Widzior Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2022 6 godzin temu, GrzegorzAsia napisał: Wlasnie kupiłem tylko że 980 bo miał lepsze transfery i jest ten sam problem no sry ale masz kolego mistrza świata w samo-tworzeniu sobie problemów. Samsung 980 to 1szy, do którego już nie ma sterowników pod Win7! Czy ty cokolwiek sprawdzasz, zanim kupisz? A co ci wiktorynek pisał? W dniu 20.01.2022 o 23:29, wiktorynek napisał: Kup sobie dysk Samsunga (950/960/970), który posiada sterowniki, a dodatkowo pozwala zainstalować Win 7 w trybie Legacy + MBR.
Nieobecny Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2022 11 godzin temu, GrzegorzAsia napisał: Wlasnie kupiłem tylko że 980 bo miał lepsze transfery i jest ten sam problem, wersja full wypas nie wykrywa mi go Może jakiś inny sterownik trzeba dograć Ntlitem? Nie ma do niego sterowników, a modyfikowane nie będą miały certyfikatu, czyli klapa ze zintegrowaniem. Następnym razem należy czytać co było napisane. P.S. Z tymi transferami, to nie taka oczywista sprawa. W odczycie owszem, ale w zapisie poza buforem dużo, dużo słabiej od 970 Pro.
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2022 Nie mam tego dysku i nie mogę tego sprawdzić więc nie będę się wymądrzał ale piszą że " sterownik Samsung NVMe v3.3.0.2003 WHQL działa dobrze z Samsung 980 Pro SSD " ( wiem że i na płocie pisali D..a ) więc powinny działać ? co nie znaczy że sam robi sobie pod górkę tym bardziej że miał już wyjaśnione co ma kupić.
Widzior Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2022 12 minut temu, woj_ani217 napisał: ale piszą że " sterownik Samsung NVMe v3.3.0.2003 WHQL działa dobrze z Samsung 980 Pro SSD A czy on kupił Pro? Nie, zwykły. A wiesz, że 980 i 980 pro mają inne kontrolery? I że 980 jest pci-e 3.0, a 980 pro pci-e 4.0? To chyba wiele zmienia? Poza tym zwykły 980 nie ma nawet cache DRAM, tylko korzysta z HMB, czyli lipa. Wolałbym 970 Evo Plus, a nawet zwykłego Evo od tego budżetowego badziewiaka 980.
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2022 23 minuty temu, Widzior napisał: A czy on kupił Pro? Nie, zwykły. A wiesz, że 980 i 980 pro mają inne kontrolery? I że 980 jest pci-e 3.0, a 980 pro pci-e 4.0? To chyba wiele zmienia? Poza tym zwykły 980 nie ma nawet cache DRAM, tylko korzysta z HMB, czyli lipa. Wolałbym 970 Evo Plus, a nawet zwykłego Evo od tego budżetowego badziewiaka 980. Masz rację - nie wkleiłem całego zdania ( " i jestem prawie pewien, że będzie działał z Samsung 980 także. " ) więc dlatego to napisałem jak wpadnie mi taki dysk w rękę to z ciekawości sprawdzę ale masz rację po co samemu kłody rzucać sobie pod nogi a z dyskami jak zwykle dmuchają Kowalskiego w cztery litery bo zawsze znajdzie się " frajer " i kupi bo " nowy typ " i ma więcej cyferek.
