Jump to content

Windows 11 24H2 + 23H2 + TPM / SecureBoot Patch + BypassNRO + .NET Framework 3.5 + Aktywowany DirectPlay Luty 2025

Recommended Posts

Posted
12 minut temu, plopki napisał(a):

Mam pytanie trochę z innej beczki.

Z pozostałości po upgradeach komputerów została mi platforma na socket 1155 (a nawet dwie), czyli intel 2 i 3 generacji.

Instalowałem z użyciem WinToHDD (jest szybciej niż bawić się pendrajwami) różne wersje Win11 (mody też) i jeśli w płytę był włożony i5 2500k, lub i7 2600k, to nie było żadnych problemów z uruchomieniem nawet z oryginalnym Win11. Problem pojawił się po zainstalowaniu Xeona E3-1230, czyli teoretycznie i7 2600 bez grafiki - już zainstalowany windows (działający na i5 2500k) przestał się uruchamiać, praktycznie od razu przy ładowaniu robił się czarny ekran i tylko reset pomagał. Podobnie sprawa miała się z Xeonem E3-1230 v2, czyli odpowiednik i7 3770 bez grafiki.

W drugim przypadku pomogło zainstalowanie konkretnie tej modyfikacji, działa z Xeonem E3-1230v2, natomiast z E3-1230 już nie.

Pytanie jest, czego sprzętowo nie ma w Xeonach, a jest w i5/i7, że nie "wywalają się" zaraz na początku ładowania sytemu?

A może to właśnie coś jest, jako, że to serwerowe procki, ale nie działa poprawnie (bo np to wczesna wersja), jak w nowszych generacjach i5/i7, które są wymagane dla poprawnego działania Win11?

Może wystarczy  w tym drugim przypadku, tylko coś w BIOSie wyłączyć?

Zasadniczo, nie jest to słaby sprzęt (jeszcze ze 3-4 lata temu była opinia, że i7 2600k wystarcza do wszystkiego), więc na taki sprzęt nie potrzebuję okrojonych wersji Win11, ważne, żeby chodził z Xeonem.

Ja osobiście mam Xeona E3-1225 v2 i mi wszystko prawidło działa 

Posted

Używam ten system cały czas, jest świetny ale zauważyłem jeden dziwny objaw:

otwieram folder zawierajacy plyte z plikami MP3 lub FLAC i za kazdym razem na tym etapie to okienko zamarza na 10-15s.

potem pojawiają się pliki z tego folderu. Pewnie windows robi jakies indekxowanie ale nie udalo mi sie znalezc tego ustawienia

@Xardas14 masz pomysl co to moze byc? jak to wyłaczyć?

tak to wyglada

Posted

Mam dokładnie to samo na zwykłym 23H2 więc wygląda na to że to nie wina przeróbki tylko samego systemu. Indeksowanie i tą pierwsza opcje mam wyłączone, ale mam to na zwykłym dysku talerzowym.

Posted

Wydaje mi sie ze on te pliki jakos indeksuje bo potem juz to nie trwa az tak dlugo. Ale chetnie bym to wylaczyl poniewaz spowalnia to mocno prace a nie po to kupilem dwa ssd m2 ;)

8 minut temu, ampa napisał(a):

Mam dokładnie to samo na zwykłym 23H2 więc wygląda na to że to nie wina przeróbki tylko samego systemu. Indeksowanie i tą pierwsza opcje mam wyłączone, ale mam to na zwykłym dysku talerzowym.

Pogrzebałem chwilę w sieci i mam to:

Możesz uniemożliwić systemowi Windows sprawdzanie zawartości folderu i automatyczne przypisywanie szablonu typu folderu.

Odbywa się to poprzez utworzenie następującego klucza rejestru za pomocą Edytora rejestru:

Wchodzimy w regedit i znajduje ścieżke:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tutaj dodajemy po prawej stronie nowy wpis: klikamy PPM wybieramy NOWY-> wartość ciągu

dajemy mu nazwe "FolderType" i w typ wpisujemy NotSpecified (lub Generic )

Które odpowiadają szablonowi typu folderu General items ( All Items w poprzednich wersjach systemu Windows).

Po zastosowaniu powyższego ustawienia rejestru, gdy otwierasz folder po raz pierwszy, system Windows szuka klucza rejestru AllFolders i jeśli jest obecny, odczytuje z niego szablon typu folderu. Tak więc do każdego nowego folderu zostanie domyślnie przypisany szablon folderu Elementy ogólne, niezależnie od zawartości tego folderu. Jednak nadal możesz dostosować szablon typu folderu, jeśli to konieczne, dla każdego folderu, korzystając z karty Dostosuj.

Rozwiązanie działa od razu, wesołych Świąt..

Posted

po instalce przy próbie otwarcia zdjęć (jpg itd) wywala komunikat: Bład systemu plików (-2147219196), nie działa też notatnik, sklep microsoft się nie otwiera. Oczywiście po zainstalowaniu jakich s programów zewn. i wskazaniu ich pliki się otwierają. Tak ma być czy mam coś zwalone?

Posted
W dniu 26.12.2023 o 13:37, tentyp napisał(a):

i za kazdym razem na tym etapie to okienko zamarza na 10-15s.

potem pojawiają się pliki z tego folderu.

