NiKKA.Labs Posted November 17, 2021 Report Posted November 17, 2021 NiKKA p r e s e n t s : Windows.7.SP1.PL.x64.2021.11-NiKKA Windows.7.SP2.PL.x64.2021.11-NiKKA Windows.7.SP2.PL.x64.2021.11_DRV-NiKKA [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Win7 64bit: HOMEBASIC, HOMEPREMIUM, PROFESSIONAL, ULTIMATE, PROFESSIONAL VL, ENTERPRISE [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -------------------------------------------------------------------------------- Opis systemu: Info: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -------------------------------------------------------------------------------- Info: Source: Win7SP1 ISO's Type: System, x64 (64bit) Language: Polish, Polski, PL Volume: 1xDVD9, bootable ISO, bootable USB Create Date: 2021.11 Release Date: 2021.11 By: NiKKA Contents: - Nic nie wycinane - Zintegrowany BypassESU v11 (opcja 1 - Full; ESU+WU+NET) (podziekowania dla forum MDL - MyDigitalLife) - Zintegrowane latki wydane po SP1 do 2021.11 - SP2 = Convenience rollup update included - KB3125574 - Zintegrowany Internet Explorer 11 - Zintegrowany Microsoft Edge (przegladarka bazujaca na Chromium) - Zintegrowane sterowniki: LAN, NVME, SATA, USB3 - (wersja DRV) - DirectX i reszte post-install instaluje setupcomplete.cmd - NET 4.8 - katalog EXTRAS albo instalacja na WU - Mozliwosc instalacji wersji Win7 64bit: HOMEBASIC, HOMEPREMIUM, PROFESSIONAL, ULTIMATE, PROFESSIONAL VL, ENTERPRISE TYLKO CZYSTA INSTALACJA, NIE UAKTUALNIENIE!!! EXTRAS katalog: - BypassESU (instalacja/dezinstalacja/reinstalacja) - Rufus (tworzy bootowalny USB) - DirectX v9.29.1974 (jak trzeba przeinstalowac) - NET Framework 4.8 32bit_64bit EN_PL (2021.11) gotowy lub na WU - dzielenie_split_install.wim_UEFI - tworzenie_make_boot_USB Win10 compatibility check/telemetry (nie sa wrzucone, masz mozliwosc wyboru) Mozna ukryc na WU Win7 2021.11: KB3021917 - telemetry KB3068708 - telemetry KB3080149 - telemetry KB3150513 - telemetry KB4493132 - przypominajka o koncu wsparcia [OEM] KB4524752 - przypominajka o koncu wsparcia [RETAIL/VL] P.S. Nie wyciagac pendrive/DVD podczas instalacji az do pelnego zainstalowania - uzyskania pulpitu roboczego. (wykonuje sie skrypt setupcomplete.cmd od poczatku instalacji, az do "pulpitu") Brak ingerencji w ustawienia systemowe. Integrowane via Slipstream. Mastering via skrypty CMD (DISM, IMAGEX, OSCDIMG). POBIERANIE: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Instalował ktoś pozycję 2 z USB wpięte do 2.0 i na nośniku NVME? Lub 3? Działa? werwaok, brygada69, JanKo6 and 6 others like this Quote
werwaok Posted November 21, 2021 Report Posted November 21, 2021 Folder update/net4 jest i powinien być pusty? NiKKA.Labs likes this Quote
NiKKA.Labs Posted November 22, 2021 Author Report Posted November 22, 2021 W dniu 21.11.2021 o 02:54, werwaok napisał: Folder update/net4 jest i powinien być pusty? Jest i może być pusty. Domyślnie jest pusty. Ale jak ktoś tam wrzuci pliki z np. na ten miesiąc: NET Framework 4.8 32bit_64bit EN_PL Win7 (2021.11) - run as admin.exe (wystarczy rozspakowac 7-zip) do katalogu NET4, to NET4 z adanego miesiąca zainstaluje się wraz instalacją windowsa (przed zamym pulpitem). To jest powiązanie z setupcomlete.cmd - też musi być aktualne (żeby pliki się zgadzały z NET4) z katalogu: d:\ISO_64bit\sources\$oem$\$$\setup\scripts\ Wydłuża to czas początkowej instalacji, ale jak ktos tak lubi, to tak może być. Wg. mnie to lepiej najpierw zainstalować system, a potem odpalić WU, albo gotowca z katalogu EXTRAS z instalka NET4. To jest taka furtka zostawiona. werwaok likes this Quote
jkaw Posted November 23, 2021 Report Posted November 23, 2021 Witam. Zainstalowałem ten mod w komputerze AMD Ryzen 5 3600 6-Core Procesor 3.59 GHz.Płyta ASUSTeK COMPUTER INC PRIME A320 M-K. Zainstalowałem na instalatorze Win10. /podmieniłem instal.wim/I niespodzianka!!!. Wszystkie porty i mysza działają!!!! Bez kombinacji i odłączania dysków. Wielki szacun dla NiKKA.Labs. MISTRZU JESTEŚ WIELKI.Pozdrawiam NiKKA.Labs likes this Quote
Widzior Posted November 23, 2021 Report Posted November 23, 2021 34 minuty temu, jkaw napisał: Wszystkie porty i mysza działają!!!! Te niebieski na tylnym panelu też? Jeśli tak, to jestem ciekaw, jakie modowane sterowniki kolega Nikka zastosował dla urządzenia o ID PCI\VEN_1022&DEV_149C. Te z MDL czy może z Win-Raid. Quote
jkaw Posted November 23, 2021 Report Posted November 23, 2021 Jeśli mysza podłączona do tylnego panelu działa to na pewno i inne działają. Podłączony do tylnego panelu hub usb 3.0 też działa. Pozdrawiam. Naprawdę jestem pod wrażeniem. NiKKA.Labs wykonał kawał roboty.Pozdr. Jeszcze jedno: Co zrobić żeby nie pojawiał się komunikat o braku wsparcia itp...? NiKKA.Labs likes this Quote
Widzior Posted November 23, 2021 Report Posted November 23, 2021 18 minut temu, jkaw napisał: Jeśli mysza podłączona do tylnego panelu działa to na pewno i inne działają Wcale nie, Widzę nie czytałeś tych tematów, które ci podesłałem w innym temacie. Czarne USB na tylnym panelu wychodzą z chipsetu, a niebieskie z procesora, i potrzebują zupełnie innych sterowników. Ile razy można to wałkować? 18 minut temu, jkaw napisał: Co zrobić żeby nie pojawiał się komunikat o braku wsparcia itp...? Zainstalować skrypt WUFUC albo wyłączyć usługę Windows Update, co i tak robię od kopa na Win7. Quote
TrueMorph Posted November 23, 2021 Report Posted November 23, 2021 Witam, trochę nie ogarniam jak trzeba podzielić te pliki dla GPT UEFI, czy można o jakąś instrukcję dla mniej kumatych? Wersja z SP2 bez DRV NiKKA.Labs likes this Quote
zdzisiek24 Posted November 24, 2021 Report Posted November 24, 2021 @eltukanos ... jak? Normalnie - kopiujesz link i wklejasz w nowej karcie przeglądarki / przeklikujesz kilka "pchełek" dochodząc do "download" i na końcu procesu / zapisz. Proste jak drut w kieszeni Quote
SaMoo7 Posted November 26, 2021 Report Posted November 26, 2021 English Version Also Please both x86 & x64 NiKKA.Labs likes this Quote
NiKKA.Labs Posted November 26, 2021 Author Report Posted November 26, 2021 W dniu 23.11.2021 o 16:30, jkaw napisał: Witam. Zainstalowałem ten mod w komputerze AMD Ryzen 5 3600 6-Core Procesor 3.59 GHz.Płyta ASUSTeK COMPUTER INC PRIME A320 M-K. Zainstalowałem na instalatorze Win10. /podmieniłem instal.wim/I niespodzianka!!!. Wszystkie porty i mysza działają!!!! Bez kombinacji i odłączania dysków. Wielki szacun dla NiKKA.Labs. MISTRZU JESTEŚ WIELKI.Pozdrawiam 1. Którą wersję wrzuciłes do instalki Win10? Normalną SP2, czy SP2_DRV? 2. Dlaczego nie instalowałeś tak jak jest tutaj? Nie wykrywało ci dysku NVME, czy USB? Odpisz bo to ważne. Czy od razu byłeś sceptyczny i wrzuciłeś pod instalkę Win10? P.S. Nie, NIE jestem wielki, normalny, nie mam też zasobów, żeby testować każde USB3, albo NVMe. Ale jak każdy opisze swój problem, to postaram się to naprawić. P.S2. Klasyczna integracja, tylko teraz użyłem pseudo SP2, może tu był problem... 46 minut temu, SaMoo7 napisał: English Version Also Please both x86 & x64 Jeśli znajdę czas, może koło świąt, to zrobię EN. If I have time, maybe around Christmas, I will do EN Quote