Nieobecny Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2022 W dniu 28.01.2022 o 21:23, woj_ani217 napisał: piszą że " sterownik Samsung NVMe v3.3.0.2003 WHQL działa dobrze z Samsung 980 Pro SSD " Tak, ale modyfikacja sterownika inf pozbawia go certyfikatu i po integracji, po prostu nie zainstaluje się podczas instalacji systemu. Na zainstalowanym systemie można już pominąć ostrzeżenie o braku certyfikatu. Poza tym, nie do końca jestem przekonany o poprawnym działaniu modyfikowanego sterownika. Nie bez powodu Samsung pierwszy raz nie wydał sterowników do swojego dysku. 980 Pro, 980, 970 EVO Plus (2 gen) mają inny "nieznany" kontroler: In-house. Nawet firmware do 970 EVO Plus i 970 EVO Plus (2 gen) jest inne. To oznacza, że Samsung będzie podążał drogą oszczędności jak inni producenci i z czasem będzie montował inny (tańszy) kontroler i pamięci. renatan i jarexpol lubią to
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2022 11 godzin temu, wiktorynek napisał: Tak, ale modyfikacja sterownika inf pozbawia go certyfikatu i po integracji, po prostu nie zainstaluje się podczas instalacji systemu. Na zainstalowanym systemie można już pominąć ostrzeżenie o braku certyfikatu. Teoretycznie można i to obejść na poziomie przerobienia ISO zmianie wpisów w rejestrze ale czy warte to jest aż takiej pracy !? NIE i kto będzie chciał ( i miał czas na to ) a jak nie wypali to kilkanaście godzin pracy w piach to lepiej kupić taki co jest sprawdzony ( a i lepszy ) i mieć głowę spokojną. Teoretycznie można gdybać " do rana " ale moim zdaniem " gra nie warta świeczki " 11 godzin temu, wiktorynek napisał: mają inny "nieznany" kontroler: In-house. Nawet firmware do 970 EVO Plus i 970 EVO Plus (2 gen) jest inne. To oznacza, że Samsung będzie podążał drogą oszczędności jak inni producenci i z czasem będzie montował inny (tańszy) kontroler i pamięci. trzeba by było wróża Macieja się zapytać co tam znowu wymyślili i mają w głowach i jak by nie patrzył zawsze cztery litery z tyłu a cytując " jak się coś w głowie nie mieści...... to trzeba to mieć w d.....ie " . 11 godzin temu, wiktorynek napisał: Poza tym, nie do końca jestem przekonany o poprawnym działaniu modyfikowanego sterownika. i ja też więc zgadzam się w stu procentach.
GrzegorzAsia Opublikowano 1 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2022 W dniu 28.01.2022 o 19:54, wiktorynek napisał: Nie ma do niego sterowników, a modyfikowane nie będą miały certyfikatu, czyli klapa ze zintegrowaniem Co to znaczy w praktyce, że nie beda mialy certyfikatu? Bo po kilku probach udalo mi sie jakoś dograć Ntlitem do Twojego ISO podstawa z 2021r jakies sterowniki i wreszcie mi wykrylo. Ale, czy to rozwiazuje problem? Bo piszesz o jakims zintegrowaniu, nie bardzo rozumiem? Zaznaczam, ze system sie normalnie zainstalowal. W dniu 30.01.2022 o 11:36, woj_ani217 napisał: Teoretycznie można i to obejść na poziomie przerobienia ISO zmianie wpisów w rejestrze ale czy warte to jest aż takiej pracy !? NIE i kto będzie chciał ( i miał czas na to ) a jak nie wypali to kilkanaście godzin pracy w piach to lepiej kupić taki co jest sprawdzony Czytaj co napisalem wyzej, jak widac nie musialem nic zmieniac w iso w rejestrach, wystarczylo ze dogralem jakies 3 sterowniki i ktorys po prostu przeszedl, bo po dograniu Ntlitem nagle zaczal system wygrywac moj dysk i normalnie zainstalowalem Windowsa. Wiec chyba Panowie za szybko razem z @Widzior zdazyli zdyskredytowac 980 :>
Gość Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2022 4 godziny temu, GrzegorzAsia napisał: Czytaj co napisalem wyzej, jak widac nie musialem nic zmieniac w iso w rejestrach, wystarczylo ze dogralem jakies 3 sterowniki i ktorys po prostu przeszedl Czytać i pisać to widzę że Ty musisz się nauczyć ( byk na byku ! ) a ,jak byś przeczytał to ze zrozumieniem to byś wiedział albo i nie o czym my piszemy. Widzę że wiedza u Ciebie na poziomie ZEROWYM a chcesz " uczyć księdza pacierza " . Przeczytaj dokładnie jeszcze raz to może załapiesz a jak nie to się ciesz że się Ci udało " jak ślepej kurze ziarno " i kto Ci od razu zdyskredytował 980 jest zasada jak " drzwi są otwarte to się je nie wywarza " a my szklanych kul nie mamy bo się potłukły . Wiktorynek napisał wyżej że sramsungi nawtykały tam bóg wie czego i jest loterią czy będzie ok czy nie ? - działa to się ciesz ale jk to będzie działać to ??? oby dobrze.
