Kondor_PL Posted October 22, 2021 Report Share Posted October 22, 2021 Witam! Od dłuższego czasu borykam się z dość dziwnym problemem w Windows. Błędnie renderuje podglądy zdjęć. Co ciekawe - w katalogach Eksploratora podglądy są prawidłowe. Do tej pory nie miało to większego znaczenia, ale kupiłem ostatnio NAS Synology i postanowiłem przerzucić na niego zdjęcia, które będą zarządzane przez oprogramowanie Photo Station. Problem pojawiał się sporadycznie - tylko podczas umieszczania zdjęć na portalu aukcyjnym OLX, gdzie po przesłaniu pliku, zamiast podglądu, pojawiała się kolorowa plama. Dziwna sprawa, bo w sumie tylko wysyłam pliki na serwer. Coś musi dziać się "po drodze", że ostatecznie jest taki efekt. Może ktoś z Was spotkał się już z takim przypadkiem i znalazł rozwiązanie. Dodam tylko, że w poprzednim laptopie z Windows 7 miałem podobnie. Starszy ASUS z W7 instalowany normalnie z oryginalnego M$ ISO, a drugi W10 to DELL na firmowej Windzie od Della - wszelkie podobieństwa wykluczone. Trochę grafik dla zobrazowania sytuacji poniżej. Chyba najlepiej przedstawi to filmik, który niestety się tu nie załadował. Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zalogowałem się na NASie tabletem Surface jednego z domowników. Wysłałem z niego porcję zdjęć i wszystko wygląda Ok. Dodatkowo przesłałem zdjęcia bezpośrednio ze swojego telefonu - też jest dobrze. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po powrocie do swojego komputera, wszystko wysłane z innych urządzeń (tablet, telefon) wygląda tak, jak powinno: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kondor_PL Posted July 19, 2022 Author Report Share Posted July 19, 2022 W końcu mam pewność - to nie Windows! Okazało się, że powodem moich problemów jest przeglądarka Mozilla Firefox. Taki prosty wniosek Muszę jeszcze tylko określić co dokładnie to powoduje, ale to już nie jest aż tak istotne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted July 19, 2022 Report Share Posted July 19, 2022 Czyściłeś cache Firefoxa? Aktualizowałeś? Plus pytanie czy jakiś dodatek ci nie bruździ w renderowaniu stron. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kondor_PL Posted August 23, 2022 Author Report Share Posted August 23, 2022 Dzięki za zainteresowanie. Tak - regularnie czyszczę. Niestety wyłączenie wszystkich dodatków (pluginów) także nic nie dało. Wrócę do problemu po reinstalacji Windows (od trzech lat ten sam), będzie łatwiej określić przyczynę. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- E D I T: Po przeinstalowaniu systemu na świeższy Windows 10 PRO 21H2 kompilacja 19044.2006 w/w problemy zniknęły. Firefox działa jak należy, a po instalacja dociągnął (info z konta synchronizacji) wszystkie poprzednie dodatki. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts