edytować skrypty i tam gdzieś go dopisać? (I najlepiej 'wykreślić' Edge;))

A może najlepiej by było zainstalować Twoją paczkę, usunąć i doinstalować co trzeba, poustawiać sobie system i co tam będę chciał na cycuś glancuś i potem zamontować 'wdrożony obraz' i zrzucić do .esd? (Wtedy to już zapewne tylko wersją licencjonowaną NTLite)

Jeśli bym miał użyć takiej metody, to pewnie lepiej uszykować wcześniej wszystkie potrzebne instalacje i sterowniki i zrobić to offline, co by jakiegoś robactwa sobie przy okazji nie zintegrować? ;)

I jeszcze jedno mnie zastanawia :)

Z czego wynika jeszcze bardziej ekspresowa instalacja Win7 z pliku .esd w porównaniu z .wim? Niby bardziej skompresowany, ale kopiuje się w mig, instaluje chyba też szybciej. Instalator z Win10 robi tutaj robotę, czy to efekt jakiejś innej Twojej 'magicznej' ingerencji? ;)

Będę wdzięczny za każdą poradę.

Taka pierdoła do Windows 7.  Znalazłam pakiet podstawowych programów 2012 i mam je zainstalowane. Może warto dodać dodatkowy link do tych programów przy następnej aktualizacji obrazu Windows 7. Są tam programy typu: Movie Marker, czy Galeria fotografii. Plus np. wycofany z gadżetów notatnik, pogodynka, czy waluty i dodatkowo kalkulator. Pogodynkę przetłumaczyłam tak w 80% na polski. To tak na zasadzie kompletowania tego systemu. Bo np. Microsoft usunął te podstawowe programy i nie można ich pobrać ze strony Microsoftu. Ja te programy z półtora roku temu odkopałam na portalu dobre programy czy jakoś tak. No i jeszcze może pamiętacie z Visty jak WMP minimalizował się do paska zadań, to mam bibliotekę *.dll aby to działało w jakimś tam stopniu też na Windows 7. Nie mam tylko jak tego wystawić. Więc jak ktoś chętny to podeślę aby ta osoba wystawiła. Chyba że to już jest omówione i są linki podane w innej sekcji tego forum. 

Dear Luiz ... wsparcie dla seniorów zostaw lepiej rządowi . :laie_67:

Widows 7 wymiera jak dinozaury więc kolekcjonowanie dodatków do niego to raczej zadanie dla muzeum niż normalnego usera. I żeby nie było - wiem, że jest jeszcze mnóstwo takich (ja także) , że tak powiem tradycjonalistów ale skoro tak kurczowo trzymają się 7-ki to zapewne sami zadbali o takie cuda-wianki.

Jest tu kilka działów gdzie możesz wrzucić swoje gadżety ... pozostaje tylko znaleźć jakiś darmowy serwer i czekać na wdzięczność rodaków.     :)

W dniu 29.01.2022 o 09:19, ead1seek65 napisał:

Siemka. Czy po instalacji da radę dociągnąć inny język? Chcę starego  lapka sprzedać i potrzebuję na inny język zmienić po instalacji.

Zmiana języka jest możliwa bezpośrednio tylko w wersji Ultimate i Enterprise. W inych edycjach też się da, ale trzeba zastosować "sztuczki". Masz pełno w internecie, wygoogluj.

Instaluje się, czy NIE? Ci co mają NVME, instaluje się?

Pawelawe likes this

3 godziny temu, NiKKA.Labs napisał:

Zainstalowało się, którym się wczesniej nie instalowało? to jest kluczowe pytanie!!!!!????

Przed chwila probowalem i u mnie nie poszlo, w polowie wyskoczyl komunikat, ze brakuje jakiegos elementu do instalacji.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A tam nie odpisywalem, bo mnie nie zacytowales i dopiero dzisiaj ogarnalem, ze wypusciles new wersje, wiec wybacz - nastepnym razem cytuj :)

NiKKA.Labs likes this

Nagraj pendrive jeszcze raz, czasami są błędy.

