Jump to content

Kopia zapasowa / obraz ISO

Recommended Posts

Posted

Dzien dobry zainstalowałem system poustawiałem wszystko i teraz chciałbym sobie zrobic w razie W taki pendrive bootowalny z tym systemem co mam teraz razem z ustawieniammi itd , ogladalem filmiki na youtube ale nie bardzo wiem jak to ugryzc nigdy takiego nie robiłem mam Aoemi beckuper i teraz ktora opcje mam tam wybrac?  mogłby ktos  mnie pokierowac? nie kazdy potrafi wszystko zrobic ;) a chcialbym sie zabezpieczyc w razie jakiejs awari zeby nie musiec przechodzic przez wszystkie ustawienia pozniej .

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
27 minut temu, sasik007 napisał:

chciałbym sobie zrobic w razie W taki pendrive bootowalny z tym systemem..... mogłby ktos  mnie pokierowac?

Nie, bo nikt takich debilizmów nie robi, żeby system z pendrive bootować. W razie W to się instaluje na starym HDD.

Posted

To się nazywa backup/kopia zapasowa. Ja robię od lat Acronisem. Na YT prosto to tłumaczy ten śmieszny Bogdan z kanału ForumWiedzy, ma kilka filmów o tym.

Posted

A ja robię   tym  AOMEI Backupper Technician Plus 6.6.1 Portable  

Robisz paluszek rozruchowy

Robisz kopie dysku  ( nie systemu )

i w razie W   15 min i po bólu  

Posted
37 minut temu, sasik007 napisał:

no to zescie pomogli dobra szukam dalej na you tube  bo tu widze nie ma chetnych do pomocy.Pozdrawiam

przecież wszyscy tobie radzą dobrze.

Kopię zapasową systemu robisz na innym dysku (jeżeli posiadasz), dysku zewnętrznym, nawet chyba płytach DVD (zobacz opcje w programie), ewentualnie innej partycji. Na innym dysku (zalecane) aby w momencie gdy padnie tobie system lub dysk mieć dostęp do jego kopii. Jak zrobisz na innej partycji (można) w przypadku gdy padnie system - przywrócisz, gdy dysk - nie. Na zrzucie ekranu który zamieściłeś na samym dole po lewej stronie masz "Narzędzia"  po wejściu o ile pamiętam na samej górze po lewej jest "Utwórz dysk startowy" (nazwa może się różnić bo piszę z pamięci). W AOMEI jest "Utwórz nośnik startowy".  Otwierasz i wybierasz nośnik na jakim masz do dyspozycji (na pewno jest płyta CD. i pendrive). Program tworzy i zapisuje nośnik startową na wybranym wcześniej nośniku ( jest to boot ISO). Po zakończeniu procesu masz nośnik na wypadek "W".  W przypadku awarii systemu uruchamiasz system z utworzonego "nośnika startowego" (bo przecież nie masz dostępu do programu) i po uruchomieniu widzisz ponownie ekran jak w twoim zrzucie i tam czwarta od góry "Przywróć", wskazujesz ścieżkę do kopi i masz system przywrócony (kreator ciebie przeprowadzi).

Co do zapisania kopii systemu na pendrive to można gdyż program potraktuje go jak dodatkowy zewnętrzny dysk. Ja bym ewentualny pendrive sformatował do NTFS ale czy trzeba (?).

Tu masz link jak zrobić kopię systemu:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Więcej nie potrafię pomóc.;)

Posted

ok teraz rozumiem pytanie jeszcze wrzucam screeny daje kopie dysku to robi wszystkich partycji ,czy moze mam dac kopie wybranych partycji i recznie wybrac ktore??  a moze wystrczy zrobic kopia systemu?

Posted
5 minut temu, sasik007 napisał:

czy moze mam dac kopie wybranych partycji i recznie wybrac ktore??  a moze wystrczy zrobic kopia systemu?

klikasz na "Kopia zapasowa", tam wybierasz "Kopia zapasowa systemu" i tam (ewentualnie jeżeli program wyświetli więcej jak jeden) wskaż dysk na którym masz systemem, dalej dysk gdzie ma być zapisana kopia i finito. Ale pamiętaj u utworzenia nośnika startowego. Bez niego nie przywrócisz utworzonej kopii.

Posted

Wystarczy kopia systemu. Aplikacja będzie wiedziała, gdzie się znajduje system, a system znajduje się na kilku partycjach z tym, że tylko jedna jest widoczna reszta jest ukryta.

Posted
Godzinę temu, jerzyf napisał:

a system znajduje się na kilku partycjach z tym, że tylko jedna jest widoczna reszta jest ukryta.

Tak to jest, jak się używa badziewnego GPT :E Ja mam MBR i mam jedną partycję, tej ukrytej systemowej 100MB nie posiadam, bo idzie to obejść, więc przy robieniu kopii systemu nie muszę myśleć, jakie partycje pozaznaczać, bo zaznaczam tylko C: :)

Posted

no u mnie jak widać na zrzucie jest system na C i do tego jakieś 3 małe partycje które system sam sobie utworzył. Czyli jak bym robił kopie partycji to muszę zaznaczyć C i te 3 małe? Wyjaśni ktoś czym się różni taka kopia systemu od kopi partycji ?