Widzior Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2022 7 godzin temu, GrzegorzAsia napisał: Co to znaczy w praktyce, że nie beda mialy certyfikatu? Bo po kilku probach udalo mi sie jakoś dograć Ntlitem do Twojego ISO podstawa z 2021r jakies sterowniki i wreszcie mi wykrylo. Ale, czy to rozwiazuje problem? Bo piszesz o jakims zintegrowaniu, nie bardzo rozumiem? Zaznaczam, ze system sie normalnie zainstalowal. Sterowników bez certyfikatu nie da się dograć do obrazu systemu, nie da się ich też wskazać ręcznie podczas instalacji. Dopiero na już zainstalowanym systemie można - akceptując ostrzeżenie o braku podpisu - takie sterowniki "siłowo" zainstalować. Skoro jakieś udało ci się dograć do ISO, to albo zaskoczyły oryginalne stery Samsunga od wcześniejszych modeli, albo modyfikowane z certyfikatem (bo niektóre mają). A które zadziałały, to my sobie tego nie wywróżymy, jesli ty nie napiszesz.
GrzegorzAsia Opublikowano 1 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2022 2 godziny temu, woj_ani217 napisał: Czytać i pisać to widzę że Ty musisz się nauczyć ( byk na byku ! Prosze wskaz mi gdzie popelnilem jakies tragiczne bledy ortograficzne? 2 godziny temu, woj_ani217 napisał: Widzę że wiedza u Ciebie na poziomie ZEROWYM a chcesz " uczyć księdza pacierza Jak masz sie tutaj wywyzszac to lepiej nie pisz wcale, bo to nie jest pomoc... Gdzie ja kogos chcialem tutaj czegos uczyc!? Po prostu napisalem zgodnie z prawda, ze jednak nie miales racji z tym, ze trzeba bedzie duzo kombinowac i to jeszcze bawic sie w rejestrach - jak widzisz wystarczylo dogranie samych sterownikow (a ty sie burzysz, ze ktos cie czegos uczy? WTF?) 40 minut temu, Widzior napisał: A które zadziałały, to my sobie tego nie wywróżymy, jesli ty nie napiszesz. Sam nie pamietam jakie konkretnie to byly stery, bo dopiero za 2 czy tam 3 razem poszlo, ale lap screeny z managera urzadzen. Niby wszystko sie zgadza, czyli chyba problem rozwiazany [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Widzior Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2022 Domyślny sterownik Microsoftu z 2006 roku? Hahaha nic już nie rozumiem, bo on powinien być w systemie, więc nie wiem po co dodatkowe integrowanie innych sterów. No chyba, że brakowało jakiejś łaty MS do obsługi NVMe czy jeszcze jakaś inna bajka tu miała miejsce, ale w obrazie wikiego te łaty na 100% są Normalnie czary mary.
Gość Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2022 57 minut temu, GrzegorzAsia napisał: Prosze wskaz mi gdzie popelnilem jakies tragiczne bledy ortograficzne? 8 godzin temu, GrzegorzAsia napisał: Czytaj co napisalem wyzej, jak widac nie musialem nic zmieniac w iso w rejestrach, wystarczylo ze dogralem jakies 3 sterowniki i ktorys po prostu przeszedl, bo po dograniu Ntlitem nagle zaczal system wygrywac moj dysk i normalnie zainstalowalem Windowsa. Wiec chyba Panowie za szybko razem z @Widzior zdazyli zdyskredytowac 980 :> To to ja jeszcze " przełknę " bo i ja popełniam błędy jak szybko piszę ale trochę za czerwono co ? 57 minut temu, GrzegorzAsia napisał: Jak masz sie tutaj wywyzszac to lepiej nie pisz wcale, bo to nie jest pomoc... Gdzie ja kogos chcialem tutaj czegos uczyc!? Po prostu napisalem zgodnie z prawda, ze jednak nie miales racji z tym, ze trzeba bedzie duzo kombinowac i to jeszcze bawic sie w rejestrach - jak widzisz wystarczylo dogranie samych sterownikow (a ty sie burzysz, ze ktos cie czegos uczy? WTF?) ale tu już przeginasz młodzieńcze i dalej nie czytasz !? ze zrozumieniem ! to że to napisałem ( czego się czepiasz jak pijany płotu ) to tyczyło się odpowiedzi Wiktorynkowi na " Tak, ale modyfikacja sterownika inf pozbawia go certyfikatu i po integracji, po prostu nie zainstaluje się podczas instalacji systemu. " więc moja opowiedz była " Teoretycznie można i to obejść na poziomie przerobienia ISO zmianie wpisów w rejestrze ale czy warte to jest aż takiej pracy !? " więc Ty z uporem chcesz mnie uczyć czytać " Czytaj co napisalem wyzej, jak widac nie musialem nic zmieniac w iso " no i efekty mamy wyżej na załączonym zdjęciu ot fachowca dobrze poczytać. Chyba teraz już chwycisz bardziej łopatologicznie się nie da ?. 57 minut temu, GrzegorzAsia napisał: Jak masz sie tutaj wywyzszac to lepiej nie pisz wcale, bo to nie jest pomoc... A gdzie Ty widzisz tu jakiekolwiek wywyższanie !? ,Ty masz słuchać mądrzejszych od siebie a nie stroić focha bo jak ja " przepisywałem - przerabiałem " sterowniki to Ty nie byłeś jeszcze ujęty w planie pięcioletnim ale jak sobie nie życzysz pomocy nie ma problemu życzę powodzenia oby efekty nie były takie jak na załączonym zdjęciu ( a miałem przerobić Ci ten sterownik ).