Są te same sterowniki co instalowało ci się w wersji 2021.07. Niemożliwe, żeby nie działało.

I jeszcze raz powtarzam, żeby sobie zatrzymać działającą wersję! Bo każdemu nie dogodzi.

Godzinę temu, NiKKA.Labs napisał:

Nagraj pendrive jeszcze raz, czasami są błędy.

Są te same sterowniki co instalowało ci się w wersji 2021.07. Niemożliwe, żeby nie działało.

I jeszcze raz powtarzam, żeby sobie zatrzymać działającą wersję! Bo każdemu nie dogodzi.

Dzisiaj wieczorem jeszcze raz przetestuje i dam Ci znac. A czyms szczegolnym rozni sie ta wersja od SP2.PL.x64.2021.11_DRV?

NiKKA.Labs likes this

Nie chce mi sie wierzayć, że stara wersja z 2021.07 co ci działała, teraz nie działa, masz coś pozmieniane wBIOSie.

Może coś żle robisz. Instalujesz na pewno w trybie LEGACY/OLD BIOS?

Wszystkie nowinki SECUREBOOT powyłanaczne w bios?

W dniu 3.02.2022 o 08:10, NiKKA.Labs napisał:

Nie chce mi sie wierzayć, że stara wersja z 2021.07 co ci działała, teraz nie działa, masz coś pozmieniane wBIOSie.

Może coś żle robisz. Instalujesz na pewno w trybie LEGACY/OLD BIOS?

Wszystkie nowinki SECUREBOOT powyłanaczne w bios?

Wgrałem ponownie tego Windowsa z 2022 co mi podrzuciłeś i niby działa :) Tylko jest mały problemik, czasami jak przybliżam np. jakiś obraz to lekko ścina. Ostatnio ktoś tutaj też miał podobny problem i chyba chodziło o to ze stery do nvme nie pasuja i moga byc scinki.

NiKKA.Labs likes this

2 minuty temu, Pawelawe napisał:

Tylko jest mały problemik, czasami jak przybliżam np. jakiś obraz to lekko ścina. Ostatnio ktoś tutaj też miał podobny problem i chyba chodziło o to ze stery do nvme nie pasuja i moga byc scinki.

To złap sobie jakieś okienko myszką i pokręć kółka. Jak nie będzie płynności, to zapewne winne stery NVMe.

NiKKA.Labs likes this

2 godziny temu, Widzior napisał:

To złap sobie jakieś okienko myszką i pokręć kółka. Jak nie będzie płynności, to zapewne winne stery NVMe.

No właśnie mam to samo co tutaj jeden gościu pisał i wrzucał filmik. Z tego co pamiętam też miał Samsunga :> Niby sukces, że udało się zainstalować i wykryło mi ten dysk, ale skoro są takie zacinki to chyba nici z tym dyskiem M.2 w takim razie :( Pozostaje go sprzedać i wgrać system na SSD

NiKKA.Labs likes this

3 godziny temu, Pawelawe napisał:

Powiedz mi jest sens bawić się w te dyski M.2, czy skoro chce mieć Windowsa 7 lepiej sobie odpuścić i zainstalować to zwykłym SSD. Bo ja nie mam nerwów na to żeby póżniej mi się coś zacinało.

Przecież milion razy było na forum pisane. Chcesz mieć Win7 bez problemów, to instalujesz na dysku SATA albo NVMe z dedykowanymi sterownikami producenta. Z Samsunga są do Polaris i Phoenix, ale uważaj, bo wiktorynek pisał, że 970 Evo Plus v2 ma już kontroler Elpis -

Pawelawe and NiKKA.Labs like this

"Pseudo SP2" = Convenience rollup update for Windows 7 SP1 and Windows Server 2008 R2 SP1 (KB3125574) - Prawie jak Win7 SP2

W nim jest uniwersalny sterownik NVMe od MS. Integruję tego SP2 od 2021.11 do install.wim i boot.wim

Jak wam nie działa to coś z USB (chociaż też dodaję sterowniki USB), albo macie za nowy sprzęt.

