Jump to content

Usunięcie wszystkich partycji, nowa instalacja i komunikat No bootable device found

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam problem z laptopem dell latitude e5470. Był na nim jeszcze kilka godzin temu zainstalowany system windows 10 na dysku m2 z podziałem na różne partycje, największa była ta z systemem ta reszta partycji miała po około 100-500mb, były to raczej ważne partycje a ja je po prostu usunąłem, podczas instalacji systemu z pendrive przygotowanym także na systemie windows 10 przy użyciu narzędzia mediacreationtools. Sytuacja po usunięciu tych partycji i zainstalowania tego systemu z pendrive wygląda tak że system się nie uruchamia jest komunikat „No bootable device found” jednak można go uruchomić gdy wcisnę klawisz f12 i wybiorę M.2 SATA SSD. Wszedłem do bios bo myślałem że tam to naprawię lecz w sekcji boot sequence w ogóle nie ma żadnych urządzeń a gdy chce dodać nowe przyciskiem Add Boot Option to mam komunikat File system not found. Nie wiem jak to naprawić, usunąłem te partycje z głupoty bo byłem pewny że nie będą potrzebne a klucz systemu i tak podobno jest w biosie ale i tak na wypadek go sobie spisałem. Da się to naprawić jeszcze czy będę musiał konfigurować jakiś bootloader aby system startował? Dziękuję :)

Posted

Dziękuję :) Przestawiłem wcześniej z UEFI na LEGACY i to też pomogło, tylko pytanie czy nie lepiej będzie laptop działać na tym UEFI?

Jeszcze mam problem z sterownikami, już windows sam wyszukał niektóre po nowej instalacji ale dużo jeszcze brakuje.

Posted

na stronie masz te same pozniej przestarzale mniej bezpieczne

sdi wybierasz lepsze nowsze wszystkie jakie pasuja i dzialaja
uzywam od lat z drp 16 po zepstej 17