To nie ineksowanie a to jest TO

Posted
6 godzin temu, Krzysztof80 napisał(a):

Zobacz czy masz sklep jeśli tak to daj napraw i wtedy doinstaluj co potrzebujesz

Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem?

Posted

Zainstalowałem win 11 pro Po instalacji  i pierwszym wyłączeniu laptopa miałem czarny ekran  Odczekałem do rana i jakimś cudem się uruchomił  normalnie Dopiero co dałem Mu neta i sterowniki 

Na razie nie ma problemów. 

Jedynie co Mi przeszkadza to znak wodny ,ze to wersja insider preview  Można go usunąć?   Lub zrobić taki obraz  na ostatnim wydaniu  stabilnej  wersji?Muszę poszukać jakie jest ostatnie wydanie.

Posted

Cześć mam taki mały problem podczas instalacji wyskakuje mi błąd "Patrycja jest nierozpoznanego typu" i nic nieoge zrobić bo wszystkie opcja mam niedostępne czyli format itd obraz botowałem w rufusie z tymi trzema opcjami co były we wcześniejszych postach w biosie też kombinowałem i nic macie jakieś pomysły??

Posted
19 minut temu, Bartek1608 napisał(a):

obraz botowałem w rufusie z tymi trzema opcjami

W modowanych systemach przy nagrywaniu w Rufusie  nie zaznacza się tych opcji.

Posted
Cytat

*Zintegrowany bypass TPM /SecureBoot oraz NRO  - możlwośc nstalacj oraz aktualizacji z poziomu systemu

No to nie wiem co masz za ISO, bo tu u niego pisze, że tego nie ma.

Posted
W dniu 4.11.2022 o 20:22, Xardas14 napisał(a):

Ma wyłączone TPM i SecureBoot , BypassNRO to możliwość założenia konta lokalnego jak nie podłączasz komputera do sieci 

Cytat

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup]
"CorrelationVector"="FKYE189MYk+0RSrA.1.2.2.151.24"
"AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup\Volatile]
"DownlevelBuildNumber"=dword:000057c4
"DownlevelProductName"="Windows 11 Pro Insider Preview"
"SetupHostResult"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
"BypassTPMCheck"=dword:00000001
"BypassSecureBootCheck"=dword:00000001
"BypassRAMCheck"=dword:00000001

Skopiuj, wklep w notatnik i zapisz  jako wszystkie pliki  "MoSetup.reg", (Będzie ikona rejestru). Następnie ten plik skopiuj na pendrive z instalką. Zacznij instalować i jak będzie okno " komp nie spełnia warunków..." to cofnij instalkę, naciśnij klawisz shift + F10, Wyskoczy okno cmd, wpisz regedit.exe, ukaże się rejestr, wybierz z menu importuj i zaznacz plik na pendrive "MoSetup.reg"  i możesz okno zamknąć i iść dalej z instalką.

Posted

Stens zrobiłem tak jak mówiłeś poszło ale jak dochodzi do momentu wyboru partycji żeby ją sformatować to mam tylko do wyboru opcję odśwież i załaduj sterownik nie mam opcji formatowania - komunikat " Partycja jest nierozpoznanego typu 

Posted

" Nowy system 24H2 wymaga procesora z SSE4a (AMD Barcelona lub nowszy) lub SSE4.2 (Intel Nehalem lub nowszy). Zatem nawet późniejsze procesory Core 2 (Penryn) nie będą działać, ponieważ osiągają maksimum w SSE4.1. ",  jest to opinia najlepszego Fachowca w dziedzinie Windows.

Kolega "wiktorynek" napisał Uwaga: Nadchodząca wersja 24H2 nie będzie działać na procesorach C2D i starszych. Pozostanie korzystać z wersji 23H2, która będzie wspierana do października 2025.

Posted

@Bartek1608 Spróbuj tym nagrać.

chyba że faktycznie instalujesz na leciwym kompie.

Posted
19 godzin temu, Bartek1608 napisał(a):

Partycja jest nierozpoznanego typu 

Pobierz na nowo ISO, bo źle się pobrało, pobrałem specjalnie, żeby sprawdzić, Rufus - wszystkie  opcje ODHACZONE i przy instalacji nic nie krzyczał o niezgodności. Instalacja przebiegła prawidłowo.

Posted
1 godzinę temu, stens napisał(a):

Pobierz na nowo ISO, bo źle się pobrało, pobrałem specjalnie, żeby sprawdzić, Rufus - wszystkie  opcje ODHACZONE i przy instalacji nic nie krzyczał o niezgodności. Instalacja przebiegła prawidłowo.

Przebiegła prawidłowo, ponieważ  masz sprzęt spełniający wymagania  24H2.    24H2 nie będzie działać na procesorach C2D i starszych

Posted
21 minut temu, Kuba555 napisał(a):

masz sprzęt spełniający wymagania  24H2.   

Tak mam  O TAKI      AMD A8-9600 RADEON R7, 10 COMPUTE CORES 4C+6G     3.10 GHz

LAGUNA likes this
Posted

Dzisiaj z rana coś mnie naszło na instalację właśnie tego ustroistwa 24h2 (26100.1- chyba RTM) i powiem Wam - d___ nie urywa.

Chwilkę się pobawiłem i jak w polskim filmie ... nuda, nuda, nic się nie dzieje i aż chce się wyjść.

I wyszedłem.    :laie_67:

stens and LAGUNA like this