Nieobecny Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2022 3 godziny temu, GrzegorzAsia napisał: Sam nie pamietam jakie konkretnie to byly stery, bo dopiero za 2 czy tam 3 razem poszlo Na screenach masz sterownik systemowy z Win 7 co jest bardzo dziwne. Nie wiem czy nas tu robisz w bambuko, ale jeśli Tobie działa, to się ciesz. Generalnie Samsungi NVMe są najbardziej przyjazne dla Win 7, bo oprócz sterowników od producenta, posiadają mozliwość zainstalowania systemu w trybie biosu Legacy + styl partycji MBR. To może wysil sie trochę i wrzuć tu linka do tego sterownika, albo chociaż otwórz plik inf, skopiuj tekst i wrzuć tutaj. Chętnie się przyjrzę.
GT500s Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 Jest do Windows 7 sterownik modyfikowany z certyfikatem, który działa z 980/980 Pro Co prawda nie testowane: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale myślę, że warto spróbować.
Nieobecny Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 To jest certyfikat do ręcznej instalacji. Nadal pupa blada z jego integracją.
GrzegorzAsia Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 W dniu 1.02.2022 o 14:30, Widzior napisał: Normalnie czary mary. Wrzucam Wam sterowniki które użyłem, dodałem wszystkie Ntlitem i któryś pewnie zaskoczył: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W dniu 1.02.2022 o 15:06, woj_ani217 napisał: życzę powodzenia oby efekty nie były takie jak na załączonym zdjęciu ( a miałem przerobić Ci ten sterownik ). Nie rozumiem, co jest żle w załączonym zdjęciu? Przecież widać, że wszystko zainstalowało się poprawnie, zero wykrzykników? W dniu 1.02.2022 o 18:06, wiktorynek napisał: Na screenach masz sterownik systemowy z Win 7 co jest bardzo dziwne. Nie wiem czy nas tu robisz w bambuko, ale jeśli Tobie działa, to się ciesz Czemu bardzo dziwne? Nikogo nie robie w bambuko, wszystko wgralem tak jak napisalem wczesniej W dniu 1.02.2022 o 18:06, wiktorynek napisał: To może wysil sie trochę i wrzuć tu linka do tego sterownika, albo chociaż otwórz plik inf, skopiuj tekst i wrzuć tutaj. Chętnie się przyjrzę. Wyzej wrzucilem wszystko na hosting. Ale jest jeden problem, nie wiem czy to kwestia instalki którą użyłem, czy właśnie tego, że jest to dysk Nvme. Mianowicie chodzi o to, że na nowym systemie zainstalowanym na NVme mam jakiś dziwaczny problem z obrazami. Wpadłem na to przez przypadek, poruszając jakimś obrazkiem są takie 'ścinki' tak jak widać na wideo. Natomiast na moim dysku SSD, gdzie co prawda mam inną instalke systemu wszystko działa płynnie. Nagrałem specjalnie wideo jak to wygląda: Jak myślicie czego to wina? Systemu, czy coś ze sterownikami, albo samym dyskiem NVMe jest nie tak?
Widzior Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 W dniu 20.01.2022 o 17:34, Widzior napisał: A zdajesz sobie sprawę, że nawet jak jakieś modowane stery zadziałają, to i tak jest duża szansa, że nie będą działać do końca sprawnie? Freezy, przycinki systemu albo myszy, lipne transfery itd. itp. Chcesz mieć Win7, to instaluj system na SATA albo na dobrym NVME ze sterami producenta pod Win7! Było pisane już milion razy. Ten sterownik, który masz zainstalowany, to tzw. proteza i nie jest on odpowiedni do twojego dysku.