NiKKA.Labs Posted November 26, 2021 Author Report Posted November 26, 2021 W dniu 23.11.2021 o 17:28, jkaw napisał: Jeśli mysza podłączona do tylnego panelu działa to na pewno i inne działają. Podłączony do tylnego panelu hub usb 3.0 też działa. Pozdrawiam. Naprawdę jestem pod wrażeniem. NiKKA.Labs wykonał kawał roboty.Pozdr. Jeszcze jedno: Co zrobić żeby nie pojawiał się komunikat o braku wsparcia itp...? Nie pojawia się domyślnie, musiałes wyrzucić.zignorowac plik setupcoplete.cmd, tak jest wyłaczone pokazywanie planszy o wsparciu. Po za tym, pewnie na WU zaakceptowałeś też te KB od wsparcia/telemetry. Na końcu info masz info co nie akceptowac na WU jak nie lubisz przejścia na Win10+ W dniu 23.11.2021 o 20:43, TrueMorph napisał: Witam, trochę nie ogarniam jak trzeba podzielić te pliki dla GPT UEFI, czy można o jakąś instrukcję dla mniej kumatych? Wersja z SP2 bez DRV Jak ściagniesz, to w folderze EXTRAS masz instrukcję jak to zrobić. Quote
jkaw Posted November 26, 2021 Report Posted November 26, 2021 47 minut temu, NiKKA.Labs napisał: 1. Którą wersję wrzuciłes do instalki Win10? Normalną SP2, czy SP2_DRV? 2. Dlaczego nie instalowałeś tak jak jest tutaj? Nie wykrywało ci dysku NVME, czy USB? Odpisz bo to ważne. Czy od razu byłeś sceptyczny i wrzuciłeś pod instalkę Win10? P.S. Nie, NIE jestem wielki, normalny, nie mam też zasobów, żeby testować każde USB3, albo NVMe. Ale jak każdy opisze swój problem, to postaram się to naprawić. P.S2. Klasyczna integracja, tylko teraz użyłem pseudo SP2, może tu był problem... Jeśli znajdę czas, może koło świąt, to zrobię EN. If I have time, maybe around Christmas, I will do EN Mistrzu do instalki Win10 wrzuciłem normalną wersję.. Wykorzystałem instalkę z Windowsem bez ingerencji /czysty/Próbowałem normalnie ale nie działały usb ani mysza. Cały czas mam wgrany Win 7 i nie opuszczę go tak łatwo. Pozdrawiam Quote
NiKKA.Labs Posted November 26, 2021 Author Report Posted November 26, 2021 SP1 jest bez SP2, to tylko klassic dla starych systemów. Normalną, czyli którą? SP2 czystą, pozycja nr.2? Jak dałeś SP2 albo SP2 z pozycji 3 to znaczy, że nie ma wszystkich sterów do USB3. Jak zainstalowałes system z twojego podsystemu Win10 (przekopiowałeś install.wim) to podziel sie i napisz jaki masz dysk NVMe i jaki sterownik przyjął. Bo nic sie nie chwalisz odnośnie SSD/NVME/HDD. Quote
jkaw Posted November 27, 2021 Report Posted November 27, 2021 W dniu 26.11.2021 o 20:10, NiKKA.Labs napisał: Quote
sombrero Posted November 27, 2021 Report Posted November 27, 2021 Mam problem z uruchomieniem systemu na płycie MSI. Docieram do ekranu wyboru układu klawiatury i to koniec, bo od tego momentu nie jestem w stanie nic zrobić. Nie wyświetla się kursor myszy, klawiatura nie reaguje, a diodka podświetlająca w myszy bezprzewodowej przygasa, czyli mysz się rozłącza. Wychodzi na to że najzwyczajniej urządzenia USB nie są wykrywane przez instalatora. Chodzi oczywiście o urządzenia podłączone do USB 2.0. Co ciekawe pendrive instalacyjny podłączony do tego samego kontrolera(drugi port) wydaje się działać. Informacje o kontrolerze: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