W dniu 6.02.2022 o 17:16, Pawelawe napisał:

Wgrałem ponownie tego Windowsa z 2022 co mi podrzuciłeś i niby działa :) Tylko jest mały problemik, czasami jak przybliżam np. jakiś obraz to lekko ścina. Ostatnio ktoś tutaj też miał podobny problem i chyba chodziło o to ze stery do nvme nie pasuja i moga byc scinki.

Jak już zainstalujesz to możesz wrzucić dowolny sterownik od twojego producenta dysku, ten od SP2 NVMe jest od MS, jest uniwerslany, czyli aby tylko zainstalować.

W dniu 6.02.2022 o 20:10, Pawelawe napisał:

No właśnie mam to samo co tutaj jeden gościu pisał i wrzucał filmik. Z tego co pamiętam też miał Samsunga :> Niby sukces, że udało się zainstalować i wykryło mi ten dysk, ale skoro są takie zacinki to chyba nici z tym dyskiem M.2 w takim razie :( Pozostaje go sprzedać i wgrać system na SSD

Niech ktoś pokaże "manager urządzeń" zaraz po wgraniu Win7 na czymś nowym + NVMe, jast tam wsparcie dla komponentów płyty? Instalujecie wsparcie dla czipsetu, czy tylko bazujecie na RAW driverach z Win7 co już ma 10 lat? System będzie w pełni działał, jak wszyskie komponenty płyty głównej będą miały sterowniki, np. kontroler RAM, PCI, itp.

Możemy poexperymentować, w nowej wersji oprócz sterowników od MS dam samsung, micron, ocz-_toshiba, intel

Pawelawe likes this

10 minut temu, Widzior napisał:

@Pawelawenie wiem czy jeszcze masz ten dysk Samsung 980, ale jakby co to znalazłem nowe modowane stery z certyfikatem, które wg pliku INF pasują do dysków na kontrolerze Elpis - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To nie jest oryginał, dlaczego nie bierzecie ze stony samsunga?

2 minuty temu, NiKKA.Labs napisał:

To nie jest oryginał, dlaczego nie bierzecie ze stony samsunga?

A ty czytać umiesz? To jest modowany sterownik, plik sys jest oryginalny, ale inf i cat jest zmodyfikowany, żeby pasował do Samsungów na Elpis. I nie trzeba nawet osobno ręcznie certyfikatu załadować, bo sterownik już go ma.

NiKKA.Labs likes this

45 minut temu, NiKKA.Labs napisał:

Róbcie to u siebie samemu. Załóż swój wątek w swoim windowsie, a ni pisz mi tutaj pod moim , że lubisz modowane. Pomyliłeś tematy.

Spoko, ostatni raz komuś pomagam w temacie twoich modów. Ja nie używam NVMe na Win7 i nie mam problemu, ale sporo ludzi ma problem z nowymi Samsungami 980 na Win7, a ten sterownik pewnie go rozwiązuje. Ale jak sobie nie życzysz to luzik.

NiKKA.Labs likes this

No to im doradż, po co się pchają w NVMe?  Jeszcze przy Win7? Ja też nie mam NVMe, a mógłbym mieć jak zmieniałem kompa w 2019.

Win7 działa normalnie bez cudów na sprzętach do ok. 2017r. na SSD, nie wiem jak na nowszych, czy tam chipsety rozpozna.

13 minut temu, NiKKA.Labs napisał:

No to im doradż, po co się pchają w NVMe?  Jeszcze przy Win7?

