Pawelawe Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2022 Czołem, mam pytanie, którego nikt nie zadaję tylko bezmyślnie pobiera każdą full wersje modyfikacji. Jako, że będę planował sobie użyć jakiejś modyfikacji win7, nachodzą mnie dwa dylematy: 1. Czy w póżniejszym użytkowaniu systemu będzie to miało znaczenie jak np. zainstaluje system z ISO tzn (full wypad) np. od @wiktorynek gdzie jest napchane od cholery sterów pod wszystkie USB (intele,amd) wszystkie wersje NVMe niż w przypadku jak bym sobie pobrał jakąś okrojoną modyfikację ISO i póżniej do niej dograł kilka niezbędnych sterowników programem? Bo na logikę jak będzie tego mniej to system powinien póżniej chodzić lepiej, a tak mam wrażenie, że to póżniej może się gryżć ze sobą. Jak to na prawdę jest, czy ktoś zdaje sobie sprawę? 2. Taki @NiKKA.Labs wydaje co kilka miesięcy nowy system, czym właściwie one się póżniej różnią? Bo jak czytam to skład jest chyba ten sam, więc jaki sens jest tworzyć co chwilę nową modyfikację? Co za różnica, czy pobiorę np. jakąś modyfikację sprzed 6 miesięcy vs z teraz. To moje dwa dylematy, proszę kogoś kompetentnego o wytłumaczenie mi tych dwóch kwestii Cytuj
VACek Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2022 1. Jak to ująłeś ma napchane to nie znaczy że wszystko instaluje, czy jak używasz program do aktualizacji sterowników to pobiera ci całą światową baze sterów do wszystkich konfiguracji i instaluje w PC? NIE!! @wiktorynek umieścił sporąa ilość sterów na nowe platformy tak by ludziki nie płakały i nie musiały przeszukiwać połaci internetów. Sterowniki instalują się tylko do tych urządzeń które posiadasz i w przyszłości dbając o system nic nie będzie mulić. 2. Wydaje bo pewnie dodaje aktualizacje które wychodzą i ewentualnie aktualizuje jakieś składniki które sam dodał np taki CPU-Z. Pawelawe lubi to Cytuj
Franc Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2022 1. Sterowniki NVMe do obrazu są dodane różne, u Ciebie będzie się instalował tylko ten właściwy, czasami przy bardziej egzotycznych producentach/dyskach/kontrolerach zdarzają się jakieś problemy, wybór między pełnym "gotowcem" a okrojoną wersją z dodanym tylko "swoim" sterownikiem zależy od Ciebie, 2. Wydane systemy różnią się zintegrowanymi poprawkami wydanymi przez MS, obraz z daną datą zawiera poprawki wydane do tej daty Pawelawe lubi to Cytuj
iskier Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2022 2 godziny temu, Pawelawe napisał: Czołem, mam pytanie, którego nikt nie zadaję tylko bezmyślnie pobiera każdą full wersje modyfikacji. Trochę dziwne, że prosisz o informację ludzi, którzy działają bezmyślnie... Może ci ludzie po prostu wiedzą jak to działa. 1. Tu już zostało napisane chyba wszystko. 2. W tym punkcie chciałbym dodać, że w modyfikacjach jest też ważne nie tylko to, że zawierają poprawki, ale również to, że pewnych poprawek celowo NIE ZAWIERAJĄ! Np. telemetrycznych i takich o zakończeniu wsparcia, jak również przestarzałych. A gdybyś pobrał pól roku starszy obraz, zainstalował i używał z włączonym WU miałbyś więcej pobranych śmieci. Pawelawe lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi