GrzegorzAsia Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 Kupiłem dysk M.2 PNY XLR8 1TB i chciałem na nim postawić 7, tylko problem polega na tym, że instalator nie wykrywa mi tego dysku mimo, że jest już włożony w PC. nie wiem, czy muszę szukać jakiegoś konkretnego sterownika do mojego modelu NVMe, czy jest jeden ogólny, który działa pod wszystkie. Bo znalazłem pod jakieś Samsungi, ale pod swojego ni ch....a
GrzegorzAsia Posted January 19, 2022 Author Report Posted January 19, 2022 @rrroberto Chodzi o to, że nie chcę używać jakiś aktualizatorów, które wgrają mi przy okazji masę zbędnych sterowników. Chciałem sobie to dograć ewentualnie Ntlitem to mojego własnego obrazu ISO.
rrroberto Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 Nie ma innych rozwiązań. Chcesz Windows 7 na nowym sprzęcie to musisz kombinować.
GrzegorzAsia Posted January 19, 2022 Author Report Posted January 19, 2022 2 godziny temu, rrroberto napisał: Nie ma innych rozwiązań. Chcesz Windows 7 na nowym sprzęcie to musisz kombinować. O czym ty piszesz? No właśnie dogrywanie sterowników Ntlitem to kombinowanie i praktycznie już sobie tak wszystko dograłem poza sterownikami do NVM .
rrroberto Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 Jeśli producent płyty lub chipsetu nie wspiera Windows 7 i nie oferuje do niego sterowników to jak nazwiesz to co próbujesz robić? Czy to nLite czy ręczne dogrywanie zawsze jest kombinowanie. A jak wyobrażasz sobie wgrywanie sterowników przez PS/2?
GrzegorzAsia Posted January 19, 2022 Author Report Posted January 19, 2022 6 minut temu, rrroberto napisał: Jeśli producent płyty lub chipsetu nie wspiera Windows 7 i nie oferuje do niego sterowników to jak nazwiesz to co próbujesz robić? Czy to nLite czy ręczne dogrywanie zawsze jest kombinowanie. A jak wyobrażasz sobie wgrywanie sterowników przez PS/2? Skoro producent nie wspiera Win7 to co zmieni ten program? Działa na takiej samej zasadzie, dogrywa sterowniki do ISO, tak jak bym to zrobił Ntlitem. Już kiedyś wgrałem tak system, co w tym dziwnego? Podłączam PS/2 + dysk SATA ze sterownikami i dogrywam.
rrroberto Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 2 minuty temu, GrzegorzAsia napisał: Podłączam PS/2 + dysk SATA ze sterownikami PS/2 wygląda tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie wmówisz mi, że do tego podłączasz dysk i instalujesz sterowniki.
GrzegorzAsia Posted January 19, 2022 Author Report Posted January 19, 2022 Teraz, rrroberto napisał: PS/2 wygląda tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie wmówisz mi, że do tego podłączasz dysk i instalujesz sterowniki. Wiadomo, że dysku nie podłącze do PS/2. Dysk kablem SATA.
rrroberto Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 Może nie ogarniam, ale wytłumacz mi łopatologicznie jak doinstalowujesz te sterowniki.
GrzegorzAsia Posted January 19, 2022 Author Report Posted January 19, 2022 1 godzinę temu, rrroberto napisał: Może nie ogarniam, ale wytłumacz mi łopatologicznie jak doinstalowujesz te sterowniki. Serio? No jak już mam pulpit to wchodzę w manager urządzeń i daję znajdz sterownik do każdego wykrzyknika i daje lokalizację w tym właśnie dysku gdzie mam stery, nic prostszego. Znasz się w ogóle na instalacji dysków NVMe? Bo pierwszy raz będę na takim instalował siódemkę i problem polega na tym, że nie jest on w ogóle wykrywane, ale to już par pięć... Najgorsze, że nie wiem, czy muszę szukać jakiegoś konkretnego sterownika do mojego modelu NVMe, czy jest jeden ogólny, który działa pod wszystkie. Bo znalazłem pod jakieś Samsungi, ale pod swojego ni ch....a
rrroberto Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 4 minuty temu, GrzegorzAsia napisał: wchodzę w manager urządzeń Tyle to ja wiem. Piszesz o PS/2 i dysku SATA. Jedno z drugim ma niewiele wspólnego. Co do NVMe ktoś na forum pisał, że jak nie ma sterownika do dysku u producenta to ch.. du..a. Ale brnij może coś Cię to nauczy. Masz 3 tematy Wiktorynka - zajrzałeś do nich?
GrzegorzAsia Posted January 19, 2022 Author Report Posted January 19, 2022 @rrroberto Wszystkie te tematy już dawno przerabiałem, a ty dalej mnie nie rozumiesz. Zrozum, że ja nie chcę używać ani gotowego ISO, ani narzędzi, które aktualizują sterowniki automatycznie. Chciałbym sobie wszystko dograć sam, właściwie wszystko już mam po za tymi do M.2, bo nie wiem jak z tym się w ogóle obchodzić. Pierwszy raz mam taki dysk, z SSD stawiałem już pełno systemów i nie było problemów.
rrroberto Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 Rozumiem o co Ci chodzi, tylko nie wiem czemu się upierasz przy swoim. Po to są gotowe rozwiązania, żeby z nich korzystać. A jeśli producent dysku nie dał sterownika to jak mówią "z ch.. bata nie ukręcisz". W dniu 3.05.2020 o 17:33, wiktorynek napisał: Zbiory sterowników: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Uwaga: Powyższe nie jest dla laików i niecierpliwych. Nie pisać z byle bzdurą albo, że coś nie działa. Z mojej strony wszystko działa i udostępniam Wam, co tylko możliwe, dostępne i pomocne.
brygada69 Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 Nie napisałeś nic o sprzęcie. Czy masz podpięte inne dyski ? Czy Bios wykrywa dysk , niektóre Biosy wymagają ustawienia na NVMe. Na czas instalacji odłącz wszystkie inne dyski Sprubój Win 7 z instalatorem od Win 10
Widzior Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 W tych tematach wiktorynka są linki do jego paczek z zebranymi wszystkimi możliwymi sterownikami do USB 3.0/3.1 i NVMe - oryginalnymi i modowanymi (z certyfikatem i bez). Jak żaden z nich nie zadziała, to d00pa blada. Koniec tematu.
GrzegorzAsia Posted January 19, 2022 Author Report Posted January 19, 2022 9 godzin temu, rrroberto napisał: A jeśli producent dysku nie dał sterownika to jak mówią "z ch.. bata nie ukręcisz". No właśnie nie dał i teraz nie wiem co mam robić, przecież nie zainstaluję pod np. Samsunga, bo właśnie w paczce od Wiktorynka mam jedynie do takich NVMe, ale mojego XLR8 od PNY ni ma :x 9 godzin temu, brygada69 napisał: Nie napisałeś nic o sprzęcie. Czy masz podpięte inne dyski ? Czy Bios wykrywa dysk , niektóre Biosy wymagają ustawienia na NVMe. Na czas instalacji odłącz wszystkie inne dyski Sprubój Win 7 z instalatorem od Win 10 AORUS B450 PRO, jedyny dysk podłączony to mój NVMe, który nie jest wykrywalny w instalatorze. Jak włączyć w ustawieniach obsługę NVMe? Bo może coś żle robię? 8 godzin temu, Widzior napisał: W tych tematach wiktorynka są linki do jego paczek z zebranymi wszystkimi możliwymi sterownikami do USB 3.0/3.1 i NVMe - oryginalnymi i modowanymi (z certyfikatem i bez). Jak żaden z nich nie zadziała, to d00pa blada. Koniec tematu. Sterowniki do USB działają, jest ciągle jedynie problem z moim dyskiem NVMe, bo Wiktorynek w paczkach nie ma akurat do mojego, tylko Samsungi itp i tu jest problem ;x
rrroberto Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 Na ile jeszcze sposobów trzeba Ci napisać, że jak nie ma to nie ma?
brygada69 Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 Spróbuj instalatora od win10 i tych sterowników Twuj dysk jest na Phison ps5012-e12 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
GrzegorzAsia Posted January 20, 2022 Author Report Posted January 20, 2022 16 godzin temu, brygada69 napisał: Spróbuj instalatora od win10 i tych sterowników Twuj dysk jest na Phison ps5012-e12 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wreszcie jakiś konkretny link, ale niestety próbowałem dograć ten sterownik Ntlitem to obrazu i po dograniu w ogóle nawet nie było instalatora, od razu wyświetlał się bluescreen, próbowałem również na innym ISO. Więc coś jest nie tak.
Widzior Posted January 20, 2022 Report Posted January 20, 2022 W dniu 19.01.2022 o 13:17, brygada69 napisał: Sprubój 17 godzin temu, brygada69 napisał: Twuj weź ty człowieku się ogarnij, bo tego naprawdę czytać nie idzie 19 minut temu, GrzegorzAsia napisał: niestety próbowałem dograć ten sterownik Ntlitem to obrazu i po dograniu w ogóle nawet nie było instalatora, od razu wyświetlał się bluescreen A zdajesz sobie sprawę, że nawet jak jakieś modowane stery zadziałają, to i tak jest duża szansa, że nie będą działać do końca sprawnie? Freezy, przycinki systemu albo myszy, lipne transfery itd. itp. Chcesz mieć Win7, to instaluj system na SATA albo na dobrym NVME ze sterami producenta pod Win7! Było pisane już milion razy. GrzegorzM79 likes this
brygada69 Posted January 20, 2022 Report Posted January 20, 2022 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
GT500s Posted January 20, 2022 Report Posted January 20, 2022 2 godziny temu, GrzegorzAsia napisał: Wreszcie jakiś konkretny link, ale niestety próbowałem dograć ten sterownik Ntlitem to obrazu i po dograniu w ogóle nawet nie było instalatora, od razu wyświetlał się bluescreen, próbowałem również na innym ISO. Więc coś jest nie tak. Radzę się zorientować jak wygląda procedura instalacji. W skrócie install.wim to archiwum które jest wypakowywane, czyli nie ma znaczenia czy użyjesz instalatora z Windows 7 / 8.1 / 10 / 11 itd. Musi być oparty o komendy DISM. Sam instalator również potrzebuje sterowników tak jak sam system. Ściągnij tak jak koledzy piszą: Dodaj swoje sterowniki do dysku a nie domniemane bo może nie działać. Masz PNY XLR8 i myślę, ale nie jestem pewien, że masz sterownik Phison PS5012-E12, więc sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Montujesz install.wim dodajesz owe sterowniki, zapisujesz. Ściągasz oficjalny instalator Windows 10 i podmieniasz install.wim z swoim nowo utworzonym. Tyle filozofii. Podaj pełną specyfikację sprzętową, ponieważ będziemy zgłaszać temat do zamknięcia - wszystko masz podane.
GrzegorzAsia Posted January 20, 2022 Author Report Posted January 20, 2022 5 godzin temu, Widzior napisał: Chcesz mieć Win7, to instaluj system na SATA albo na dobrym NVME ze sterami producenta pod Win7! Było pisane już milion razy. Nie pomyślałem o tym przed zakupem, to jakie dyski będą optymalne dla Windowsa 7, bo jeszcze mogę zwrócić obecny? Crucial, Samsung? np: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @GT500s Właśnie próbowałem wcześniej tego sterownika również i zawsze blue screen, może po prostu wymienię na jakiś inny dysk optymalny dla Win7? Tak jak napisałem wyżej? Chyba tak będzie najszybciej, bo boje się że nawet jak zadziała to tak jak pisał Widzior, że mogą być jakieś póżniej ścinki i inne niespodzianki. A nie chciałbym żeby póżniej to wyszło w praniu jak już poświecę pełno czasu na instalacje systemu, sterowników itp. Wole mieć coś sprawdzonego.
Nieobecny Posted January 20, 2022 Report Posted January 20, 2022 W dniu 19.01.2022 o 08:52, GrzegorzAsia napisał: które wgrają mi przy okazji masę zbędnych sterowników Zainstalują się tylko sterowniki zgodne z wykrytym identyfikatorem sprzętu. W dniu 19.01.2022 o 06:09, GrzegorzAsia napisał: M.2 PNY XLR8 W dniu 19.01.2022 o 12:15, GrzegorzAsia napisał: Najgorsze, że nie wiem, czy muszę szukać jakiegoś konkretnego sterownika do mojego modelu NVMe, czy jest jeden ogólny, który działa pod wszystkie. Do tego dysku nie ma sterowników NVMe pod Win 7. Jedyna i ostatnia szansa, że zadziała ten ogólny Phisona. Kup sobie dysk Samsunga (950/960/970), który posiada sterowniki, a dodatkowo pozwala zainstalować Win 7 w trybie Legacy + MBR.
GrzegorzAsia Posted January 28, 2022 Author Report Posted January 28, 2022 W dniu 20.01.2022 o 23:29, wiktorynek napisał: Kup sobie dysk Samsunga (950/960/970), który posiada sterowniki, a dodatkowo pozwala zainstalować Win 7 w trybie Legacy + MBR. Wlasnie kupiłem tylko że 980 bo miał lepsze transfery i jest ten sam problem, wersja full wypas nie wykrywa mi go Może jakiś inny sterownik trzeba dograć Ntlitem?
brygada69 Posted January 28, 2022 Report Posted January 28, 2022 Miałeś kupić Samsunga (950/960/970), bo są do niego sterowniki lepsze transfery tylko w benchmarkach dla codziennych zastosowań nie ma znaczenia. nawet zwykły SSD SATA jest OK poczytaj ten wątek [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Guest Posted January 28, 2022 Report Posted January 28, 2022 Skoro te sterowniki działają na 970 to powinny i 980 załapać ? a jak nie to trzeba zajrzeć do " bebechów " i je przepisać nie podejrzewam że by były jakieś aż tak znaczące różnice pomiędzy 970 a 980 żeby tego nie przerobić ?. P.S teraz doczytałem cytuje wypowiedź : " Ponieważ sam go przetestowałem (spójrz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ), mogę potwierdzić, że sterownik Samsung NVMe v3.3.0.2003 WHQL działa dobrze z Samsung 980 Pro SSD i jestem prawie pewien, że będzie działał z Samsung 980 także. Jedynym problemem jest to, że nie da się użyć najnowszego i prawdopodobnie najlepszego sterownika Samsung NVMe od podstaw, ponieważ w plikach *.INF brakuje identyfikatorów sprzętowych kontrolerów 980/980 Pro NVMe. Z prostego powodu: najnowsze sterowniki Samsung NVMe zostały skompilowane, zanim Samsung wypuścił dyski SSD 980 i 980 Pro. " WIĘC NIE MA PROBLEMU ŻEBY TEGO NIE PRZEROBIĆ !
Recommended Posts