A ty się mnie nie pytaj, sam się zastanawiam :E  Widać taka natura ludzka, stwarzać sobie problemy bez sensu, bo cyferki są ładniejsze na papierze. Ale są też tacy, co się nie znają. Kupili nowy sprzęt i chcą mieć Win7, a nie mają pojęcia, że jest z tym problem.

NiKKA.Labs likes this

Ja w 2019 kupiłem (odkupiłem) i4790k i i4960k, a mogłem kupić 2-3 generacje nowsze.

Ja rozumiem młodych, nowych, dawniej zmieniałem sprzęty co nawet 2-3 miesiące :) przez okres 3 lat, to była choroba nowych technologii :)

Teraz lepsza stabilność, niż pogoń za coraz nowszym... niech młodzi testują

2022.01:
- BYPASSv11 (aktualny od 2020.12) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
- SSU KB5006749 (aktualny od 2021.10)
- KB5009610 - zbiorcza miesięczna (zastępuje 2021.12 KB5008244)
- KB5009719 - pakiet zbiorczy NET3.5.1-4.8 (zastępuje KB5007299) - na WU, a w nim:
    - KB5008867 - zbiorcza NET3.5.1 (zastępuje 2020.10 KB4578952)
    - KB5008858 - zbiorcza NET4.8 (zastępuje 2021.11 KB5007149)
- KB5010798 - nowa opcjonalna

2022.02:
- BYPASSv11 (aktualny od 2020.12) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
- SSU KB5010451 - nowy (zastępuje KB5006749)
- KB5010404 - zbiorcza miesięczna (zastępuje KB5009610)
- KB5010581 - pakiet zbiorczy NET3.5.1-4.8 (zastępuje KB5009719) - na WU, a w nim:
    - KB5010457 - zbiorcza NET4.8 (zastępuje KB5008858)

P.S. Jeśli nie chcecie starych łatek NET, to trzeba je odinstalować ręcznie, albo odinstalować cały NET4.8 i instalować gotową paczkę na dany miesiąc, albo na WU.
Czyszczenie (cleanmgr.exe) w windowsie nie wykrywa i nie usuwa usuwa łatek NET.

14 godzin temu, NiKKA.Labs napisał:

Jak już zainstalujesz to możesz wrzucić dowolny sterownik od twojego producenta dysku, ten od SP2 NVMe jest od MS, jest uniwerslany, czyli aby tylko zainstalować.

No już zainstalowałem, podeślesz mi sterownik do mojego Samsunga 970 Evo plus? Wtedy będzie można ostatecznie przetestować, czy system będzie chodził sprawnie bez jakiś zacinek

14 godzin temu, NiKKA.Labs napisał:

Niech ktoś pokaże "manager urządzeń" zaraz po wgraniu Win7 na czymś nowym + NVMe, jast tam wsparcie dla komponentów płyty? Instalujecie wsparcie dla czipsetu, czy tylko bazujecie na RAW driverach z Win7 co już ma 10 lat? System będzie w pełni działał, jak wszyskie komponenty płyty głównej będą miały sterowniki, np. kontroler RAM, PCI, itp.

Ja dogralem sobie stery od producenta do mojego AORUSA b450 pro i w managerze mam zero wykrzykników.

14 godzin temu, Widzior napisał:

nie wiem czy jeszcze masz ten dysk Samsung 980, ale jakby co to znalazłem nowe modowane stery z certyfikatem, które wg pliku INF pasują do dysków na kontrolerze Elpis - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Szkoda, że tak póżno napisałeś :> Nie jestem juz  w posiadaniu tego 980. Oddalem go bratu, bo on używa 10 to sobie zamienił z SSD. Tak jak pisalem wyzej kupiłem 970 Evo plus.

12 godzin temu, Widzior napisał:

Widać taka natura ludzka, stwarzać sobie problemy bez sensu, bo cyferki są ładniejsze na papierze

Uważasz, że Nvme nie działają szybciej od SSdków? I te wszystkie teoretyczne transfery to pic na wode?