Posted

Kopia systemu to kopia zintegrowanych elementów niezbędnych do jego działania tj. system, sterowniki, ustawiania itd. (nie jest kopiowany np. kosz systemowy, temp,  inne programy lub pliki które znajdują się na partycji systemowej.  Kopia partycji zawiera system + wszystko co znajduje się na tej partycji, np. aplikacje, dokumenty, zdjęcia i wszystkie śmieci jaki tam przechowujesz, a które nie są potrzebne do odzyskania systemu i stanowią balast.

Posted
2 godziny temu, 37linx3 napisał:

Kopia partycji zawiera system + wszystko co znajduje się na tej partycji, np. aplikacje, dokumenty, zdjęcia i wszystkie śmieci jaki tam przechowujesz, a które nie są potrzebne do odzyskania systemu i stanowią balast.

Balast ok ale często bez tego "balastu" system nie będzie w stanie "zdrowo" się uruchomić i działać. Kto weryfikuje czy coś jest potrzebne czy zbędne?.  Nikt człowiekowi konkretnie nie odpowie, kopiuj dysk C i te trzy (*) partycje, reszta jest mało ważna, ale pamiętaj nie zmieniaj w przyszłości dysku C pod względem wielkości bo później będzie problem, wielkość dysku D i E można zmieniać do woli ale wara od dysku C i tych  trzech (*) 

Posted
14 godzin temu, sasik007 napisał:

no u mnie jak widać na zrzucie jest system na C i do tego jakieś 3 małe partycje które system sam sobie utworzył. Czyli jak bym robił kopie partycji to muszę zaznaczyć C i te 3 małe? Wyjaśni ktoś czym się różni taka kopia systemu od kopi partycji ?

Jedno i drugie nie jest tak funkcjonalne jak klon dysku. Dodatkowo jak sklonujesz sobie dysk, to wyjmiesz oryginał, włożysz kopię, uruchomisz i sprawdzisz czy wszystko działa od razu.

Klon = szybciej, pewniej, mniej problemów, system gotowy od razu. Potem jakby co, taki klon klonujesz znowu na dysk docelowy. Co jakiś czas gdy system jest 100% sprawny robisz sobie świeżego klona. Użyj jakiegoś starego, ale 100% sprawnego HDD, albo kup jakiś tani SSD o pojemności potrzebnej do wykonania klona. Może być mniejszy, byle zawartość całego dysku weszła.

Jak zrobisz kopię systemu lub partycji, to nie masz pewności, że ją uruchomisz po sformatowaniu dysku, nawet jak sobie od razu sprawdzisz (też potrzebujesz drugi dysk do testu, bo mozesz sobie zaorać oryginał na amen).

Posted

@wiktorynek rozwiązania lepsze ale bardziej wymagające. Ludzie nie mają problemu z techniką a bardziej z kasą, można kupić i mieć 10 dysków i to jest lepsze i pewniejsze ale kasa to co innego.

Posted

mam 2 dysk SSD kupiłem specjalnie na przechowywanie różnych waznych danych jak zrobię na nim klona to już nie mogę nic na nim zapisywać? i czy klon klonuje wszystkie dyski razem z danymi?

Posted
2 godziny temu, QQa napisał:

Balast ok ale często bez tego "balastu" system nie będzie w stanie "zdrowo" się uruchomić i działać.

Jak na "zdrowie" systemu wpływa zawartość kosz, folder temp itd. ?

Kto weryfikuje czy coś jest potrzebne czy zbędne?.

Algorytm programu i możesz wierzyć robi to bezbłędnie.

pamiętaj nie zmieniaj w przyszłości dysku C pod względem wielkości bo później będzie problem,

nie do końca prawda, nie można zmniejszyć, ale zwiększyć można. Znam przypadki kiedy program przy przywracaniu informował, że partycja docelowa jest za mała, mimo, że jej wielkość nie była zmieniana. Ma to chyba związek z tworzenie kopi na dysku np. FTA32 i przywracanie na NTFS lub może MBR - GPT ? nigdy tego nie zgłębiałem.

@sasik007 wydaje mi się, że porada kol. @wiktorynek jest w twojej sytuacji - najlepsza, najłatwiejsza i najbardziej bezproblemowa. Klon dysku A na B, po operacji wypinasz A i jeżeli wszystko gra system powinie wstać z B. W przypadku niepowodzenia operację możesz powtórzyć. 

Posted
W dniu 15.11.2021 o 20:37, 37linx3 napisał:

Jak na "zdrowie" systemu wpływa zawartość kosz, folder temp itd. ?

Algorytm programu i możesz wierzyć robi to bezbłędnie.

nie do końca prawda, nie można zmniejszyć, ale zwiększyć można. Znam przypadki kiedy program przy przywracaniu informował, że partycja docelowa jest za mała, mimo, że jej wielkość nie była zmieniana. Ma to chyba związek z tworzenie kopi na dysku np. FTA32 i przywracanie na NTFS lub może MBR - GPT ? nigdy tego nie zgłębiałem.

@sasik007 wydaje mi się, że porada kol. @wiktorynek jest w twojej sytuacji - najlepsza, najłatwiejsza i najbardziej bezproblemowa. Klon dysku A na B, po operacji wypinasz A i jeżeli wszystko gra system powinie wstać z B. W przypadku niepowodzenia operację możesz powtórzyć. 

Ciekawa dyskusja prześledziłem, a jest jakiś program aby tworzył iso systemu? Później w Ventoy bym tylko taka kopie przywracał.
Czy każda taka kopia wymaga stika jako matki do botowania. Później przerzuca dane na te partycje które się natworzyły w GPT. Bo jest jedna niż więcej, jak kolega wyżej napisał.