GrzegorzAsia Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 4 minuty temu, Widzior napisał: Ten sterownik, który masz zainstalowany, to tzw. proteza i nie jest on odpowiedni do twojego dysku. Ale dramat, czyli pewnie to kwestia zlych sterownikow... ;x To ktory z tych Samsungow (950/960/970) bedzie optymalny pod wzgledem szybkosci i kompatybilnosci z siodemka? 970 Pro will be good? Bo nie chce, zeby znow byly jakies cyrki z freezami itp...
GT500s Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 Teraz, GrzegorzAsia napisał: Ale dramat, czyli pewnie to kwestia zlych sterownikow... ;x To ktory z tych Samsungow (950/960/970) bedzie optymalny pod wzgledem szybkosci i kompatybilnosci z siodemka? 970 Pro will be good? Bo nie chce, zeby znow byly jakies cyrki z freezami itp... Gościu podałem Ci sterowniki w linku modowane pod ten system a Ty dalej kombinujesz jak koń pod górkę
GrzegorzAsia Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 2 minuty temu, GT500s napisał: Gościu podałem Ci sterowniki w linku modowane pod ten system a Ty dalej kombinujesz jak koń pod górkę Podales 8 godzin temu, a system instalowalem juz kilka dni wczesniej. Teoretycznie moge je przetestowac z nowo wgranym system, tylko z tego co pisza tutaj inni z 980 tak czys jak beda problemy.
Nieobecny Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 9 minut temu, GrzegorzAsia napisał: Wrzucam Wam sterowniki które użyłem, dodałem wszystkie Ntlitem i któryś pewnie zaskoczył: Jeszcze dziwniejsze - w zestawie znajdują się poprawki systemowe do Win 7 zapewniające obsługę NVMe (są w moim obrazie, poza tym NTLite nie mógł ich Tobie dodać jako sterownik), stary sterownik Samsunga (też jest w obrazie razem z nowszą wersją), sterownik NVMe Realteka, to nic innego jak rebrandowany sterownik Open Fabrics (też jest w moim obrazie). Nasuwają mi się 2 konkluzje: - pierwsza: od początku źle instalowałeś (złe ustawienia biosu, zły schemat pendrive, złe tablice partycji dysku itp) i po prawidłowym ustawieniu wykryło dysk i poszło - druga: wynika z pierwszej, bo to znaczy, że sterowniki NVMe Samsunga pasują również do 980/980 Pro lub Samsung zastosował taki myk, że wystarczy systemowa obsługa z Win 7. P.S. Zainstaluj teraz te modyfikowane sterowniki co podaje @GT500s - najpierw certyfikat, potem sterownik, restart.
GT500s Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 1 minutę temu, GrzegorzAsia napisał: Podales 8 godzin temu, a system instalowalem juz kilka dni wczesniej. Teoretycznie moge je przetestowac z nowo wgranym system, tylko z tego co pisza tutaj inni z 980 tak czys jak beda problemy. Bo generujesz wszystkim zajęcie a masz podane. Przetestuj potem dalej zawracaj gitarę.
Widzior Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 Właśnie teraz, jak już masz system zainstalowany na tej protezie, to możesz potestować inne sterowniki, nawet bez certyfikatu. Największy problem jest z zainstalowaniem systemu, jak się nie ma oryginalnych, certyfikowanych sterów.
GrzegorzAsia Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 3 godziny temu, GT500s napisał: Bo generujesz wszystkim zajęcie a masz podane. Przetestuj potem dalej zawracaj gitarę. No to jak teraz patrzę to właśnie z tej strony używałem. Powiedz o którą opcję ci dokładnie chodzi? O. Samsung NVMe Drivers [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]) Jeżeli o tą to wcześniej właśnie użyłem tego.
GT500s Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2022 To teraz wejdź w manager urządzeń i pokaż screen Kontrolery magazynu bo coś mi się Tobie wierzyć nie chce.
GrzegorzAsia Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2022 6 godzin temu, GT500s napisał: To teraz wejdź w manager urządzeń i pokaż screen Kontrolery magazynu bo coś mi się Tobie wierzyć nie chce. Miałem na myśli, że próbowałem go dograć Ntlitem i nie szlo. Teraz tak samo próbowałem dograć go z poziomu managera urządzeń i jak wybieram ten folder to wyskakuje mi, że sterownik jest aktualny...
Rekomendowane odpowiedzi