Michauhau Posted January 22, 2022 Report Posted January 22, 2022 Witam, Używam systemu Windows 8.1. Zaczyna brakować mi miejsca na dysku C. Przyczyną problemu jest zawalony folder WinSxS, który ma ponad 20GB. Znalazłem w internecie pare poradników aby zastosować narzędzie DISM w wierszu poleceń. Jednak nie chce ono działać prawidłowo. Przy dism.exe /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup zwraca mi błąd 14098 „Magazyn składników jest uszkodzony”. W celu poznania przyczyny tego błędu użyłem polecenia Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth, które informuje „The component Store is repairable. The operation completed successfully.” wiec uruchomiłem Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth i tu kolejny błąd: 0x800f081 „The restore operation failed. Either The repair source was not found or The conponent Store cannoy be repaired.” Pobrałem nawet świeży obraz systemu żeby użyć Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim:G:\Sources\Install.win:1 /LimitAccess co też nie zadziałało. Użyłem również sfc /scannow, który nie znalazł żadnych problemów. Macie jakieś pomysły jak wyczyścić bezpiecznie i bez problemów ten folder? Quote
Michauhau Posted January 23, 2022 Author Report Posted January 23, 2022 Dziękuje za odpowiedź! Użyłem tego programu i przy czyszczeniu elementów WinSxS oczywiście wystąpił błąd. Pliki nie zostały wyczyszczone. Quote
Guest Posted January 23, 2022 Report Posted January 23, 2022 CMD ( jako admin ) 1. analiza zajętego miejsca: Dism.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore 2. czyszczenie folderu WinSxS: Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup 3.sprawdzamy - analiza zajętego miejsca: Dism.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore 4. Istnieje parametr : "/ResetBase" który czyści wszystkie aktualizacje i SP, niestety jednocześnie uniemożliwiając ich odinstalowanie z systemu. Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase a hibernacje masz wyłączoną ? Quote
Michauhau Posted January 23, 2022 Author Report Posted January 23, 2022 Dziękuje bardzo za komendy. Wszystkie wpisywałem nawet w trybie awaryjnym żeby nic nie przeszkadzało. Nie mam wyłączonej zaraz sprawdzę czy coś to zmieni. edit. Po wyłączeniu hibernacji z 4GB wolnego miejsca zrobiło się 16GB. Super rada, dziękuje. Jednak nadal mam problem z tym WinSxS, z którego według analizy mógłbym usunąć 6GB zbędnych plików. Quote
Guest Posted January 23, 2022 Report Posted January 23, 2022 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] użyj tego ( wszystkie okienka mają być zaznaczone uruchamiasz jako admin ) A użyłeś tej komendy ? Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase Quote
Michauhau Posted January 23, 2022 Author Report Posted January 23, 2022 Zwykle oczyszczanie dysku nie przynosi żadnych efektów, jakby w ogóle Nie działało. To samo z Twoim plikiem, żadnego rezultatu. Przy ResetBase ten sam komunikat, że magazyn składników uszkodzony. Quote
Recommended Posts