nudzija Posted November 27, 2021 Report Posted November 27, 2021 @sombrero instaluj 3 wersje z pierwszego postu lub wersje fullwypas od wiktorynka [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted November 28, 2021 Report Posted November 28, 2021 1 godzinę temu, sombrero napisał: Mam problem z uruchomieniem systemu na płycie MSI To się pochwal, którą wersje instalowałeś, bo oczywiście brak tej informacji. Jak inną niż 3, to co się dziwisz? 1 godzinę temu, sombrero napisał: Wychodzi na to że najzwyczajniej urządzenia USB nie są wykrywane przez instalatora. Chodzi oczywiście o urządzenia podłączone do USB 2.0 Już od dawna nie ma realnie różnicy między USB 2.0 i 3.0, to jeden i ten sam kontroler. USB 2.0 to zwykła atrapa. Nie masz sterów do USB 3.0, to i 2.0 nie zadziała. EHCI is dead, teraz tylko xHCI. 1 godzinę temu, sombrero napisał: Co ciekawe pendrive instalacyjny podłączony do tego samego kontrolera(drugi port) wydaje się działać. Kolejny błąd. Przestaje działać od momentu załadowania się instalatora, który od tego momentu przejmuje kontrolę nad USB i resztą sprzętu po BIOSIe. Ehh non stop trzeba to wałkować, a nawet w czwartek znów o tym pisałem Quote
sombrero Posted November 28, 2021 Report Posted November 28, 2021 Acha. Oczywiście instalowałem wersję DRV. Konkretnie x64 DRV. I dlatego właśnie się dziwię. Quote
tomekmakk Posted December 1, 2021 Report Posted December 1, 2021 Od zawsze korzystam z kompilacji NiKKA, ale do tej pory pamiętam, że wybór miałem pomiędzy wersją noDRV i ze sterownikami (korzystam z wersji bez). Natomiast przy tej wstawce mam dylemat - brać nr 1, czy nr 2? Quote
Widzior Posted December 1, 2021 Report Posted December 1, 2021 5 godzin temu, tomekmakk napisał: Natomiast przy tej wstawce mam dylemat - brać nr 1, czy nr 2? W dniu 28.11.2021 o 17:39, sombrero napisał: Acha. Oczywiście instalowałem wersję DRV. Konkretnie x64 DRV. I dlatego właśnie się dziwię. Nauczcie się dodawać do obrazów ISO tylko własne, właściwe sterowniki i macie problem z głowy. Mi to zajęło jedno popołudnie, "naumiałem" się, i teraz nie mam takich problemów jakie codziennie tu się pojawiają, że mody napchane wszystkimi możliwymi sterownikami nie działają. Ja używam NTlite, można użyć WinToolkit, DISM++ albo mały, fajny program kolegi @Atak_Snajpera. Wiktorynek wiele razy go polecał i ma go w swojej paczce sterowników Quote
Lucas1981r Posted December 1, 2021 Report Posted December 1, 2021 W dniu 26.11.2021 o 19:08, NiKKA.Labs napisał: If I have time, maybe around Christmas, I will do EN O to ja także czekam na x64 EN - 3mam kciuki że do Święta dasz rade i nie będę się nudził w te Święta Quote
tomekmakk Posted December 1, 2021 Report Posted December 1, 2021 4 godziny temu, Widzior napisał: Nauczcie się (...) Dzięki za odpowiedź i dobre rady, aczkolwiek do tych wskazówek w zasadzie stosuję się od zawsze, tzn. mając do wyboru system bez sterowników i ze sterownikami - wybieram ten bez. W tej wstawce są jednak 3 opcje, z czego pierwsza ma [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] natomiast druga [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Właśnie w kontekście tego Convenience Rollup zastanawiam się, czy lepsza będzie ta wersja, czy może jednak wersja bez tego (bo prawdę mówiąc średnio się orientuję, czym jest i w czym się przyda, bądź nie, ten Convenience Rollup update). Byłbym wdzięczny za wskazówkę. Quote
Tominjo Posted December 4, 2021 Report Posted December 4, 2021 Tylko mi nie działa loader by daz przy tej kompilacji Win7? Quote
bractwostali Posted December 4, 2021 Report Posted December 4, 2021 3 minuty temu, Tominjo napisał: Tylko mi nie działa loader by daz przy tej kompilacji Win7? uruchom tryb awaryjny i wtedy spróbuj użyc loadera Quote
Widzior Posted December 4, 2021 Report Posted December 4, 2021 4 minuty temu, Tominjo napisał: Nic to nie dało. Partycja MBR czy GPT? Quote
Tominjo Posted December 4, 2021 Report Posted December 4, 2021 2 godziny temu, Widzior napisał: Partycja MBR czy GPT? MBR Quote
Recommended Posts